Mediapaja 2020
Mediapaja tutkii: Uskonto
Mediapaja järjesti kyselyn, jossa tutkittiin Tapainlinnalaisten mielipiteitä uskontoihin. Tässä yhteenveto löydöistämme.
Ensimmäinen kysymys oli jakava, ja tulokset menivät puhtaasti keskeltä poikki. Tämä yllätti minut, sillä olin arvellut suuren enemmistön vastaajista sanovan, että väittämä on totta. Minusta tämä on hyvä esimerkki siitä, että on kannattavaa ajoittain poistua omasta kuplastaan ja saada parempi perspektiivi asioihin.
Toisen kysymyksen keskiarvo nojaa hieman erimielisempään suuntaan, kun taas kolmannen kysymyksen vastaajat olivat hieman enemmän samaa kuin eri mieltä. Tästä voi tietysti johtaa, että nuorien näkökulmasta uskontojen nykypäiväinen tila on entistä parempi.
Neljännen kysymyksen vastaukset osoittavat vahvasti, että lähes kaikki vastaajat uskaltaisivat puhua mielipiteistään. Tulee kuitenkin huomioida, että puolet vastaajista olivat vain jokseenkin samaa mieltä, kun taas toinen puoli täysin samaa mieltä. Epävarmuutta on siis kuitenkin ainakin hieman.
Kysymys viiden vastaukset osoittavat, että nuorten näkemykset uskonnosta ovat melko vahvoja, mutta kaikki eivät kuitenkaan olleet vielä lyöneet valintojaan lukkoon.
Kuudes kysymys on jakanut vähiten mielipiteitä, joka on toki minusta positiivista. Useimpia ei siis haittaa uskonnolliset erimielisyydet vähääkään.
Viimeisessä kysymyksessä näyttäisi siltä, että nuoret luottavat enemmän konkreettisiin asioihin, vaikka lähes puolet vastaajista eivät oikein osanneet itsekään sanoa.
Tapainlinnan koulu sijaitsee pitsakaupungissa
Törmäsimme 14.1. Ilta-Lehdessä julkaistuun (www.iltalehti.fi), jossa ilmoitettiin Hyvinkään olevan Suomen pitsakaupunki sen väkilukuun verrattuna.
Kysyimme Hyvinkään Tapainlinnan koulussa kymmeneltä henkilökunnan jäseneltä pitsaan liittyviä kysymyksiä.
Ananas ja kinkku olivat suosituimmat täytteet pitsoihin. Kolmannella sijalla oli aurajuusto. Enemmistö tilasi pitsoja kotiin ja ne syödään illalla perheen kesken. Suosituin pitseria oli Hima-Pizza-Kebab. Hyvänä toisena tulee Kotipizza.
Mietimme kouluumme pitsaperinnettä, jossa pitsaa olisi koulussa ruokana kerran kuukaudessa. Mitä mieltä sinä olet?
Unelmien hiihtoloma
Miten sinä haluaisit viettää sinun unelmiesi hiihtoloman jos voisit tehdä ihan mitä haluaisit ja ei olisi rahallisia rajoituksia? Me ainakin haluaisimme matkustaa lämpimään ja rentoutua kunnolla. Olisimme myös ystävien kanssa ja tekisimme kaikkea hauskaa
Suurin osa haastatelluista lähtisi ulkomaille jonnekin lämpimään tai laskettelemaan. Osa jopa lähtisi NHL-matsiin Yhdysvaltoihin ja jopa Haaparantaan. Yksi unelmista oli lähteä yksityiskoneella matkustamaan.
Lomalla tärkeintä on kuitenkin vain rentoutua pitkien kouluviikkojen jälkeen. Toivotamme kaikille hyvää, rauhallista ja rentouttavaa hiihtolomaa, vaikka säät ei hiihtämistä suosisi.
Montako tuntia 7-8 luokkalaiset nukkuvat ?
Kävimme haastattelemassa Tapainlinnan koulun 7-8 luokan oppilaita heidän nukkumistottumuksista.
Haastattelimme yhteensä 34 oppilasta joista 14 oli poikia ja 20 tyttöjä. Poikien keskiarvo yöunille oli 6,5h ja tyttöjen keskiarvo yöunille oli 6,7h. Yleisin syy lyhyille yöunille olivat nettipelit, videot sekä somet.
