Ensimmäinen koulupäivä Pikku-Tapiksessa 10.8.
Lukuvuoden avajaiset maanantaina 15.8.
Tapainlinnan perinteisissä lukuvuoden avajaisissa 15.8. oli aistittavissa historian havinaa - täyttäähän koulumme tänä syksynä jo 10 vuotta. Tapainlinnassa opiskelee tällä hetkellä 664 oppilasta ja olemme Hyvinkään suurin koulu.
Avajaistapahtuma aloitettiinkin yhteisellä onnittelulaululla, minkä jälkeen nähtiin mielenkiintoinen diaesitys koulumme rakennusvaiheista. Uudet eka- ja seiskaluokkalaiset taputettiin tervetulleiksi taloon kuin myös uudet opettajat Eveliina Kallio, Kati Liimatta, Taru Malminen, Susanna Mäkinen ja Teemu Palmumäki. Auringonkukilla muistettiin lisäksi "uusvanhoja", kesken viime vuoden taloon tulleita 6A:n opettajaa Kukka Salinia ja koulupsykologi Salla Uusijokea. Tilaisuus päättyi opebändin ja -kuoron musiikkiesitykseen "Ketään ei saa kiusata", johon tukea antoivat 5.-luokkalaiset musiikkitaiturit. Taas on uusi lukuvuosi saatu alkuun - pidetään lippu korkealla juhlavuodenkin kunniaksi!
Tapainlinna 10 v. 2016
"Katson taaksepäin ja vuodet sinne jää. Päässä jyskyttää, mut syksyn uuden nään,
ooo-h Tapainlinnaan menolippu on!
Vuonna nolla kuus koulu oli uus, silloin alkoi moni uusi toveruus
ooo-h Tapainlinnaan menolippu on!"
Tapainlinnan ryhmäytyspäivä torstaina 25.8.2016
Ihmisten välisiä vuorovaikutuksen taitoja voi harjoitella ja kehittää. Meillä kenelläkään ei ole synnynnäisesti hyviä vuorovaikutustaitoja, vaan nämä taidot opimme ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Ryhmäytyspäivän ideana on kehittää ja vahvistaa näitä taitoja sekä luoda luokille tärkeää me-henkeä. Samalla opimme hyväksymään erilaisuutta, tuntemaan toisiamme ja ehkäpä jopa itseämme paremmin.
Tapainlinnassa torstaina järjestetty yläkoulun ryhmäytyspäivä oli laajuudessaan jo toinen. Koulu alkoi noin 400 oppilaalla klo 9.00 ja vartin infotilaisuuden jälkeen he suorittivat yhteensä kuusi puolituntia kestävää rastia. Tehtävät olivat jokaiselle luokka-asteelle erilaiset.
Mukana toimintaa järjestämässä olivat Hyvinkään seurakunta, Elämäni Sankarit, Hyvinkään Nuoriso- sekä Liikuntapalvelut.
Päivän aikana 7.-luokkalaiset rakensivat legotaloja, leikkivät rikkinäistä kuvaputkea ja olivat unissakävelijöitä. 8.-luokkalaiset harjoittelivat ensiaputaitoja, kuljettivat kananmunia, leikkivät "minä pidän" -leikkiä ja pelasivat polttopalloa. Itsesuunnitellut lennokit lensivät 9.-luokkalaisilla. He kävivät selfie-suunnistuksella, pelasivat nimibingoa ja leikkivät rikkinäistä piirrosta ja täyttivät positiivisuuspaperia.
Jokaisen vuosiluokan rasteihin kuuluivat myös liikunta- ja päihderasti. Tehtävät vaihtuivat lennokkaasti ja keskusradiosta kuulunut äänimerkki huolehti siitä, että kaikki pysyivät aikataulussa.
"Matemaattisia" vierailijoita
Torstaina 8.9.2016 Tapainlinnassa vieraili kolme matemaattisten aineiden opettajaa, rehtori ja varajohtaja Paanan koulusta Jokioisista, tutustumassa matematiikkaluokkien toimintaan. Vierailun aikana ryhmä hyvinkääläisiä matemaattisten aineiden opettajia sai myös kuulla esitelmän Paanan koulussa käytössä olevasta Yksilöllisen oppimisen menetelmästä. Lyhyen, auditoriossa tapahtuneen matematiikkaluokkien esittelyn jälkeen, vieraat tutustuivat matematiikkaluokkien toimintaan käytännössä vierailemalla 7A:n matematiikan tunnilla, 8A:n tähtitieteen ja tutkivan kemian tunneilla sekä 9A:n äidinkielen tunnilla. Kiitokset vieraille ja oppilaille hienosti sujuneesta päivästä!
Matematiikkaluokille lentämisen fysiikkaa
Lennon ja lentoteorian opettaja Perttu Karivalo vieraili 7A:n, 8A:n ja 9A:n matematiikan tunneilla 14.9. - 16.9. Hän kertoi oppilaille lentämisen fysiikasta sekä aerodynamiikasta. Pertun esitys oli valtavan mielenkiintoinen!
