Lukuvuoden avajaiset 17.8.
Perinteiseen tapaan Tapainlinnan koulussa vietettiin lukuvuoden avajaisia maanantaina, 17.8. Koko koulun kokoontuessa saliin saatiin ensin nauttia alakoulun puhekuoroesityksestä "Siinäkö koulu on?" Kaksi oppilasta oli kekseliäästi sanoittanut uudestaan tutun joululaulun. Eri-ikäisistä oppilaista koostuva ryhmä julisti sitten koulurauhan: "Voisimmeko me kaikki hymyillä toisillemme, halata toisiamme, pitää kädestä kiinni, puuttua kiusaamiseen, lopettaa kiusaamisen..." Yhtenäiskoulumme vahvuus konkretisoitui lavalla, kun pienempi oppilas takelteli sanoissaan ja isompi taputti spontaanisti olkapäälle kannustaen ja auttaen tilanteesta eteenpäin.
Uudet eka-, kolmas- ja seiskaluokkalaiset toivotettiin tervetulleiksi aplodien saattelemina, samoin muualta muuttaneet uudet oppilaat. Opettajakuntakin sai vahvistuksia: Minna Hyttinen (musiikki), Kaisa Niemistö (uskonto/ilmaisutaito/ET), Lauri Wikberg (alakoulun avustaja), Anni Hyvärinen (alakoulun pienryhmä) ja Marita Kumpuniemi (tekstiilityö) esiteltiin ja kukitettiin, lisäksi hoito- ja vuorotteluvapaalta palaavia muistettiin. Tilaisuuden lopuksi opebändi ja -kuoro esitti Kiusaamista vastaan ry:n julkaiseman ja mittavan kipaleen "Ketään ei saa kiusata".
Tapainlinnalainen, muista: Joka päivä voit valita oman tiesi koulussa - oman tiesi!
Onnea ja jaksamista meille kaikille tähänkin lukuvuoteen.
Ryhmäytyspäivä torstaina 20.8.
Tapainlinnan koko yläkoululle pidettiin ryhmäytyspäivä to 20.8.2015.
Yhteistyössä mukana olivat Hyvinkään seurakunta, Elämäni Sankarit sekä Hyvinkään Nuoriso- ja Liikuntapalvelut. Päivän aikana tehtiin ”akvaarioita”, kuljetettiin kananmunaa narujen avulla, kaadettiin keiloja jalkapallolla, pidettiin päihde- ja ensiapurasteja ym. mukavaa.
Seitsemänsien luokkien ryhmäytystä Nuorisotalo Sillassa ma 24.8.
Perinteiseen tapaan koulun 7. luokat kutsuttiin kaupungin nuorisopalveluiden ja Hyvinkään seurakunnan yhdessä järjestämään ryhmäytymispäivään nuorisotalo Siltaan. Joko aamu- tai iltapäivän ajan tavallisten koulutuntien sijaan tutustuttiin uusiin luokkakavereihin lähinnä erilaisen toiminnan- ja leikkien muodossa.
Valma & VarsiNaiset 24.9.
Suoraan Helsingistä, toisen koulun kautta Tapainlinnaan, josta taas eteenpäin. Kiireinen oli Valma & VarsiNaisten torstaipäivä, mutta siitä ei ollut jälkeäkään itse esityksessä. Pikaisen kasaamisen jälkeen yhtye oli jo valmis esiintymään. Koko alakoulu, Pikku-Tapis mukaan lukien sai kuunnella torstaina 24.9.2015 virkistävän konsertin yhtyeeltä, jonka musiikki on saanut vaikutteita monista eri musiikkityyleistä. Soitinkokoonpanokaan ei ollut mikään tavanomaisin: kitaran, pianon ja perkussioiden lisäksi lavalla nähtiin kaksi viulistia ja kontrabasisti. Oppilaat lähtivät innoissaan mukaan musiikkiin ja jokainen sai vielä kortin kotiin viemiseksi ja opettajat lisäksi materiaalia käytäväksi oppitunneilla. Kiitos Valma & VarsiNaiset!
