Lukuvuoden avajaiset 17.8.
Lukuvuosi 2017-18 avattiin koulun salissa 17.8. opettaja Konsta Mönkkösen saksofonisoololla "What a wonderful world". Seuraavaksi Anton Hietsilta (9A) luki koulurauhan julistuksen, jossa todettiin mm.:
"Meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa ilmapiiriin koulussa. Jokaisen pitää voida tuntea itsensä arvokkaaksi ja uskaltaa sanoa oma mielipiteensä. Kaikkien kuunteleminen on tärkeää. Uudet ideat voivat löytyä hiljaisenkin mielestä... Jokainen voi tehdä jotain, jotta kaikki tuntisivat kuuluvansa porukkaan. Koeta itsekin vetää yksin jääneet mukaan toimintaan. Huomaa myös joukossa syrjityt. Näin jokainen saa olla omalla tavallaan erilainen, eikä tarvitse esittää sellaista, mitä ei ole."
Hyvinkään 100-v-synttärin kunniaksi nähtiin toukokuussa koulussamme vietetyn Hyvinkää-päivän satoa, kun yläkoululaisten videoimat "Minun Hyvinkääni" -minielokuvat heijastettiin kaikkien nähtäväksi. Perinteen mukaan uudet ekaluokkalaiset, seiskaluokkalaiset ja pikku-Tapiksesta siirtyneet kolmoset toivotettiin tervetulleiksi kunnon aplodeilla ja uudet henkilökuntaan liittyneet näyttivät naamansa tullen näin kaikille tutuksi. Tervetuloa Tapikseen Anna Ihalmo, Sari Iho ja Anu Wicklund kuin myös keväällä aloittaneet Hillamari Lehikoinen ja Annemarie Kangas! "Paluumuuttajia" Jussi Koskilinnaa, Paula Nurmea ja Päivi Merosta muistettiin myös.
Tapahtuma päättyi jokavuotiseen opekuoron ja -bändin musiikkiesitykseen "Tässä oon". Koulurauhan julistuksen loppusanoin kaikille jälleen erinomaista lukuvuotta:
"Tehdään yhdessä sellainen koulu, jossa kaikilla on oikeus olla ja unelmoida!"
Tapiksen yläkoulu ryhmäytyi 18.8.
Tapainlinnan koulussa vietettiin koko yläkoulun ryhmäytyspäivää perjantaina 18.8. Mukana leikittämässä ja liikuttamassa olivat Hyvinkään seurakunta, Elämäni Sankarit, Hyvinkään Nuorisopalvelut sekä uutena yhteistyökumppanina HyviGolf.
Päivän aikana leikittiin mm. Akvaariokaloja, oltiin Minuuden markkinoilla, lyötiin golfpalloja, taiteltiin lentokoneita, juostiin Selfie-suunnistuksessasta ja sidottiin haavaa.
Iso kiitos mahtaville yhteistyökumppaneille! Päivä oli vauhtia täynnä ja siitä oli mukava jatkaa viikonloppuun!
Syödään yhdessä -viikko
Kouluruokailun juhlaviikkoa, jonka teemana oli "Syödään yhdessä" vietettiin Tapainlinnassakin 21-25.8.2017. Viikon ruokalista sisälsi ruismarjapuuroa 1950 -luvulta, tillilihaa ja kanaviillokkia muilta vuosikymmeniltä sekä soijarouhemakaronilaatikkoa 2000 -luvulta. Viikko huipentui perjantaiseen juhlalounaaseen, joka koostui nyhtöpossurieskoista, kaalisalaatista sekä jälkiruoasta, joka sisälsi uuniomenoita vaniljakastikkeen kera.
1950 -luvulla koulujen oppilaat poimivat omalla ajallaan n. 2 litraa puolukoita koulun keittiön käyttöön. Marjojen keräilyperinteen hengessä Tapainlinnassa innostuttiin keräämään mustikoita oppilasvoimin. Mustikkasaalista saatiin kasaan reilu 20 litraa, joista reippaat yhdeksännen luokan yrittäjyyskasvatuksen opiskelijat leipoivat mustikkapiirakkaa koko koulun iloksi. Mustikkapiirakkaa tarjottiin jälkiruokapöydästä juhlalounaalla toisena jälkiruokana. Kahdeksannen luokan yrittäjyyskasvatuksen oppilaat huolehtivat hienosti jälkiruokapöydän toiminnan sujuvuudesta.
Suppailua 7. ja 11. syyskuuta
Valinnaisen liikunnan tytöt (8.-9.lk) testasivat SUP-lautailun salat Sääksjärvellä syyskuun alussa. Toista ryhmää aurinko helli ja toisen ryhmän kohtalona oli ottaa sade vastaan taivaalta. Laudoilla pysyttiin mainiosti, vain yksi molskahdus mahtui sekaan. Kivaa oli, ja varsinkin sadesään jengi veti hurjalla asenteella.
Futisturnaus 15.9.
Yläkoulujen välinen jalkapalloturnaus pelattiin Kankurin tekonurmilla perjantaina 15.9. Tapiksen joukkueet osallistuivat kamppailuun hienolla asenteella ja sijoituksiakin saatiin:
Pojat 7.lk kultaa. Pojat 8. lk pronssia. Pojat 9. lk. hopeaa.
