Rakennusvalvonta


Rakennusvalvonta on suljettu 19.3-21.3.25, henkilökunta koulutuksessa.


Julkisivutoimikunta arvioi rakennuksen soveltumista ympäristöön.

Mikäli hankkeesi poikkeaa alueen kaavamääräyksistä tai rakennustapaohjeesta julkisivullisesti, tai sijaitsee kulttuuriympäristön hoitosuunnitelma -alueella, tai muutoin poikkeaa alueen rakennuksista (esim. puretaan vanha rakennus ja tehdään uusi ulkonäöllisesti erilainen, 50-luvulla rakennettujen sekaan), julkisivulliset asiat käsitellään julkisivutoimikunnassa.

Julkisivutoimikunta kokoontuu joka kolmas keskiviikko klo 15:00-15:45.
Aineisto pyydetään lisäämään lupapisteeseen viimeistään viikko ennen kokousta.

Viikko Pvm. Viikko Pvm.
2 8.1.2025 29 16.7.2025
5 29.1.2025 32 6.8.2025
8 19.2.2025 35 27.8.2025
11 12.3.2025 38 17.9.2025
14 2.4.2025 41 8.10.2025
17 23.4.2025 44 29.10.2025
20 14.5.2025 47 19.11.2025
23 4.6.2025 50 10.12.2025
26 25.6.2025 1 31.12.2025


Hyvinkään rakennusvalvonnassa on käytössä takaisinsoittopalvelu
henkilökunnan tavoitettavuuden parantamiseksi.

Sähköpostitse tulleita soittopyyntöjä emme ota vastaan.

Takaisinsoittopalvelun numero on p. 019 459 2021.

Takaisinsoittopalvelun myötä henkilökunnan aiemmat suorat puhelinnumerot eivät enää ole käytössä, vaan puhelut ohjataan palvelun valikoiden kautta asiaa käsittelevän henkilön soittolistalle. Palvelu ilmoittaa asiakkaalle takaisinsoiton ajankohdan. Palvelu on auki arkisin kello 7.00-17.00 ja henkilökunta käsittelee niitä omien palveluun määriteltyjen soittoaikojen puitteissa.

Soitamme sinulle takaisin numerosta 019 459 2021, tavoittelemme soittajaa enintään kaksi kertaa.

Valikko on 5 tasoinen

1= yleinen neuvonta, rakennusvalvonta
2= lupa asiat

3= rakennusaikaiset asiat
4= LVI tekniset asiat
5= asuntoasiat

Tarkemmat tiedot valikoista ja henkilöiden tehtävistä löytyy  yhteystiedoista, Yhteystietosivulle tästä


Rakentamisluvasta vapautettu rakentaminen tuo myös vastuuta

Uusi rakentamislaki on voimassa 1.1.2025 alkaen. Laissa on kevennetty luvanvaraisuuden ehtoja pienten rakennusten ja katosten osalta.

Kerrosalaltaan alle 30 neliömetrin rakennuksille ja alle 50 neliömetrin katoksille ei enää vaadita lupaa, kun ne rakennetaan alueen kaavan mukaisesti ja sallitun rakennusoikeuden puitteissa. Tällaisia rakennuksia voivat olla esimerkiksi pihasauna, autokatos, kesäkeittiö ja varasto.

Rakennuksen asuttavuus arvioidaan ympäristöministeriön ”hella”-periaatteen mukaisesti – jos rakennuksessa on kiinteä keittiövarustus liesineen eli helloineen, se tulkitaan vapaa-ajan asunnoksi tai asuinrakennukseksi eli luvanvaraiseksi rakentamiseksi. Asuinrakennuksille ja vapaa-ajan asunnoille on aina haettava lupa rakennuksen koosta riippumatta.

Rakentamislain mukaan kaikessa luvanvaraisessa ja luvanvaraisuudesta vapautetussa rakentamisessa on noudatettava rakentamislakia ja sen nojalla annettuja määräyksiä. Luvanvaraisuudesta vapautetusta rakentamisesta jää ainoastaan lupaprosessi pois.

Hankkeeseen ryhtyvän täytyy ennen rakentamishankkeeseen ryhtymistä selvittää muun muassa alueen kaavatilanne, kiinteistön käytettävissä oleva rakennusoikeus sekä muut mahdolliset suunniteltua rakentamista koskevat määräykset. Alle 30 neliömetrin rakennuksia rakennettaessa on huomioitava, että niillä saattaa olla korottava vaikutus vesimaksuihin, vaikka rakennuksessa ei olisi vesipistettä. Hankkeeseen ryhtyvän on myös hankittava pätevät suunnittelijat ja riittävät suunnitelmat.

Luvanvaraisuudesta vapautetuissa hankkeissa rakennuttaja itse huolehtii riittävän osaamisen hankkimisesta ja varmistaa rakentamisen määräystenmukaisuuden. Lain tuoma vapaus merkitsee siis kiinteistön omistajalle vastuuta rakennuttajan roolissa.