Kouluruoka kysely
Kyselimme koulumme oppilailta montako kertaa viikossa he syövät kouluruokaa. Suurin osa vastasi että he syövät 2-3 kertaa viikon aikana joka yllätti meidät täysin koska luulimme että ihmiset syövät enemmän. Kysyimme myös että mitkä on suurimman osan lempiruokia, ne olivat uunimakkara ja kalapuikot.
Me käymme itse syömässä noin 4 kertaa viikossa. Ryhmämme lempiruoat ovat uunimakkara ja kalapuikot niin kuin suurimalla osalla mutta tykkäämme myös lihapullista ja makaronilaatikosta.
Tutkimuksemme mukaan keittoruokia heitetään roskiin eniten koska moni ei pidä niistä, vaikka jotkut niistä ovatkin ihan hyvän makuisia. Suurin osa oppilaista on tyytyväisiä ruokaan mutta on oppilaita jotka vihaavat kouluruokaa. Salaattia syödään aika paljon koska koulussamme on monia urheilijoita jotka syövät terveellisesti.
Yllättävän moni sanoo että “kouluruoka on paskaa”, kouluruoka on hyvin vaihtelevaa. On päiviä jolloin suurin osa ei syö ruokaa ollenkaan ja päiviä milloin ruoka miltei loppuu.
Arvostelu: The Good Place Season 1
Genre: Draama/Komedia
Eleanor Shellstrop on valitettavasti kuollut. Onneksi on hyviäkin uutisia. Hän pääsi taivaaseen! No, tarkalleen ottaen kyseessä ei ole kristittyjen taivas vaan uskontoon liittymätön elämänjälkeinen paikka nimeltä The Good Place (kirjaimellisesti “hyvä paikka”). Eleanor oli elänyt hyvän elämän, johon oli kuulunut muun muassa humanitaarisia tehtäviä ja hyväntekeväisyyskeräyksiä köyhille, ja hän on tosiaan ansainnut paratiisin.
…
Mutta onko kaikki tosiaan siltä miltä näyttää? Hyvin pian Eleanor huomaa, että on tapahtunut virhe. Edessä on ikuisuus paratiisissa, mutta pysyäkseen siellä hänen on keploteltava valheiden verkkoa tai kohdattava ikuinen kadotus.
The Good Place:n ensimmäinen kausi on yksi parhaista sarjoista miesmuistiin. Sillä on uniikki kyky yhdistää komediaa ja draamaa tavoilla, joita on lähestulkoon mahdotonta löytää muualta näin hyvin toteutettuna. Sarjan näyttelijät ovat taitavia, mutta erityisesti Ted Dansonin roolisuoritus Michaelina (alla olevassa kuvassa vasemmalla) loistaa helposti parhaana.
Vaikka sarja sijoittuu käytännössä taivaaseen, se ei ota vahvaa kantaa uskontoon itsessään, joka on minusta hyvä asia.
Sarja kyseenalaistaa hauskuuden ja surullisuuden rajat useasti, ja jättää katsojan ihmettelemään, miten tähän kaikkeen tulisi reagoida. Vaikkakin kauden loppua myöten sarja alkaa heikentyä, kauden finaali on suorastaan upea ja kruunaa kokonaisuuden tyylikkäästi.
Tämä on sarja, jonka katsomista suosittelen jopa useasti. Nokkelat vertauskuvat ja hienovaraiset viittaukset sarjan tuleviin käänteisiin pitävät huomion vielä uusillakin katselukerroilla, ja suosittelen tätä sarjaa vahvasti.
Suomessa sarjan ensimmäinen ja toinen kausi ovat kirjoitushetkellä saatavana ainoastaan Netflixistä.
Kysyimme Tapainlinnan koulun opettajilta kysymyksiä
Tässä ovat kysymykset mitä kysyimme.
1 -Onko sinulla harrastuksia?
2 -Keitä perheeseesi kuuluu?
3 -Minkä ikäinen olet?
4 -Onko sinulla lemmikkejä?
5 -Monelta menet nukkumaan arkisin?
6 -Kuka on lempi opettajaystäväsi koulusta?
