Yleistä
Viitapihlaja-angervo on alunperin Siperian keskiosista Japaniin ja Kamatsatkan niemimaalle ulottuvalta alueelta kotoisin. Kasvi kasvoi alueella alunperin jokirannoilla ja korvissa, mutta pääsi leviämään vieraslajina Eurooppaan koristekasveina käytetyistä yksilöistä. Viitapihlaja-angervo leviää tehokkaasti sen maavarsien avulla ja sen juuret ylettyvät syvälle maahan. Vaikka viitapihlaja-angervo lisääntyy ensisijaisesti kasvullisesti, tuottavat jotkin lajikkeet myös siemeniä, mikä tehostaa lajin leviämistä entisestään.
Kuva 1: Viitapihlaja-angervon lehtiä
Tunnistaminen
Alla olevaan taulukkoon on koottu oleellisimmat piirteet, joiden avulla viitapihlaja-angervon voi tunnistaa.
Korkeus |
1-2 metriä |
Lehdet |
Puhkeavat aikaisin keväällä, muistuttavat pihlajan lehtiä, suurikokoiset |
Lehdykät |
6-15 paria lehteä kohti, siroja |
Kukinto |
Valkoiset kukinnot, jopa 30 cm pituisia |
Kukintoaika |
Heinä-elokuu |
Ehkäisy ja torjuntakeinot
Leikkaaminen
Viitapihlaja-angervo kestää verrattain hyvin leikkaamista. Lajin leviämistä voi kuitenkin hidastaa leikkaamalla kasvi vuosittain maata myöden alas. Kasvustojen hävittämiseksi leikkaaminen tulisi toistaa 3-4 kertaa kasvukauden aikana useamman vuoden ajan.
Kaivaminen
Hävittämisen tehostamiseksi juurakoita voidaan kaivaa pois. Koska viitapihlaja-angervo leviää kasvullisesti maajuuren avulla, kaivaminen voi estää kasvin leviämistä ja näivettää sen. Viitapihlaja-angervon juuret ovat kuitenkin syvällä, jonka takia kaivaminen voi olla työlästä.
Peittäminen
Alasleikattu kasvusto voidaan peittää paksulla pressulla tai muulla katteella. Peitteen tulee olla paikallaan useita vuosia, ja ulkopuolelle kasvavat versot voidaan kitkeä käsin.
Leviämisen estäminen
Viitapihlaja-angervon leviämisen estäminen puutarhoista on tärkeää. Estämiseen voidaan käyttää juuriestemattoa. Lisäksi kitkeminen ja juurivesojen kaivaminen on tärkeää, kun niitä ilmaantuu.
Kasvijätteen käsittely
Kasvijätteen käsittelyssä tulee olla huolellinen, sillä viitapihlaja-angervo voi levitä kasvijätteen tai maa-aineksen mukana. Juuret, juurakot, maavarret ja siemeniä sisältävä kukinto voidaan hävittää pakattuna poltettavan jätteen mukana tai vieraslajijätteen keräyksessä. Muut kasvinosat voidaan kompostoida normaalisti. Juurenpaloja tai siemeniä sisältävää maa-ainesta ei tule levittää tai siirtää pihan ulkopuolelle.
Havainnot
Mahdollisista havainnoista pyydämme ilmoittamaan palautepalvelussa https://www.ehyvinkaa.fi/palaute/puistot-ymparisto-ja-ymparistoterveys/. Valitse Palautteen aiheeksi "Haitalliset vieraslajit - Kasvit, eläimet".
Lisätietoa ja lähteet
Vieraslajit.fi - Viitapihlaja-angervo
Martat - Viitapihlaja-angervo
Kuva 2: Viitapihlaja-angervo. Huomaa, että kuvan yksilö ei kuki, jonka takia kukka näyttää ruskealta. Kukkiessaan kukka on valkoinen ja hapsumainen.