Lukuvuosi alkaa vauhdikkaasti
Opettajat aloittivat syyslukukauden maanantaina. Uusi siipi koulurakennukseen oli valmistunut ajallaan, mutta kalusteiden asennus oli vielä käynnissä. Kaikki haluttiin saada valmiiksi ennen oppilaiden saapumista keskiviikoksi. Kaikki valmistuikin ajallaan ja oppilaat pääsivät luokanvalvojiensa kanssa kurkistamaan uusiin tiloihin. Uudet tilat tekivät vaikutuksen kaikkiin.
Yläkoulun vuotuinen ryhmäytymispäivä
Tapainlinnan ryhmäytyspäivää vietettiin aurinkoisessa ja lämpimässä säässä heti kohta koulujen alettua. Maanantaina 15.8. olimme saaneet apua upeilta yhteistyökumppaneiltamme LiPa:lta, Hyvinkään seurakunnalta, Tahkolta, HYPS:ltä, HSU:lta ja NuPa:lta! Suuri kiitos heille yhteistyöstä, jota on jatkunut jo monta vuotta! Rastit vaihtuivat lennossa puolentunnin välein ja samalla oppilaat pääsivät luokkatilan vaihtuessa tutustumaan koulumme uuteen upeaan siipeenkin. Päivän aikana hikoiltiin liikunnan pyörteissä, leikittiin, ratkottiin Kahoot-kisoja, saatiin tietoiskuja ensiavusta, kirjoitettiin ja piirrettiin. Päivän aikana ryhmäytyivät toisiinsa niin luokkakaverit kuin monet uudet opettajatkin. Näistä eväistä syntyy Tapiksen henki!
Taidetta pihalla
Tapainlinnan pihalle on ensimmäisten viikkojen aikana ilmestynyt paljon taidetta.
LUKUTAIDON PÄIVÄ 8.9. JA #READHOUR
Torstaina 8. syyskuuta vietetään kansainvälistä lukutaidon päivää sekä Suomesta liikkeelle lähtenyttä tempausta Read Houria.
Vaikka lukutaito on perusoikeus, silti kaikkialla maailmassa ei ole mahdollisuutta oppia lukemaan eikä päästä tekstien äärelle. Kirjasto täynnä ilmaiseksi lainattavia kirjoja, lehdet ilman sensuuria ja jopa kännykät, joista etsiä itse tietoa ovat joillekin utopiaa eli tavoittamattomalta tuntuva haavekuva.
Vaikka tutkimusten mukaan suomalaisten lukutaito on heikentynyt, olemme silti huikeassa asemassa mitä tämän taidon oppimiseen ja kehittämiseen tulee. Meille kirjastot ja sanomalehdet ovat arkipäivää. Osa oppii lukemaan jo ennen kouluikää, kaikki vähintäänkin koulun alkaessa. Tätä taitoa, jossa peräjälkeen aseteltua merkkejä osataan tulkita sanoiksi ja lauseiksi, kutsutaan tekniseksi lukutaidoksi. Ne ovat avaimet lukemiselle.
Lukeminen ei tyssää tähän. Syvempi lukutaito tarkoittaa tekstin ymmärtämistä ja esimerkiksi kykyä arvioida luetaanko keksittyä kertomusta, valeuutista vai tietoon pohjautuvaa artikkelia. Ei ole olemassa täydellistä lukutaitoa sillä sellaista on mahdotonta määritellä. Teknisen lukutaidon sekä syvemmän lukutaidon lisäksi puhutaankin monilukutaidosta, joka laajentaa lukutaidon käsitettä entisestään.
Jos kuvitellaan lukutaitoa talona. Ensin saat avaimet, joilla pääset sisään. Pystyt havainnoimaan mitä ympärilläsi on mutta et ehkä pääse juurikaan eteistä pidemmälle. Vähitellen alat löytämään enemmän huoneita, opit käyttämään talon monimutkaisia toimintoja, kun osaat lukea käyttöohjeita ja soveltaa niitä. Peruskaksiosta älytaloksi. Vähitellen alatkin löytämään talosta lisää huoneita ja tiloja, jotka välillä saattavat kadota, ovat salahuoneita tai valeovia. Voit pysyä omalla mukavuusalueellasi sohvalla tutustumatta tuohon valtavaan kartanoon joka fantasiamaailman kaltaisesti vain jatkaa elämistään ja laajenemistaan. Tai voit aina oppia siitä lisää ja päätellä kuinka se toimii.
Koulullamme lukutaitotekoja viikon aikana ovat esimerkiksi lukuvinkkaukset, viikoittaiset lukutunnit, lukuvälkät ja Read Hour livelähetykseen osallistuminen. Osa ysiluokkalaisista käy lukemassa alakoululaisille ääneen ja oppilaiden itsenäiset läksyjen luvut kotona tai tunnin alussa ovat yhtä lailla lukutaitotekoja.
Suomesta liikkeelle lähtenyttä ja tänä vuonna Ruotsiin, Norjaan, Viroon ja Britteihin levinnyttä Read Houria vietetään lukutaidon päivänä klo 19-20. Tuolloin ympäri maata rauhoitutaan lukemisen pariin tunnin ajaksi. Tätä voi seurata esimerkiksi somesta #readhour ja kampanjan takana on Lasten ja nuorten säätiö ja teeman on tänä vuonna ystävyys ja rauha.
Lukutaitoa ja -intoa tukemassa
Lukuvalmentaja Jutta
Tapiksen oma koulukoira
Tänä syksynä (2022) Tapainlinnan koulussa aloitti uusi työntekijä. Koulukoira Gucci täyttää lokakuussa 2v. ja on rodultaan siperianhusky. Gucci rakastaa ihmisiä, erityisesti lapsia ja nuoria. Hän on toiminut lasten parissa pennusta saakka, ja todella nauttii työstään. Gucci on viihtynyt Tapainlinnassa hyvin, ja onkin päässyt oppilaiden suureen suosioon!