7 -Mikä on lempielokuvasi?
8 –Kumpi tulee voileivän päälle ensin kinkku vai juusto?
9 –Kuuluuko ananas pitsaan?
10 -Käytkö prismassa vai citymarketissa?
11 -Millaista musiikkia kuuntelet?
12 -Kesä vai talvi?
13 -Kierrätätkö?
14 –Asutko Hyvinkäällä?
15 -Minkä merkkinen puhelin sinulla on?
Stalkkaa opettajia
part 1
Marjo Vatsia:
Onko sinulla harrastuksia?
“Kuntosalilla käyminen, piirtäminen, koiran kanssa lenkkeily.”
Keitä perheeseesi kuuluu?
“Mies ja 2 lasta.”
Onko sinulla lemmikkejä?
“Koira, 10 vuotias Poju.”
Monelta menet nukkumaan arkisin?
“Puoli yhdentoista aikaan”
Kuka on lempiopettaja ystäväsi koulusta?
“Kaikki kielten opettajat.”
Mikä on lempielokuvasi?
“Slummien miljonääri, ei ole kyllä lempielokuvani mutta ensimmäinen joka tuli mieleen.”
Kumpi tulee voileivän päälle ensin, kinkku vai juusto?
“Juusto.”
Kuuluuko ananas pitsaan?
“Kyllä kuuluu.”
Käytkö prismassa vai citymarketissa?
“Cittarissa, se on lähikauppani.”
Millaista musiikkia kuuntelet?
“Kuuntelen kaikenlaista musiikkia, laidasta laitaan.”
Kesä vai talvi?
“Kesä.”
Kierrätätkö?
“Kierrätän.”
Asutko Hyvinkäällä?
“En, asun Riihimäellä.”
Mikä puhelin sinulla on?
“Iphone 7.”
Stalkkaa opettajia
Pt 2
Kysyimme taas kysymyksiä koulumme opettajilta ja nyt vuorossa oli Taina.
Tainan haastattelu:
Onko sinulla harrastuksia?
“Harrastan pilatesta, luen kirjoja ja melon kesäisin.”
Keitä perheeseesi kuuluu?
“Perheeseeni kuuluu mies ja kaksi lasta.”
Onko sinulla lemmikkejä?
“Minulla on koira.”
Monelta menet nukkumaan arkisin?
“Menen kymmenen uutisten jälkeen nukkumaan.”
Kuka on lempiopettaja ystäväsi koulusta?
“Oma aineryhmän opettajat, Krista ja Sari Iho.”
Mikä on lempielokuvasi?
“ Star Wars saga.”
Kumpi tulee leivän päälle ensin kinkku vai juusto?
“Juusto, koska en käytä kinkkua.”
Kuuluuko ananas pitsaan?
“Ei.”
Käytkö prismassa vai citymarketissa?
“Molemmissa.”
Millaista musiikkia kuuntelet?
“Iron Made, ACDC, rokki ja blues.”
Kesä vai talvi?
“Luminen talvi.”
Kierrätätkö?
“Kyllä.”
Asutko Hyvinkäällä?
“Kyllä.”
Mikä puhelin sinulla on?
“ Honor.”
Kiitos Taina Valolle haastattelusta!
Mediapaja 2018
IMAX BETTER THAN YOUR IMAGINATION
Finnkino Itikseen avattiin 30.11.2018 Suomen ensimmäinen IMAX elokuvasali joka tuo kerrankin tänne takapajulaan jotain näkemisen arvoista. IMAX-elokuvateatterin 4k-laserprojektoritekniikka tuottaa aikaisempaa paremman, terävämmän ja kirkkaamman kuvan sekä syvemmän kontrastin ja laajemman värimaailman. Tämä yhdistettynä IMAX®in digitaaliseen 12-kanavaiseen äänentoistoon luo leffafaneille todellisen elokuvaelämyksen Finnkino kertoo. Huomattavin ero IMAXissa on aivan valtava valkokangas 315m², joka ei toisaalta vieläkään vastaa ihan valtavankokoisia maailmanluokan kankaita jotka ovat jopa 2000m².