Huomioi myös naapurit ja turvallisuus

Lupatarpeesta vapautettu rakentaminen on usein täydennysrakentamista olemassa olevaan ympäristöön. Rakentamisessa onkin muistettava myös sen vaikutus naapurustoon. Hyvän käytännön mukaista on tiedottaa naapureita ennen töihin ryhtymistä.

Myös luvanvaraisuudesta vapautetussa rakentamisessa on huolehdittava niin palo- kuin rakenteellisestakin turvallisuudesta. Savuhormilla varustettujen rakennusten ja autosuojien sijoittamisessa on noudatettava paloturvallisuudesta annettuja määräyksiä ja ohjeita. Näitä on avattu muun muassa TOPTEN -pientalon palokortissa.

Linkki TOPTEN -pientalon palokorttiin

Myös muiden kuin savuhormillisten rakennusten tai autosuojien sijoittelussa on huomioitava mahdolliset palo-osastointitarpeet. Hyvänä yleissääntönä on muistaa kahdeksan metrin suojaetäisyys muuhun rakentamiseen ja neljän metrin etäisyys tontin rajaan.

Savuhormin ja tulisijan rakentaminen luvanvaraisuudesta vapautettuun saunarakennukseen ei vaadi rakennusvalvonnasta lupaa. Jos savuhormi rakennetaan asuinrakennukseen, lupa tarvitaan. Rakennuksen on oltava myös turvallinen käyttää.

Rakenteiden lujuuden ja kantavuuden mitoituksessa lumikuorma on otettava riittävästi huomioon. Lisäksi on huolehdittava katto- ja pintavesien ohjauksesta sekä pintamaan kallistuksista.

Rakennukset verotuksen piiriin?

Verolainsäädäntöä uudistetaan parhaillaan. Nykyisen sääntelyn mukaan rakennuksen omistajan on ilmoitettava luvasta vapautetut rakennukset verottajalle kiinteistöveroilmoituksella silloin, kun niiden kokonaisala ylittää viisi neliömetriä.

Kunnan kiinteistörekisterin pitäminen ajan tasalla on lakiuudistuksessa jäänyt pois. Vain luvanvaraisista rakennuksista menee rakennusvalvonnan kautta tieto digi- ja väestötietojärjestelmään, tulevaisuudessa rakennetun ympäristön tietojärjestelmään ja edelleen verottajalle.

Rakennusvalvonnalle tieto luvanvaraisuudesta vapautetuista rakentamishankkeista tulee sitten, kun kiinteistöllä käynnistyy rakentamisluvan edellyttämä hanke.

Rakennusvalvonnan rooli luvanvaraisuudesta vapautetussa rakentamisessa

Rakentamislain ja sen esitöiden sekä hallituksen linjauksen mukaisesti rakennusvalvonnan resursseja on kohdennettava yhteiskunnallisesti merkityksellisten hankkeiden valvontaan. Pienempien rakentamishankkeiden osalta laissa on määritelty kiinteistön omistajille vastuita ja velvoitteita.

Rakennusvalvonta ohjaa ainoastaan luvanvaraista rakentamista. Rakennusvalvonnassa ei siis ratkaista rakentamislupaa kohteille, joihin lupaa ei lain mukaan vaadita. 

Rakennusvalvonta tarjoaa maksutonta neuvontaa rakentamisen luvanvaraisuudesta, luvan käsittelyprosesseista ja hallinnollisista asioista.

Jokaisen rakentamishanketta suunnittelevan on syytä selvittää rakentamisen edellytykset ennen toteutusta. Kaavatiedot löytyvät kunnan nettisivujen karttapalvelun kautta, ja rakennusvalvonnasta voi kysyä apua esimerkiksi rakennusoikeuden selvittämisessä.

Rakennusvalvonta kannustaa rakentamaan vastuullisesti, kestävästi sekä naapurustoa kunnioittavasti. Näin luodaan kaikille viihtyisää ympäristöä ja vältytään tilanteilta, jossa rakennusvalvonta joutuu puuttumaan luvanvaraisuudesta vapautettuun rakentamiseen.


TIEDOTTEITA


Energiakaivojen kieltäminen pohjavesialueilla ja Päijännetunnelin vaikutusalueella

Ympäristölautakunnan päätös 26.09.2019 § 58


Mikäli tarvitset vanhoja suunnitelmia, niitä voi etsiä Lupapisteen kaupan kautta. Kaupasta voi ostaa dokumentteja suoraan Hyvinkään rakennusvalvonnan arkistosta sähköisesti ja ladata ostetut tiedostot heti omaan käyttöösi.

Kaupassa on myös aineistopyyntö, jollei dokumentteja löydy.
Tarkemmat ohjeet löytyvät kaupasta.