Torilla tavataan
8. luokkalaiset valinnaisen kotitalouden opiskelijat tutustuivat aurinkoisena syysaamuna Hyvinkään torin värikkääseen tarjontaan. Torilla otettiin selvää erilaisista lajikkeista, hinnoista ja selvitettiin, oliko tarjolla luomutuotteita. Oppilaat haastattelivat rohkeasti torikauppiaita saadakseen vastaukset kysymyksiin.
Metsään mentiin
Tapainlinnan koulun kotitalousopetuksessa on syksyn mittaan tehty erilaisia retkiä metsään. Kahdeksasluokkalaiset ovat käyneet poimimassa mustikoita. Yhdeksäsluokkalaiset tekivät sieniretken. Seitsemäsluokkalaiset lähtivät puolukkaan.
Glamouria Tapiksessa!
Olemme kyllä tottuneet tasokkaisiin välituntiesityksiin täällä Tapiksessa, mutta Abba ja Michael Jackson samalla keikalla lyö laudalta kaikki aikaisemmat ja tulevat esitykset!!!
Patikkapäivä 14.10.
Perjantaina 14.10. koulun 3. - 6. -luokkalaiset viettivät ulkoilupäivää patikoimalla Lehtolan majalle. Pienemmät eli 3.-luokkalaiset patikoivat lyhyempää reittiä ja isompien reitti kulki latupohjaa pitkin. Matkaan lähdettiin luokittain ja matkaa taitettiin retkeilyvauhtia yllä pitäen.
Lehtolassa lämmiteltiin lihapiirakoita nuotion ääressä - innokkaimmat / nälkäisimmät toisin söivät ne kylminäkin! Kun kaikki olivat päässeet perille ja syöneet eväänsä, alkoi kisailu. Köyden toiseen päähän asettuivat vuorollaan oppilaat eri luokilta ja vuorollaan myös opettajat! Opettajat taisivat hävitä köydenvedon niljakkaan alustan vuoksi, kengät eivät pitäneet. Tarjolla oli myös kyykkää ja petanqueta! Parasta taisivat kuitenkin olla oppilaiden kehittämät hippaleikit ja ympäristön tutkiminen. Perinneleikeistä "Viimeinen pari uunista ulos" ja "Rump rump rullaa" sai pitkän jonon leikkijöitä odottamaan vuoroaan.
Raikas syksyinen sää auringonpaisteen kera saatteli meidät paluumatkalle ja syyslomalle!
Välkkämusaa 27.10.
Tänään päivän puurtamisen katkaisivat 8. ja 9. luokkien valinnaisen musiikin ryhmien esitykset. Erilaiset kokoonpanot esittivät mm: Ellinooran Elefantinpaino, Lucasin Aurinkoo, Yön Rakkaus on lumivalkoinen, Dingon Nahkatakkinen tyttö Jenni Vartiainen Supersankari sekä Suru on kunniavieras.
Halloween Pikkutapiksessa
Tässä muutama kuva Pikku-Tapiksen Halloween päivästä, jota vietettiin pe 28.10.2016. Oppilaat saivat aamulla kiertää vapaasti eri luokissa, joissa oli tarjolla aistihuone (Lepakon luola), askartelua, kummitussatua, murhaaja-leikkiä, rakentelupalikoita ja disco. Päivä päättyi karmivaan muotinäytökseen catwalkilla astellen ja jokainen halukas sai käydä esittelemässä näin asunsa.
8A:lla tähtitieteen vierailija
8A sai nauttia tähtitieteen ihmeellisestä maailmasta keskiviikkoaamuna 2.11., kun Eero Joenrinne vieraili luokassa. Eero kertoi mm. tähtien ja aurinkokuntamme synnystä, avaruuden rakenteesta sekä mustista aukoista. Eeron esitys oli mielenkiintoinen ja mukaansatempaava!
Halloweenkahvio
Oppilaskunta järjesti perjantaina 4.11. halloweenkahvion. Tarjolla oli herkullisia donitseja, minipitsoja ja mehua. Myynnin alettu kahviossa kävi aikamoinen kuhina. Myös parhaat pukeutujat palkittiin. Aulaan oli ripustettu kuviksessa tehtyjä anatomisiatutkielmia, jotka sopivat loistavasti päivän teemaan. Näissä tunnelmissa oli hyvä lähteä viettämään viikonloppua.
Huhuu.
LUMA-viikko
Koulussamme vietettiin tuttuun tapaan taas LUMA-viikkoa (luonnontieteiden ja matematiikan viikkoa) viikolla 45 (7. - 11.11.). Matematiikkaluokat 7A, 8A ja 9A ottivat viikon viettoon jo hieman varaslähdön ja kävivät jo edeltävällä viikolla LUMA-aiheisella vierailulla HYK:n lukiossa. HYK:ssä oli tarjolla seitsemäsluokkalaisille matematiikkaa, kahdeksasluokkalaisille fysiikkaa ja yhdeksäsluokkalaisille kemiaa. LUMA-viikon ohjelmassa omalla koululla oli mm. pulmatehtävävisailua, matematiikka-aiheinen aamunavaus tiistaina sekä kolmoset pääsivät tutustumaan kemian ihmeelliseen maailmaan laboratorioluokissa. Lisäksi 8A teki koko päivän kestävän opintoretken ti 8 .11. Helsinkiin lääketieteen tutkimus- ja opetuskeskus Biomedicumiin sekä Vantaalle tiedekeskus Heurekaan. Biomedicumissa oli ohjelmassa mm. laitoksen yleistä esittelyä sekä tutustumista molekyylilääketieteen instituutin eli FIMM:n toimintaan. Saimme mm. tietoa uudesta syöpälääketutkimusmenetelmästä, tutustuimme biopankin toimintaan ja saimme kokeilla digitaalista mikroskooppia. Heurekassa tutustuimme meneillä olevaan näyttelyyn sekä kävimme katsomassa planetaarioesityksen "Maasta maailmankaikkeuteen".