Tytöt 7.lk pronssia. Tytöt 8.lk kultaa. Tytöt 9.lk kultaa.
Kuvassa tyttöjen mitalijoukkueet:
Kuplajalkapalloa 25.-26.9.
8.luokan valinnaisen liikunnan tytöt kuplajalkapalloilivat Villa Parkilla hyvässä hengessä. Lajilla ei ole varsinaisesti mitään tekemistä jalkapallon kanssa - lajissa pitää ja kuuluu taklata :) Pelaamisen ohella pallon kanssa temppuilu kuuluu asiaan. Kuperkeikat onnistuivatkin mainiosti.
Tutkimusretkiä
Biologiassa on ollut 7. ja 8. luokkalaisilla tutkimusretkiä luontoon ja eliöiden tutkimista luokissa mm. mikroskoopeilla. Tässä tutkitaan sinisimpukkaa ja rapuja sekä haavitaan selkärangattomia Ridasjärvellä.
9.luokan tyttöjen valinnaisen liikunnan ryhmä toteutti extempore keppihevosesteratsastuskilpailun. Kepparit luotiin salibandymailoihin sukista, sanomalehdistä ja maalarinteipistä. Jokainen keksi omalle luomukselleen myös nimen. Joukosta löytyi mm. Urho, Martta ja Räiskäle :) Kisan voittajat palkittiin suklaalevyillä.
Ystävyyskoulu
Ystävyyskoulutoiminta jatkuu aktiivisena. 8.-luokan valinnaiskurssi Kansainvälinen työpaja kävi Tallinna 32. keskkoolilla pe 29.9. Vastavierailua kevääksi odotellaan.
3B valmistautuu jo Halloweeniin
Välituntimusa torstaina 12.10.
Musiikin valinnaiskurssin kolme ryhmää esiintyi 12.10. torstaina kahdella välitunnilla ala-aulassa. Ryhmät esittivät itse valitsemiaan kappaleita mm. Sitkeä sydän, Grenade, Pettävällä jäällä, Lintu ja Young and beautiful. Iloksemme ensimmäistä kertaa välkkämusiikkien yhteydessä yleisö tuli mukaan laulamaan. Yhteislauluun innosti Sitkeän sydämen kertosäe.
Curling 26.10.
Torstaina 26.10. vietettiin alakoulun toimintapäivää. Yläkoulu oli taksvärkissä ja liikuntasali oli käytettävissä curling-turnaukseen.
3.-6.luokat olivat tutustuneet curlingin saloihin etukäteen pelaamalla luokissa pöytäcurlingia ja nyt päästiin kokeilemaan lattiacurlingia liikuntasalissa. Mukaan oli ilmoittautunut peräti 28 joukkuetta, jotka pelasivat jokainen kaksi ottelua arvottuja pelikumppaneita vastaan. Riemua ja jännittäviä tilanteita riitti ja samalla tutustuttiin monille uuteen lajiin.
Suuret kiitokset välineet ja ohjauksen tuoneille Hyvinkään invalidien edustajille. Tulevaisuus näyttää löytyykö pelaajista tulevia olympiaedustajia. Onhan Hyvinkää ollut Suomen oloissa se eniten edustuspelaajia tuottanut kaupunki.
Välkkävierailu
Joka keskiviikko Hyvinkään nuorisotoimi vierailee Tapiksessa. Kello 12. välitunnilla oppilaat pääsevät pelaamaan erilaisia pelejä kavereiden tai nuorisotoimen työntekijöiden kanssa. Samalla voi tutustua uusiin ihmisiin ja tietysti Hyvinkään nuorisotoimen toimintaan esimerkiksi Nuorisotalo Sillassa.
Halloween
3B vietti Halloween juhlia omassa luokassa herkutellen ja leikkien.
Matematiikkaluokkien vierailut HYK:iin
Koulumme matematiikkaluokat 7A, 8A ja 9A vierailivat jo perinteeksi tulleeseen tapaan Hyvinkään yhteiskoulun lukiossa LUMA:n merkeissä viikolla 44. Vierailulla oppilaat pääsivät mm. tutustumaan koulun LUMA-käytävään, josta löytyi esimerkiksi matematiikkaan, fysiikkaan ja kemiaan liittyviä pulmia. Seitsemäsluokkalaiset tutustuivat tarkemmin matematiikan ihmeelliseen maailmaan, kahdeksannet luokat fysiikkaan ja yhdeksännet luokat sekä kemiaan että biologiaan. Matematiikassa tutustuttiin mm. unkarilaisiin loogisiin paloihin, fysiikassa puolestaan määritettiin mm. aineiden tiheyksiä tietokonemittauslaitteistoa apuna käyttäen, kemiassa määritettiin kokeellisesti viilin sisältämää maitohapon määrää titrausmenetelmällä ja biologiassa tutkittiin mansikan sisältämää DNA:ta kokeellisella tutkimuksella.
Alla olevissa kuvissa ensimmäisessä on kuva eräästä fysiikan pulmatehtävästä LUMA-käytävältä ja toisessa kuvassa on mansikkatutkimuksen kokeellisen työn välineistöä.