Gucci on kouluvalmentaja Anna Ihalmon koira, ja toimii hänen työparinaan. Guccin työnkuvaan kuuluu muun muassa oppilaiden tervehtiminen aulassa & välitunneilla, sekä kouluvalmentajan työhuoneessa työskentelevien oppilaiden kanssa oleminen. Haastavienkin tehtävien tekeminen voi tuntua mielekkäämmältä, kun koulukoira makaa sylissä tai vieressä ja koiraa voi rapsutella ja silitellä tehtävien välissä. Palkaksi Gucci saa herkkuja, sekä paljon huomiota ja rapsutuksia.
Koulukoiralla on monta roolia koulussa. Pelkästään läsnäolollaan koulukoira rauhoittaa, tuo yhteishenkeä, auttaa vaikeidenkin tunteiden käsittelyssä sekä tietysti tuo valtavasti hyvää mieltä sekä oppilaille, että henkilökunnalle.
MOK luonnossa!
Tapainlinnan koulun 1.-6.-luokkalaiset viettivät monialaisten oppimiskokonaisuuksien viikkoa 15.9-21.9. Oppimiskokonaisuuden aiheena oli luonto ja se sisälsi monenlaisia erilaisia työskentelypajoja, joissa oppilaat kiersivät ryhmissä. Saimme oppia muun muassa kierrätyksestä, metsistä ja siellä rauhoittumisesta. Teimme luontoaiheisia kuvaamataidon töitä ja heittäydyimme draaman vietäviksi.
Oppimiskokonaisuutemme huipentui alakoulun yhteiseen luontoretkeen Lehtolan majalle. Vietimme koko päivän aurinkoisessa syyssäässä. Olipas meillä mukavaa!
Syksyn kulttuuripolku eli KUPO
KUPO eli kulttuuripolku vie Hyvinkään kaikki oppilaat esiopetuksesta yhdeksänteen luokkaan asti kaksi kertaa vuodessa taiteen ja kulttuurin äärelle. Yläkoulun KUPO on syksyn osalta kohta takana. Seitsemännet luokat vierailivat Rautatiemuseossa, yhdeksännet luokat pääsivät elokuviin Red Carpet -festivaalin aikaan ja kahdeksannet luokat pääsevät konserttiin Hyvinkääsaliin. Yhtenä tavoitteena on ammattimaisesti tuotetun kulttuuri- ja taidetarjonnan tuominen osaksi perusopetusta. Kulttuuripolku on kirjattu Hyvinkään opetussuunnitelmaan.
Säännöllinen junaliikenne alkoi Helsingin ja Hämeenlinnan välillä 17. maaliskuuta 1862. Rautatiet juhlivat siis tänä vuonna Suomessa 160-vuotissyntymäpäivää. Rautateiden historiaan ja merkitykseen erityisesti Hyvinkään kehitykseen tutustutaan kulttuuripolkuvierailulla.
Vieraita Sveitsistä
Yhdeksän opettajaa ranskankielisestä Sveitsistä tutustui hyvinkääläiseen peruskouluopetukseen Tapainlinnan ja puolimatkan kouluilla viikon ajan, 26.–30.9. Val-de-Ruzin perusopetuksen yläluokilla työskentelevät aineenopettajat tarkkailivat opetustamme ja yrittivät ymmärtää, miksi suomalaiset ovat pärjänneet niin hyvin kansainvälisissä Pisa-testeissä. Oppituntien tarkkailun lisäksi he tapasivat perusopetuksen johtoa niin koululla kuin kaupungintalollakin. Kuvassa sveitsiläiset vieraat ja Tapainlinnan koulun oman kansainvälisyystyöryhmän opettajia.
Elokuvaviikko
Poimintoja Tapiksen kouluviikolta elokuvan näkökulmasta.
Kahdeksannen luokan mediapajassa tutustuttiin maanantaina elokuvaan lyhyen historiakatsauksen ja muutaman lyhytelokuvan kautta. Teemaa jatketaan vielä useammalla tapaamiskerralla ja seuraavana maanantaina elokuvanteosta on kertomassa entinen koulun oppilas ja innokas elokuvaaja. Tiesitkö muuten että elokuvan synnyin vuosi on 1895 kun Lumiéren veljekset kehittivät elokuvakamerana ja -projektorina toimivan laitteen? Ensimmäinen elokuva kesti upeat 46 sekuntia.
Tiistain after schoolissa auditoriossa tuoksui popcorn ja alas laskettu valkokangas sekä pimennetyt valot saivat koululle aikaan elokuvateatteritunnelmaa. Lokakuun ja lähestyvän halloweenin vuoksi oppilaiden toiveet ovat kauhun ja jännityksen parissa.
Kahdeksannen luokan oppilaita kokosi koulun vitriiniin kirjoja joista on tehty elokuvia. Erityisesti suosituksia saivat fantasiakertomukset Harry Potter, Sormusten herra ja Hobitti sekä Agatha Christien Idän pikajunan arvoitus sekä keväällä ensi-iltaan tullut Kuolema Niilillä.
Viikko on elokuvan teemaviikko joka nostaa esille elokuvakasvatusta ja sitä vietetään aina syksyisin. Elokuvia voi nauttia kuitenkin ympäri vuoden! Yle Areenan kattava valikoima tarjoaa monipuolisesti eri genrejen elokuvia, klassikoita sekä koko perheen elokuvia. Areenasta löytyy myös joukko vaikuttavia ja palkittujakin lyhytelokuvia oppiaiheiden lomaan katsottavaksi.
M18-tanssiryhmän kouluvierailu
Kroatiasta lähtöisin oleva kansainvälinen tanssiryhmä M18 vieraili koulullamme syyskuussa. Pandemian vuoksi parilla vuodella siirtynyt käynti keräsi yleisöksi koko yläkoulun ja tanssipajaankin osallistui yli 60 oppilasta. Yhteistyössä Hyvinkään seurakunnan kanssa M18 kiersi Tapiksen lisäksi vierailemassa myös muilla Hyvinkään yläkouluilla!
Konsertti
Hyvinkääläinen laulaja-lauluntekijä Katri O. vieraili koulussamme ja piti konsertin 8.- ja 9.-luokkalaisille. Yleisönä oli myös 7B. Konsertissa Katri O. demonstroi looppereiden käyttöä ja kertoi omasta nuoruudestaan ja tiestään muusikoksi.