Pro Fide
Yhdelle viikolle sattui mahtumaan useampia tapahtumia. Torstaina alakoulu sai nauttia Valma & VarsiNaisten konsertista ja yläkoululle tarjottiin seurakunnan järjestämänä legendaarisen Pro Fide -yhtyeen konsertti Hyvinkään kirkossa 25.9.2015. Jo vuonna 1966 perustetulla yhtyeellä on vankka asema Suomen gospelkentällä, vaikka alkuperäinen kokoonpano onkin vaihtunut jo useampaan kertaan. Konsertti veti kirkon täyteen ihmisiä, kun Tapainlinnan koulun lisäksi paikalla oli mm. Pohjoispuiston koulun oppilaat. Konsertissa kuultiin sekä uutta, vielä julkaisematonta Pro Fide:tä että vanhempaa materiaalia. Yhtä kaikki, meno oli hyvä kappaleissa ja sanomakin tuli perille. Kirkko oli jylhä paikka gospelrokkikonsertille, musiikki sai kirkon seinät kaikumaan ja oppilaatkin pitivät konsertista. ”Hyvinhän ne vetivät” kuului erään oppilaan suusta konsertin jälkeen. Hyvästä asenteesta kertoo myös se, että kysyttäessä kuvauslupaa, oli bändin kanta: ”Kyllä se sopii, kunhan rumpalin parta näkyy.”
Kiinalainen juttu
Osa seitsemänsistä luokista kävi Lasten ja nuorten taidekeskuksessa tutustumassa Kiinalainen juttu -näyttelyyn. Näyttelyssä esiteltiin kiinalaista tussimaalauksen perinnettä: tekniikkaa, välineitä, yleisimpiä aiheita. Oppilaat pääsivät myös testaamaan omaa pensselitekniikkaansa.
Lumaviikko 2.11- 6.11
Koulussamme vietettiin LUMA-viikkoa (luonnontieteiden ja matematiikan viikkoa) 2.11. - 6.11.2015. Matematiikkaluokat 7A ja 8A kävivät jo edeltävällä viikolla LUMA-aiheisella vierailulla HYK:n lukiossa. LUMA-viikon ohjelmassa koululla oli mm. pulmatehtävävisailua, matematiikka-aiheinen aamunavaus tiistaina, yseille apteekkarin vierailu sekä kolmoset pääsevät tutustumaan kemian ihmeelliseen maailmaan.
Kansainvälinen työpaja
8. lk:n valinnaiskurssin Kansainvälinen työpaja lukukausi on edennyt perinteiseen tapaan. Luokassa on vastaanotettu kansainvälisiä vieraita. Kuvassa HYK:n tämän lukuvuoden vaihto-opiskelijat Ranskasta, Thaimaasta, Yhdysvalloista, Japanista ja Espanjasta. He vierailivat koulullamme to 5.11.2015.
Viron ystävyyskoulullemme, Tallinna 32.keskkoolille tehtiin päiväreissu ti 27.10. Kuvassa matkalaiset koulun portailla ennen vierailua.
7A vieraili HYKissä
7.luokan matematiikkaluokka 7A vieraili Hyvinkään yhteiskoulun lukiossa LUMA-viikon merkeissä pe 30.10. Luokka pääsi tutustumaan mm. lukiossa esillä olleisiin LUMA-viikon pulmiin, määrittämään laboratorioluokassa kokeellisesti viilin sisältämän maitohapon määrää sekä ratkaisemaan matemaattisia tehtäviä Unkarilaisten loogisten palojen avulla.
Ensimmäisessä kuvassa on "tiheyspullo", joka liittyi yhteen esillä olleisiin LUMA-pulmiin, toisessa kuvassa on laboratoriovälineistöä, jonka avulla määritettiin kokeellisesti viilin sisältämän maitohapon määrää ja kolmannessa kuvassa on Unkarilaisia loogisia paloja, joiden avulla ratkaistiin mm. matemaattisia joukko-opin pulmia.