Taidetestaajina
Suomen kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeessa tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta, myös sellaista johon moni ei muuten saa kosketusta. Taidetestaajiksi pääsevät kaikki Suomen 8.-luokkalaiset. Tapainlinnan taidetestaus alkoi 1.11. tanssityöpajalla. Tanssiteatteri Raatikon tanssijat esittivät oppilaille pätkän koreografi Susanna Leinosen esityksestä Dreams of Replay, jota oppilaat pääsevät myöhemmin marraskuussa katsomaan. Vierailijat kertoivat myös, miten ovat päätyneet tanssijoiksi, minkälaista koulutusta alalle vaaditaan ja minkälaista tanssijan työ on. Oppilaat pääsivät myös harjoittelemaan liikesarjoja ja ideoimaan omaa tanssia.
Vierailijoita
Kansainvälinen työpaja sai kansainvälisiä vieraita HYK:n vaihto-oppilaista. Johanna Saksasta, Charles-Émil Ranskasta, Isidora Chilestä ja Sara Portugalista. Vierailu on jo perinne!
YouMove
Liikkuvan koulun rahoituksella toteutettavat YouMove-käynnit saivat poskia punaisiksi 7.-20.11. Jokainen koulun luokka vieraili liikuntakeskuksessa kerran. Liikuntakeskuksen ohjaajien johdolla liikuttiin ensin yhteisten motoristen tehtävien parissa. Sen jälkeen oppilaat saivat toteuttaa luovuuttaan vapaa-ajan merkeissä. Valvovia opettajia vauhti melkein hirvitti :)
Punakorvakilpikonna Pusumasa
Pusumasa (Masa) on punakorvakilpikonna ja se on n. 25-vuotias. Masa on pääväriltään vihertävän ruskea ja sen korvanseuduilla on punaista.
Luonnossa punakorvia esiintyy virtaamattomissa ja pehmeäpohjaisissa vesissä. Konnat elävät luonnossa harvoin yli 30-vuotta vanhemmaksi. Mutta lemmikkeinä hyvällä hoidolla terraariossa ne voivat elää jopa yli 60-vuotiaaksi.
Masalla on hyvä elinympäristö Tapiksen biologian luokassa, isohkossa akvaariossa. Se syö kuivattua katkarapua ja kalaa, sekä kilpikonnan pelletti-ruokaa 3 kertaa viikossa. Masa on luonteeltaan ujo, mutta on reipas ja sopeutunut hyvin elämään Tapiksessa. Masan akvaario on 450 litrainen ja sillä on kulkuväylä koppiin, jossa se voi jaloitella ja kuivatella.
8A:n retkipäivä ti 14.11.
8A vietti ti 14.11. koko päivän retkeillen. Vierailimme aamupäivän Helsingissä lääketieteen opetus- ja tutkimuskeskus Biomedicumissa. Meille esiteltiin hieman laitoksen sisätiloja sekä kerrottiin keskuksen toiminnasta. Sitten pääsimme tutustumaan Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMM:in tiloihin, mm. yhteen laboratoriotilaan sekä Biopankin tiloihin. Lisäksi meille esiteltiin yhtä meneillään olevaa syöpätutkimusta ja pääsimme itse kokeilemaan isoa web-mikroskooppia. Iltapäivä kuluikin sitten tiedekeskus Heurekassa tutustuen siellä oleviin näyttelyihin sekä kävimme planetaariossa katsomassa tähtitieteeseen liittyvän planetaarioelokuvan "Pimeän aineen jäljillä". Päivä sujui mukavasti ja kivaa oli!
Alla olevissa kuvissa ensimmäisessä kuvassa on oppilaiden tekemä palikkarakennelma Heurekassa, toisessa kuvassa on Heurekan ulkoseinällä oleva kuutiokuvio ja kolmannessa kuvassa on Biomedicumista Web-mikroskooppi.
Myyjäiset 18.11.
Davaj! Venäjän kielen päivä Tapainlinnassa 20.11.
Suomi-Venäjä-Seura järjesti Tapainlinnan koululla maanantaina 20.11. tapahtuman, jossa tutustuttiin eri työpajojen kautta venäjän kieleen. Tapahtumaan osallistui 7.-luokkalaisia kolmesta eri koulusta: Pohjoispuistosta, Härkävehmaalta ja tietenkin Tapainlinnasta. Mukana oli myös jo venäjää valinnaiskielenä lukevia oppilaita.
Työpajoissa opeteltiin aakkosia, katseltiin venäläisiä musavideoita, tehtiin venäjänkielisiä rintanappeja, kirjoitettiin oma nimi kyrillisin kirjaimin, pelattiin lautapeliä ja Kahoot -visaa. Tamperelaisduo Mikrokosmos soitti venäjänkielistä musiikkia eri vuosikymmeniltä. Ada Kurikka lauloi ja kitaraa soitti Miika-Pekka Pietilä.
Kiitokset toiminnanjohtaja Päivi Kärnälle, Ekaterinalle, Vesalle, Ilonalle, Simolle ja Pavelille
Kupo
Kupo eli kulttuuripolku vie kaikki Hyvinkään peruskoululaiset kaksi kertaa vuodessa tutustumaan johonkin kaupungin taide- tai kulttuurilaitokseen. Seitsemännet luokat ovat perinteisesti käyneet tutustumassa rautatiemuseoon. Tänä vuonna oppilaat pääsivät tutustumaan museojuna Valtteriin.