Pitsaillat
Seiskaluokkien tukioppilaat ovat perinteiseen tapaan järjestäneet kummiluokilleen pizzaillat koulun kotitalousluokissa. Kaikki ovat saaneet leipoa itselleen pizzan toivomillaan täytteillä, minkä jälkeen leikittiin yhdessä luokkakavereiden kanssa mm piilosta.
Musiikkia aulassa
Ensimmäinen aulamusa tehty. Yleisönä 7. ja 6. luokkalaiset. Esiintymässä musaluokat ja valinnaisryhmät. Aulassa Oppilaskunnan kahvio - tadaa, festaritunnelma valmis.
Gucci
Guccin luokse tehdyt vierailut ovat aina odotettuja. Gucci on selvästi sitä mieltä että, mitä enemmän on rapsuttajia sen parempi. Torstaiaamuna kuvataiteen opiskelussa pidettiin yhteispäätöksellä pieni tauko ja vierailtiin naapurissa rapsutteluhommissa.
Kummiluokkatoimintaa
Usean vuoden tauon jälkeen on Tapainlinnan koulussa jälleen pieniä oppilaita. 1.- ja 2.- luokat luokat siirtyivät Martin koulusta takaisin Tapikseen tänä syksynä. 2A- luokka on onnekseen saanut kaksi kummiluokkaa, 6B:n sekä 8C:n. Yläkoululaisten kanssa tutustuminen alkoi lautapelejä pelaten. Ennen joulua tavataan vielä tutustumisen ja leikkien merkeissä. Jatkossa yläkoululaiset voivat olla apuna digitaitojen harjoittelussa.
1A-luokka kävi vierailulla yläkoulun musiikkiluokassa. 8. musiikin valinnaisryhmän oppilaat esittävät heille Hei muumit ja Missä muruseni on -laulut. Välillä leikittiin ja laulettiin yhdessä. Kaikilla oli niin mukavaa ja päätettiin tavata kevätpuolella uudestaan.
Isänpäiväkortteja ja ensilunta
Ekaluokkalaiset tekivät mainioita isänpäiväkortteja isänpäiväksi. Kortteja oli monenlaisia ja isät saivat varmasti näistä hyvän mielen!
Ensilumi sai arvoisensa vastaanoton ja oppilaat innostuivat tekemään lumienkeleitä. Lumi tuo paljon uutta mukavaa tekemistä välitunneille.
Terveisiä joulupukin pajasta
Yläkoulun musiikkiluokkien siirtyminen Tapainlinnan kouluun toi mukanaan hienoja perinteitä, joista yksi erityisen talvinen ja jouluisa on monta vuotta peräjälkeen järjestetty Terveisiä joulupukin pajasta -konsertti. Tämän vuotinen konsertti perjantaina 25.11. myi Hyvinkääsalin täyteen. Yhteistyössä alakoulun musiikkiluokkien ja Hyvinkäänkylän puhallinorkesterin kanssa järjestetty konsertti toi lavalle lähes 200 esiintyjää ja parin tunnin konsertissa kuultiin sekä tuttuja että uusia joululauluja.
Joulukuu alkaa
Joulun lähestyminen näkyy jo Tapiksen käytävillä ja luokissa. Oppilaskunta rakensi perinteisen joulukalenterin koulun aulaan.
Taitaja9-kisa Hyriassa Riihimäellä 1.12. 2022
Taitaja9 on kaikkien 7.-9. luokkalaisten kilpailu, johon osallistuu vuosittain noin 4000 nuorta. Kisassa kilpaillaan kolmen hengen joukkueissa kädentaitoja ja nokkeluutta vaativissa tehtävissä.
Tapainlinnalaiset edustivat kisassa kouluamme kymmenen joukkueen voimin. Yhteensä joukkueita oli 37. Jännittävän kilpailun jälkeen tapislaiset nappasivat sijat 2. ja 3.
Palkintosijoille yltäneissä joukkueissa kilpailivat:
sija 2: Helmi Härkönen, Janna-Jemina Jämsén ja Vilma Kettunen
sija 3: Rasmus Helli, Luuka Tuupanen ja Valtteri Wickman
Tapainlinnan joulumyyjäiset 1.12.
Itsenäisyysjuhla
Itsenäisyyspäivää juhlistettiin perinteisellä lipunnostotilaisuudella. Tilaisuus alkoi lipun saapumisella, jota säesti 8. musiikkiluokan esittämä Armas Järnefeltin Berceuse. 6. luokan oppilaat esittivät kaksi runoa ja tilaisuus päättyi yhteisesti laulettuun Maamme-lauluun.
Pamela ja Ria
Vaalipäivä
Hyvinkäällä vietettiin Nuorisovaltuuston (Nuva) vaalipäivää perjantaina 9.12. Ehdokkaisiin pystyi tutustumaan hyvissä ajoin vaalikoneen (nuvavaalit.fi) sekä postereiden avulla. Ehdokkaita vaaleissa oli 61 joista 12 Tapainlinnan koulusta.
Äänioikeutettuja vaaleissa ovat Hyvinkäällä asuvat ja/tai opiskelevat 2005–2009 syntyneet nuoret. Tapiksen oppilaiden äänestystä valvoivat Saara Pullinen ja Jesse Perttunen apunaan koulun vapaaehtoisia oppilaita. Vaalit järjestettiin vaaliperinteen mukaisesti kuin isommissakin vaaleissa eli ilmoittamalla oma nimi, vastaamalla äänestyskopissa ja sujauttamalla leimattu äänestyskortti suljettuun laatikkoon.
Vaalitulokset julkaistiin kaikille avoimessa Nuva-gaalassa kaupungintalolla vaalipäivän iltana. Samalla juhlittiin hyvinkääläisen nuorisovaltuustotoiminnan 25 vuotista historiaa!
Lucia 13.12.
Tiistaina 13.12. koulussamme vietettiin perinteikästä Lucia-juhlaa. Koronavuosien jälkeen pääsimme palaamaan takaisin perinteiseen aulatilaisuuteen, josta tänä vuonna vastasivat 3., 5. ja 6. luokkalaiset.