Tips & Tricks:
Kun liikut HSL alueella julkisilla kannattaa luottaa sokeasti Googleen se tietää yleensä kaikki aikataulumuutokset yms Jos menet junalla kannattaa ostaa lippu Hyvinkää-Jokela ja junassa ostaa mobiiliaplikaatiosta HSL Seutu 3 säästät raha Kun ostat IMAX lippuja kannattaa hommata ilmainen Finnkino Lab jäsenyys ja Perussarjalippuja jolloin yksi lippu vain 9.75e.
Kannattaa varata noin 20minuuttia niin ehtii valkata ja ostaa herkut ennen näytöstä, jos haluaa fiilistellä Finnkino Itistä suosittelemme varaamaan 10minuuttia lisäaikaa.
Aluksi hortoilemme Itiksessä ja menimme väärästä ovesta sisään jossa Finnkinon mukava toimari otti meidän vastaan (mutta nykyään Itiksessä on paljon opasteita joten IMAXiin löytää helposti).Tyylikäs aula jossa hieno IMAX logo seinällä joka imaisee sisään tunnelmaan.
Lopulta siirrymme alakerran karkkivalikoiman pariin ja ostamme käytännössä kaiken mitä pystyy ostamaan. Ja sitten sisään IMAX saliin. Ai että jo saliin tultaessa tiedän että olisin voinut maksaa lipun hinnan jo pelkästään sisälle pääsemisestä.
Alussa arvotaan pari lippua ja Finnkinon työntekijä flexaa koko täydelle teatterille kaikki speksejä mitä teatterissa on. Sitten intro lähtee pyörimään. Intro on hieno ja leffasta pystyy nauttimaan täysillä.
Testielokuvana toimii Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset jossa käytetään IMAX 3D tekniikkaa joka saa sellaisen fiiliksen että olen sisällä elokuvassa. Elokuva oli sekava mutta se ei haittaa koska erikoisefektit oli hienoja. Elokuvan jälkeen fiilis on räjähtänyt. Suomessa on kerrankin jotain hienoa Scapessa käyneille ihmisille erona voin sanoa sen verran että Scape ja IMAX ovat yhtä kaukana toisistaan kuin Biorex ja Scape. IMAX on ihmisiä varten jotka haluavat oikeasti nähdä elokuvan. Se on ihan sama katsotko elokuvan Kotiteatterissasi jossa on 4K HDR ja 100 tuuman valkokangas 7.1 äänellä vai kämäsessä BioRexissä IMAX on juuri niin kuin Finnkino mainostaakin: Todellinen Elokuvakokemus. IMAXin lippujen hintalaatusuhde on täydellinen jopa alihinnoiteltu, varsinkin kun Finnkinon ilmaisella Lab jäsenyydellä ja perus sarjalipuilla ovat liput vain vähän alle 10 euroa.
LOPPUTULOS:
+Hienoin elokuvakokemus ikinä
+Uusi
+Tilavat penkit herkkutelineellä joita ei edes BioRexin plussapaikoilta löydy.
+Jos pelaa digilipuilla ja osaa hommansa ei tarvitse puhua tai tavata ketään.
-Perus elokuvateatterissa ei voi enää katsoa elokuvia ilman että saa sisäisen aivoverenvuodon huonoista laadusta.
-Suomalaiset on niin köyhiä että yhtään suomalaista IMAX elokuvaa ei ole
-Kaikkia + ei jaksa kirjoittaa yksi IMAX kameroilla IMAX 3D tekniikkaa hyödyntävä kuva kertoo kaiken.
Jered Innanen
9lk TET
TET on työelämään tutustumista, joka kestää kaksi viikkoa. TET-paikkoja oli esimerkiksi:
Intersport
Työtehtävät: Hinnoittelu, siivoaminen, tuotteiden esillepano, asiakaspalvelu.
Opin: Hälyttimien kiinnittämisen, lattiapesukoneen käytön, tuotteiden lajittelua eri työntekijöiden, kuten koon tai värin mukaan.
Vaadittavat ominaisuudet: Ahkeruus, oma-aloitteisuus, positiivisuus, kärsivällisyys, asiakaspalveluhenkisyys
Suosittelen paikkaa, koska: Siellä oli hyvä työilmapiiri, mukavat työntekijät, hyvä sijainti.