8A retkellä Biomedicumissa ja Heurekassa
8.luokan matematiikkaluokka 8A teki torstaina 12.11. koko päivän kestävän retken Helsinkiin lääketieteen tutkimus- ja opetuskeskus Biomedicumiin sekä Vantaalle tiedekeskus Heurekaan. Biomedicumissa oli ensin laitoksen esittelyä, ja sen jälkeen pääsimme tutustumaan molekyylilääketieteen instituutin eli FIMM:n toimintaan. Saimme mm. tietoa uudesta syöpälääketutkimusmenetelmästä, tutustuimme biopankin toimintaan ja saimme kokeilla digitaalista mikroskooppia. Heurekassa tutustuimme meneillä olevaan näyttelyyn sekä kävimme katsomassa planetaarioesityksen "Pimeä maailmankaikkeus".
Torstaina 12.11. Välituntimusaa!
Tänä torstaina Tapiksessa nautittiin välituntimusiikista useammalla välitunnilla. Kuudesluokkalaiset esittivät Abba -klassikon Mamma Mia. Kahdeksasluokkalaiset esittivät legendaarisen John Legendin All of me sekä kotimaisen Robinin Onnellinen. Yhdeksännet luokat esittivät kappaleet Jeff Buckleyn Hallelujah, One Directionin Drag me down, sekä Ed Sheenaniin Photograp -kappaleet. Suuret kiitokset kaikille esiintyjille!
101 kaikkien puolesta 17.11
7a luokka vieraili Helsingissä Taidehallissa 101 kaikkien puolesta -näyttelyssä. Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen olivat koonneet näyttelyä varten sadan ihmisen joukon, joka tilastollisesti edusti koko Suomea. Ihmisiä oli haastateltu ja syntyneistä videoista oli koottu valtava interaktiivinen tila. Osallistujat olivat myös muovailleet kiitollisuusesineitä valitsemilleen henkilöille ja heidän valinnoistaan oli mm, koottu vaikuttavien kirjojen kirjasto. Taidehallin sivuilla todetaan "Teos mahdollistaa ainutlaatuisen kuunteluharjoituksen tänä aikana, jolloin toisten kuuntelu ja heidän lähtökohtiinsa tutustuminen avoimin mielin tuntuu olevan radikaalein mahdollinen teko."
Tapainlinnan oppilaat vierailevat säännöllisesti erilaisissa näyttelyissä, mutta Helsingin vierailut ovat harvinaisempaa herkkua.
Wilson Kirwa
19.10. Suomen positiivisimmaksikin ihmiseksi valittu Wilson Kirwa vieraili Tapainlinnassa. Hän kertoi meille, kuinka hän pienenä poikana joutui joka päivä kävelemään kouluun kahdeksan kilometrin matkan ilman kenkiä. Koulukassina toimi muovikassi. Wilsonin viesti tapainlinnalaisille oli kuitenkin se, että vaikeista olosuhteista huolimatta ihminen voi menestyä. "Elämässä ei ole rajoja", kunhan on ahkera, positiivinen ja rohkea ja positiivisuuden pitäisi alkaa heti aamulla peilin edessä.
Menestystä Taitaja9 -kisassa!
Koulumme joukkue sijoittui hienosti kolmanneksi Hyriassa Riihimäellä 19.11. käydyssä kahdenkymmenen joukkueen Taitaja9 -kisassa.
Taitaja9 -kisa on jokavuotinen ammattiopistojen järjestämä leikkimielinen kilpailu yhdeksäsluokkalaisille. Kisassa kolmihenkiset joukkueet kilpailevat käsityöhön, kotitalouteen ja kuvataiteeseen liittyvissä tehtävissä näppäryydestä ja nopeudesta. Tämän vuotisessa kisassa mm. tunnistettiin mausteita, koottiin puunkantoteline, lakattiin kynsiä, koottiin väriympyrä, rakennettiin nostokissa ja kiinnitettiin autonrengas.