Taitajakisa
Koulultamme osallistui kaksi 8. ja 9. -luokkalaisista koostuvaa joukkuetta Taitaja9 -kisan aluekarsintoihin Riihimäellä to 23.11. Kisat menivät loistokkaasti, pääsimme jatkoon! Kisat järjestetään joka vuosi, karsintoihin voi osallistua jokainen 7.-9.-luokkalainen kolmen hengen ryhmissä. Lisää infoa taitaja2018.fi
Tanssiaiset
Suomi 100
Suomi 100 -juhlaa alettiin pohjustaa heti alkusyksystä, jolloin oppilaille tehtiin kysely: ketkä ovat mielestäsi suomalaisia merkkihenkilöitä, jotka kaikkien tulisi tietää tai muistaa? Saadun nimilistan pohjalta juhlatyöryhmä alkoi suunnitella juhlaa, jossa yhdistyivät hyvinkääläinen Red Carpet-elokuvafestivaali punaisine mattoineen ja itsenäisyyspäivän vastaanotto. Luokille myös lanseerattiin taidejäljennösten valmistaminen kuvataiteen tunneilla suomalaisten taiteilijoiden teoksista. Näitä töitä oli nähtävillä sekä koulun aulassa että ennen juhlan alkua salissa PowerPoint-esityksenä. Mm. Schjerfbeckin, Gallen-Kallelan, Simbergin ja Edelfeltin tunnetuimpia töitä oli toteutettu monin eri tekniikoin ja tyylein.
Juhla alkoi Aarre Uusitalon trumpettifanfaarilla, Suomen lipun sisääntulolla, Maamme-laululla ja rehtori Mika Heikuran tervetulotoivotuksella. Tämän jälkeen 9.-luokkalaiset juontajat Inka Honkanen ja Mona Uuttu ottivat homman haltuun ja johdattivat katsojat suomalaisten merkkihenkilöiden maailmaan. Välillä valokeila siirtyi punaiselle matolle, jossa Eetu Jokinen (9D) rentoon, persoonalliseen tyyliinsä haastatteli joitakin vieraita. Punaisella matolla astelivat mm. äänensä menettänyt Sibelius, kansalliskirjailija Aleksis Kivi, muusikko Juice Leskinen ja mäkikotka Matti Nykänen, jonka haastattelussa kuultiin legendaariset lausahdukset "Elämä on laiffii" ja "Se on fifty-sixty". Myös runoilija Runebergin Fredrika-puoliso kertoi, miten herkullinen torttuohje sai aikoinaan alkunsa. Punaisen maton kulkijat olivat sekä oppilaita että opettajia yhtenäiskouluhengen mukaisesti:) Juhlan kunnioitetuimmat vieraat olivat kuitenkin sotaveteraanit Viktor Teppo ja Kalevi Päivinen ja lottana toiminut Helmi Lempiö, jotka kertoivat kokemuksistaan ja neuvoivat nykynuoria pitämään huolta Suomesta.
Merkkihenkilöiden myötä siirryttiin aina seuraavaan numeroon. Ohjelmisto eteni rauhallisemmasta humoristiseen ja lopulta rauhoituttiin kuuntelemaan TaSKu-kuoron päätösnumeroita:
Andante Festivo, koulun orkesteri
Kulkurin valssi, 5.lk
Kuvaelma "Seitsemän veljeksen joulunvietto", 5.lk
Saunasta uimaan, liikuntaesitys 8. lk
Musiikkiesitys "Lennä Nykäsen Matti" ja suomalaisia urheilulajeja dramatisoiden, 3. lk
Yhteislaulu: Sitkeä sydän / Juha Tapio
Puhekuoro "Suomen tasavallan presidentit kautta aikojen" ja Sauli Niinistön puhe, Pikku-Tapis
”Läksin minä kesäyönä käymään ” ja "Minä katson tätä maata", koulun kuoro
Tapainlinnan koulussa on juhlittu isomman kaavan mukaan pari viimeistä syksyä; edellisvuonna vietettiin koulun 10-vuotissynttäreitä, nyt Suomi-neidon 100 vuoden rajapyykkiä. Onkin aika hetkeksi hengähtää - lomalla vedetään villasukat jalkaan, sytytetään kynttilät palamaan ja nautitaan ulkona (toivottavasti) hiljalleen leijailevista lumihiutaleista. Hyvää joulunaikaa kaikkiin koteihin!
13.12. Lucian päivä
Koulumme kutoset esiintyivät keskiviikkona 13.12. Lucia-juhlassa. Luciana esiintyi tänä vuonna Mette Tschesmenski. Juhlan alussa Casper, Onni ja Urho esittivät pienen näytelmän, jonka jälkeen Lucia-kulkue asteli aulaan, ja kutoset lauloivat Santa Lucian. Laulun lopuksi Iisa soitti pari säkeistöä sellolla.
9A vieraili Metsähovissa 14.12.
