Tiedonhaku ja tietokannat

Kuva, jossa lukee ohjeita aineistohakuunKuva, jossa lukee teosten paikallistaminen

Käytössäsi olevia tietokantoja

Erilaisten tietokantojen määrä verkossa on valtava. Jotkut niistä ovat maksullisia, mutta esimerkiksi yleisten kirjastojen aineistotietokannat ovat vapaasti verkossa saatavilla. Alla olevassa listauksessa on aiheen mukaan järjestettyinä eräitä valikoituja tietokantoja.

Lisäksi hyödyllinen sivusto tiedonhaussa on Finto, jossa on tarkasteltavissa mm. yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä YKL ja yleinen suomalainen ontologia YSO

 Piirroskuvassa avain Avain alla olevassa luettelossa tarkoittaa, että palvelu ei ole vapaassa käytössä, mutta kirjaston asiakkailla on mahdollisuus käyttää sitä.

Kirjastojen kokoelmatietokantoja

Ratamo Ratamo-kirjastojen tietokanta sisältää Hyvinkään, Riihimäen, Hausjärven ja Nurmijärven ja Lopen kirjastojen aineiston.
Kirkes Kirkes-kirjastojen tietokanta sisältää Järvenpään, Keravan, Mäntsälän ja Tuusulan kirjastojen aineiston.
Laurea Laurea-ammattikorkeakoulun tietokanta.
Helka Helsingin yliopiston tietokanta. 
Fennica Suomen kansallisbibliografiaan on luetteloitu kaikki Suomessa painettu materiaali.
Viola Suomen kansallisdiskografia ja nuottiaineiston kansallisbibliografia.
Finna Kansalliskirjaston ylläpitämä kirjastojen ja museoiden yhteinen verkkopalvelu, josta löytyy kirjastojen viitetietojen lisäksi mm. kuvia, asiakirjoja, sanomalehtiä, tutkimuksia, videoita ja äänitallenteita. Eri organisaatioiden omat Finna-sivut löytyvät helpoiten googlaamalla "organisaation nimi" + Finna. 

 


Lehdet

Arto-Finna Viitetietoja artikkeleista kotimaisissa aikakauslehdissä ja julkaisusarjoissa. 

ePress

Ei vapaasti saatavilla

Suomalaisia sanoma- ja aikakauslehtiä näköispainoksina. Käytettävissä kirjaston tietokoneilla.

PressReader

Ei vapaasti saatavilla

Aikakaus- ja sanomalehtiä eri maista näköispainoksina. Käytettävissä kirjaston tietokoneilla sekä kirjautumalla sisään kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Sisäänkirjauduttaessa klikkaa hahmon kuvaa ylhäällä oikealla, sitten nappia "Library or Group" ja hae listasta "Ratamo Libraries".
Kansalliskirjaston digitoidut aineistot Sisältää historiallisen sanomalehtikirjaston (1771-1890) lisäksi laajan kokoelman digitoituja pienpainatteita, mm. teollisuushinnastoja Arabiasta Iittalaan.
Kontentti Varastokirjaston ylläpitämään Kontenttiin on digitoitu tiettyjen suomalaisten aikakauslehtien sisällysluetteloita, jotka ovat 15 vuotta vanhempia. Tietokannan lehdet ovat Varastokirjaston kokoelmissa, joten haussa löytyvät artikkelit ovat kirjastojen tilattavissa.
Helsingin yliopiston kirjasto Helsingin yliopiston kirjaston avoimet aineistot. Vapaasti verkosta saatavilla olevia tieteellisiä kokotekstiaineistoja.

 

 

Hakuteokset, sanakirjat

 

Iso suomen kielioppi Iso suomen kielioppi -teoksen verkkoversio.
Digisanasto Ylen digitermien sanasto, selittää tietotekniset termit ymmärrettävästi
SUVI Suomalaisen viittomakielen verkkosanakirja. Muiden kielten ja eri alojen viittomakielen sanakirjoja.
Viittomakielinen kirjasto Luokiteltua viittomakielistä aineistoa. Sekä suomalaisella että suomenruotsalaisella viittomakielellä.

 

 

Lääketiede

Potilaan Lääkärilehti

Kooste Suomen Lääkäriliiton julkaisemasta Lääkärilehdestä.
Terveyskirjasto Lääkärikirjasto verkossa. Ajantasaisia ja luotettavia artikkeleja ja ohjeita terveydestä ja sairauksista jokaiselle suomalaiselle Duodecimilta.
PubMed Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen kansainvälinen kirjallisuusviitetietokanta. Tuottajana US National Library of Medicine.

 

 

Lait, viranomaiset, tilastot

Tilastokeskus Tilastokeskuksen sivuilla myös tilastopaketit Suomi lukuina ja maailma numeroina. Lisää tilastotietokantoja sekä tietoa tilastojen hyödyntämisestä.
Finlex Valtion säädöstietopankki.
Eduskunnan kirjasto Eduskunnan kirjaston tiedonlähteet.
EUR-Lex Euroopan Unionin lainsäädäntö.
Suomi.fi Julkishallinnon verkkopalveluiden yhteinen osoite.
Kansalaisneuvonta Kansalaisneuvonta ohjaa oikeaan julkiseen palveluun ja neuvoo palveluiden käytössä.

 

Kirjallisuus

EEBO

Ei vapaasti saatavilla

Early English Books Online - englanninkielistä kirjallisuutta kokotekstinä vuosilta 1470 - 1700. Käytettävissä kirjaston tietokoneilla.

ECCO

Ei vapaasti saatavilla

Eighteenth Century Collections Online - englanninkielistä kirjallisuutta kokoteksteinä 1700-luvulta. Käytettävissä kirjaston tietokoneilta.
Kirjasampo Kaunokirjallisuuden verkkopalvelu, jossa monipuoliset hakumahdollisuudet. Tietoa kirjoista ja kirjailijoista sekä muuta kirjallisuuteen liittyvää sisältöä.
Project Gutenberg Kirjallisuutta useilla eri kielillä ja erilaisissa tiedostoformaateissa. Sisältää vanhempia teoksia, joiden taloudelliset tekijänoikeudet eivät enää ole voimassa.

 

Muut alat

Elonet Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät elokuvat ovat avautuneet verkkoon vapaasti katseltaviksi. Satojen elokuvien aarreaitta löytyy KAVIn ELONET-tietokannasta.
Ritva Radio- ja tv-arkiston (RTVA) Ritva-tietokantaan tallennetaan keskeisten radio- ja tv-kanavien ohjelma virta kokonaisuudessaan sekä näytteitä muilta noin 100 kanavalta. Digitaalista aineistoa on tallennettu vuoden 2009 alusta lähtien.
ERIC Ilmainen kasvatustieteen tietokanta.

RT-kortisto

Ei vapaasti saatavilla

Rakennustieto-kortisto sisältää rakentamiseen liittyviä ohjeita ja säännöstöjä. Internetin kautta toimiva RT Net on käytettävissä pääkirjastossa neuvonnan viereisillä tietokoneilla.


 

Päivitetty 25.9.2024