Usein kysytyt kysymykset talouden tasapainotuksesta

   

Olemme koonneet talouden tasapainotukseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia tälle sivulle.  

Tarkista, löydätkö tästä kysymyksesi, ja näet siihen heti vastauksen. Mikäli et löydä omaa kysymystäsi, voit esittää sellaisen tästä linkistä.

Klikkaamalla kysymystä sinulle avautuu vastaus sen alapuolelle.

Ylijäämä perustui pääosin sellaisiin rahoituseriin, jotka poistuvat ja peritään kaupungilta takaisin. Hyvinvointialueuudistukseen liittyen kuntien verotulorahoitus ja valtionosuusrahoitus vähenevät.  

Erityisesti verojärjestelmässä verotuloja on kertynyt vielä edellisiltä tilikausilta, jolloin kaupungin tuloveroprosentti oli vielä 20,25 %. Vuonna 2024 ja vuodesta 2025 kaupungin tuloverotuotto muodostuu jo pääosin nykyisen tuloveroprosentin 7,60 % mukaan. 

Valtio on myös vähentänyt uudistukseen liittyen myös kuntien valtionosuusrahoitusta vuodelle 2023 ja lisäksi tarkistanut valtionosuusrahoitusta sekä vuodelle 2024 ja viimeisen kerran vuodelle 2025. Keväällä saadun tiedon mukaan Hyvinkään kaupungin valtionosuus pienenee edellisten valtionosuusvähennysten lisäksi 5,3 milj. euroa. 

Ylijäämäisinä vuosina 2021-2022 myös kaupungin maan myynnin myyntivoitot olivat poikkeuksellisen korkealla tasolla. 

Talouden tasapainotus liittyy erityisesti vuosien 2025-2027 talouden rakenteelliseen alijäämään: pysyväiset menot ovat suuremmat kuin pysyväiset tulot.  

Ylijäämä on muuttunut alijäämäksi, koska tulot pienenevät ja menot kasvavat. Tilanne on siis muuttunut. 

Valtionosuusrahoitus kaupungin nykyisiin tehtäviin pienenee. Lisäksi heikko suhdannekehitys on myös heijastunut verotulokehitykseen. Hyvinkään kaupungilla yhteisöveron merkitys on suuri ja yhteisöverotuoton arvioidaan toteutuvan vuonna 4,8 milj. euroa (33,1 %) edellisvuotta pienempänä. Tämä vastaa noin 0,4 tuloveroprosenttiyksikön tuottoa. Yhteisöverotuoton on arvioitu pysyvän nykyisellä tasollaan vuosina 2025-2027. 

Toimintatuottojen pieneneminen vuoden 2023 toteumaan nähden johtuu erityisesti maan myyntivoittojen pienenemisestä. Menojen kasvun taustalla on muun muassa työehtosopimuksen mukainen palkkojen kasvu ja kaupungin päätösperäiset panostukset muun muassa varhaiskasvatuksen laatuun. 

Kaupunki myös investoi erityisesti opetuksen ja kasvatuksen toimitiloihin. Paavolan koulu sekä Hangonsillan päiväkoti ja koulu ovat hankkeita, joita joudutaan rahoittamaan velkarahalla. Lainamäärän kasvu sekä markkinakorkojen nousu vuosien 2021-2023 tasolta heikentävät kaupungin taloutta aiempaan nähden. 

Tiivistetysti: kaupungin vuosittaiset pysyväiset menot ovat kasvaneet ja vuosittaiset pysyväiset tulot pienentyneet. Ja vuosittaiset pysyväiset tulot ovat vuosina 2025-2027 pienemmät kuin pysyväiset vuosittaiset menot. 