MENESTYSTÄ TAITAJA-KISASSA !
Koulumme joukkue, Aki Kirvesmäki, Saana Kuusela ja Silja Malhonen, sijoittuivat hienosti hopealle torstaina 17.11. Riihimäellä Hyriassa järjestetyssä kisassa. Kaikkiaan joukkueita oli 14 Hyvinkään, Riihimäen ja Lopen yläkouluilta. Taitaja-kisa on vuosittain järjestettävä kilpailu, jossa kisataan kädentaitoihin liittyvissä tehtävissä. Kolme parasta joukkuetta pääsevät tammikuussa järjestettäviin aluekisoihin ja sieltä parhaat valtakunnalliseen kisaan.
Lukupuu
Lokakuu oli alakoulussa lukukuu. Oppilaat osallistuivat lukukampanjaan, jossa kirjoja lukemalla oli mahdollista tehdä myös hyväntekeväisyyttä. Jokaisesta luetusta kirjasta tai tietystä sivumäärästä sai laittaa lukupuuhun lehden. Mikäli oppilas oli hankkinut sponsorin tähän tehtävään, tämä maksoi sovitun summan luku-urakasta. Puu sai sisäänsä valtavan määrän lehtiä ja Suomen Punainen Risti yli 1000 euroa katastrofirahastoon. Ja mikä parasta, jokainen kirjoja lukenut oppilas sai aineksia omaan mielikuvitukseensa, kirjoittamiseensa ja ymmärtämiseensä. Jatketaan lukemista tästä eteenpäinkin!
Joulumyyjäiset ja lauantain koulupäivä 26.11.
Tapiksessa vietettiin jo perinteeksi muodostunutta Joulutempauspäivää 26.11. Luokat olivat runsain joukoin varanneet myyntipaikkoja juhlasalista. Myynnissä oli upeita joulukoristeita, kotiin vietäviä herkullisia leivonnaisia, joulukukkia, sinappia ja joulukuusen ennakkovaraus oli mahdollisuus tehdä. Toimintapisteillä pääsi tutustumaan seinäkiipeilyyn, salibandyyn ja minigolffiin tai heittämään pehmonoppaa. Abban ja Michaelin viihdyttävä musiikkituokio sai jäykemmätkin lanteet heilumaan. Vanhempainyhdistyksen buffassa oli laaja tarjonta herkkuja ja moni pistäytyikin kahvikupposella. Buffasta saadut varat käytetään oppilaiden hyväksi;
KIITOS kaikille osallistujille!
Hertta
Olipas tänään rankka koulupäivä...hmmm...mitä se murtoluku tarkoittikaan. Tai oliko se sittenkin murtoluu..? Koulussa on paljon uusia asioita opittavana. Minua kiinnostaa lähinnä kaikki ruokaan liittyvä. Hei, kertokaa, milloin on ruokatunti?!
Ovat nuo oppilaat kyllä ahkeria opiskelijoita. On niin mukavaa aina tervehtiä kaikkia ja käydä kurkkimassa että mitäs tehtäviä tänään tehdäänkään. Sitten voinkin käpertyä luokan nurkkaan, huokaista syvään ja torkahtaa kuunnellen oppimisen ihania ääniä.
Joulu lähestyy...
Ranskalaista keittiötä
Perinteiseen tapaan 5.–luokan pitkän ranskan opiskelijat saivat taas kutsun kotitalousluokkaan, jossa 16.11. valmistettiin ranskankielisistä resepteistä Crêpes à l'orange et croissants eli appelsiiniohukaisia ja voisarvia.
Itsenäisyyden juhlintaa
5.12. oli koululla komeaa katseltavaa, kun Tapiksen 4.luokat olivat pukeutuneet juhlallisesti itsenäisyysjuhlaa varten. Martin koulun liikuntahallissa kaupunginjohtaja Mattila otti vastaan kaikki kaupungin 4.luokkalaiset.
Kättelyn jälkeen vieraat ohjattiin herkkupöytien ääreen. Ohjelma sisälsi monenlaista mm. Kaupunginjohtajan puheen ja jonglööriesityksiä. Erityisesti ihastutti vierailevan 5.luokkalaisen taiturin huimat hypyt jättitrampoliinilla.
Odotettu kohokohta oli tanssiaiset, joita varten oltiin harjoiteltu useampi liikuntatunti. Nähtiin kikapoota ja kehruuvalssia, Paikalla oli katsomossa iso joukko vanhempia, jotka taisivat olla kovasti ylpeitä jälkikasvustaan. Juhlavaatteissaan pyörähtelevät 4.luokkalaiset oli ihastuttava näky ja varmasti paikalla olleille ikimuistoinen tapahtuma.