Torstaina 14.12. 9A pääsi vierailemaan Kirkkonummella sijaitsevaan Metsähovin radiotutkimusasemalle. Observatorion johtaja Joni Tammi piti meille ensin luennon tutkimusaseman tärkeimmistä tutkimuskohteista eli Auringosta sekä supermassiivisista mustista aukoista aktiivisissa galakseissa. Sen jälkeen meille esiteltiin tutkimusaseman rakennusta ja mittauslaitteistoja. Pääsimme tutustumaan ihan läheltä myös paikan isoimpaan radioteleskooppiin, jonka halkaisija oli 14 metriä. Vierailu oli erittäin mielenkiintoinen sekä antoisa!
8A:lla tähtitieteen vierailijoita 20.12.
Keskiviikkona 20.12. tähtitieteilijät Eero Joenrinne ja Olli Roms vierailivat 8A-luokassa. He pitivät yhden oppitunnin mittaisen luennon aiheena "Minä maailmankaikkeudessa". Kuljimme valonnopeudella maailmankaikkeuden läpi. Pysähdyimme matkalla mm. mustiin aukkoihin, Marsiin ja pohdimme valonnopeuden ja mustien aukkojen vaikutusta aikaan. Luento oli mielenkiintoinen ja näyttävä!
Joulu tulee Tapikseen
Viimeisellä viikolla Tapainlinnassa on ollut paljon erilaista jouluohjelmaa. Oppilaskunnan joulukalenterista on voinut seurata, mitä kaikkea tapahtuu.
Joulukirkko 22.12.
Kevätlukukausi 2018
12.1.2018 Mikan viimeinen työpäivä
Vapun jälkeen 2009 Tapainlinnan koulun opettajanhuoneeseen asteli jämäkkä mies Pohjois-Karjalasta. Hän oli Mika Heikura, koulumme uusi rehtori. Vajaan 10 vuoden yhteiselon jälkeen jouduimme kuitenkin hyvästelemään Mikan, kun hänet valittiin Hyvinkään perusopetuksen johtajaksi. Läksiäisiä vietettiin muutamaankin otteeseen. Yhteiseen aulatilaisuuteen osallistui koko koulu. Taustalla soi "Heili Karjalasta", kun opettaja Monna Poikolainen saatteli juhlakalun aulaan nojatuoliin nauttimaan ohjelmista. Oppilaskunta ja pikku-Tapiksen oppilaat toivat omat tervehdyksensä, myös ysiluokan tyttöjen puhe henkilökohtainen herkisti mieliä. Epäselväksi ei jäänyt, että rehtori oli pidetty oppilaiden keskuudessa. Opettajat puolestaan lauloivat kappaleen "We´ll meet again", minkä jälkeen fanfaarin soidessa ylätasanteelta laskettiin juhlallisesti alas "jäädytetty" Rajamäen Rykmentin paita tekstillä "Heikura 100". Näin suunnistustakin harrastavasta rehtoristamme jäi kouluun konkreettinen muisto Suomi 100-vuoden jälkimainingeissa.
Koko Tapainlinnan koulun väki kiittää Mika Heikuraa yhteisistä vuosista ja toivottaa hänelle onnea ja menestystä uudessa tehtävässään. Onneksi kaupungintalo on lähellä:)
Mitä ihmettä?
Liikuntatuntien jälkeen voi tapahtua kummallisia asioita. Tytöt päättivät kokeilla, pystyvätkö he ahtautumaan lokeroiden sisään. Hyvin näytti onnistuvan.
Marko Jantunen vieraili Tapiksessa 17.1.2018.
Keskiviikkona Tapainlinnan Rääkänsali täyttyi ääriään myöten, kun Tapainlinnan ja Pohjoispuiston yläkoululaiset kokoontuivat kuuntelemaan entisen huippujääkiekkoilijan Marko Jantusen luentoa. Hän kertoi oppilaille tarinansa siitä, kuinka hänen uransa päättyi päihteiden käytön seurauksena. Jantusen viesti oppilaille oli: omilla valinnoilla on suuri merkitys ja yksikin kokeilu voi riittää päihderiippuvuuden syntymiseen. Vanhempainyhdistys järjesti vierailun.
Taidevierailu Hykissä 29.1.2018
Yhdeksännen luokan kuvataiteen valinnaisen oppilaat aloittivat kouluviikon taidetyöpajassa Hyvinkään Yhteiskoulun Lukiolla. Lukion kuvataiteen opettaja Susanna Saari-Koivula esitteli kuvataiteen opiskelua lukiossa ja samalla kun tutustuttiin kuvanveiston, maalauksen ja grafiikan tiloihin, opittiin paljon erilaisista taiteen tekemisen tekniikoista. Itse työpajassa perehdyttiin pakkaussuunnitteluun ja aloitettiin oman pakkauksen suunnittelu.
Väriviikko 12.-16.2.
Vietimme jo perinteeksi muodostunutta väriviikkoa viikolla 7. Viikko oli tälläkin kertaa menestys ja joka päivä palkittiin sekä ylä- että alakoulun paras pukeutuja. Tällä kertaa "väreinä" olivat raita/ruutu, pipopäivä, värikäs, vintage/retro sekä musta. Saimme paljon kehuja kekseliäistä teemoista. Väriviikolla saimme myös olla mukana juhlistamassa penkkareita ja vanhojentansseja.
