TIINA TORKKELI

(1969)

Tiina Torkkeli on opiskellut Svenska konstskolan i Nykarleby (Uusikaarlepyy) ja valmistui sieltä 1992. Taiteilija on työskennellyt hyvin erilaisten materiaalien kanssa kuten pronssi, keramiikka ja lasi. Teoksissaan hän kuvaa mielellään eläimiä. Hän on myös taitava eläinhahmojen piirtäjä aiheinaan usein koira tai hevonen. 

Kuvassa Elina Vaaran muistolaattaELINA VAARAN MUISTOLAATTA
2003

pronssi

suunnitellut kuvanveistäjä Tiina Torkkeli

35 x 40 cm

Salonkatu 10

  

Muistolaatan teksti:Kuvassa seinä, jossa muistolaatta kiinnitettynä

"rataa kiitävät
junat
vetureiden pilleissä kiire
viheltää
kiskoissa jyrisee
jylisee kiire
polun kävelijät kysyvät: minne?"

Runoilija Elina Vaara 1903-1980 asui
tässä talossa 1968-1980

 

Muistolaatassa on säe Elina Vaaran (1903–1980) runosta ”Radanvarsi”, joka sisältyy postuumisti vuonna 1981 ilmestyneeseen kokoelmaan ”Radanvarren fuuga”.  Elina Vaara nähtiin usein kaupungilla yhdessä mäyräkoiransa Maikin kanssa, joka sekin on ikuistettu muistolaattaan. Runoilija asui Hyvinkäällä vuodet 1968–1980. Muistolaatta paljastettiin 15.9.2003, 29.5.2003 tuli kuluneeksi 100 vuotta runoilijan syntymästä.

Tietoa runoilijasta

Elina Vaara toimi runoilijana, suomentajana, kulttuuripakinoitsijana sekä satukirjailijana. Vaara kuului nuorten runoilijoiden piiriin, jotka myöhemmin tunnettiin nimellä Tulenkantajat. Elina Vaara hallitsi niin klassiset runomitat kuin suomalaisen kalevalamitan. Runoilijalaadultaan hän oli romantikko. Hän julkaisi 17 runokokoelmaa ja Elina Vaaran tuotannosta ilmestyi 2003 Valitut runot.

Kuva Lasipuu taideteoksesta, joka kiinnitettynä Tapainlinnan koulun aulan kattoonTiina Torkkeli

1969

 

LASIPUU

2007

sulatettu kierrätyslasi ja hiekkapuhallettu alumiini

5,85 x 2,67 m

Tapainlinnan koulu, Torikatu 30

  

 

Kuvanveistäjä Tiina Torkkelin suunnittelema Lasipuu-tilateos on hankittu Tapainlinnan kouluun ns. prosenttirahalla. Hyvinkään kaupunki soveltaa uudisrakennuksissa periaatetta, että 0,5 % rakennuskustannuksista käytetään taiteen hankintaan. Aulaportaikkoon sijoitetun mobilen läpikuultavuus ja ilmavuus täydentää kauniisti koulun alan arkkitehtuuria.

Tapainlinnan koulun oppilaat ovat osallistuneet taideteoksen valmistumiseen tuomalla lasipullon teosta varten. Näin koulun oppilaat saavat nähdä miten taideteoskin voi olla osa luonnonvarojen kierrätystä. Lasiset lehtimuodot on valmistettu lasinsiruista ja värillisten pullojen rikotusta lasimateriaalista muoteissa. Jokainen Lasipuun 1250 lehdestä on yksilöllinen. Tiina Torkkeli kuvailee itse Lasipuun symboliikkaa: ”Puun valitsin aiheeksi, koska se on ihmisyyden ja kasvun symboli. Vuosirenkaisiin soisi tulevan sopivan määrän inhimillistä viisautta, joka kulkisi sukupolvelta toiselle.”

.

Päivitetty 24.3.2023