Martin päiväkoti
Työtehtävät: Lasten kanssa leikkiminen, pukemisessa auttaminen, vessatilanteet, ruokailuvälineiden ja ruoan jakaminen, nukuttaminen, askartelu.
Vaadittavat ominaisuudet: Helposti lähestyttävä, rauhallisuus, jaksaa kuunnella, sillä lapset puhuvat paljon, jaksaa leikkiä, ei hermostu, pitkä pinna, pitää lasten kanssa touhuamisesta.
Mitä opin?: Ajattelemaan lapsen tasolta, pienimuotoista komentamista, uudelleen leikkimään🙂, ratkaisemaan ristiriitatilanteita
Suosittelen paikkaa koska: Pääsee leikkimään, koko ajan tekemistä, henkilökunta ja lapset mukavia.
K-market
Työtehtävät: Hyllyttäminen, hyllyjen siistiminen, asiakaspalvelua
Mitä opin?: Asiakaspalvelua
Vaadittavat ominaisuudet: Ystävällisyys, sinnikkyys
Suosittelen paikkaa koska: Riittävästi työtehtäviä, mukava ilmapiiri
Laatukoru
Työtehtävät: Tuotteiden hinnoittelu, siivoaminen, roskien vieminen, laatikoiden ja kaappien järjestely
Mitä opin?: Keittämään kahvia, TET-paikan tapoja ja sääntöjä, eri tapoja lajitella koruja
Vaadittavat ominaisuudet: Sorminäppäryys, kiinnostus työtä kohtaan, maalaisjärki
En suosittele paikkaa koska: Tekemistä ei ollut paljoa, usein tuli tylsää, työntekijät eivät aina keksineet mitä voisi tehdä
Martin Koulu
Työtehtävät: Lasten auttaminen ja tukeminen, tuntien pitäminen/avustaminen, erilaisia pieniä luokan avuksi, lasten viihdytys välitunneilla
Mitä opin?: Sosialisoitumaan lasten kanssa, opettajan työ on rankkaa
Vaadittavat ominaisuudet: Kärsivällisyys, ystävällisyys, sosiaalisuus, ahkeruus, iloisuus
Suosittelen paikkaa koska: Saa tavata mukavia oppilaita, kiva työympäristö ja työkaverit.
Mediapajan vierailu kaikki vastaan 1 tv- ohjelmassa
Sunnuntaina 28. Lokakuuta mediapaja lähti junalla kohti Ilmalaa. Olimme ilmoittautuneet yleisöksi kaikki vastaan yksi tv- ohjelmaan.
Menimme Ylen studiolle Pasilan viereen, Ilmalaan. Matkustus sujui hyvin ja onneksemme mitään ongelmaa ei ollut ja kerkesimme hyvin Ylelle. Vähän oli odottelua, kunnes aulassa selostettiin, että voimme lähteä kuvauspaikalle. Saimme pientä naposteltavaa ja vitamiinivettä, sen jälkeen istuimme meille näytetyille paikoille. Odotimme vielä hetken paikoillamme kunnes vähän ennen kuin ohjelma alkua selostettiin, mitä tulee tapahtumaan.
Kuvauspaikkaa oli mielenkiintoista seurata. Vieraina oli Ellinoora ja radiojuontaja Tinni. Ohjelma oli myös hauska siinä mielessä, että pystyimme osallistua puhelimien avulla äänestykseen ja jännittää, oliko suomen äänet lähempänä, kuin kilpailija. Kilpailija voitti ison summan ja sen jälkeen lähdimme naulakoille, ja sieltä kohti Ilmalaa. Paluumatka sujui myös hyvin, ja olimme illalla takaisin Hyvinkäällä. Matka oli kaikinpuolin onnistunut ja kiva. Kiitos Yle!
Taksvärkki 29.10.
Taksvärkki on päivätyö, jolloin yläkoululaiset eli 7,8 ja 9-luokkalaiset tekevät päivän töitä, josta saaneet rahat menevät oppilaskunnan päättämään hyväntekeväisyys kohteeseen. Koulua ei ole tällöin ollenkaan vaan oppilaat viettävät koko päivän töissä. Tällä kerralla 29.10.18 maanantaina, lahjoituksenkohde on syöpäsäätiö. Päivän työstä on tarkoitus tienata 15€, joka tuodaan kouluun seuraavana päivänä luokanvalvojalle.