Vanhojen tanssit
Tapainlinna lähti tanssahdellen hiihtolomalle. Vanhojen joukossa oli paljon Tapainlinnan vanhoja oppilaita. Puvut ja kampaukset olivat toinen toistaan upeampia.
Kotitaloudessa herkutellaan 7.3.2018
LUMA-viikko 5.3. - 9.3.
Koulussamme vietettiin LUMA –viikkoa (Luonnontieteiden ja matematiikan viikkoa) viikolla 10.
Viikon aikana oppilailla oli mahdollisuus ratkoa päivittäin pulmatehtäviä, 7.luokille pidettiin tietoturvaan liittyvä luento, 3.-luokkalaiset pääsivät tutustumaan laboratorioluokan saloihin ja koulumme matematiikkaluokat pääsivät nauttimaan ”Otaniemi -stories” -luennosta.
7A maaliskuussa Summamutikassa ja suklaatehtaalla
Vierailimme 1.3. Helsingin yliopistolla Summamutikassa. Heti aamutuimaan oppilaat ahkeroivat pulmatehtävien parissa. Physicumin puolella tutustuimme teollisuusmatematiikan laboratorioon, jossa kuulimme röntgenlaitteiston historiasta ja toimintaperiaatteista. Erittäin mielenkiintoista!
https://blogs.helsinki.fi/matikkaluokka/2018/03/05/ahkeraa-pistetyoskentelya-hyvinkaan-matikkaluokkalaisilta/
Samalla retkellä poikkesimme Fazerilassa. Opastuskierroksella kuulimme mm. suklaatehtaan historiasta ja trooppisessa puutarhassa näimme monta eksoottista kasvia kuten kaakaopuun. Kierroksen jälkeen pääsimme maistelemaan uutuusherkkuja!
19.3. Shakkimestareita!
7A sai vieraita Hyvinkään Shakkikerhosta. Niilo Niemisen opastuksella pelasimme shakkia valinnaisen matikan tunnilla. Luokasta löytyi varsinaisia shakkitaitureita!
Vallu
Muutoksen tuulia 14.3.
Tällä viikolla Mika Heikura ja Pentti Halonen vierailivat koulullamme kertomassa palveluverkkoa koskevista muutoksista. Pena ehti napa tilanteessa kuvankin ja kommentoi sitä myöhemmin somessa:
" Perjantai ja railakas työviikko melkein ohi. Viime viikkojen aikana ollaan päästy perusopetuksen uuden johtajan Mika Heikuran (kypärämies) kanssa koulukierroksille. Aiheina ovat olleet kaupungin ajankohtaiset asiat ja aina tunteita herättävä palveluverkkotyö. Keskiviikkona piipahdimme Mikan kanssa Tapainlinnan koulussa. Mikan entiset työkaverit muistivat entistä reksiään hyvällä ja ojensivat käytt…ökelpoiset lahjat, sorkkaraudan ja turvakypärän. Kuvassa myös Tapainlinnan apulaisjohtaja Jouni ”hymypoika” Naumanen, Krista Silfverberg ja koulun vs. rehtori Monna Poikolainen. Meillä on hyvää porukkaa töissä ja kyllä meidän viestiä varmaan jonkin verran ymmärretään."
Ville Nurminen 16.3.2018
Räppäri Ville Nurminen vieraili perjantaina Tapainlinnassa. Hän kertoi juhlasaliin kokoontuneelle yleisölle oman elämäntarinansa. Ville kertoi päihteiden käytön vaaroista, kiusaamisesta ja positiivisuuden merkityksestä. Tilaisuuden lopuksi kuultiin myös räppäämistä, kun Ville tuli yleisön joukkoon esiintymään.
Someluento
Poliisiopiskelija Henna Salomaa kävi keskiviikkona 21.3. pitämässä tärkeän luennon koulumme seitsemäsluokkalaisille. Hän kertoi rikollisuudesta, jota esiintyy internetissä ja kuinka tulee toimia jos törmään siihen. Luennolla muistutettiin myös siitä, että kiusaaminen täyttää myös usein rikoksen tunnusmerkit: toisten kuvaaminen tai kuvien luvatta julkaiseminen on rikos.
Tunteet, ilmaisu ja aistit
Opetussuunnitelman uudistumisen myötä tänä keväänä seitsemäsluokkalaiset käyvät monialaisen oppimiskokonaisuuden tunteet, ilmaisu ja aistit. Näitä teemoja käsitellään rinnakkain eri oppiaineissa: uskonnossa, ruotsissa, kotitaloudessa, käsitöissä, musiikissa ja kuvataiteessa. Käsittely alkoi koulumme kuraattorin Kati Riihelän ja psykologin Nina Lindgrenin pitämällä tunnetyöpajalla. Oppilaat tekivät kollaaseja ja kokeilivat luovaa kirjoittamista.
50 aamua jäljellä...
Tänä vuonna juhlittiin jäljellä olevaa 50 kouluaamua vähän myöhässä, mutta pieni laskuvirhe ei haitannut juhlintaa.
