Ylijäämä perustui pääosin sellaisiin rahoituseriin, jotka poistuvat ja peritään kaupungilta takaisin. Hyvinvointialueuudistukseen liittyen kuntien verotulorahoitus ja valtionosuusrahoitus vähenevät.
Erityisesti verojärjestelmässä verotuloja on kertynyt vielä edellisiltä tilikausilta, jolloin kaupungin tuloveroprosentti oli vielä 20,25 %. Vuonna 2024 ja vuodesta 2025 kaupungin tuloverotuotto muodostuu jo pääosin nykyisen tuloveroprosentin 7,60 % mukaan.
Valtio on myös vähentänyt uudistukseen liittyen myös kuntien valtionosuusrahoitusta vuodelle 2023 ja lisäksi tarkistanut valtionosuusrahoitusta sekä vuodelle 2024 ja viimeisen kerran vuodelle 2025. Keväällä saadun tiedon mukaan Hyvinkään kaupungin valtionosuus pienenee edellisten valtionosuusvähennysten lisäksi 5,3 milj. euroa.
Ylijäämäisinä vuosina 2021-2022 myös kaupungin maan myynnin myyntivoitot olivat poikkeuksellisen korkealla tasolla.
Talouden tasapainotus liittyy erityisesti vuosien 2025-2027 talouden rakenteelliseen alijäämään: pysyväiset menot ovat suuremmat kuin pysyväiset tulot.
Ylijäämä on muuttunut alijäämäksi, koska tulot pienenevät ja menot kasvavat. Tilanne on siis muuttunut.
Valtionosuusrahoitus kaupungin nykyisiin tehtäviin pienenee. Lisäksi heikko suhdannekehitys on myös heijastunut verotulokehitykseen. Hyvinkään kaupungilla yhteisöveron merkitys on suuri ja yhteisöverotuoton arvioidaan toteutuvan vuonna 4,8 milj. euroa (33,1 %) edellisvuotta pienempänä. Tämä vastaa noin 0,4 tuloveroprosenttiyksikön tuottoa. Yhteisöverotuoton on arvioitu pysyvän nykyisellä tasollaan vuosina 2025-2027.
Toimintatuottojen pieneneminen vuoden 2023 toteumaan nähden johtuu erityisesti maan myyntivoittojen pienenemisestä. Menojen kasvun taustalla on muun muassa työehtosopimuksen mukainen palkkojen kasvu ja kaupungin päätösperäiset panostukset muun muassa varhaiskasvatuksen laatuun.
Kaupunki myös investoi erityisesti opetuksen ja kasvatuksen toimitiloihin. Paavolan koulu sekä Hangonsillan päiväkoti ja koulu ovat hankkeita, joita joudutaan rahoittamaan velkarahalla. Lainamäärän kasvu sekä markkinakorkojen nousu vuosien 2021-2023 tasolta heikentävät kaupungin taloutta aiempaan nähden.
Tiivistetysti: kaupungin vuosittaiset pysyväiset menot ovat kasvaneet ja vuosittaiset pysyväiset tulot pienentyneet. Ja vuosittaiset pysyväiset tulot ovat vuosina 2025-2027 pienemmät kuin pysyväiset vuosittaiset menot.