KÄRÄJÄKIVET Kuvassa käräjäkivet muistolaatta
1968

luonnonkivi ja metallilaatta

12 siirtokivilohkaretta

Valtion virastotalo, Urakankatu 1

  

Valtion virastotalossa toimii Hyvinkään mm. kihlakunnanoikeus. Kuavassa käräjäkivetKäräjäkivet on asetettu virastotalon eteen symbolisoimaan tuomarien ja lautamiesten oikeudenjakamisen pitkää perinnettä. Kivet ovat peräisin rautatien rakentamisen yhteydessä louhituista kivistä, joita on runsaasti virastotaloa ympäröivässä maastossa.

Arkeologia on osoittanut tuomariympyrät eli käräjäkivet pääosin rautakautisiksi haudoiksi, keskimäärin niissä on ollut 10 kiveä kehässä ja keskellä palokuoppahauta. Ruotsissa Upsalan läheisyydestä tunnetaan Moran kivet, joilla on valittu Ruotsin kuningas Mauno Ladonlukosta alkaen vuonna 1275 aina 1500-luvulle asti. Suomessa tunnetaan kolmet käräjäkivet kristinuskoa edeltävältä ajalta. Suomessa näiden käräjäkivien käyttöä kokouksiin tai mahdollisesti oikeudenkäynteihin perustuu pääasiassa kansantarinoihin ja Ruotsin ja Tanskan vastaavista kohteista oleviin tietoihin.


Laatan teksti:

Nämä kivet muistuttavat siitä, että esihistoriallisten hautojen kehäkivillä on perimätiedon mukaan pidetty käräjiä jo ennen kristinuskon tuloa Suomeen.

Päivitetty 23.4.2021