Tarinakartat
Kaupunginmuseon ja taidemuseon tarinakarttoihin pääsee tutustumaan ArcGis-palvelun kautta. Tarinakartat kertovat nimensä mukaisesti tarinaa kartalla. Paikkatiedon yhdistäminen museoaineistoihin mahdollistaa muuttuvan kaupunkikuvan havainnollistamisen ainutlaatuisella tavalla. Tarinakarttojen avulla voi esimerkiksi tutkia Hyvinkään parantolan rakennuksia tai syventyä Helene Schjerfbeckin Hyvinkääseen. Hyvinkään julkiset taideteokset on myös koottu käteväksi kartaksi. Tarinakarttoja voi tutkia sekä selaimella että puhelimella.
Linkit Taikan tarinakarttoihin:
Hurmos - Hyvinkään urheilupaikkoja
Kadonnutta Hyvinkäätä etsimässä
Taiteilijan kaupunki - Helene Schjerfbeck
Hyvinkään parantola
Villatehdas
Hyvinkään julkiset taideteokset
Sirkuskarhun veistoskierros
Funkkista hyvinkääläisittäin
Rilli-tutkijapiste
Kaupunginmuseon palkittu Rilli-tutkijapiste houkuttelee jokaisesta paikallishistorian tutkijan esiin. Rillin kautta Hyvinkään historiaan pääsee syventymään teollistumisen ja tehdastyön näkökulmasta uudella tavalla. Historiaesityksestä yhdistetään paikkatietoa ja toiminnallisia karttoja historiatietoon ja valokuviin.
Rilli on pysyvä elementti Museokeskus Taikan näyttelytilaa, mutta siihen pääsee tutustumaan myös omalta koneelta ja puhelimelta ArcGIS-palvelun kautta.
Hyvinkään julkinen taide ja muistomerkit
Kuva: Pirkko Nukarin Sirkuskarhu (1977) Museokeskus Taikan edustalla.
Hyvinkään historia taidekaupunkina näkyy vahvasti sen katukuvassa. Ulkotilassa sijaitsevien teosten lisäksi kaupungin omistamia ja taidemuseon hallinnoimia taideteoksia on sijoitettuna ympäri kaupunkia kouluihin, päiväkoteihin, palvelutaloihin ja toimistoihin. Julkiseen tilaan sijoitettu taide on tärkeää siksi, että se ei edellytä pääsymaksuja tai aukioloaikoja ja tavoittaa myös ne ihmiset, jotka eivät ikinä käy museoissa. Julkinen taide levittäytyy jokaisen vapaasti koettavaksi osaksi arkiympäristöämme.
Hyvinkään julkisiin taideteoksiin ja tarinoihin niiden taustalla voit tutustua ArcGIS-palvelun kautta.
Lapsille suunnatun lyhyen Sirkuskarhun veistoskierroksen löydät myös ArcGIS-palvelusta.
Kaupungin sivuilta löydät myös listauksen kaikista kaupungin veistoksista ja muistomerkeistä.
Valokuvakokoelmat verkossa
Hyvinkään kaupunginmuseon digitoidut kokoelma-aineistot ovat Finna-palvelussa helposti kaikkien saatavilla. Finnasta löytyvä aineisto karttuu ja tarkentuu jatkuvasti digitoinnin edetessä. Hyvinkään kaupunginmuseon Finna -tietokannassa olevat kuvat ovat ei-kaupallisesti vapaasti käytettävissä, mutta kuvien yhteydessä tulee mainita kuvan lähdetiedot (CC BY-NC-ND 4.0 -lisenssi). Digitoidut valokuva- ja esinekokoelmat löytyvät osoitteesta: https://taika.finna.fi/
Taidekokoelmat verkossa
Kuva: Olli-Pekka Merimaa: Dokulamppu, 2000. Hyvinkään taidemuseon kokoelma. Kuvaaja Ella Tommila.
Taidemuseon kokoelmateoksiin voi tutustua verkkopalvelu Taide.Artissa jossa on esillä pieni, 340 teoksen valikoima yhteensä 116 taiteilijalta. Kokonaisuus tarjoaa kattavan läpileikkauksen taidemuseon kokoelmiin. Julkaisun yhteydessä teosten tiedot tarkastettiin ja ne pyrittiin taustoittamaan mahdollisimman hyvin. Taide.art-palvelun käyttö vaatii kirjautumisen, mutta se on maksutonta. Taidekokoelmat löytyvät osoitteesta taide.art/hyvinkaan-taidemuseo
Sukella museon syövereihin kotisohvalta käsin
Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen instituutti Aalto MeMo ja Hyvinkään taidemuseo tuottivat vuonna 2021 taidemuseon silloisista tiloista 3D-mallin, joka sisältää tarinoita taidemuseon rakastetuimmista teoksista, videoita siitä miltä tuntuu astua taideteosten sisälle, sekä esillä olleen Merja Puustisen & Andy Bestin Happy Valley-näyttelyn. Samalla näet, miltä museon suuri sali näyttäisi vedenpaisumuksen jälkeen ja miten Happy Valley -näyttelyn hirviöt saadaan herätettyä henkiin.
Museon tilat uudistuivat vuoden 2022 alussa, kun taidemuseo sai tiloihin seurakseen Hyvinkään kaupunginmuseon. Kaksi museota muodostavat yhdessä nykyisen museokeskus Taikan. Malli onkin oiva mahdollisuus vierailla museotilassa sen ollessa sellaisena kuin se oli ennen Taikan perustamista.
Tarkastele mallia: https://my.matterport.com/show/?m=8NqZfCYujy9