Pipsa Possun maailma kiehtoo, tukee, kannustaa ja opettaa yhä Eerontuvan lapsia. Pipsa tuli viime syksynä perheineen Eerontupaan koska useimmat perheet kertoivat vasukeskusteluissa, kuinka Pipsa Possu on kotona suosikkihahmo.
Pipsa Possu perheineen on edelleen mukana kaikessa tekemisessä; omaehtoisessa leikissä, askarteluissa, teatteriesityksissä, kotaretkillä, ruokailuissa, musisoinnissa, tanssissa, saduissa ja silloin, kun aamuisin on vanhemmista vaikea erota. Pipsa Possu kannustaa lapsia pukeutumistilanteissa ja on kaverina pottailussa.
”Pipsa Possu jäällä”- taideteos syntyi, kun valkoisella kynttilällä piirrettiin valkoiselle vesiväripaperille. Piirroksen päälle maalattiin sinisellä vesivärillä ja suurella pensselillä jää. Näin laveeraustekniikalla lapset saivat näkyviin luistelusta jääneet jäljet. Kun työ oli kuivunut, jokainen lapsi valitsi haluamansa Pipsa Possun kuvan ja liimasi sen paperiin. Pipsan ja kumppaneiden hahmoihin on tutustuttu myös muovailuvanhan avulla. Samalla on harjoiteltu hienomotoriikkaa, muotojen nimeämistä ja toki myös yhdessä saman pöydän äärellä työskentelyä.
Meistä varmasti jokainen tuntee sadun ”Kultakutri ja kolme karhua”. Myös Eerontuvan lapsille satu esiteltiin ja kerrottiin vaan siinä tarinassa ei ollutkaan Kultakutria vaan eipä kukaan muu kuin Pipsa Possu! Lapset kuuntelivat ja katsoivat sadun pöytäteatterina. Myöhemmin lapset esittivät ja leikkivät satua yhdessä.
Alla kuva siitä, kuinka pienellä rekvisiitalla satu lumoaa pienet kuulijat mukaansa. Kultakutrin lisäksi lapsille kerrottiin satu kolmesta possusta pöytäteatterin keinon.
Pipsa Possu ja kumppanit ovat ihmetelleet lasten kanssa jäädytystä, suolan kasvatusta ja pian myös sokerikidehiutaleiden kasvua. Jäädytetyt maitopurkit tehtiin ihan itse. Maitopurkkiin laitettiin tietysti vettä. Veden lisäksi koristeeksi kerättiin metsästä oksia ja käpyjä ja tietenkin lopuksi purkkeihin laitettiin värikkäitä silkkipaperin paloja. Viikon verran purkkeja jäädytettiin ja voi sitä ihmetystä, kun purkkien ympäriltä pahvi irti revittiin. Jääkuutioilla leikittiinkin koko viikko.
Pöydälle oli tuotu valkoisia tulppaaneita. Ne olivat läpinäkyvissä maljakoissa ja kun tarkemmin tutkittiin, oli vesi punaista, sinistä ja vihreää. Mitä ihmettä, vähitellen koko kukka alkoi muuttaa väriään. Ensin kyllä vihreässä vedessä ollut tulppaani "suutahti", meni pöydälle makaamaan. Maanantaina se oli kuitenkin jo hienosti terhakkana toivottamassa lapsia ja aikuisia tervetulleeksi Eerontupaan.
Kuvassa on tulppaanien vierellä vahvaan sokeriliemeen laitettu piipunrasseleita likoon. Kun oikein tarkkaan läheltä niitä katsoo, voi huomata, kuinka piipunrasselit ovat kasvaneet. Näyttääpä oma taiteltu hauskalta. Omia, ja kaverin taiteltuja käydään päivittäin ihmettelemässä ja tutkailemassa. Yksin, aikuisen ja kaverin kera.
Tullessani maanantaina lapsiryhmään aivan ensimmäiseksi kuulin, kuinka lapset ovat onnistuneet kasvattamaan suolaa! Suolan kasvua ihmeteltiin yhdessä tovi. Myöhemmin minulle kerrottiin, kuinka suolan kasvatus oli kannustanut lapsia yhteiseen keskusteluun jopa pieneen väittelyyn siitä, kasvaako suola purkissa.
Pipsa Possu laulattaa erityisesti silloin, kun tuttuja lauluja käännetään Pipsan elinpiiriin. Yksi tällainen suosittu laulumuunnos on syntynyt laulusta ”Pikku jänö nukkuu”, Eerontuvassa laulu lauletaan ”Pipsa possu nukkuu…”. Eikä musisointi tähän lopu. Pipsa on mukana ”Revontulitanssissa”, ”Lumiukkomarssissa”, ”Pieni pilvi pehmoinen”-laulussa.
Musisoinnin ja leikin lomassa on hyvä istua sylissä ja kuunnella Pipsan elämästä enemmänkin. Yhdessä kaverin kanssa tai aikuisen kanssa kaksistaan. Kirjoja on aseteltu lasten kädenulottuville jokaisessa huoneessa.
Leikkiympäristöön on rakennettu ”Possujen talo”. Sinne syntyy mukavat kotileikit kavereiden kanssa silloinkin, kun Pipsa kumppaneineen on toisten ryhmäläisten mukana.
Oli taiteilun aika. Suuri, ilmoitustaululle kiinnitetty paperi houkutteli lapsia maalaamaan sormilla. Sormilla maalaaminen oli ensin jännittävää ja oma aikuinen oli vierellä tukemassa, kun ensimmäiset sormella maalatut viivat syntyivät paperiin. Pian maalaaminen tuli tutuksi ja mukaan tuli tutkimisen elementtejä. Miltä käden vetäminen kosteassa maalipinnassa tuntuu, kuinka korkealle oma käsi yltääkään, miltä maalin taputtaminen koko kämmenellä tuntuukaan tai miltä se kuulostaa?
Pipsa Possun värimaailmaa ja teemaa hyödynnetään myös suujumpassa. Tässä pillillä puhalletaan värejä. Niiden kuivuttua värit saavat silmät ja työ uuden ulottuvuuden!
Muistiin kirjasi Varhaiskasvatuksen opettaja Anne Knape