Heikki Häiväoja

HEIKKI HÄIVÄOJA

(s. 1929)

Häiväoja opiskeli sekä Taideteollisessa keskuskoulussa 1947-50 että Suomen Taideakatemian koulussa 1950-51. Hän aloitti esittävillä teoksilla mutta siirtyi pian vapaamuotoiseen abstraktismiin. Maaliskuu-ryhmän jäsenenä hänen monet keskeiset teoksensa edustavat informalismia. Näille pronssiteoksille oli ominaista materiaaliin puhkotut aukot. Myöhemmin Häiväojan teoksiin tuli konkreettisempia ja rakenteellisempia muotoja. Heikki Häiväoja on ollut Suomen edustajana vuonna 1966 Venetsian biennaalissa ja Sao Paolon biennaaleissa vuosina 1961 ja 1967. Taiteilija on myös suunnitellut paljon julkisia veistoksia ja hautamonumentteja. Häiväoja on maamme keskeisiä mitalien ja rahojen suunnittelijoita aina 1960-luvulta lähtien.

ARKKITEHTI VÄINÖ VÄHÄKALLION MUISTOMERKKI
1965

luonnonkivi

k. 2 m x l. 3,8 m x s. 2,1 m

suunnitellut kuvanveistäjä Heikki Häiväoja

Kiljavan leirikeskus, Vihtilammintie 45, Rajamäki

  

Väinö Vähäkallio oli lastensa kautta kiinnostunut partiotoiminnasta ja lahjoitti vuonna 1955 2 miljoonaa markkaa Helsingin partiopoikapiirin leiri- ja retkeilyalueen hankintaa varten. Lahjoituksella ostettiin Nurmijärven Kiljavannummen Märkiöjärven rannalta 5 hehtaarin alue arkkitehti Tapio Aspialalta. Alueen monet rakennukset, paitsi paikalle siirrettyä Kytäjän vanhaa Seurahuonetta lukuun ottamatta, olivat arkkitehti ja partionjohtaja Heikki Castréin suunnittelemia. Partiolaisten ohella muutkin lapset ja nuoret ovat saaneet nauttia leirielämästä Kiljavan leirikeskuksessa.

Väinö Vähäkallion muistomerkin suunnitteli kuvanveistäjä Heikki Häiväoja (s. 1929) ja se paljastettiin Kiljavan leirikeskuksen lippuaukiolla 10-vuotisjuhlan yhteydessä syyskuussa 1965. Taiteilija itse kuvaa veistoksen symbolisia merkityksiä seuraavasti: "Jykevä kalliopaasi kertoo suuresta Kytäjän kartanosta, josta versoo uutta elämää, uusia suuntia kohti tulevaisuutta."

 

 

 

Päivitetty 24.3.2023