Liikuntatunnilla marraskuussa koulumme aulassa
Välillä liikuntatunneilla kokeillaan erilaisia lajeja. Tässä menossa "Teurastus". Lajin ideana on tehdä kori heittämällä/laittamalla pallo kentän päädyssä olevan oman puolen pelaajan käsien välistä. Korina olevaan pelaajaan eivät muut saa koskea eivätkä mennä hänen alueelleen. Muut pelaajat saavat sen sijaan vetää palloa toisen käsistä, pitää kiinni ja estää etenemästä jne. Turvallisuus taataan sillä, että polvien tulee olla koko ajan maassa ja jos toinen valittaa kipua, on heti irrotettava ote. Lisämaustetta ja ruuhkia vältetään pelaamalla kahdella pallolla.
Kulttuuripolku rautatiemuseolla 27.11.
Tapainlinnalaiset ovat saaneet jälleen nauttia kulttuuripolun tarjonnasta tänä syksynä. Kulttuuripolku tarjoaa jokaiselle hyvinkääläiselle peruskoulun luokalle vierailun johonkin hyvinkääläiseen kulttuurikohteeseen kaksi kertaa vuodessa. Seitsemännet luokat vierailevat aina rautatiemuseossa.
Lauantaikoulupäivä ja myyjäiset Tapiksessa 28.11.
Lauantaina Tapiksessa käytiin koulua. Normaalien oppituntien lisäksi tapahtui paljon muuta. Liikuntasalissa oli myyjäiset ja aulassa nähtiin monenlaisia musiikkiesityksiä. Koululla riitti väkeä koko päivän.
Valtiovarainministerin vierailu
Valtionvarainministeri Alexander Stubb vieraili koulullamme keskiviikkona 2.12.2015. Stubb puhui koulumme yrittäjyyskasvatusluokille, pitkän A1- sekä lyhyen B2-kielen lukijoille ja kuunteli myös esitelmiä koulumme toiminnasta. Stubb kertoi vierailullaan myös omasta elämästään, haasteista joita hän on kohdannut sekä tulevaisuuden suunnitelmistaan. Koulumme oppilaat saivat tilaisuuden lopuksi esittää Stubbille itse keksimiään kysymyksiä.
Alexander Stubbin ohje Tapinlinnan oppilaille oli; "Dream, believe, work hard, succeed."
Joulukalenteri
Matematiikkaluokkien retki Olkiluodon ydinvoimalaan
7A ja 8A tekivät koko päivän kestävän retken Olkiluodon ydinvoimalaan Eurajoelle ke 16.12. Matkustimme paikalle tilausbussilla. Paikan päällä meidän kaikkien oli ensin turvallisuussyistä todistettava henkilöllisyys ennen kuin varsinainen vierailu pystyi alkamaan. Vierailu oli opastettu ja siihen kuului mm. Olkiluodon ydinvoimalan toiminnan esittely, aluekierros sekä tutustuminen ONKALO-näyttelyyn ja Sähköä Uraanista -tiedenäyttelyyn. Aluekierroksella kiersimme voimalaitosaluetta linja-autollamme oppaan kanssa sekä pääsimme tutustumaan voimalaitosjäteluolan sisälle. Voimalaitosjäteluolassa pääsimme käymään jätesiilotilassa sekä tutustuimme kallioperänäyttelyyn ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta kertovaan ONKALO-näyttelyyn. Vierailun viimeisenä kohteena oli hieno ja mielenkiintoinen Sähköä Uraanista -tiedenäyttely, josta löytyivät mm. kuparinen aidon kokoinen ydinjätteen loppusijoituskapseli, suojalasin takana olevaa uraanirikastetta sekä Albert Einsteinin mallinukke.
Vuoden YES-opettaja
YES-verkosto palkitsee joka vuosi opettajia, jotka ovat vuoden aikana vieneet aktiivisesti yrittäjyyskasvatusta eteenpäin sekä omalta osaltaan toteuttaneet koulu-yritysyhteistyötä ja rakentaneet yrittäjämäistä toimintakulttuuria. Tänä vuonna yksi palkinnon saaneista oli Tapiksen oma kotitalousihme ja yrittäjyysveturi Noora Pässilä.