Kaupan osoite on https://kauppa.lupapiste.fi


  • Neuvonta:

    Rakentamisen neuvonta hoidetaan sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta, sähköpostikyselyt kuuluvat menneeseen aikaan kuten paperihakemuksetkin. Sähköpostilla lähetetyt neuvontapyynnöt saattavat jäädä huomioimatta tai ko. henkilö ei ole tavoitettavissa. Lupapisteessä vastaukset ovat kootusti osapuolten nähtävissä.

    Palvelua voi käyttää kaikkiin rakentamisen liittyvissä kysymyksissä jo ennen rakennushankkeen aloittamista. Palvelu ohjaa luvantarvitsijaa hakemaan rakennushankkeen sijainnin kartalta ja kuvaamaan lupa-asian yksityiskohtaisesti ja selkeästi. Palveluun voi liittää luonnoksia, suunnitelmia ja valokuvia selventämään asiaa. Oikeat tiedot sisältävät pyynnöt helpottavat myös vastaanottavaa viranomaista asian käsittelyssä. Palvelun kautta sähköisesti asioiva asiakas saa henkilökohtaista palvelua asiasta vastaavalta viranomaiselta.

    Palvelun neuvontapyynnön kautta voit kysyä myös ennakkoneuvoja lupa-asioihin liittyen. Neuvontapyynnön voi helposti kääntää lupahakemukseksi, jos sitä tarvitaan.

    Lupapiste on avoinna kaikille kuntalaisille rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä ja se on maksuton. Palveluun rekisteröidytään pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

  • Lupien käsittelyaika on aina tapauskohtaista, suurin osa käsitellään 3–4 viikon sisällä, käsittelyaikaan voi vaikuttaa:
    • Kun täytät hakemuksen huolellisesti ja liität hakemukseen kaikki vaaditut liitteet. Jos mielestäsi liite ei ole tarpeen pyydä sen poistoa lupapisteen viestit osiossa.
    • Oman hakemuksen tilannetta ei kannata verrata muihin, koska käsittelyaika vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon selvittämistä hakemus vaatii.
    • Käsittelyaika voi olla pidempi, jos
      • sinulta joudutaan pyytämään lisäselvityksiä
      • hakemuksesi on puutteellinen
      • olet pyytänyt luvan edellytyksistä poikkeamista
      • mahdollisten lausunnonantajien vastausaika ja niiden lisäpyynnöt
      • kun kunta kuulee naapurit, kuulemisaika on 2 viikkoa, kirjeet lähetetään vasta kun suunnitelmat ovat kuultavissa.
  • Lupahakemuksen käsittely voi alkaa vasta sitten, kun se on kaikilta osin kunnossa.
    Kerralla oikein jätetty hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin puutteellinen, olipa kyseessä minkäkokoinen hanke tahansa.
  • Neuvontapyynnöt ja lupahakemukset tehdään sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta

Erityissuunnitelmien leimaaminen

  • Erityissuunnitelmista RVV- ja RIV-suunnitelmat leimataan. Suunnittelija laittaa tiedon sähköpostiin juhani.taajoranta(at)hyvinkaa.fi Lupapisteeseen laittamistaan suunnitelmista. Suunnitelmat esitellään ennen leimaamista suunnittelijan toimesta ajanvarauksella. Pienet kohteet soittamalla ja isot sovitaan tapauskohtaisesti.

  • Paperisena käsiteltyjen lupien suunnitelmat toimitetaan sähköisesti avaamalla lupapisteeseen asiointia varten kyseinen hanke. Rakennusvalvonta avaa hankeen ja osapuoli saa kutsun hankkeelle sähköpostilla. 

    Lupapisteessä myönnettyjen lupien osalta, erityissuunnitelmat toimitetaan vain sähköisesti.  

    Vaativien kohteiden rakennesuunnitelmat käydään läpi jatkossakin. Vaativissa kohteissa voidaan suunnittelijaa pyytää esittelemään suunnitelmat paikan päällä tai esim. Skypen välityksellä. 

    Vaativiksi kohteiksi erityissuunnitelmien puolella on seuraavaa linjaus:

    • henkilöturvallisuuden kannalta vaativat rakennukset, esim. kauppakeskukset

    • rakenteellisesti vaativat rakennukset, esim. uimahallit

    • yli 8-kerroksiset asuinrakennukset

    • teollisuusrakennukset joissa väestönsuoja

  • Vastaavien erityissuunnittelijoiden vakuutus
    Erityisalan kokonaisuudesta vastaavana suunnittelija vakuuttaa, että suunnitelmat on laadittu säädösten mukaisesti ja ne on liitetty Lupapiste.fi palveluun rakennuslupaehtojen mukaisesti.
    Tätä varten suunnittelijat täyttävät ja lisäävät lomakkeet sivulta löytyvän vastaavien erityissuunnittelijoiden vakuutus - lomakkeen ko. hankkeelle Lupapiste.fi palveluun.

    Rakennuslupien hakeminen sähköisesti.
Päivitetty 12.2.2025