Kysyimme oppilailta mihin he ovat menossa tekemään töitä:
Suurin osa oppilaista tekee työn kotona, esimerkiksi siivoten, haravoiden, tekemällä kotitöitä tai muita hommia. Jotkut menevät vanhempiensa työpaikoille ja innokkaimmat käyvät kysymässä kaupoista olisiko jotain pieniä hommia päivän ajaksi.
Hyvinkään liikenne 29.10.
Suurin osa Hyvinkään koululaisista tulee pyörällä kouluun. Hyvinkää on tiivis kaupunki, missä kaikki on lähellä. Hyvinkääläisistä 90 % asuu alle 4,5 km säteellä rautatieasemasta, joten kävely ja pyöräily ovat todellisia vaihtoehtoja arkiliikkumiseen. Hyvinkäällä on toimiva paikallisliikenne. Kaupunkialueella liikennöi kuusi linjaa kaksi kertaa tunnissa. Matka-ajat pääteasemilta rautatieasemalle ovat noin 15 min. Verkostoa täydentävät yhdeksän palvelubussireittiä sekä Metsäkaltevan kutsuperusteinen linja. Monissa koulujen lähellä Hyvinkäällä on bussi pysäkkejä esimerkiksi Tapainlinnan koulu. Tapainlinnan koulussa suurin osa tulee pyörillä kouluun. Talvella monet tulevat vanhempien kyydillä ja bussilla. Luokkalaisista 88% tulee pyörällä ja 12% tulee kävellen. Mutta tilasto voi muuttua talvella. Mieti millä sinä tulet kouluun kesällä ja talvella.
KANSAINVÄLINEN OPETTAJAPÄIVÄ 5.10.2018
Kansainvälisen opettajapäivän 5.10. kunniaksi Tapiksessa on ollut tällä viikolla käynnissä kuvakisa, jossa Tapiksen opettajia on pitänyt tunnistaa heidän nuoruudenkuviensa perusteella. Perjantaina on kuvakisaviikon päättävä välituntitilaisuus, jossa juhlistetaan kansainvälistä opettajapäivää. Tilaisuudessa jaetaan palkintoja opettajien kuvakisaan osallistuneiden kesken ja lisäksi siellä on opettajien musiikkiesitys.
Mukavaa kansainvälistä opepäivää kaikille!
Tanssia hyvällä tunnelmalla 28.9.2018
Tanssi on hyvin suosittu harrastus Tapainlinnan koulussa. Haastattelin 8.- luokkalaista Tapainlinnan koulun oppilasta Elinaa hänen tanssiharrastuksestaan.
“Harrastan tanssia ja olen harrastanut noin puolitoista vuotta. Käyn kerran viikossa. Pidän eniten siellä tanssimisesta. Sain tietää tästä harrastuksesta netin kautta. Menen aina hyvällä tunnelmalla ja suosittelen tanssia kaikille.”
Monet koulumme nuoret tanssivat Dance Artissa ja Elementissä
Tapainlinnan välipala 28.9.2018
Koulussamme on tarjolla maksullinen välipala joka päivä klo 14.00 - 14.10
Välipalaliput voi maksaa koulumme nettisivuilla. Välipalalippuja voi ostaa kerrallaan 40kpl / 20€ ja niitä voi käydä hakemassa ruokalasta 10.00 välitunnilla ja 13.15 välitunnilla.
Välipala tarjoaa erilaisia ruokia jolla pärjäät loppukoulupäivän. Esimerkiksi välipalakeksejä, jogurttia, hedelmiä ja juomia. Ja muita esim. Jäätelöä, pizzaa ja pullaa on myös tarjolla, mutta harvoin.
Kysyimme oppilailta koulun välipala valikoimasta. Oppilaat syövät yleensä leipää ja jogurttia. Lippuja yhdellä kerralla menee noin kolme tai neljä. Oppilaiden mielestä välipalalla on terveellisiä ja vähän epäterveellisiäkin ruokia. Terveellisiä ruokia on mm. Jogurtti, leipä, hedelmiä. Ja epäterveellisiin kuuluu, pulla, vanukas, pizza ja jäätelö.
