OLYMPIASOIHDUN MUISTOMERKKI
1973
harmaa graniitti
suunnitellut arkkitehti Raimo S. O. Valjakka
Hyvinkään Urheilupuisto, Urheilukatu 19
Helsingin olympialaisten avajaiset järjestettiin Olympiastadionilla 19.7.1952 ja kisat päättyivät 3.8.1952. Olympiasoihdun viimeinen yöpymispaikka oli Hyvinkää, jonne soihtu saapui 18.7. juoksijoiden kuljettamana illansuussa ja kunniajuoksun urheilukentällä juoksi soihdun kanssa Akki Turma. Häneltä katkesi kesken matkan housujen kuminauha ja hän joutui loppumatkan kannattelemaan niitä toisella kädellään. Urheilukentällä järjestettiin täpötäyden katsomon seuratessa soihtujuhla. Läpiyön olympiatulella oli kunniavartio. Kello 5.20 seuraavana aamun lähti ensimmäinen hyvinkääläinen urheilija jälleen juosten kuljettamaan soihtua kohti Helsinkiä. Reitti kulki Puolimatkan hautausmaan sankarihaudoille tehdyn kunniakäynnin jälkeen Hyvinkäänkylän kautta kohti Nurmijärveä. Hyvinkään kohdalla soihtua kuljettivat juosten paikallisten urheiluseurojen jäsenet. Viimeisenä soihdunviejänä Olympiastadionilla Helsingissä oli olympiatulen sytyttäjä Paavo Nurmi. Toisen olympiatulen stadionin tornin huipulle sytytti Hannes Kolehmainen.
Kaupunginhallitukselle tehtiin esitys muistokiven pystyttämiseksi Olympiasoihdun yöpymisen muistoksi Hyvinkäällä vuonna 1952 25.6.1973. Tapahtuma liittyisi samana vuonna Hyvinkäällä järjestettäviin Kalevan kisoihin. Esitys hyväksyttiin ja valimon omistaja Oiva Helminen oli lupautunut vastaamaan kustannuksista. Muistomerkkiä varten löydettiin Jussilankadun varrelta Paavolan kaupunginosasta peruskalliosta lohjennut luonnonkivi, joka Jouko Joelan kiviveistämössä muotoiltiin ja siihen hakattiin tekstin lisäksi olympiasoihtu ja -renkaat. Olympiasoihdun muistomerkin suunnitteli arkkitehti Raimo S.O. Valjakka. Muistokivi paljastettiin 8.8.1973 Urheilupuistossa, sen Kenttäkadun puoleisella sivulla ja sen lahjoittivat kaupungille urheiluseurat Hyvinkään Ponteva ja Hyvinkään Tahko. Nykyisin muistokivi sijaitsee urheilukentän katsoman länsipäädyn nurmikolla.
Olympiasoihdun suunnitteli taidemaalari ja graafikko Aukusti Tuhka (1895-1973). Soihdun säiliö oli joko hopeaa tai se oli hopeoitu, puinen varsi oli visakoivua. Pituutta soihdulla oli 60 cm. Säiliön sisällä oleva patruuna paloi aina 20 min. kerrallaan. Soihtuja valmistettiin 22 kappaletta.
Muistomerkin teksti:
Olympiatuli Hyvinkäällä 18-19 VII 1952
Lisäksi kiveä koristavat olympiarenkaat ja -soihtu.