Toivomuspuu
Tapainlinnan 10-vuotisjuhlat
10 vuotta sitten, syyslukukauden 2006 alussa, aloitti toimintansa Tapainlinnan koulu. Koulu oli Hyvinkäällä ensimmäinen, joka suunniteltiin ja rakennettiin yhtenäiskouluperiaatteen mukaisesti: luokat ja muut tilat varusteltiin 1.-9.-luokan oppilaita ajatellen. Aineenopettajat siirtyivät Hyvinkään Yhteiskoulusta ja luokanopettajat valittiin sisäisen haun kautta muista Hyvinkään kouluista. Mm. tämän ja paljon muuta kertoi koulun ensimmäinen rehtori Päivi Oinasmäki juhlapuheessaan, joka kuultiin koulun 10-vuotisjuhlassa Rääkänsalissa 8.12. Vanhempainyhdistyksen tervehdyksen juhlaan toi puolestaan puheenjohtaja Carina Einimö.
Juhlan teemana oli "Lahja Tapainlinnalle". Jo syksyn alkupuolella kyseltiin sekä oppilailta, opettajilta että vanhemmilta, mitä he haluaisivat antaa omalle koululle lahjaksi. Vastauksia tuli laidasta laitaan: hyvää ruokaa ( > parempaa mieltä :), trampoliini, pingispöytä, kakkua kaikille... Aineettomista lahjoista mainittakoon mm. iloa ja valoa tulevaisuudelle, rauhallisia oppitunteja, suvaitsevaisuutta ja ystävällisyyttä. Toiveiden pohjalta lähdettiin rakentamaan juhlaa, johon ajankohdan vuoksi yhdistyi luontevasti myös itsenäisyyspäivän juhlinta. Loppua kohti siirryttiin jouluisempiin tunnelmiin.
Juhla aloitettiin hartaasti Maamme -laululla, jonka jälkeen koulun orkesteri soitti Sibeliuksen Andante Festivon. Selkeäsanaiset juontajat Samira (4A), Väinö (5A), Anna (8D) ja Elias (8E) availivat lahjapaketteja, joista jokaisesta paljastui jokin lahja Tapainlinnalle. Eri kieliä äidinkielenään puhuvat oppilaat onnittelivat 10-vuotiasta Tapainlinnaa omassa puheenvuorossaan kun taas kolmasluokkalaiset olivat ideoineet hauskan puhekuoroesityksen "Ajatuksia Tapainlinnan koulusta." 8A:n oppilas Edwina Hurme antoi vaikuttavan taidonnäytteen tanssiesityksessään. Musiikin taikaa toivat näyttämölle vitosluokat Revontulten leikillään ja pikku-Tapiksen hulppeassa ohjelmakokonaisuudessa nähtiin niin sieviä lumihiutaleita, reippaita tonttuja kuin osaavia musikanttejakin. Juhlan päätti koulun eri-ikäisistä oppilaista ja aikuisista koottu suurkuoro kappaleilla "Suutari ja vieras" ja "Happy X-mas", jossa tunnelma huipentui kännyköiden apuvalojen valomereen: "War is over, if you want it..."
Rauhanomaista vuotta 2017 koteihin ja omaan kouluumme seuraavaksikin kymmeneksi vuodeksi!
Lucian päivä 13.12.
Tänään Tapainlinnan koulussa vietettiin Luciajuhlaa. 6.luokkalaiset järjestivät aulatilaisuuden, jossa myös suurkuoro oli mukana. Luciakulkue valaisi hämärää aamua!
Tiernapojat 19.12.2016
Tänäkin vuonna koko koulu pääsi näkemään perinteisen tiernapoikaesityksen. Tällä kertaa esitys tehtiin opettajavoimin.
Tapahtumapäivä 20.12.2016
Tavallisen tiistaipäivän sijaan lukuvuoden viimeistä koulupäivää vietettiin hieman poikkeukselliseen tapaan erilaisissa toiminnallisissa pisteissä, joissa kierrettiin luokan oman opettajan kanssa. Tarjolla oli mm. piparin leivontaa, QR-koodisuunnistusta, vanhoja tansseja ja paperikoristeiden tekoa.
Joulukirkko 21.12.2017
Tapainlinnan syyslukukausi päättyi perinteikkääseen joulukirkkoon. Kirkon jälkeen palattiin koululle todistusten jakoon, jonka jälkeen lähdettiin ansaitun joululoman viettoon. Hauskaa joulua kaikille!
Tonttuilua Hyvinkään taidemuseolla
Osa seitsemänsistä luokista ja valinnaisen kuviksen opiskelijoita ehti vuoden alussa vierailemaan Hyvinkään taidemuseolla. Taidemuseolla tutustuttiin Veijo Ulmasen muistonäyttelyyn,sekä Kalle Mustosen Afterlife –näyttelyyn. Molemmat taiteilija ovat kuvanveistäjiä. Kuviksen kotisivuilta voi myöhemmin keväällä käydä kurkkaamassa, minkälaisia vaikutteita tapislaiset saivat näyttelystä omiin veistoksiinsa.
