Kurkkaa kaupungin työntekijän arkeen

Hyvinkään kaupungille töihin tullessani minulla oli haave, että karttapalvelussamme olisi jokaiselta vuosikymmeneltä 1930-luvulta nykypäivään ortokuva. Tämän tavoitteen saavuttaminen sai aikaan juhlavat fiilikset muutama vuosi sitten, kertoo  paikkatietoasiantuntija Jyrki Putus.

Aamuvirkkuna pyrin aloittamaan työpäiväni klo 7 pintaan. Pääsääntöisesti tulen kaupungintalolle töihin, en korona-ajan jälkeen ole etäillyt juuri laisinkaan.  Työtehtäväni ovat aika monialaiset alkaen rasteriaineistojen ylläpidosta Hyvinkään karttapalvelussa päättyen liito-oravien jätösten sijainteihin. Tällä hetkellä työn alla ovat keväällä kuvatut ortokuvat, joiden lopputoimitus alihankkijalta on juuri saatu.  Entisen työurani takia ne ovat sydäntäni lähelläni. Haaveenani oli vuonna 2018 Hyvinkään kaupungille tullessani, että karttapalvelussamme olisi jokaiselta vuosikymmeneltä 1930-luvulta nykypäivään ortokuva. Tämän tavoitteen saavuttaminen sai aikaan juhlavat fiilikset muutama vuosi sitten. Kannustan kaikkia käymään niitä vilkaisemassa ainakin oman kotitalonsa kohdalta! Itse saisin näitä tutkimalla kulumaan tuntikausia.

Viime vuodenvaihteessa paikkatietoyksikkö vaihtoi tietopalveluista tonttipalveluiden alle. Tonttipalveluissa on myös muutosten aika koska tonttipalvelun ”mammat” (rakkaudella antamani nimi heille) ovat päässeet eläköitymisikään ja muutaman vuoden sisään sieltä on jäänyt/jäämässä useampi henkilö eläkkeelle. Näissä eläkkeelle jäävissä jää paljon ”äänetöntä” tietotaitoa pois mitä on vaikea siirtää eteenpäin. Toisaalta tämä antaa myös hyvän mahdollisuuden uusiin rekrytointeihin sekä pakottaa miettimään työtehtäviä ja niiden tekemistä uudestaan.

Lopuksi lyhyesti mitä paikkatieto on:

”Paikkatieto on sijaintiin sidottua tietoa, joka koostuu sijaintitiedosta (kuten koordinaatit) ja ominaisuustiedosta (esim. rakennuksen käyttötarkoitus). Sitä käytetään muun muassa karttapalveluissa, kaupunkisuunnittelussa ja logistiikassa. Paikkatiedon hallintaan käytetään paikkatietojärjestelmiä (GIS), jotka mahdollistavat tiedon analysoinnin ja visualisoinnin.” (ChatGPT)

jyrki putus.jpg


>> Aiemmat blogikirjoitukset löydät täältä

 

Päivitetty 7.11.2024