Matematiikkaluokkien Kipinä-vierailut viikolla 45
Koulumme matematiikkaluokat pääsivät jälleen vierailemaan Hyvinkään lukiossa LUMA-viikon merkeissä. 9A vieraili Kipinässä ti 8.11. ja aiheena oli kemia. Yhdeksäsluokkalaiset pääsivät määrittämään viilipurkin sisältämän maitohappomäärän titraamalla. 8A puolestaan vieraili Kipinässä ke 9.11. ja aiheena oli fysiikka. Kahdeksasluokkalaiset tutustuivat mm. nestemäiseen typpeen. 7A:n vierailu oli to 10.11. ja heillä aiheena oli matematiikka. Seitsemäsluokkalaiset tutustuivat matematiikan ihmeelliseen maailmaan loogisten palojen avulla.
Vierailut olivat jälleen kerran mielenkiintoisia ja onnistuneita, kiitos taas Kipinän väelle vierailuista!
Joulumielellä
Koko Tapis virittäytyi joulutunnelmaan torstaina 15.12. Jokainen luokka sai tehtäväkseen koristella yhdessä oman luokkansa oven. Ovien suunnittelu aloitettiin yhdessä jo maanantaina. Iso osa tarvittavista materiaaleista löytyi koulusta, mutta osa luokista innostui tuomaan kotoa mm. valoja. Jouluovista tuli upeita ja tyylit vaihtelivat laidasta laitaan. Alakoulussa lähestyttiin tehtävää perinteisimmistä näkökulmista, kun taas yläkoululaisten ovista löytyi yllättäviäkin hahmoja. Koristeluissa käytettiin esimerkiksi Tähtiensota elokuvista tai muumeista tuttuja hahmoja.
Tässä näytteitä alakoululaisten askartelemista ovista:
Joulujuhla
Tapainlinnan koulun perinteistä joulujuhlaa päästiin viettämään ensimmäistä kertaa koronavuosien jälkeen. Tiistain, 20.12. iltajuhlaan vieraiksi oli kutsuttu esiintyvien luokkien ja ryhmien vanhemmat sekä koulun entistä henkilökuntaa.
Ohjelmaa veivät eteenpäin 7.luokkien juontajat, jotka olivat hyvin itsenäisesti rakentaneet pienet kuvaelmat jouluperinteistä: piparkakuista, kynttilöistä, tontuista, joulukorteista ja joulusaunonnasta. Ekaluokkalaiset tanssivat hellyyttävinä piparkakkuina, kun taas 3.-luokkalaiset olivat valmistaneet joulunäytelmän, joka huipentui tonttujen tanssiin. Kutosten musiikillinen kuvaelma ja 7G:n tunnelmallinen kynttilätanssi sekä reippaampi liikuntanumero osoittivat, että teinitkin uskaltautuvat heittäytyä. Koristeena kakun päällä kuultiin vielä useampi upea musiikkinumero kouluumme rantautuneiden musiikkiluokkalaisten toimesta.
Vaikka juhlien järjestäminen ja ohjelmien harjoittelu vaatii kaikilta joustoa ja jaksamista, taas saatiin todeta, että vaivannäkö kannatti. Myös keskiviikon oppilasjuhlien yleisö käyttäytyi mallikkaasti, mistä voinee päätellä, että juhlilla on edelleen paikkansa koulumaailmassa. Lämmin kiitos kaikille juhliin jollain tavalla osallistuneille ja riemukasta vuotta 2023!
Taidetta
Joululoman aikana Tapainlinnan seinille oli ripustettu uutta taidetta. Teos löysi paikkansa B-portaikosta.
Ahti Isomäen teos on nimeltään Kadotettu paratiisi vuodelta 2018.
Myöhemmin keväällä taiteilija Ahti Isomäki tuli taidemuseon museomestarin Juuso Saarisen kanssa ripustamaan lisää taidetta myös A-rappuun
Lumiukkoja
Toisella kouluviikolla kelit suosivat ”lumirakentamista”. Alakoululaiset käyttivät välitunnit hyödyksi ja koulun piha täyttyi hienoista lumiukoista.
Lukutunnit
Tapainlinnassa pidetään lukutunteja säännöllisesti sekä ylä- että alakoulussa. Kakkoset aloittivat päivänsä kirjaa lukemalla. Luku- Ukuli- kisa käynnissä.
Krista
Tapainlinna aloitti lukuvuoden Krista Silfverbergin alaisuudessa, kun rehtorimme Monna Poikolainen lähti puoleksi vuodeksi virkavapaalle. Monna palaa huomenna ja tänään 7.2. juhlittiin Kristan viimeistä työpäivää rehtorina, ennen kuin hän astuu jälleen erityisopettajan saappaisiin. Tapis kokoontui aulaan kiittämään ja laulamaan Kristalle hänelle tehdyn laulun. Konsta Mönkkönen oli koonnut laulun opettajilta keräämistään lauseista.
Ensimmäinen säkeistö meni näin:
Me tätä työtä teemme rakkaudesta lajiin
Viikkotiedotteet vievät sutkautusten pariin
Me yhteistä visiota kirkastetaan.
Et jää sanattomaks`, ei sua saa servattuu,
oot kuin päivänpaiste, "huomenna on päivä uus"
On aika kiittää ja kumartaa!
Ja taas mennään!
Krista! Ja koko kylä kasvattaa.
Krista! Yhteistyössä on voimaa.
Krista! Sait meidät kaikki tonttuilemaan!
Ja hyvä niin.
Kuudesluokkalaisten reissu Yrityskylään
Tapainlinnan koulun kuudesluokkalaiset kävivät tammikuussa Lahden Yrityskylässä tutustumassa työelämään. Oppilaat ja opettajat saivat paljon uutta tietoa ja oppia työskentelystä. Jokaisella oppilaalla oli mukava päivä, joka varmasti jää mieleen hyvänä kokemuksena.