Tutustumassa HYK:in kuvataidelinjaan
Yhdeksänsien luokkien yhteishaku lähestyy ja oppilaiden lukuvuosi onkin ollut täynnä erilaisia oppilaitosvierailuja. Kuvataiteen valinnaisaineryhmä kävi helmikuussa tutustumassa HYK:in kuvataidelinjaan ja tarjolla oleviin lukion kuvataiteenkursseihin.
Väriviikko 13.2. - 17.2.
Liikuntapäivä
Tapainlinnassa vietettiin talviliikuntapäivää keskiviikkona 15.2. Oppilaat valitsivat etukäteen mieleisensä lajin tai lajiyhdistelmän. Tarjolla oli uintia Flamingossa, lasertaistelupeli ja Prison Island -yhdistelmä Flamingossa, laskettelua Sveitsin hiihtokeskuksessa, BodyStep ja rullahieronta tai BodyPump ja BodyCombat -yhdistelmä IN Liikuntakeskuksessa Hyvinkäällä, keilailu, biljardi ja YouMove -setti Hyvinkäällä sekä maksuton vaihtoehto joukkuepelien muodossa Hyvinkäällä.
Eri toimintapaikoista kantautui päivän aikana iloista viestiä siitä, että viihdytty on :) Jokaiseen melkein 400 oppilasta liikuttavaan päivään kuuluu myös kommelluksia, joista Flamingossa edellisenä päivän ollut iso sähkökatkos myöhästytti aktiviteetin alkua vielä seuraavana päivänä eikä Sveitsin rinteiltäkään ilman lääkärireissua selvitty tänäkään vuonna. Onneksi ei sattunut mitään isompaa!
Abirekat
Torstaina 16.2. Tapainlinnan koulun nurkilla koettiin ankaria karkkisadekuuroja.
Vanhat
Perinteisesti hiihtolomalle lähdettiin vanhojentanssien siivittäminä. Mukana tanssimassa oli paljon vanhoja tapislaisia. Vanhojenpäivän alkuperäinen ajatus oli pukeutua vanhoihin pukuihin ja näyttää vanhukselta. Siitä ei ollut tietoakaan, kun Rääkänsalissa nähtiin toinen toistaan upeampia asuja ja kampauksia.
Kalevalan päivä
Kalevalanpäivänä aulassa nähtiin ja koettiin interaktiivinen ohjelmakokonaisuus. Väinämöinen (kuoro) ja Joukahainen (yleisö) mittelivät vuorolaulussa, kumpi kampeaa toisen suohon:
"Syö syö kaalia, niin et tartte maalia. Naamas on kaunis, niin kuin nuori nauris.
Juo juo maitoa, se on aivan aitoa. Naamas on kaunis, niin kuin nuori nauris.
Syö syö leipä, onhan siinä reikä. Naamas on kaunis, niin kuin nuori nauris.
Syö sillin suolia, niin ei ole huolia. Naamas on kaunis, niin kuin nuori nauris.
Tanssi tanssi taidetta, varo salin kaidetta. Naamas on kaunis, niin kuin nuori nauris. "
Kaanonina kuultiin kansanlaulu "Minun kultani kaunis on". Säestyksestä huolehtivat molemmissa kappaleissa yläkoulun oppilaat yhdessä Minna Hyttisen ja Konsta Mönkkösen kanssa. Lopuksi pohdittiin, mikä ja millainen oli Kalevalan ihmekone Sampo. Tapainlinnan omaan Sampoon saatiin yleisöstä lisää liikkuvia osia, kunhan rohkeat 5A-luokkalaiset olivat ensin käynnistäneet rakentamisen. Ihmis-Sampo ei ehkä rikkauksia jauhanut, mutta toivottavasti sitäkin enemmän hyvää mieltä:)
Yrittäjyyskasvatusta
Tapiksen yrittäjyyskasvatusryhmien tutustumisreissu Fazerille ja Tapahtumahotelli Events:iin.
"Viiskymppiset" tiistaina 21.3.
Kouluaamuja ei ole enää paljon jäljellä varsinkaan yhdeksäsluokkalaisilla. Juhlintaa oli katsomassa ennätysyleisö.
Kansainvälisiä vieraita
Aina välillä Tapiksen arkeen saadaan hiukan kansainvälistä väriä harjoittelijoiden ja vierailijoiden mukana. Ioana ja Olha opiskelevat suomea Romaniassa. Tässä heidän terveisensä ja huomioitaan Suomen ja Romanian koulujen eroista.
Moi
Me olemme Ioana ja Olha, olemme harjoittelussa Tapainlinnan koulussa Hyvinkäällä. Meidän mielestämme suomalainen koulu on erilainen kuin romanialaiset vai ukrainalaiset koulut. Se on kiva, että lapsien pitää mennä ulos välitunnille, koska he pelaavat yhdessä ja liikkuvat, eivät pelaa puhelimissa. Luokassa on rauhallinen ja mukava ilmapiiri, lapsien kirjat ovat interaktiivisia ja mielenkiintoisia.
Heillä on aina erilaisia tehtäviä, kun he tekevät käsityöt vai piirtävät ja musiikki tunneilla on mahdollisuus soittaa monta erilaista soitinta. Myös he voivat oppia miten siivoa ja laitta ruokaa. Meidän koulussa ei ollut sitä.