YES-verkoston sivuilla YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen toteaa: – On hienoa, että yrittäjyyskasvatus on nyt osa opetussuunnitelmia kaikilla kouluasteilla, mutta yrittäjyyskasvatus toteutuu kuitenkin konkreettisesti vasta silloin, kun aktiiviset ja ennakkoluulottomat opettajat vievät sitä eteenpäin ja tekevät siitä osan koulun arkea. Koulujen toimintakulttuurin muuttuu näiden opettajien kautta, jotka omalla esimerkillään luovat mallia uudenlaisesta opettajuudesta muillekin.
Onnea Noora!
Joulujuhla
Tapainlinnan koulun joulujuhlaa vietettiin tänä vuonna kansainvälisissä tunnelmissa teemalla 'Christmas around the world'. Perinteiseen suomalaiseen jouluun kyllästynyt tonttukaksikko päätti käydä vilkaisemassa, miten joulua juhlitaan muualla maailmassa. Niinpä he matkasivat saksalaisten joulumarkkinoiden kautta Amerikkaan, ja sieltä kielikurssin kautta edelleen Australian helteiseen rantajoulujuhlaan. Railakas meno ei kuitenkaan heitä miellyttänyt, joten tontut päättivät palata lumivalkeaan pohjolaan. Naapurissamme Ruotsissa he näkivät kauniin Lucia-kulkueen, mutta sekään ei voittanut perinteistä koti-Suomen joulua. Niinpä tontut päättivät palata Korvatunturille, minne he saapuivat iloisten joululaulujen raikuessa!
Joulujuhlamme hienosta toteutuksesta vastasivat luokat 3, 6 ja 7.
Bon Appétit
Perinteiseen tapaan viidensien luokkien pitkän kielen opiskelijat pääsivät kotitalousluokkaan tutustumaan kotitalousopettajien johdolla kohdemaansa ruokakulttuuriin. Englanninlukijat nauttivat Afternoon tea:ta ja ranskan opiskelijat laittoivat crêpes et croissants. Alla olevat kuvat ovat 5AB:n ranskanryhmän tunnilta.
Ensiapukoulutus
Opettajat osallistuivat ensiapukoulutukseen koulupäivän jälkeen tammikuussa. Muun muassa erilaiset haavat saatiin hoidettua ja elvytys kerrattua. Ensiaputaito on tärkeä kansalaistaito ja nyt se on Tapiksen opettajilla entistä paremmin hallussa. Oppilaat pääsevät opettelemaan ensiaputaitojaan kahdeksannen luokan terveystiedon tunneilla.
Musikaalien murusia
Hyvinkään koulujen kulttuuriyhdistyksen Vilkastuksen viihdekonsertti nähtiin Hyvinkääsalissa torstaina, 11.2. Ikivihreät musikaalisävelmät maustettiin ripauksella tanssia, draamaa ja kuvataidetta. Lavalla nähtiin Vilkastuksen hengen mukaisesti niin eri-ikäisiä peruskoululaisia viidestä eri koulusta. Tapainlinnan osuutena olivat numerot musikaaleista "The Sound of Music" ja "Annie". Opettaja Tarja Vuorelan harjoittamaa kuoroa säesti lukiolaisorkesteri johtajanaan Marja-Liisa Hilander-Tereska. Carita Lehto ja Aki Korpela johdattivat yleisöä musikaalista toiseen vaihtaen itse roolista toiseen. Hyvinkään opettajien kuoro Välkky ja tanssistudio DanceArt toivat oman panoksensa tähän isoon yhteistyökuvioon.
Vilkastuksen toiminnan lähtökohtana onkin esiintymisen ilo ja yhdessä tekemisen kokemus osana isoa porukkaa. Itsetuntemus, empatiakyky ja sosiaaliset taidot kehittyvät nimenomaan elämyksellisissä vuorovaikutustilanteissa, joissa ponnistellaan yhteisen hyvän eteen. Itse prosessi ja yhteisöllisyys ovat siis keskiössä, ei niinkään lopputulos. Mielenkiintoinen havainto on, että tämä Vilkastuksen jo aikoinaan tekemä linjaus on samansuuntainen kuin syksyllä 2016 uusiutuvan peruskoulun opetussuunnitelman henki.