Taitaja9-kilpailu
Skills Finland järjestää jokavuotisia Taitaja9-kilpailuja. Kilpailu on hyväntuulinen ja toiminnallinen kädentaitokilpailu 7.-9.-luokkalaisille. Vauhdikas kilpailu on hauska tapa tutustua eri ammattialoihin ja kisassa tarvitaan monen oppiaineen osaamista. Kilpailu on leikkimielinen, mutta tehtävät vaativat näppäryyttä ja luovuutta. Joulukuussa Tapiksesta osallistui 10 joukkuetta paikalliskilpailuun ja jatkoon aluekilpailuihin eteni kaksi joukkuetta.
Hämeen aluekilpailut järjestettiin Riihimäellä Hyriassa 9.2. Aluekilpailuissa kilpaili 16 joukkuetta viiden ammattiopiston alueelta, Lahdesta Tammisaloon. Molemmat Tapiksen joukkueet selviytyivät välieriin ja tiukan kilpailun jälkeen toinen joukkue selvitti tiensä finaaliin. Lopullinen sijoitus oli hienosti 4. sija.
Vanhojen tanssit
Koronatauon jälkeen ”vanhat” voivat jälleen vierailla Hyvinkään kouluilla. Perjantain viimeisellä oppitunnilla tapislaiset pääsivät seuraamaan lukiolaisten tanssia ja ihailemaan upeita pukuja ja kampauksia. Tanssimassa oli paljon Tapainlinnan vanhoja oppilaita. Onnea kaikille Vanhoille!
Penkkarit Tapiksella
Ennen lukuloman alkua, Hyvinkään lukion abiturientit vierailivat perinteisellä rekka-ajelulla myös Tapiksella. Vaikka he eivät pystyneetkään liikenteen vuoksi pysähtymään, autojen hidastaessa ehti oppilaat hieman napata kiinni abien heittelemiä karamelleja. Kouluisännän ja kiinteistönhoitajan asettama siima ohjasi oppilaita pysymään siististi jalkakäytävän puolella.
Villasukkalenkkeilyä?
Mistä on oikein kysymys, kun oppilaat lähtevät liikuntatunnilla lenkille villasukat jalassa?
Villasukkaulkoilu on parasta kuivalla pakkaskelillä, kun pakkasasteita on mittarissa kuudesta seitsemään. Paljaisiin jalkoihin puetaan päällekkäin yleensä kolmet villasukat. Jos pakkasta on useamman asteen yli kymmenen, niin neljännet sukat voi lisätä. Kireämpi pakkanen ei siis touhua estä. Optimiolosuhteissa vain päällimmäinen sukkapari kastuu ja vähän lössähtää, mutta kuivumaan ripustettuna palautuu kyllä ennalleen. Optimiolosuhteiden jälkeen loput sukat voi laittaa jalasta suoraan laatikkoon odottamaan seuraavaa käyttöä, sillä ne eivät ole kastuneet. Optimiolosuhteissa myöskään esim. hiekoitushiekka ei touhua häiritse, mutta hiekoittamaton alusta lienee villasukkaulkoiluun se paras.
Villasukkaulkoilussa jalkaterän pienetkin lihakset pääsevät töihin ja jalkojen verenkierto tehostuu. Askel ilman talvikenkää on myös kevyempi. Epätasainen maasto laittaa jalkoja hienosti töihin, ja kevyt ja kuiva pakkaslumi tuntuu jalan alla aika mahtavalta, vähän kuin pumpulilta. Epätasainen alusta hieroo jalkapohjia. Umpihangessa juokseminen hengästyttää helposti ja toimii tehokkaana alakropan isojen lihasten jumppana. Yleisesti villasukkaulkoilukokemus olisi varmaan verrattavissa eräänlaiseen avantokokemukseen. Villasukat jalassa hoituu myös talven hyötyulkoilu, esim. lumityöt. Villasukilla ei kannata lähteä talven pakkaskeliin, jos tuulee kovaa, koska tuuli menee villasukista läpi. Loskasohjossa homma ei myöskään toimi.
Jos et ole kokeillut, niin kyttää oikeita olosuhteita ja toimi. Varmasti tykkäät! Jos olet epävarma, niin aloita lyhyellä 5 minuutin kokeilulla ennen kuin lähdet 5 kilometrin kävelylle.
Ystävänpäivä 14.2.
Ystävänpäiväviikko on taas tänäkin vuonna merkittävä ajanjakso koulumme oppilaskunnalle. Tällä viikolla haluamme jakaa kauniita sanoja, jotka ripustamme "sydänseinäämme". Tämä tapahtuma antaa mahdollisuuden jättää positiivisia viestejä opiskelutovereille, opettajille tai muulle henkilökunnalle, ja sillä on tärkeä rooli yhteisöllisyyden tunteen lisäämisessä ja hyvän mielen ylläpitämisessä. Lisäksi pinkki väri antaa kauniin visuaalisen ilmeen koulumme aulaan!
Sydänseinä on täynnä värikkäitä ja kauniita viestejä. Jokainen viesti on ainutlaatuinen ja ne kertovat ystävyydestä, kiitollisuudesta, arvostuksesta ja tukemisesta. Ne ovat todiste siitä, että yhteisöllisyys ja positiivisuus vallitsevat koulussamme! Tämä koristeltu seinä on hieno tapa jakaa tunnetta siitä, että kaikki ihmiset ovat arvostettuja ja merkityksellisiä yhteisössämme. Se antaa hyvän mielen ja saa ihmiset hymyilemään, ja se muistuttaa meitä siitä, että pienillä asioilla voi olla suuri vaikutus koulu- ja työpäiväämme. Kauniita sanoja, eleitä ja tekoja ei voi kuluttaa liikaa.
Tapiksen oppilaskunnan ohjaavat opettajat
Välkkämusaa
Musiikin valinnaisryhmät esiintyivät Ystävänpäiväviikolla koulun aulassa. Mukana oli tällä kertaa myös ukuleleorkesteri ja muita upeita laulajia ja soittajia.
Talven riemuja
Talven riemuja, lumifutista ja hiihtoa. Oppilas sanoi opelle: ”Miks ei saa enempää hiihtää?!”