Meille on outo, että koulussa kaikki ovat ilman kenkiä. Erityisesti, että urheilevat samalla tavalla, se on vaarallinen.
Lapset saavat lounas-ruoka, meidän koulussa on ollut vain pulloja.
Sähläystä 11.4.
Sankarisählyn lopputurnaukseen Martinhalliin pääsivät Tapiksesta: 7D ja 7F, 8A ja 8C, 9B ja 9C.
Konsertti 12.4.
Hyvinkään lukioiden bändikurssin opiskelijat esiintyivät 12.4 koulullamme. Konsertissa näimme upeita esityksiä, ja oli mahtavaa nähdä, mitä yhdessä tekemällä saadaan aikaan. Musiikkia oli moneen makuun useista eri genreistä. Mukana oli sooloja sekä isompia kokoonpanoja. Lavalta saattoi bongata koulumme entisiä oppilaita. Esiintyjistä säteilevä hyvä energinen fiilis tavoitti yleisön, joka yhtyi mukaan taputtamalla rytmikkään musiikin tahtiin. Lukiolaiset esiintyivät koulumme oppilaille, muille lukiolaisille sekä iltakonserttiin saapuneelle yleisölle.
Curling
Kaupungin yläkoulujen curlingturnaus pelattiin keskiviikkona 19.4. jäähallilla. Historian lehdet havisivat, kun Tapiksesta oli turnauksessa ensi kertaa osallistujia ja vieläpä kahden joukkueen verran. Hip hei! Tyttöjen 8.-9.luokkien sarjassa kilpaili yhteensä kuusi joukkuetta. Koulumme joukkueet valloittivat tulosliuskan ääripäät; toinen joukkue voitti koko turnauksen ja toinen jäi jumboksi. Kuudenneksi tulleen tyttönelikon sanoin: "Ei lähetty tekemään tulosta, haluttiin vaan historian kirjoihin." Jäähallin radoilla taisi vähän varpaita paleltaa, mutta fiilis oli vallan mainio! Voittaja joukkueessa pelasivat 9B:ltä Ella Silvennoinen, Jenni Koponen ja Elle Parikka sekä 9F:ltä Heli Petrell.
Rippijuhlat lähestyvät
Kasiluokkalaiset järjestivät köksässä rippijuhlat. Tarjottavia valmisteltiin yhdellä kerralla ja herkut viimeisteltiin sekä nautittiin seuraavalla kerralla. Kotitalousluokkaan pyydettiin vieraiksi kasiluokkalaisia valinnaisen musiikin opiskelijoita. Juhlat toteutettiin kolme eri kertaa ja jokaisella kerralla toistui sama kaava.
Muusikot roudasivat soittimet; sähköpianot ja rumpusetit kotitalousluokkaan. Juhlan aluksi musiikkiryhmä esitti pari kaunista ja koskettavaa musiikkikappaletta, joita muut oppilaat kuuntelivat hartaan hiljaisuuden vallitessa. Seuraavaksi ohjelmassa oli onnittelumaljan nostaminen kuvitteelliselle juhlakalulle. Lopuksi päästiin nauttimaan kinuskitäytekakusta tai vaihtoehtoisesti muista juhlaherkuista.
NouHätä-kisat
Tapiksen joukkue mukana NouHätä-kisoissa. Tänä vuonna turvallisuusaiheiseen NouHätä kisaan oli niin paljon halukkaita joukkueita, että ennen kaupungin karsintaa päästiin järjestämään myös koulun karsinnat, joista kaksi joukkueita pääsi jatkoon. Joukkue Eetu Hyyrynen, Taru Hietanoro ja Anna Koponen olivat kaupungin parhaita ja pääsivät edustamaan Hyvinkäätä aluekarsintaan Upinniemeen. Koko Suomen finaaliin suoritukset eivät riittäneet, mutta matkalta sai paljon uusia kokemuksia.
Ateljee
Alakoulun Ateljee-valinnaisainekurssilla puuhailtiin vuoden mittaa kekseliäitä töitä kierrätysmateriaaleista. Neljäs-, viides- ja kuudesluokkalaiset tytöt askartelivat mm. kirjasiilejä, koruja, nukkekoteja, lapasia villapaidoista ja himmeleitä aikakausilehdistä.
Matikkaluokkien vuosi 2016-2017
Elokuussa koulumme uusi matikkaluokka 7A teki perinteisen iltaretken Sääksin leirikeskukseen uinnin, saunomisen, makkaranpaiston ja uusiin luokkakavereihin tutustumisen merkeissä.
Syyskuussa kaikki koulumme matikkaluokat pääsivät kuuntelemaan lentoalan asiantuntijan Perttu Karivalon mielenkiintoista ja havainnollista esitystä lentämisestä ja aerodynamiikasta.
Marraskuussa kaikki matikkaluokat kävivät vierailulla HYKin lukiossa, jossa oppilaille oli järjestetty matematiikkaan, kemiaan ja fysiikkaan liittyvää ohjelmaa. Lisäksi matikkaluokkien oppilaat osallistuivat valtakunnalliseen ohjelmoinnin Majava-kilpailuun, jossa tuli huikeaa menestystä (jaettu 1. sija ja 9. sija 6.-7.luokkalaisten sarjassa, sekä 8. sija 8.-10.-luokkalaisten sarjassa).