Väriviikko
Tukioppilaiden järjestämää väriviikkoa vietettiin tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa; perinne onkin vakiintunut koulumme perinteisiin sen perustamisesta lähtien. Väriviikolle osuu aina muitakin iloisia tapahtumia, kuten abien rekka-ajelu ja vanhojen tanssit. Viikko huipentuu talviloman alkamiseen.
Väriviikon ensimmäiselle päivälle osui myös oppilaskunnan halipäivä. Päivän värit punainen ja sininen yhdistyivät jännittävällä tavalla paperisiin halisydämiin, joihin rohkeimmat keräsivät nimikirjoituksia halaamiltaan kavereilta. Myös musta ja pastellisävyt haastoivat pukeutumista väriviikolla.
Tukioppilaat palkitsivat parhaat pukeutujat karkkipusseilla: yhden alakoulusta ja yhden yläkoulusta. Erityismaininnan ansaitsevat alakoulun oppilaat, jotka olivat todella panostaneet pukeutumiseen mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Myös alakoulun mainiot musiikkiesitykset herättivät tukioppilaissa iloista mieltä ja ihastusta
Tukioppilaat kiittävät kaikkia väriviikkoon aktiivisesti osallistuneita – ensi vuonna on kymppijuhlat!
Liikuntapäivä
Tapainlinnan koulun liikuntapäivää vietettiin 2.3. aurinkoisessa säässä. Oppilaat liikkuivat lasertaistelussa Megazonessa ja kävivät samalla kiipeilemässä. Osa puolestaan lähti Flamingoon uiskentelemaan toisten pakoillessa selleistä Prison Islandissa. Myös Hyvinkäällä liikuttiin pelaten biljardia ja keilaten sekä Willassa ryhmäliikuntatunneille osallistuen. Säästä päästiin nauttimaan eniten Sveitsin laskettelukeskuksessa. Koululla, Villa Parkissa ja Vanhalla areenalla puolestaan pelailtiin joukkuepelejä.
Pöytäjalkapallo
Joulukuussa avattiin iso paketti koulumme ala-aulassa. Siitä saakka paketista paljastunut pöytäjalkapallopeli on ollut ahkerassa käytössä. Osa oppilaista pelaa innokkaasti koulupäivän jälkeenkin, ja taidot ovat kehittyneet myös opettajilla. On kuultu, että bussista myöhästyminen ei ole ollut epätavallista pelisessioiden venyessä. Pöytä kokoaa yhteen koulun henkilökuntaa ja oppilaita joka välitunti, vaikka opettajat saavat tunnustaa oppilaiden taidot paremmiksi. Jokainen pelihetki on yhdessäoloa parhaimmillaan.
Välituntimusaa 10.3.
Tällä kertaa välkkämusaa esittivät 8. luokan valinnaisryhmän oppilaat. Kappaleet olivat "Lupaan olla sun" sekä "Grenada".
Esko Valtaojan vierailu
Tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja luennoi matematiikkaluokille aiheesta ”Maailma ja matematiikka” 21.3.2016. Professori Valtaoja kertoi matematiikan merkityksestä ja matematiikasta luonnonilmiöiden taustalla. Luonnonilmiöiden ymmärtäminen matematiikan kielellä – todellisuuden kielellä – on kaiken nykyisen hyvinvoinnin perusta.
Viisikymppiset
Kenellekään ei jäänyt keskiviikkona 23.3. epäselväksi, että kesälomaan on enää 50 kouluaamua jäljellä. Yseille se tarkoitti viimeisiä peruskoulupäiviä - tätä kannatti jo juhlia. Juhlimista seurasi pääaulassa koko koulu. Ysit olivat suunnitelleet ja järjestäneet ohjelman alusta loppuun itse ja se oli yllätys kaikille.
