Varhaiskasvatuksen arviointi ja kehittäminen

Varhaiskasvatuslaki edellyttää, että varhaiskasvatuksen järjestäjä arvioi omaa toimintaansa ja osallistuu ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Arvioinnin keskeiset tulokset tulee julkistaa. Arvioinnin avulla tunnistetaan toimintatapojen vahvuuksia ja kehittämistarpeita sekä kehitetään toimintaa. Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi on laatinut varhaiskasvatukselle laadun indikaattorit, jotka kuvaavat laadukkaan varhaiskasvatuksen ominaisuuksia. Arviointi kohdistuu näihin indikaattoreihin. Varhaiskasvatuksen hallinto kehittää arvioinnin avulla mm. varhaiskasvatuspalveluita ja palveluohjausta, pedagogista ohjausta, johtamis-, henkilöstö- ja lapsiryhmärakenteita sekä lapsen tuen toteuttamisen järjestelyjä. Varhaiskasvatusyksiköissä tehtävä arviointi ja kehittäminen kohdistuu ennen kaikkea toimintakulttuuriin, pedagogiseen toimintaan ja vuorovaikutukseen sekä oppimisympäristöön.

Hyvinkäällä varhaiskasvatusta arvioidaan jatkuvasti ja monipuolisesti sovittujen prosessien ja syklien mukaan. Yhteisiä tavoitteita ja toimintatapoja kuvataan eri asiakirjoissa, kuten Hyvinkään vasussa sekä yksiköiden ja ryhmien toimintasuunnitelmissa, ja jatkuva arviointi on pääasiassa niiden toteutumisen seurantaa. Toimintavuodesta 2023–2024 alkaen arvioinnissa hyödynnetään myös Karvin julkaisemaa digitaalista laadunarviointijärjestelmä Valssia, jolla arvioidaan vuosittain yhtä varhaiskasvatuksen osa-aluetta tarkemmin. Kokonaisuudessaan Hyvinkään varhaiskasvatuksen arviointia ja kehittämistä koskevat asiat on koottu Laadunhallinnan suunnitelmaan, joka päivitettiin toimintavuonna 2023–2024.

Myös lapset ja huoltajat voivat osallistua toiminnan arviointiin. Lasten näkemyksiä selvitetään toiminnan lomassa heille soveltuvin tavoin, esimerkiksi havainnoimalla, keskustelemalla ja visuaalisin menetelmin. Huoltajat voivat antaa palautetta päiväkotiin jokapäiväisissä kohtaamisissa ja vasu-keskusteluissa. Yhteistä arviointia tehdään myös vanhempainilloissa ja muissa tapahtumissa. Valssi-arviointien yhteydessä huoltajille toteutetaan kuhunkin arvioinnin kohteeseen liittyviä kyselyitä.

Laadunhallinnan arvioinnin tulokset

Henkilöstöarvioinnin tulokset

Lisäksi varhaiskasvatuksen internet-sivuilla on jatkuvasti auki kysely varhaiskasvatuksen aloituksesta.

Varhaiskasvatusta voidaan kehittää myös erilaisten kehittämishankkeiden tuella. Toteutuneista ja käynnissä olevista hankkeista kerrotaan tarkemmin varhaiskasvatuksen hankesivuilla.

 

Päivitetty 26.7.2024