9A vieraili eduskunnassa 5.4.2018
9A teki torstaina 5.4.18 mielenkiintoisen opintoretken eduskuntaan. Matkustimme Helsinkiin junalla ja asemalta kävelimme eduskuntatalolle. Eduskuntatalolla ensin meille tehtiin asiaan kuuluva turvatarkastus, jonka jälkeen meitä olikin heti ensimmäisenä vastassa kansanedustaja Antero Vartia. Anterolla oli juuri tänään kiireinen päivä eduskunnassa (mm. useita mediatapaamisia ja eduskunnan kyselytunti), mutta hän ennätti kuitenkin muutaman sanan vaihtamaan kanssamme heti vierailumme alkuun ja toivotti meille mukavaa ja antoisaa vierailua. Sitten pääsimme opastetulle kierrokselle eduskuntatalossa. Kierroksen aikana meille kerrottiin mm. eduskuntatalon historiasta ja arkkitehtuurista, meille esiteltiin paikkoja ja kävimme mm. valtiosalissa sekä istuntosalissa. Lisäksi kierroksen aikana tapasimme myös kansanedustaja Ozan Yanarin, joka myöskin ehti iloksemme muutaman sanan kanssamme vaihtamaan. Opaskierroksen jälkeen meille oli vielä varattu yksi eduskuntatalon kokoustiloista, jossa pääsimme tapaamaan Vihreiden nuorten puheenjohtajan Sameli Siivosen ja keskustelemaan hänen kanssaan muutamista politiikkaan liittyvistä aiheista. Vierailu eduskuntaan oli hieno ja mielenkiintoinen!
Red Carpet 27.3
Tänään julkistettiin Vilkastuksen organisoiman Red Carpet "Kässäriä kehiin!"-käsiskilpailun tulokset. Kaikkiaan kilpailuun tuli 65 käsikirjoitusta, joita oli kirjoittamassa 170 hyvinkääläisoppilasta eri kouluista. 14 tekstiä valittiin lähetettäväksi ammattikäsikirjoittaja Melli Maikkulalle ja elokuvaohjaaja Jori Grönroosille, jotka valitsivat kolme ansiokkainta kirjoitusta. Näistä kaksi oli Tapiksesta, alla analyysit tuotoksista:
"METSÄSSÄ" (Sofia Kettunen 6A)
Sofia Kettusen käsikirjoituksessa poikkeuksellisen taidokas dialogi yhdistyy luonnonsuojeluteemaan. Käsikirjoitus ei kuitenkaan saarnaa, vaan säilyy kiehtovana fantasiatarinana loppuun asti. Hiottu, ehjä ja hyvin suomalainen kokonaisuus, jossa nykyaika ja mennyt lyövät humoristisella tavalla kättä.
"BLUE CARPET" (Tommi Kajoniemi ja Onni Pusa 7A)
Tommin ja Onnin käsikirjoitus on mutkaton veijaritarina, jossa seikkailee neuvokkaita lapsia ja törppöileviä aikuisia. Koulumaailmaan sijoittuva käsikirjoitus viihdyttää ensi riveiltä asti ja tarjoaa hauskoja käänteitä kohtauksesta toiseen. Kirjoitustyyli on rento, hyväntuulinen ja sopivasti cool.
Sählyturnaus 19.4.
Tänään pelattiin Tapiksen alkukarsinta Elämäni Sankarit sählyturnaukseen. Kaikilta vuosiluokilta valittiin jatkoon kaksi parasta joukkuetta.
Englannin opiskelua
Toiminnallista kiertopistetyöskentelyä 5.luokkalaisten englannin tunneilla. Aiheena vaatesanasto ja erilaiset monikot.
Vaatesanastoa Dobble-pelin avulla.
Vaatesanastoa Domino-pelillä.
|
Erilaisten monikon päätteiden opiskelua korkkitauluilla.
|
Yksikön ja monikon harjoittelua A/B-korteilla.
|
Epäsäännöllisen monikkojen kirjoittamista korkeilla.
|
Kevätkonsertti 7.5.
Tapainlinnan koulun kevätkonsertti järjestettiin 7.-8.5. koulun salissa. Teemana oli tällä kertaa toisista välittäminen. Konsertissa esiintyivät musiikin 8. ja 9. luokkien musiikin valinnaisryhmät eri artistien teemaan liittyvillä kappaleilla. Tako eli Tapainlinnan koulun orkesteri soitti otteita Vivaldin Vuodenajoista ja Tasku (Tapainlinnan koulun suurkuoro) esitti orkesterin kanssa kappaleet Yksinäisen keijun tarina sekä We are the world. Konsertit juonsi Eetu Jokinen ja Inka Honkanen. Lisäksi Yrittäjyyskasvatusryhmä huolehti kahvituksesta ja myi tomaatintaimia.
3B:n lukuvuosi
Jalkapalloturnaus Kankurin kentällä 4.5.
Ystävänpäivän viettoa perinteisesti halauksia keräten. Luokassa leikittiin myös vanhaa tuttua vettä kengässä- leikkiä.
|
Hyrian opiskelijoiden kanssa leivottiin pipareita ja tehtiin pirtelöä.
|
LUMO- viikolla kemianlabrassa
|
|
Luokassa lautapelipäivä.
|
|
Sankarisähly
Kuvassa on 9C:n v.