"Minuunkin sattui" -valokuvanäyttely
Koulujen kulttuuriyhdistys Vilkastus ry. on organisoinut kouluissa kiertävän valokuvanäyttelyn. Kyseessä on suurta suosiota saanut valokuvataiteilija Johanna Kareen näyttely, joka koostuu henkilökuvista ja tarinoista, jotka kertovat kiusaamisen seurauksista ja siitä selviämisestä. Minuunkin sattui -näyttelyn valokuvat antavat kasvot koulukiusaamiselle ja antavat toivoa heille, joita tänä päivänä kiusataan. Näyttelyn tarkoitus on herättää keskustelua ja tuoda asiaa oppilaiden, opettajien ja huoltajien tietoisuuteen. Näyttely on osa Johanna Kareen KATSO IHMINEN®näyttelykonseptia. (www.johannakare.com) Se on kiertänyt yli 60 Suomen kunnassa.
Näyttelyn Tapiksen viikkojen avajaisia vietettiin 7.3.2023. Paikalla oli myös taiteilija Johanna Kare itse. Tilaisuuden lopuksi 7B esitti Kiusaamista vastaan ry:n tunnuskappaleen "Tässä oon".
Taidetestaajat 7.3.2023
Koulun 8. luokkalaiset pääsivät vierailemaan maaliskuisessa Helsingissä ja legendaarisessa Savoy-teatterissa. Taidetestaajat-hankkeen tiimoilta oli tällä kertaa järjestetty UMOn ja Elena Mindrun konsertti Mistä sä diggaat. Konsertissa kuultiin useita big band- ja jazz-klassikoita sekä uudempia kappaleita sovitettuna big band -orkesterille.
9. luokkien KUPO-vierailut Villa Artussa
Tapainlinnan koulun kaikki 9. luokat pääsevät KUPO-vierailulle Villa Arttuun kevään 2023 aikana. Vierailun tarkoitus on tutustua vielä kertaalleen ennen peruskoulun päättymistä Villa Artun toimintaan ja erityisesti nuorille tarjottuun sisältöön sekä ideoida sitä, mitä Villa Arttu voisi tarjota nuorille. Vierailuun sisältyy työpajatyöskentelyä 3D-kynillä. Osa 9. luokista pääsi vierailulle viikolla 10. Kuvissa 3D-kynätyöpajaan liittyvää työskentelymateriaalia sekä valmiita tuotoksia.
After School
Bingo! Tiistai-iltapäivisin kuvataideluokassa kokoonnutaan läksyjen, pelaamisen ja yhdessäolon merkeissä. After schooliin voi tulla kysymään apua läksyissä tai kokeisiin kertaamisessa, työstämään keskeneräisiä kuvistöitä ja viettämään aikaa. Bussia odotellessa voi haastaa jonkun jätkänsakkiin tai päätyä bingokisan voittajaksi.
After schoolia vetävät kouluvalmentaja Anna, lukuvalmentaja Jutta sekä Hyvinkään nuorisopalveluiden Karppa jolla on aina mukana kassillinen pelejä ja pientä puuhaa. Suosituin vetäjä on kuitenkin pieni ja suloinen koulukoira Pamela.
After schoolissa on aina tarjolla pientä välipalaa ja toisinaan oppilaita yllätetään spesiaalimmin. Joulun alla Karppa keitti riisipuuroa ja tammikuussa kokeiltiin pitkään toivottua nachopeltiä. Kevääksi on lupailtu pitsaa ja pääsiäisen tienoilla toivotaan, että suklaapuput löytävät tiensä after schooliin.
After school tiistaisin klo 14-15.45 kuviksen luokassa.
Kuoromusiikin taikaa Kuorokimarassa
Koulumme musiikkiluokat olivat mukana Kulttuuriyhdistys Vilkastuksen järjestämässä Kuorokimara-tapahtumassa Hyvinkään kirkossa keskiviikkona 8.3.2023. Tapahtuma toi yhteen kaikki Hyvinkään lapsi- ja nuorisokuorot: esiintyjiä oli illan konsertissa yli 250!
Tapiksen seiskaluokkalaiset ja muutamasta muusta koulusta kuuntelemaan saapuneet oppilasryhmät saivat nauttia huikeasta konsertista jo päivällä. Illan konserttia täydensi vielä muutama uusi kuoro. Koko konsertti päättyi Tässä oon -kappaleen sanoihin: "Joka päivä voin valita oman tieni!".
Pyramidit
8.luokan pitkän valinnaisliikunnan tytöt innostuivat pyrtseilemään. Saimme aikaiseksi mainioita monivaiheisia pyramideja!
Yhteistyöllä tottakai!
TJ50 koittaa!
Tiistaina 21.3. ysit viettävät TJ50-päivää. Peruskoulua on heillä jäljellä 50 aamua. Nostaako tämä innostusta vai tuoko haikeuden tunteita? Järjestelyistä vastaavat oppilaat lupaavat juhlapäiväänsä musiikkia ja iloa välitunnilla. Koristelut nostettiin esille maanantai-iltapäivänä odottamaan tiistaita.
Iloa ja energiaa opintoihin yseille loppuun asti!
Kotitaloustunnilla
Salmisaaressa
9.luokan pitkän valinnaisliikunnan oppilaat kävivät lajitutustumisreissulla Helsingin Salmisaaressa KiipeilyAreenalla ja Megazonessa. Huisia oli, ja melkein kaikki olivat ekaa kertaa joko näin korkeilla seinillä tai lasertaistelemassa. Rankinta taisi olla räntäviimassa kävely keskustasta Salmisaareen ja takaisin.
Yläkoulun MOK-viikko
Tapainlinna yläkoulu vietti Mok-viikkoa jaksojen taitteessa. MOK eli monialainen oppimiskokonaisuus on viikon mittainen oppimisjakso, joka toteutetaan Tapainlinnassa kerran lukuvuoden aikana. Viikon jakson aikana tutustutaan johonkin yhteen aiheeseen oppiainerajoja rikkoen. Mok-viikolla ei noudateta tavallista lukujärjestystä.
