Yleistä
Kanit eli villikanit ovat alunperin Espanjan ja Portugalin alueelta kotoisin. Suomessa oleva kanipopulaatio on muodostunut vapaaksi päässeistä tai päästetyistä lemmikkikaneista. Kanit aiheuttavat tuhoa kasvien ja istutusten syönnillä etenkin kulttuuriympäristöissä. Syömätuhot voivat myös ränsistyttää esimerkiksi puistoja. Kanien kaivamat kolot voivat myös osaltaan tuhota pihojen ja puistojen rakenteita. Kanien aiheuttamat tuhot ovat kaupunkialueilla merkittävämpiä kuin rusakoiden tai metsäjänisten. Villikanit kilpailevat rusakoiden kanssa ja rusakkokannat ovatkin pienentyneet villikanien runsastuttua. Villikaneilla on myös jonkin verran loisia, mikä voi lisätä ihmisten riskiä sairastua esimerkiksi borrelioosiin ja jänisruttoon.
Hyvinkäällä kaneja on havaittu ensimmäisiä kertoja 2015 ja enenevissä määrin vuoden 2016 puolella. Tuolloin kanien torjuntatöitä toteutettiin 2016 syyskuusta 2017 vuoden maaliskuuhun. Torjuntaa jatkettiin vuonna 2018. Torjunta toteutettiin yhteistyössä Suomen riistakeskuksen ja paikallisten riistanhoitoyhdistysten kanssa. Tällä hetkellä kaupunki ei suorita torjuntatöitä, mutta kanikannan kehitystä seurataan aktiivisesti. Kanien leviäminen etenkin Sveitsinpuiston luonnonsuojelualueelle halutaan estää. Kyseisellä alueella on hiekkamaasto, jossa kanit voisivat mahdollisesti levitä laajastikin, sillä hiekkainen maaperä on otollinen pesäkoloille. Lisäksi Sveitsinpuisto sijaitsee keskustan tuntumassa, jolloin villikanien leviäminen kaupunkiympäristöstä voisi olla riskinä.
Tunnistaminen
Alla olevaan taulukkoon on kerätty oleellisimpia tunnistuskeinoja kaneille. Villikanit voi sekoittaa kaupunkialueilla lähinnä rusakon poikasiin.
Turkin väri |
Usein ruskea, mutta voi vaihdella aina mustasta valkoiseen ja kirjavaan (vrt. rusakot ja metsäjänikset ruskeita, talvella vaaleita tai valkoisia) |
Jalat |
Lyhyet (vrt. rusakolla pitkät) |
Korvat |
Lyhyemmät kuin rusakoilla |
Koko |
Muita lajeja pienempi |
Torjunta
Metsästys kaupunkialueilla ja puistoissa
Villikanin metsästysaika on 1.9.-31.3. Metsästystä rajoittavat kuitenkin kaupunkialueella metsästyslain säädökset esimerkiksi sallituista pyyntivälineistä sekä ampumisetäisyyksistä asuttuihin rakennuksiin. Puistoympäristöissä villikaneja metsästävät siihen valtuutetut metsästäjät esimerkiksi kesyhillereiden eli frettien avulla tai metsästysjousilla. Villikaneja voi metsästää myös esimerkiksi elävänä pyytävillä loukuilla, ajoverkoilla tai ampuma-aseilla. Puistoalueilla villikanin kannan kasvua on hillinnyt metsästyksen lisäksi lumiset ja kylmät talvet. Villikanien metsästykseen tarvitaan maanomistajan lupa.
Metsästys muualla
Metsästystä muualla saa toteuttaa maanomistajat joilla on metsästyskortti omilla alueillaan, tai metsästyskortillinen henkilö, jolla on maanomistajan lupa.
Torjuntatoimet Hyvinkäällä
Kaupunki on teettänyt kanien torjuntatöitä kanientorjuntaan erikoistuneella yrityksellä, joilla on laaja tieto-taito aiheesta ja useammanlaisia menetelmiä käytettävissään. Ammattilaisten käyttäminen takaa myös sen, että kanien torjuntatyö tehdään eettisesti ja eläimille tarpeetonta kärsimystä tuottamatta.
Kanien torjuntatöitä on Hyvinkäällä tehty ensimmäisen kerran syyskuusta 2016 maaliskuun loppuun 2017. Villikanikanta saatiin torjuntatöillä lähes poistettua maaliskuun loppuun mennessä. Kesäkaudella 2017 kanihavaintoja ei juurikaan tullut kaupungin tietoon. Kuitenkin syksyllä 2017 saatiin muutamia havaintoja sekä vanhoilta alueilta että myös uusilta alueilta mm. Tehtaan alueelta ja Mustamännistöstä. Torjuntatöitä jatkettiin talvikaudella 2018 havaintojen perusteella.
Tällä hetkellä kanin torjuntatöitä ei tehdä. Kanien osalta budjettiin ei ole määritelty rahoitusta torjuntatöille. Kaupunki seuraa villikanikannan tilannetta. Vieraslaji-statuksen omaavan villikanin torjumiseksi on tehty kanien metsästystä usean vuoden ajan. Kanien osalta tilannetta ja kanikannan kehittymistä seurataan keräämällä havaintoja ja tarpeen tullen pyritään saamaan rahoitus torjuntatöille budjettiin. Villikanihavaintoja on hyvä lähettää kaupungille, jotta tilanteen kokonaiskuvaa voidaan seurata helpommin.
Havainnot
Mahdollisista havainnoista pyydämme ilmoittamaan palautepalvelussa https://www.ehyvinkaa.fi/palaute/puistot-ymparisto-ja-ymparistoterveys/. Valitse Palautteen aiheeksi "Haitalliset vieraslajit - Kasvit, eläimet".
Lisätietoa ja lähteet
Vieraslajit.fi - Kani