Lisätietoja asumisen asioista

Vinkkejä asumiseen ja asunnon hakuun liittyen:

- mieti millaista asuntoa tarvitset, asuntoa hakiessa kannattaa siis huomioida esim. perhetilanne, esteettömyys, työtila ja myös miettiä millainen on asunnon sijainti opiskeluun tai työpaikkaan liittyen

- millaiset ovat asumiskustannukset tuloosi verrattuina, millainen asunto siis sopii taloudelliseen tilanteeseesi, asumisenkuluihin kannattaa laskea mm. vesi-, sähkö- ja lämmityskulut. Huomio myös muuttoon liittyvät kulut. 

- jos haet asuntoa vain tietyltä alueelta kannattaa varautua jonottamaan ja odottamaan toiveita vastaavan asunnon löytymistä. Mitä useampaan paikkaan teet asuntohakemuksen eikä hakemuksellesi ole merkitty aluerajauksia sen paremmat mahdollisuudet asunnon saannille on olemassa. Jos et saa asuntoa heti, älä lannistu, asunnon saaminen saattaa viedä aikaa. 

- muista tehdä hakemus huolella ja muista toimittaa tarvittavat liitteet määräaikaan mennessä, silloin asuntohakemuksesi käsittely on sujuvampaa.

- kun teet hakemusta, kerro hieman itsestäsi, miksi olisit hyvä vuokralainen, ole rehellinen, mutta älä liioittele. Muista että vuokranantajalla on oikeus tarkistaa luottotietosi, jos sinulla on vuokravelkaa tai maksuhäiröitä, nämä kannattaa kertoa rehellisesti ja avoimesti. Jos sinulle on kertynyt vuokravelkaa tästä kannattaa olla sovittuna lyhennyssuunnitelma, maksuhäiriöstä on hyvä kertoa miten ne ovat muodostuneet, nämä toki saattavat hieman hidastaa prosessia. Mainitse myös  miten olet huolehtinut nykyään asumismenoista. Jos olet maksanut vuokravelan, pyydä REF-merkintää Asiakastieto Oy:stä tai Bisnodelta

- muista tarkastaa hakemusten voimassaoloajat ja huolehtia hakemusten uusimisesta. Vuokranantajasta riippuen hakemukset ovat voimassa 1-3 kk. Kannattaa myös soitella hakemustesi perään. 

- kun saat asuntotarjouksen, tähän kannattaa tutustua huolella ja huomioi myös milloin tarjoukseen tulee viimeistään vastata eli milloin asunto tulee viimeistään ottaa vastaan. Suositeltavaa on käydä katsomassa tarjottua asuntoa ennen sen vastaanottamista, jos vain mahdollista. Asuntotarjoukseen kannattaa vastata aikarajan puitteissa, vaikka ei asuntoa vastaanottaisikaan. Mutta hylättyäsi tarjouksen, on hyvä varautua siihen, että sinulle ei välttämättä tarjota toista asuntoa.

- jos hyväksyt asuntotarjouksen, kannattaa selvittää miten saat järjestettyä vuokravakuuden, älä allekirjoita tai tee suullista vuokrasopimusta ennen kuin olet selvittänyt vakuusasian. Vuokravakuus on yleensä 1 kk, mutta vakuuden määrä voi olla 1-3 kuukauden vuokraa vastaava rahavakuus. Vakuuden määrä ei voi ylittää 3 kuukauden vuokraa vastaavaa määrää. 

Hyödyllisiä linkkejä asumiseen liittyen.

>> Ohjaamo Hyvinkää

>> Asumisen käsikirja

>> Asuminen- ja asumissosiaalinen työ/Keusote

>> Taloudellisen tuen neuvonta ja ohjaus/Keusote

>> Asumisen tuet/Kela

>> Takuusäätiö tukea arjen raha-asoissa selviytymiseen 

>> Talous- ja velkaneuvonta

>> Teknologiakatalogi/Keusote

>> vanheneminen.fi/asuminen

Päivitetty 8.3.2024