Yrittäjyyskasvatus 28.9.2018
Koulussamme toimii valinnaisaine nimeltä yrittäjyyskasvatus. Yrittäjyyskasvatuksessa oppilaat saavat tutustua työntekoon ja suunnitella rahankäyttöä. YKA:laiset suorittavat myös hygieniapassin, joka on myös suuri plussa myöhemmin elämässä ja työn hakemisessa. Yrittäjyyskasvatus on pitkä valinnaisaine, jossa ensimmäisenä vuonna käydään läpi teoriaa ja suoritetaan hygieniapassi. Toisena vuonna yrittäjyyskasvatuslaiset perustavat omat yritykset ja alkavat kerätä rahaa sille. YKA:laiset ideoivat yhdessä tapoja kerätä rahaa. Kolmantena vuonna kerätään vielä rahaa. Lopulta kerätyt rahat käytetään yhdeksännen luokan lopussa. Rahaa kerätään järjestämälle esim. discoja, kahviloita, myymällä tuotteita esim. omenamehua. Keräystapojen ideoinnissa kaikki tekevät yhteistyötä niin opettaja kuin oppilaat. Kun on keksitty tapa kerätä rahaa ja sitä lähdetään toteuttamaan, usein päätetään 2-4 vapaaehtoista esim. kahvituksen järjestämiseen.
Urheiluluokka ja musiikkiluokka 28.9.2018
Kävimme haastattelemassa musiikki- ja urheiluluokkaa ja kysyimme heiltä muutamia kysymyksiä luokkaan liittyen. Heiltä tuli hyviä vastauksia.
Kysymyksiä joita kysyimme kolmelta musiikkiluokkalaiselta:
Kuinka hyvä luokkahenki luokallanne on 1-5
Vastaus: oli 3-5 asteikon välillä
Kuinka tyytyväinen olet kuin valitsit erikoisluokan?
Vastaus: 4-5 asteikon välillä
Onko musiikkiluokalla enemmän musiikin tunteja kuin normaalilla luokalla?
Vastaus: Ala-asteella oli enemmän musiikintunteja, mutta yläasteella niitä on saman verran kuin normaalilla luokalla.
Kysyimme muutamalta urheiluluokkalaiselta pari kysymystä:
Kuinka tyytyväinen olet valinnaisiin mitkä tulivat erikoisluokkasi mukana 1-5?
Vastaus: 3-5 välillä
Kuinka tyytyväinen olet oman koulusi oppilaskuntaan?
Vastaus: Se on paras
Kuinka hyviä opettajat ovat 1-5?
Vastaus: 4
Musiikki –ja urheiluluokka ovat hyviä luokkia eli jos koet haluavasi niihin niin kannattaa yrittää. Oppilaat olivat hyvin positiivisia ja he olivat hyvällä tuulella koulussa.
Tekijät: Mari ja Hilda. Tapainlinnan koulun mediapaja
|
PUSUMASA 21.9.
Pusumasa (lyhyemmin Masa) on Tapiksen ikioma kilpikonna. 26-vuotias punakorvakilpikonna Masa tuli lahjoituksena kouluumme kaksi vuotta sitten. Masa syö kolme kertaa viikossa kilpikonnan pellettiruokaa ja kuivattuja äyriäisiä. Suloisen kuorensa alla se on kuitenkin aika äksy. Masa aloittaa horroksen syysloman tienoilla. Tulette kuulemaan Masasta vielä!
|
Kouluruoka - onko se hyvää? 14.9.
Kerron oman mielipiteeni paljon puhutusta asiasta eli kouluruuasta. Kerron ensin hyvät puolet siitä. Kouluruoka on ilmaista. Välillä hyvän makuista, mutta riippuu ruuasta ja sillä pärjää hyvin koulupäivän. Tapiksen ruokalaan voisi hankkia isommat naulakot, koska reppuja on kauhea kasa maassa ja naulakot ovat aivan täynnä. Minun lempiruoka on tortilla, voit miettiä omaa lempiruokaasi. Kaverit kertoivat heidän mielipiteensä ja heidänkin lempiruoka oli tortilla.