8A-luokka teki vielä marraskuussa vierailun Biomedicumiin ja Heurekaan ja 9A-luokka ABB:n fysiikan luokkaan Helsinkiin.
Maaliskuussa 7A kävi matemaattisella vierailulla matematiikkaluokka Origossa Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella sekä herkuttelemassa suklaalla Fazerilassa Vantaalla. (Tästä vierailusta liitteenä kolme kuvaa: kaakaopuun hedelmä Fazerilasta, matikkaluokka Origon posteri ja tilannekuva Origosta.)
Kevätlukukaudella osallistuttiin myös MAOL Hyvinkää-Riihimäen alueelliseen päässälaskukilpailuun, josta 1199 alkukarsintaan osallistuneen oppilaan joukosta 15 parasta kutsuttiin finaaliin HYK:in lukioon. Koulumme matikkaluokkalaisista upeasti neljän oppilaan suoritus riitti finaalipaikkaan, josta kolmen osallistujan voimin tuloksena oli jaettu 5. sija ja kaksi jaettua 9. sijaa.
Koulumme ensimmäisen matikkaluokan 9A:n opiskelu yläkoulussa ja matikkaluokalla huipentuu leirikoulumatkaan Lontooseen toukokuussa. Haikein mielin joudumme päästämään ihanat 9A:n oppilaat jatkamaan opintojaan muissa oppilaitoksissa ensi syksynä!
Suomi100 kevätkonsertti
Suomi100 kevätkonsertti järjestetään koulun salissa 2.5. 2017. Konsertissa vaelletaan itsenäisyyden alusta vuosikymmeneltä toiselle päätyen 2000-luvulle. Musiikkia kuullaan Olavi Virran Hopeisesta kuusta Katri-Helenan Puhelinlankojen kautta päätyen Juha-Tapion Kahteen puuhun. Läpi vuosikymmenien meitä luotsaavat juontajat, jotka kertovat kunkin vuosikymmenen keskeisistä musiikillisista tapahtumista. Esiintyjiä on mukana lähes 150, kolmasluokkalaisista yläkoulun valinnaisryhmiin. Mukana on myös koulun orkesteri sekä Tapiksen suurkuoro Tasku.
Omenapuu
Olemme istuttamassa 100-vuotiaan Hyvinkään kunniaksi riippuvaoksaista rautatieomenapuuta (Malus `Hyvingiensis`). Samanlainen puu istutetaan tänään jokaisen hyvinkääläisen koulun pihalle. Syy juuri rautatieomenapuun valintaan juhlapuuksi on se, että lajike on lähtöisin Hyvinkään keskustassa vuosien 1874-162 sijainneesta valtionrautateiden keskustaimistolta. Lajikkeen synty on ajoitettu 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen. Rautatienomenapuuta onkin käytetty paljon rautatieasemien puistoissa. Se on nykyään myös Hyvinkään nimikkokasvi ja sitä näkee Hyvinkäällä paljonkin niin puistoissa, kaupungin kesäkukkaruukuissa kuin asukkaiden pihoillakin. Hyvinkään vanhin rautatieomenapuu on istutettu vuonna 1953 rautatieaseman puistoon.
Toivottavasti tämä yksilö kasvaa koulumme pihassa vähintään yhtä vanhaksi!
Metsävisa
Vuoden 2017 Metsävisan finaali järjestettiin 15.–16. toukokuuta Espoon Nuuksion metsissä ja Helsingin Messukeskuksen Taitaja 2017 -tapahtumassa. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Metsävisan teemoja olivat suomalaisten metsäsuhde ja suomalainen metsäluonto. Maastokisassa Nuuksiossa kilpaili yhdeksänkymmentä yläkoulujen parasta metsävisailijaa, mukaan lukien Tapainlinnan koulusta Silja Turunen. Kymmenen parasta visailijaa etenivät loppukilpailuun Helsingin Messukeskuksessa.
Suuren puun alla
Uuden OPS:n myötä koulumme 5.-luokkalaiset valmistivat monialaisissa opintokokonaisuuksissa tunnin mittaisen satunäytelmän "Suuren puun alla". Kaikki halukkaat näyttelijät saivat roolin ja muut oppilaat valmistivat rekvisiittaa, mainosjulisteita ja käsiohjelman, hoitivat tarpeistoa, tekniikkaa ja lipunmyyntiä... Kaikki lauloivat myös kuorossa. Erikoisuutena esityksessä oli "pyörivä katsomo" - hyödynsimme koulun sydämessä olevaa näyttämöä, joka avautuu kolmeen suuntaan. Yleisö katsoi esitystä siis eri puolilta vaihtaen paikkaa kaksi kertaa. Näytelmän viimeiset kohtaukset nähtiin aulan suuren lasipuun alla - näin päätettiin siis juhlavasti Tapainlinnan koulun 10-v-synttärivuosi.
Norsupalloa
Sillä aikaa, kun alakoululaiset nauttivat Suuren puun alla -teatteriesityksestä koululla, yläkoululaiset kilpailivat luokkien kesken norsupallomestaruudesta. Sää suosi turnausta.