7.luokkien aiheena ovat tunnetaidot. Tunteita lähestytään useassa taito- ja taideaineessa, uskonnossa, sekä ruotsinkielessä.
Vesireppu
Hyvinkään rotarit luovuttivat koulullemme keskiviikkona 29.3. 2023 kaksi vesireppua vesistöjen tutkimiseen. Luovutustilaisuudessa Hyvinkään rotareiden presidentti Raija Hätinen kertoi vesirepun käyttötarkoituksesta ja siitä kuinka nuorten tietämystä Itämeren ja sisävesien tilasta on tärkeä kasvattaa kenttätutkimuksen keinoin.
Vesirepun ovat kehittäneet yhteistyönä rotarit ja Suomen ympäristökeskus. Vesirepuissa on erilaisia tarvikkeita lähivesien tutkimiseen. Välineistö on laadukas ja reppu sisältää mm. lämpömittarin, välineet veden syvyyden ja sameuden mittaamiseen sekä koeputkia ja erilaisia reagensseja, joiden avulla voi tutkia esimerkiksi vesistön ravinteiden tai bakteerien määrää. Saadut tulokset voi tallentaa Järvi-wiki –sivustolle.
Reput tulevat pääasiassa 7.-luokkalaisten käyttöön vesistöretkillä, mutta myös muut vuosiluokat voivat niitä halutessaan käyttää.
LUMA-viikko ma 27.3. - pe 31.3.
Koulussamme vietettiin LUMA-viikkoa (luonnontieteiden ja matemaattisten aineiden viikkoa) viikolla 13 (ma 27.3. - pe 31.3.). Perinteiseen tapaan koulun aulaan ilmestyi oppilaille joka arkiaamu uusi LUMA-aiheinen “Päivän polttava kysymys”, johon oppilaat saivat päivän aikana vastata jättämällä täytetyn vastauslomakkeen vastauslaatikkoon. Jokaisena päivänä oikein vastanneiden tai lähinnä oikeaa vastausta olevien kesken arvottiin pienet palkinnot. Keskiviikkona saimme nauttia myös LUMA-aiheisesta aamunavauksesta. Aamunavauksessa kuulimme mm. uutisotsikoissakin esillä olevasta ajankohtaisesta aiheesta tekoäly. Aamunavauksen tekemiseen oli hyödynnetty tekoälyä ja aamunavaus päättyi erittäin tärkeään huomioon: ”Olkoon tekniset apuvälineet meille sopivia renkejä, kunhan eivät vain isäntiä”. Lisäksi viikolla 14 koulumme kolmasluokkalaiset pääsivät tutustumaan kemian ja neljäsluokkalaiset biologian laboratorioiden ihmeellisiin maailmoihin.
Eduskuntavaalit
Tänä keväänä Suomessa pidettiin eduskuntavaalit. 61 valituksi tuleista on uusia kansanedustajia ja heistäkin osa on ensikertalaisia. Tapainlinnan kannalta historiallisiksi vaalit tekivät se, että ensi kertaa eduskuntaa valittiin koulumme vanha oppilas, Pinja Perholehto.
Onnea Pinja valinnasta ja tsemppiä tuleviin haasteisiin!
8A ja 9A opintoretkellä Olkiluodon ydinvoimalassa
8A ja 9A tekivät koko päivän kestävän opintoretken Olkiluodon ydinvoimalaan Eurajoelle to 13.4. Olkiluodon ydinvoimala-alueen vierailukeskukseen päästyämme meidän kaikkien piti ensin turvallisuussyistä todistaa oma henkilöllisyys ennen kuin varsinainen vierailu pystyi alkamaan. Vierailumme oli opastettu ja siihen kuului mm. Olkiluodon ydinvoimalan ja Posivan toiminnan esittelyt auditoriotilassa, aluekierros sekä tutustuminen Sähköä uraanista -tiedenäyttelyyn. Aluekierroksella kiersimme voimalaitosaluetta linja-autolla oppaan kera. Sähköä uraanista -tiedenäyttely oli hieno ja mielenkiintoinen. Tiedenäyttelystä löytyivät mm. ydinvoimalan toimintaan liittyviä simulaatioita, kuparinen aidon kokoinen ydinjätteen loppusijoituskapseli, suojalasin takana olevaa uraanirikastetta ja Albert Einsteinin mallinukke. Opintoretki oli mukava ja antoisa!
Kakkosten kädentöitä
Säbämestaruuden jäljillä
Keskiviikkona 19.4. Tapiksessa pelattiin yläkoulun sählyturnaus, jossa selvitettiin kunkin ikäluokan parhaat joukkueet. Otteluita pelattiin pitkin päivää aina aamusta pitkälle iltapäivään yleisön kannustaessa näyttämöllä. Kahdeksansien luokkien mestaruuden vei tiukassa kamppailussa 8E ja yhdeksänsien luokkien turnauksessa voittajaksi selviytyi 9D. Seitsemänsien luokkien turnauksessa käytiin vain yksi ottelu, mutta se oli sitäkin kiivaampi. Voittajaksi tästä kamppailusta selvisi 7A. Onnittelut voittajille ja kiitos erinomaisesta turnauksesta!
Vapputanssit
Vappua edeltävänä perjantaina puolilta päivin aulan täytti viitisenkymmentä 9. luokkalaista, jotka olivat yhdessä liikunnanopettajien kanssa harjoitelleet joukon paritansseja. Joukossa oli tuttuja tansseja sekä perinteisemmällä että nykyaikaisemmallakin musiikilla. Vapaaehtoisuuteen perustunut tanssitempaus oli laitettu kasaan melko nopealla aikataululla, mutta se ei tasossa näkynyt. Oppilaat pistivät parastaan ja yleisö oli innokkaana mukana. Aula täyttyi aplodeista ja ilo paistoi oppilaiden kasvoilta. Tästähän voisi tulla vaikka perinne!
Kun tarinahana vuotaa - Kirjailijavieras ja Tapiksen lukutekoja
Valtakunnallista lukuviikkoa vietettiin huhtikuun kolmannella viikolla. Tapainlinnassa lukuviikon teemat näkyivät erityisesti tällä viikolla, kun yläkoulun lukubingohaasteeseen osallistuneita lukutekoja nostettiin kaikkien ihailtavaksi toiseen kerroksen äikänluokkien läheisyyteen ja osallistuneiden kesken arvottiin palkintoja.
