Kuinka hyvinkääläinen voi auttaa ukrainalaisia?
Voit auttaa Suomen ulkopuolella
Voit auttaa ukrainalaisia Suomen ulkopuolella. Tällä hetkellä suurin tarve on rahallisilla lahjoituksilla. Suosittelemme, että apua annetaan vakiintuneiden kansainvälisten järjestöjen kautta.
Tällaisia ovat esimerkiksi:
Lisäksi Hyvinkään alueella toimivat järjestöt ja muut yhteisöt toteuttavat lipaskeräyksiä ja lahjoituskeräyksiä, joista toimijat tiedottavat itsenäisesti.
Yksityishenkilöiden ei tule kuljettaa Ukrainasta ilman huoltajaa pakenevia lapsia
Voit auttaa Suomeen saapunutta ukrainalaista
Ukrainalaisilla voi olla erilaisia perusteita olla Suomessa. Tyypillisin peruste ennen Ukrainan sodan puhkeamista oli Suomessa asuminen työn perusteella tai väliaikainen asuminen kausityön perusteella. Ukrainan sodan puhkeamisen seurauksena ukrainalaisia on paennut sotaa Schengen-alueelle. Voimassa olevien sopimusten perusteella ukrainalaisilla on oikeus olla Schengen-valtioissa (ml. Suomi) 90 vuorokautta ilman erillistä ilmoitusta viranomaisille. Moni seuraa sodan etenemistä, eikä ole vielä anonut turvaa valtiolta, jonka alueella ovat. Viranomaiset kuitenkin suosittelevat, että varsinkin lapsiperheet ilmoittautuisivat viranomaisille, jotta heidän palvelunsa voidaan turvata.
Ilman rekisteröitymistä kotimajoituksessa oleskelevat eivät ole kuntien tai valtion maksamien korvausten tai palvelujen piirissä. Jos kotimajoituksessa oleva rekisteröityy ja hakee esimerkiksi tilapäistä suojelua, hän saa oikeuden mm. vastaanottorahaan, mutta kotimajoituksen kustannuksia ei korvata vaan se perustuu majoittajan vapaaehtoisuuteen.
Ohjaa lapsiperheitä rekisteröitymään
EU on tehnyt päätöksen, että ukrainalaiset voivat ilmoittautumalla poliisille tai rajaviranomaiselle saada tilapäistä suojelua ilman yksilöllistä harkintaa. Tilapäistä suojelua saa vähintään vuoden ajan.
Rekisteröitymällä viranomaiselle henkilö siirtyy Migrin eli maahanmuuttoviraston hallinnoimaan vastaanottojärjestelmään. Tämä tarkoittaa, että henkilöt voivat majoittua vastaanottokeskuksiin ja heidän palvelut järjestetään vastaanottokeskuksista. Ilman rekisteröitymistä he vertautuvat matkailijoihin ja heidän sosiaali- ja terveyspalvelunsa ovat rajatummat.
Hyvinkäällä rekisteröitymis- ja asettumisasioissa neuvoo Mosaiikin neuvonta osoitteessa Martinkatu 9. Voit asioida toimistolla ilman ajanvarausta tiistaisin tai torstaisin kello 12–16.00 tai keskiviikkoisin kello 9.00–12.00. Voit olla myös yhteydessä kaupungin maahanmuuttajatyön koordinaattoriin p. 040 707 1196 tai miina.pyylehto@hyvinkaa.fi.
Hyvinkää on mukana myös Keski-Uudenmaan alueella toimivassa maahanmuuttajien tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita kehittävässä ja palveluja tarjoavassa hankkeessa. Hanke on työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama. Hanke tunnetaan myös nimellä Maspa eli maahanmuuttajien asiointipalvelu. Maspan kotisivuilla kerätään tietoa Ukrainaan liittyen. Sivustolla saa tietoa Keski-Uudenmaan alueen palveluista ja niihin hakeutumisesta.
Kouluikäiset lapset voidaan ilmoittaa kouluun rekisteröitymisen ja vastaanottokeskuksen tekemän terveystarkastuksen jälkeen. Kouluun ilmoittautumislomake löytyy täällä (linkki). Lisätietoja kouluun ilmoittautumisesta antaa perusopetuksen maahanmuuttajakoordinaattori Kirsi-Marja Puhakka p. 040 1556361.
Tietoa kotimajoituksesta
Useat ovat ilmaisseet halukkuutensa auttaa ukrainalaisia majoittamalla heitä kotiinsa. Tämä majoitustapa on mahdollinen. Mikäli kotimajoitukseen majoittuvat ukrainalainen on rekisteröitynyt vastaanottokeskukseen, kotimajoituksesta tulee laatia yksityismajoitussopimus, joka tuo selkeyttä kaikilla osapuolille. Kunta suosittelee, että kotimajoituksesta kiinnostuneet hyvinkääläiset ovat yhteydessä Keski-Uudenmaan kotimajoitusverkostoon, joka koordinoi ukrainalaisten kotimajoitusta alueellamme.
Keski-Uudenmaan kotimajoitusverkoston yhteystiedot:
Facebook-ryhmä: Kotimajoitusverkosto Keski-Uusimaa
Sähköposti: kotimajoitus.keskiuusimaa@gmail.com
Mikäli kotimajoituksessasi on ukrainalaisia, jotka eivät ole rekisteröityneet vastaanottokeskuksiin, on suositeltavaa ohjata erityisesti lapsiperheitä rekisteröitymään. Saadessaan tilapäistä suojelua Suomessa, rekisteröityneet henkilöt saavat laajat terveyspalvelut ja aikuisilla on välitön oikeus työntekoon ja opiskeluun. Hyvinkäällä myös lapsille voidaan tarjota rekisteröitymisen myötä esimerkiksi koulupaikka.