Pääsiäisjuhla
Pääsiäinen tunnettiin jo 100-luvulla. Se on vanhin kristillinen juhlapyhä. Tämän vuoden Tapiksen pääsiäistilaisuudessa kurkistettiin, mitä hiljainen viikko pitää sisällään. Viikko alkaa malkamaanantailla. Kansanperinteen mukaan tuolloin kerättiin metsästä malkapuita, jotka sitten asetettiin tuohikaton päälle painoksi. Jeesus puolestaan oli saapunut maanantaina yli 2000 vuotta sitten Jerusalemiin ja opetti ihmisiä temppelissä. Viikon loppupuolella pitkäperjantaina pukeuduttiin ennen vanhaan tummiin vaatteisiin, eikä saanut edes hymyillä niin, että hampaat näkyivät. Jeesuksen elämässä oli myös surun päivä, hänet tuomittiin ristiinnaulittavaksi Golgatan kukkulalla. Mutta lähellä oli jo ylösnousemuksen päivä, pääsiäinen. Juhlassa esiintyivät kolmannen luokan sekä musiikin valinnaisen oppilaat.
Bändikurssin keikka 29.3.
Paluu pääsiäislomalta sujui tänä vuonna musiikillisissa merkeissä, kun Hyvinkään lukioiden yhteinen bändikurssi esiintyi Tapiksen oppilaille ja opettajille. Eri kokoonpanot valtasivat juhlasalin lavan vuorotellen ja mukana nähtiin Tapiksen vanhoja oppilaitakin. Musiikkilajit vaihtelivat laidasta laitaan. Biisilistalta löytyi suomalaisia ja kansainvälisiä pop- ja rockklassikkoja: Rafaelin enkeli, I'm yours, Amazing Grace, Stairway to Heaven ja monta muuta. Kiitos esiintyjille!
7A Helsingin yliopistossa ja Fazerilassa 12.4.
7A-luokka vietti retkipäivää ti 12.4. Helsingin yliopiston Matematiikan laitoksella Matikkaluokka Origossa Kumpulassa sekä Fazerilassa Vantaalla. Origossa ohjelmassa oli Amazing Race of Math - matikkasuunnistusta, jossa suunnistettiin ryhmissä kartan ja tabletin kanssa ympäri Matematiikan laitosta etsien rasteja. Rasteilta löytyi erilaisia hauskoja pulmatehtäviä, joita ratkottiin yhdessä oman ryhmän kanssa ja vastaukset taltioitiin tabletilla joko kuvana tai videona. Lopuksi kokoonnuimme kaikki vielä Origoon ja kävimme tehtävät läpi. Koko luokka suoriutui tehtävistä erinomaisesti ja hauskaa oli!
Lisää tästä vierailusta voi lukea Origon blogista.
Fazerilassa meille järjestettiin opastettu esittely, jossa kuulimme mm. Fazerin historiasta ja suklaan valmistuksesta. Lisäksi pääsimme nauttimaan "suklaataivaasta" ja tehtaanmyymälästä. Täälläkin riitti intoa ja hauskaa oli!
Luokkaretki Saksaan
19.-23.4.2016 9E teki luokkaretken ystävyyskouluumme Gesamtschule Obersbergiin, Bad Hersfeldiin. Matkan aikana tutustuttiin Eisenachissa sijaitsevaan Wartburgin linnaan sekä Bachhausiin, säveltäjä Bachin syntymäkotiin. Oppilaat asuivat matkan ajan saksalaisten isäntäperheiden luona.
Nettipoliisin luento
Torstaina 21.4. Tapainlinnan seitsemännet luokat vierailivat kirjastossa kuuntelemassa nettipoliisi Jarno Saarisen luentoa. Oppilaille kerrottiin nettikiusaamisen eri muodoista ja ja yleisimmistä rikoksista, joita verkossa tapahtuu. Jarno Saarinen esitteli myös, miten poliisiin saa helposti yhteyttä netin välityksellä. Uusin nuorille suunnattu palvelu on Helsingin nettipoliisin ja Pelastakaa Lapset ry:n palvelu Help.some. www.helpsome.fi
Tukioppilaskoulutus
Tulevat tukioppilaat 2016/2017 lukuvuodelle olivat kouluttautumassa nuorisotalo Sillassa 3. - 4.5. Koulutuksen ensimmäisenä päivänä opeteltiin teoriaa, kuten arvoja ja ryhmänä toimimista sekä tiivistettiin tukariryhmää. Toisena päivänä opeteltiin sopeutumista erilaisiin tilanteisiin ja toimimaan haastavien oppilaiden kanssa. Ryhmä keräsi paljon kehuja toimintarastien vetäjiltä. Tukioppilailla oli paljon hyviä ja erilaisia ideoita kouluviihtyvyyden ja ryhmähengen parantamiseksi. Mukana olivat myös tukioppilasohjaajat Minna Luomala ja Sanna Mielikäinen.