Kevätlounas
Tapainlinnan koulun kevätlounaasta nautittiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa koulun juhlasalissa. Tunnelma oli miellyttävä ja rauhallinen. Ysiluokkalaisten viihtyvyydestä huolehti perinteiseen tapaan kasiluokan tarjoiluhenkilökunta. Valinnaista musiikkia opiskelevat kasiluokkalaiset esittivät tilaisuuteen hyvin sopivaa musiikkia. Juhlatilaisuus oli hieno. Jokaisen ysiluokan edustaja/edustajat piti puheen. Oli ilo seurata, kuinka puheita pitävät oppilaat marssivat reippaasti juhlaväen eteen ja puhuivat sujuvasti mikrofoniin. Oppilaiden puheet kehittyvät vuosi vuodelta laadukkaammiksi ja hauskemmiksi. Lämpimät kiitokset arvokkaasti käyttäytyneelle juhlakansalle.
Tintamareski
Tintamareski on monelle outo sana. Se tarkoittaa lavastetta, jossa henkilöt ja tausta on maalattu levyyn tai verhoon. Hahmojen kasvojen kohdalla on reiät, joihin voi pujottaa päänsä. Tintamareskilla on pitkät perinteet ja Tapainlinnassa kevätlounaspäivänä on perinteisesti julkistettu yhdeksännen luokan kuvataiteen valinnaisryhmän tekemä tintamareski. Ryhmä äänestää tekemistään luonnoksista voittajan ja toteuttaa sen yhdessä. Tintamareski on nähtävänä aulassa aina ensi kevääseen asti, jolloin valmistuvat yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat taas uuden maalauksen. Tämän vuoden äänestyksessä voitti Paavo Pesusieni aiheinen idea.
Pientenpäivä
Yhdeksänsien luokkien aamut harvenevat. Tänään keskiviikkona 31.5. vietettiin perinteistä pientenpäivää. Valmistuvat oppilaat jakoivat kunniamainintoja opettajille ja oppilaille. Luokanvalvojille annettiin myös lahjoja.
Pikku-Tapiksen vuosi
Syksy aloitettiin menemällä mustikkaan, jonka jälkeen leivoimme kerätyistä mustikoista pullat.
Syyskuussa aloitimme monialaiset opintokokonaisuudet teemalla ihminen. Pikku-Tapiksen oppilaat oli jaettu seitsemään ryhmään, joissa jokaisessa oli eskareita, ykkösiä ja kakkosia. Ryhmät kiersivät seitsemän viikon ajan pisteissä, joissa käsiteltiin monipuolisesti ihmistä eri näkökulmista. Kokonaisuus huipentui yhteiseen Olipa kerran ihminen -elokuvahetkeen, jossa sai syödä terveellisiä herkkuja. Ihmisteemaan liittyen koulullamme kävi oppilaiden vanhempia esittelemässä omia ammattejaan.
Halloweenia juhlittiin karmiviin asuihin pukeutuen ja kauhupisteissä kierrellen. Juhla päättyi yhteiseen muotinäytökseen, jossa nähtiin upeita asuesittelyitä.
Tapainlinnan koulun 10-vuotisjuhlaan teimme eskarin kanssa yhteisen esityksen. Lapset saivat valita itselleen mieluisan tavan osallistua. Vaihtoehtoina olivat laulu, tanssi tai soitto. Lapset nauttivat esiintymisestä.
Tammikuussa jokainen luokka kävi neljä kertaa uimassa.
Maaliskuun alussa Tanssikallion ja Touhulan päiväkodeista eskarilaiset kävivät tutustumassa koulunkäyntiin. Ensin he seurasivat ja osallistuivat oppitunteihin, jonka jälkeen oli yhteinen liikuntahetki Willa Parkin kentällä.
Maaliskuun alussa järjestettiin myös 1-2-luokkalaisille ensimmäistä kertaa jääkiekkoturnaus, johon Pikku-Tapiksesta osallistui kolme joukkuetta. Joukkueisiimme kuului myös tyttöjä ja poikia, jotka eivät aikaisemmin olleet jääkiekkoa pelanneet. Oppilaat pelasivat todella innokkaasti ja yhteishenki oli mahtava!
Kevään monialainen opintokokonaisuus oli Suomi 100 -teeman hengessä. Toimintamalli oli sama kuin syksyllä. Ilmiöksi nousi vanhanajan opettaja Saima Hölsö, jonka johdolla oppilaat saivat tutustua vanhanajan koulunkäyntiin.
Suomi-teema näkyi myös vappujuhlassamme, jonne perinneleikit Ry tuli leikittämään oppilaitamme perinteisillä suomalaisilla leikeillä. Lisäksi vappua juhlittiin kasvomaalausten, discoilun ja leikkien merkeissä.
Kevätretket suuntautuivat Taaborin vuorelle ja Heurekaan.
Kevään monialainen kokonaisuus näkyi 1-2-luokkien kevätjuhlaesityksissä perinnetansseja tanssien ja musisoiden sekä näytelmäkohtauksella vanhanajan koulunkäynnistä.
Terveisin Pikku-Tapiksen väki