 

Ei ole. Nyt harkittavat toimenpiteet on avattu kuntalaisten, asianosaisten ja henkilöstön kommentoitavaksi. Kuntalaisten edustajat eli kaupungin luottamushenkilöt eivät ole vielä aloittaneet harkittavien tasapainotustoimien käsittelyä. Kaikki saadut ehdotukset ja kommentit liitetään mukaan valmisteluun. Valtuutetut aloittavat oman käsittelynsä 7.10.2024 valtuustoseminaarissa. 

Kaupunginvaltuusto päättää 11.11.2024 vuoden 2025 talousarviosta ja siihen sisällytettävistä talouden tasapainottamistoimenpiteistä sekä veroprosenteista vuodelle 2025. 

 

Hyvinkää Areena on investointi, jolla rakennetaan ensisijaisesti tilat Laurea ammattikorkeakoululle ja liikuntatilat Kipinän opiskelijoille sekä Hangonsillan alueen uuden päiväkodin ja koulun sekä muiden perusopetuksen yksiköiden lapsille. Liikuntatilat palvelevat myös seuroja ja yhdistyksiä ja korvaavat poistuvat Hyvinkään yhteiskoulun ja Sveitsin lukion liikuntatilat.  

Tila mahdollistaa myös sellaista muuta toimintaa, joka tukee kaupungin verotulokertymää. Nykyiset kaupungin tilat eivät mahdollista riittävästi Hyvinkään Pelikirjan visiotavoitteen Elinvoimainen elämyskaupunki toteutumista. 

Sonninmäen tie ei ole kaupungin investointisuunnitelmassa kaudella 2025-2027 eikä tie vaikuta vuosittaisiin tuloihin tai menoihin. Tieyhteyden osalta ei ole kaavapäätöstä. Tien rakentamisen kustannusta ja kaupungin taloudellista kykyä toteuttaa investointi käsitellään myöhemmin kun tiehen liittyvästä kaavasta on tehty päätös. 

Näin ollen nyt käsillä olevaan 8,5 milj. euron tasapainottamistarpeeseen nähden Sonninmäen tieyhteys ei ole ajankohtainen. 

Kaupunki järjestää tapahtumia sekä itse että avustamalla muiden tahojen järjestämiä tapahtumia. Tapahtumatuotantoon liittyvät henkilöstö- tai avustamiskustannukset karsimalla voidaan pienentää kaupungin menoja. 

Tehtyjen selvitysten mukaan erilaiset tapahtumat tuovat merkittäviä määriä tuloja kaupunkiin. Näin ollen tapahtumatuotantoa vähentämällä tai se lopettamalla saatu säästö pienenee menetettyjen tulojen verran. 

Kaupunginhallitus on ohjeistanut, että valmistelussa tasapainottamisessa etsitään keinoja tasapainottaa talous ilman veronkorotuksia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että talous lopulta tasapainotettaisiin ilman veronkorotuksia. Kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta 2025 ja siihen sisältyvistä tasapainottamistoimenpiteistä sekä veroprosenteista vuodelle 2025 kokouksessaan 11.11.2024. 

Hyvinkään kaupunki haluaa viestiä kaupunkilaisille ajantasaisesti ja tarjota kuntalaisille    mahdollisuuden osallistua valmisteluun. Kaupunki on tiedottanut asukkaita talousprosessin etenemisestä ja varannut aikaa kuulemisille.  
 
Kuntalaiset voivat vaikuttaa tasapainotustoimenpiteiden valmisteluun ottamalla kantaa, kommentoimalla ja esittämällä vaihtoehtoja kaupungin verkkosivuilla osoitteessa hyvinkaa.fi/tasapainoinentalous2025-2027  

Asianosaiset voivat jättää virallisen kirjallisen lausuntonsa osoitteeseen: kirjaamo@hyvinkaa.fi 

Saatu aineisto liitetään osaksi poliittista käsittelyä.   

Kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta 2025 ja siihen sisältyvistä tasapainottamistoimenpiteistä sekä veroprosenteista vuodelle 2025 kokouksessaan 11.11.2024. 

Päivitetty 20.9.2024