Missit kiusaamista vastaan maanantaina 9.5.
Pienen loman jälkeen kouluviikko alkoi Tapainlinnassa Miss Suomi 2016 ehdokkaiden vierailulla. Missit ovat mukana kiusaamista vastustavassa työssä. Tapahtuman juonsivat Sunniva Kantola sekä Teuvo Loman. Tapainlinnan oppilaat haastattelivat missejä. Heiltä kysyttiin mm, onko heitä kiusattu, miksi he käyttävä meikkejä, lempiruokia, lempiainetta yläasteella, miksi he ovat mukana missikilpailussa jne. Oppilaat olivat myös tehneet misseille kortteja, joissa toivotettiin onnea kilpailuihin. Osku Heiskanen veti tapahtuman lopuksi koko yleisön ja missit mukaan yhteistanssiin. 4 A:n oppilaat ja opettajakuoro lauloivat Kiusaamista vastaan kampanjan tunnuslaulun "Tässä oon".
"Joka päivä voin valita oman tieni, joka päivä voin valita. Joka päivä voin valita oman tieni koulussa.
Olen päättänyt ketään kiusaa en. Olen päättänyt vierellesi jään. Olen päättänyt tänään toimia.
Olen päättänyt, että sanon seis. Ketään ei saa kiusata."
Diandra
Tänään välkkämusa nousi aivan uudelle tasolle, kun Diandra vieraili Tapainlinnassa. Hän esitti kappaleet Onni on, Huitoo ja Paha poika. Diandra tuntee Tapiksen kuin omat taskunsa, sillä hän on vanha "tapislainen". Esityksen jälkeen oppilaat saivat nimikirjoituksia ja yhteisvalokuvia.
Tapainlinnan koulun kevätkonsertti 19.5.2016
Koulumme oppilaat opettajineen järjestivät kevään kunniaksi kevätkonsertin teemalla ”sitä sun tätä”. Pilke silmäkulmassa annetusta teemasta huolimatta konsertti oli varsin ehyt kokonaisuus ja oppilaat olivat tehneet paljon työtä saadakseen mahdollisimman hienon konsertin. Yhdessä oppilaiden kanssa suunniteltiin ja toteutettiin myös lavan visuaalinen ilme ja äänentoisto.
Konsertissa esiintyivät ensimmäisenä neljäsluokkalaiset, jotka esittivät muiden muassa kappaleen You raise me up. Heidän jälkeen lavan valtasivat yksi ryhmä kerrallaan koulun valinnaisen musiikin ryhmät, jotka esittivät aikamme populaarimusiikkia. Oppilaista paistoi esiintymisen ilo, jota oli mukava katsoa. Koko konsertti päättyi yhteisnumeroon, jonka sanoman myötä on hyvä lähteä kohta kesälaitumille: ”Maailma on sun”.
Kuvat ovat päivällä pidetystä viimeisestä kenraalista.
Lukuvuoden viimeinen viikko
Lukuvuoden viimeinen viikko vietettiin ihanteellisessa kesäsäässä. Viikkoon mahtui tavallisien oppituntien lisäksi paljon muutakin ohjelmaa. Maanantaina paljastettiin uuden kuvan saanut tintamareski. Tiistaina nautittiin perinteistä yhdeksänsien luokkien kevätlounasta, sillä aikaa kun muut yläkoulun luokat kilpailivat toisiaan vastaan mm, frisbeen heitossa, sukkulajuoksussa ja vahdittomassa pituushypyssä. Loppuviikosta juhlittiin eläkkeelle jäävää Hannelea sekä yhdeksännet luokat järjestivät hienon pientenpäivä juhlan. Viikko päättyi tietysti kevätjuhlaan lauantaina.