Taidenäyttely kirjastossa
Hyvinkään yhteiskoulun lukion kuvataidelinjan opiskelijat ja Tapainlinnan yhdeksännen luokan kuvataiteen oppilaat yhdistivät keväällä voimansa ja kokosivat töistään näyttelyn kirjastolle. Lukion opiskelijat toivat esille taidejaksolla tekemiään teoksia ja Tapainlinnan oppilaat laittoivat esille omat taideprojektinsa. Tämä oli koulujen ensimmäinen yhteisnäyttely, mutta ei varmasti viimeinen.
Opettajat ystävyyskoulussa
Tapainlinnalla on alusta saakka ollut Virossa ystävyyskoulu, Tallinna 32. keskkool. Vuosien varrella koulussa on vieraillut moni oppilasryhmä ja Tapainlinnassa on käynyt virolaisia ystäviä, mutta koskaan aikaisemmin eivät Tapainlinnan opettajat ole joukolla käyneet ystävyyskoulullamme.
Helatorstaina 10.5., kun Suomessa oltiin vapaapäivällä, oli Virossa normaali arki. Tapainlinnasta suuntasi 47 opettajaa Viroon ja vietti koulupäivän ystävyyskoulullamme. Tässä kuvasatoa matkalta.
9A ja 9B leirikoulussa Motalassa 20.5. - 24.5.
9A ja 9B tekivät yhteisen leirikoulun Ruotsiin ystävyyskaupunkiimme Motalaan 20.5. - 24.5. Valvojina leirikoulussa olivat luokanvalvojat Terhi Hokkanen ja Aki Korpela sekä lehtorit Anu Kaplas ja Kaisa Niemistö. Meillä oli koko ajan mukana Hyvinkään Liikenteeltä oma tilausbussi kuskineen. Rajan ylityksen teimme mennen tullen Viking Gracella Turku - Tukholma välillä. Menomatkalla Motalaan pysähdyimme tutustumaan Linköpingiin. Siellä meillä oli pieni opastuskierros, vapaata ostosaikaa sekä ruokailu vanhassa Linköpingissä. Motalassa majoituimme koko leirikoulun ajaksi Varamon retkeilymajaan. Retkeilymaja oli todella viihtyisä ja erittäin kauniilla paikalla aivan Vätternin rannalla. Motalassa leirikouluohjelmaamme kuului mm. Motalan kunnan järjestämää ohjelmaa nuorisokeskus Hallenissa, vapaata aikaa kaupungilla sekä retkeilymajalla, kouluvierailut sekä ystävyyskoulussamme FriaIntermiliaskolanissa että Zederlundsskolanissa, Götan kanavaristeily ja retki historialliseen Vadstenan luostarikaupunkiin. Leirikoulu oli todella onnistunut, yhteishenki oli erittäin mahtava, ihanat ilmat suosivat meitä koko matkan ajan ja hauskaa oli! Saimme aivan mahtavan kokemuksen näin peruskoulun päätteeksi!
Kevätlounas 30.5.
Tapainlinnan perinteinen yhdeksäsluokkalaisten kevätlounas 30.5.2018 onnistui tänäkin vuonna upeasti. Yhdeksäsluokkalaiset luokanvalvojineen olivat kauniisti pukeutuneita, käyttäytyivät todella hyvin ja pitivät häikäisevän hienoja puheita. Kahdeksas- ja seitsemäsluokkalaisista kootut muusikkoryhmä sekä tarjoiluhenkilökunta hoitivat tehtävänsä tänään mallikelpoisesti.
Puheiden pitämisen aloitti reippaasti ilman paperia 9 A:n Anton Hietsilta. Erityisen mieleenpainuva oli Katariina Tuurin (9 B) pitämä puhe, koska hän ilahdutti yleisöä puheensa lisäksi myös kauniilla musiikkiesityksellä. 9 C:n puheen piti Aki Kirvesmäki, 9 D:n puolesta sanaili luontevasti Eetu Jokinen. 9 E:n tytöt Tilda Kustila ja Henna Puro yhdistivät voimansa pitäen yhteisen puheen, samoin 9 F:n Sofia Hentunen ja Veeti Paasikivi puhuivat yhdessä. Luokanvalvojat saivat monessa puheenvuorossa kiitoksia osakseen, mutta erityisen vuolaasti puheessaan kehuivat luokanvalvojaansa 9 G:n tyttörypäs: Karoliina Forsten, Mari Lehto, Janina Mattila, Anniina Puhakka sekä Pinja Orava.
Pientenpäivä 31.5.
Tänään torstaina 31.5. vietettiin perinteistä pienten päivää. Ysit heittäytyvät vielä kerran "pieniksi" ennen uusiin haasteisiin tarttumista. Tilaisuudessa palkitaan oppilaita ja muistetaan opettajia.
Tintamareski julkaistiin 31.5.
Tapainlinnassa on viimeisellä kouluviikolla perinteisesti julkistettu yhdeksännen luokan kuvataiteen valinnaisryhmän tekemä tintamareski. Ryhmä äänestää tekemistään luonnoksista voittajan ja toteuttaa sen yhdessä. Tintamareski on nähtävänä aulassa aina ensi kevääseen asti, jolloin valmistuvat yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat taas uuden maalauksen.