Alakoululaiset puolestaan menestyivät jo aiemmin keväällä hienosti Luku-ukulissa jonka tuloksia pääsee kurkistamaan täältä (https://www.hyvinkaa.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kirjasto/lapsetjanuoret/luku-ukuli/tulokset/)
Torstaina saimme kirjailijavieraaksi Siri Kolun joka esiintyi kolmeen otteeseen, ensin alakoululle ja kahdesti yläkoululle. Alakoululaisia nauratti ja kiherrytti Siri imitointi ja eläytyminen. Kysymyksiä olisi tullut enemmän kuin aikaa riitti ja nimmareita pyydettiin jopa käsikipsiin! Kuulijoille selvisi mikä oli Sirin äidin munkkiansa tai kuinka paljon on ”lapsipaljon karkkia”. Siri kertoi myös että hänen tyylinsä on kirjoittaa monisarjaisia kirjoja sillä hänen ”tarinahanansa” tuppaa vuotamaan.
Yläkoululaisille Siri kertoi kirjoittamistaan nuortenkirjoista vaikka suurin osa tunnistaakin hänen nimensä luultavasti Me Rosvoloiden emona. Siri myös kannusti kirjoittamaan ja löytämään omia tarinoita sillä ”jokaisella on oma tarinasormi” joka mahdollistaa vaikka mitä. ”Mitä tehdä kun kirjoittaminen ei vain kulje?”, kysyi yläkoululainen. Tähän Sirille on kolme vinkkiä: Huoli pois (osaat kyllä), kirjoita joka päivä ja hylkää roskakori eli anna tekstin tulla äläkä heti ala sitä arvostelemaan. Roskikseen saattaa muuten päätyä vaikka mainio hahmo tai tärkeä osa tekstiä.
Kolun vierailusta jäi mieleen hienoja kohtaamisia oppilaiden kanssa, hauskoja tarinoita kuinka päätyä kirjailijaksi vaikka sitä pyrkii välttämään sekä pinollinen Sirin kirjoja joita ei kaikkia enää edes saa kaupoista.
Sinä olet Hamlet
Seitsemäsluokkalaisten kevään KUPO-vierailu suuntautui yli 100vuotiaaseen Kino Sampoon. Siellä Riihimäen nuorisoteatteri esitti näytelmän ”Sinä olet Hamlet”. Nimestään huolimatta Riihimäen nuorisoteatteri antaa opetusta myös Hyvinkäällä. Vuosien varrella Tapainlinnankin oppilaita on ollut mahdollisuus nähdä teatterin lavalla.
Euroviisut
Myös Tapainlinnassa jännitetään Käärijän euroviisumenestyksen puolesta. Käärijä näkyy viisuviikolla esimerkiksi seitsemäsluokkalaisten kollaaseissa.
Cha-cha-chaa!
Uskontoa ja elämänkatsomusta
7-luokkalaiset tutustuivat buddhalaisuuteen uskonnontunnilla.
8-luokkalaiset esittelivät vaikuttavia henkilöitä elämänkatsomustiedontunnilla.
Fatbiket
Pitkän valinnaisliikunnan 8.luokan ryhmä kävi SveitsiRentillä pyöräilemässä e-fatbikeilla! Vauhdin hurman mahdollisti Harrastamisen Suomen mallin budjetti Hyvinkään kaupungin liikunnanohjaajan Sami Katkon koordinoimana. Pyörät kulki sähköavusteisena max 25 km/h. Kyllä oli kivaa ja 20 km taittui hetkessä.
Ysiltä elämään
Kesäloman jo häämöttäessä nurkan takana on yhdeksäsluokkalaisilla tuleva loma erityisen merkityksellinen. Peruskoulu alkaa pikku hiljaa olla heidän osaltaan muutamaa koetta ja koulupäivää vaille taputeltu. Perjantaina 12.5. koulumme ysit pääsivät osallistumaan perinteiseen Ysiltä elämään -tapahtumaan, jossa oli mukana mm. Elämäni sankarit, Keusoten Nuorisoasema, kaupungin edustajia ynnä muita yhteistyötahoja. Kukin esitteli omaa toimintaansa ja tiedon lisäksi aktivoivat oppilaita sanaristikoilla, tarragolfilla ja pakopelityyppisillä tehtävillä.
Voitokas jalkapalloturnaus
Tapainlinnan koulu edusti innokkaasti alakoulujen välisessä jalkapalloturnauksessa. Voittoja kertyi jopa kolme kappaletta, kun toisen, neljännen ja kuudennen luokan joukkueet nappasivat turnausvoitot sarjoissaan. Pelejä saatiin pelata aurinkoisessa säässä!
Graffittia!
Halukkaat seiskaluokkalaiset pääsivät kokeilemaan graffititaidetta Funk On yhdistyksen workshopissa. Mistä lähteä liikkeelle ja kuinka lähteä etsimään omaa tyyliä ja värimaailmaa. Osalla kokeilijoista oli jo kokemusta graffitiin ja jokaisen persoonallisuus välittyi töistä samantien. Työpaja tarjosi välineitä, inspiraatiota sekä historiaa katutaiteisiin.
Mikäli innostui kokeilemaan graffitia enemmänkin, Funk On tarjosi lisää mahdollisuuksia Hyvinkään pääkirjastolla sekä Hyvinkään luvallisella graffitiseinällä (Riihimäenkatu 1).
MIljoona roskapussia
Tapainlinna osallistuu tänä keväänä Miljoona roskapussia- kamppanjaan. Roskapusseja täytettiin oppilaiden voimin koulun lähimaastossa maanantaina 29.5. Tempaus kestää kaksi kuukautta ja siihen osallistuu yli 170 kuntaa tai kaupunkia, joukko järjestöjä ja yhteisöjä. Kampanja päättyy keskiviikkona 14.6. jolloin tulos julkistetaan Yle TV1:ssä