Kerron omat mietteeni huonoista asioista kouluruuasta. Maanantaina on ollut melkein aina kiusausta esimerkiksi kinkkukiusausta, mutta tällä viikolla otettiin askel hyvään päin kuin ruokana ensimmäistä kertaa oli kebab. Harmi että olin sinä päivänä kipeä. Keskiviikkona on aina keittoa. Siitä minä ainakin pidän. Tässä oli minun mielipide kouluruuasta.
Kävin keskustelemassa keittiöhenkilökunnan kanssa, he sanoivat että tapislaiset syövät eniten kalapuikkoja, uunimakkaraa ja pinaattilettuja. Voit nyt miettiä omaa koululempiruokaa.
Tekijä: Aku, Tapainlinnan koulun mediapaja tapislainen
Red Carpetin aurinkoinen festivaalitori 14.9.
“Tapislainen” kävi sunnuntaina 2.9.2018 Red Carpetin festivaalitorilla.
Päivä oli aurinkoinen ja lavalla esiintyi tanssijoita, myös musiikkia pyöri taustalla. Torilla oli eri pisteitä, esimerkiksi paloauto, animaatiopiste ja teknologiapiste. Animaatiopisteessä lapset saivat tehdä omia hahmoja eri materiaaleista ja myöhemmin saivat tehdä niistä oman animaation. Lapsilla oli paljon tekemistä torilla. Teknologiapisteessä oli eri koneita ja robotteja jotka esim. tunnistivat juomapulloja. Vaikka olikin sunnuntai, ihmisiä oli kuitenkin paljon ja tunnelma oli virkeä.
“Iha jees ryhmäytyspäivä” 14.9.
Aloitimme päivämme luokan kanssa klo 9.00. Ensimmäinen pisteemme liittyi kiusaamiseen, se oli luokassa 235. Lopussa teimme kiusaamisesta nimettömän kyselyn jossa oli 6 kysymystä.
Toisessa pisteessä harjoiteltiin laittamaan kolmioliina ja paketoimaan käsi ja nilkka luokassa 236. Seuraava luokkamme oli 237, siellä harjoiteltiin kylkiasentoon kääntämistä ja paareilla kantamista.
Luokassa 226 meillä oli tietovisa jalkapallosta. Kaikki olivat voiton haluisia. Voittajat olivat Jenna, Jyri, Meri, Ada ja Erppa.
Sen jälkeen menimme ulos hiekkakentälle suorittamaan esterataa. Teimme 4-5 hengen ryhmiä, josta yksi suoritti radan silmät sidottuna. Meillä meni n.16 min
Hiekkakentältä jatkoimme yläpihalle. Ensimmäinen kisa/peli oli viestijuoksu neljäsuoraa pelatessa. Toinen peli oli polttopallo. Sen jälkeen oli ruokailu.
Viimeinen piste oli aulassa, siellä pelattiin hesalaista bussipysäkillä, norjalaista jalkaleikkiä ja viimeinen peli oli lillirelalleri.
Koulu päättyi luokan yhteenvetoon klo: 13.00
Oppilaiden haastattelu
Haastattelimme neljää meidän luokkalaista. Kaksi heistä oli tyttöjä ja kaksi poikia. Meillä oli heille kaksi kysymystä. Ensimmäinen oli: Mitä tykkäsit ryhmäytyspäivästä? Ja toinen oli: Mitkä olivat lempi pisteesi?
Ensimmäiseen he vastasivat, että oli siedettävää, ihan jees ja parasta oli ettei ollut tunteja.
Toiseen kysymykseen he vastasivat, että parhaat pisteet olivat polttopallo, ensimmäinen liittyen kiusaamiseen ja viimeinen eli norjalainen jalkaleikki.
Soittokierros yläkoulujen rehtoreille
Soitimme neljään eri yläkouluun, ne olivat: Puolimatka, Härkävehmas, Pohjoispuisto ja Vehkoja. Kysyimme koulun rehtoreilta, että pitävätkö he koululaisille ryhmäytyspäiviä ja mitä he tekevät siellä. Kaikki pitivät ryhmäytyspäiviä. He pitävät ryhmäytyspäiviä tärkeinä. Heillä on esim. Luokanvalvojan piste, nuorisopalvelun piste, oppilashuollon piste ja erilaisia pelejä.