Lukuvuosikirja 2023-2024

Opettajien lukuvuosi alkaa

Kaikki Hyvinkään peruskoulun opettajat kokoontuivat lukuvuoden aluksi Hyvinkää saliin kuuntelemaan lasten psykiatrian erikoislääkärin Janna Mannisen luentoa aiheesta kuormittunut lapsi ja nuori koulussa. Luento oli ajatuksia herättävä aloitus kouluvuodelle. Manninen käsitteli käytännönläheisesti lapsen aivojen kehitystä. Esille nousi mm. kännyköiden vaikutus lasten vuorovaikutustaitojen ja aivojen kehittymiseen. Tutkimustulokset ovat hälyttäviä ja kouluissa on oltu jo pitkää huolissaan.

Janna Manninen Hyvinkääsalin lavalla

Piharemontti

Tapainlinnan piha on kokenut kesän aikana huikean muutoksen. Remontti on vielä kesken, mutta jo nyt  näkee, että lopputuloksesta on tulossa upea. Etupihalle on asennettu useita liikuntapaikkoja lisää vanhojen rinnalle ja takapihalle on asennettu mm. uusia keinuja ja kiipeilytelineitä.

leikkipaikka ja työkoneita taustalla

oppilaita uudessa kiipeilytelineessä

Taidetta Tapainlinnaan

Kesän aikana Tapainlinnan seinille oli jälleen ripustettu uutta taidetta. Nyt A-portaikossa voi ihailla Inga Sipiläisen isoa maalausta Pylväs 1996. Armas Hurstin värikkäät grafiikan vedokset palasivat myös takaisin koululle. Ne löysivät uuden paikan ruokalan seiniltä. Tapainlinnassa on nähtävillä paljon taidetta. Taiteilijoilla on usein joku kytkös Hyvinkääseen. Inga Sipiläinen opiskeli Hyvinkään taidekoulussa ja Armas Hursti asui täällä.

maalaus portaikon seinällä

7.luokkien ryhmäytyminen

Tapainlinnan lukuvuosi on usein alkanut ryhmäytymisen merkeissä. Seitsemännet luokat viettivät omaa ryhmäytymispäivää  torstaina 17.8. Päivä kooostui erilaisista rasteissa, joissa luokat ratkaisivat yhdessä erilaisia tehtäviä ja pelejä. Mukana ryhmäytystä olivat vetämässä Hyvinkään liikuntapalvelut, seurakunta, opiskeluhuolto, nuorisopalvelut, sekä Elämäni sankarit.
Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille!

oppilaita numeropelin äärellä

Yläkoulun ryhmäytyspäivä

7. luokkalaisten lisäksi koko yläkoulu ryhmäytyi keskiviikkona 23.8. Tämäkin perinne on kantanut läpi vuosien ja yhteistyökumppaneita saatiin tälle vuodelle vielä lisääkin. Yhteistyökumppaneiden lisäksi koulun omat opettajat ja muu henkilökunta piti oppilaille rasteja. Sadesää teki tepposet ulkorasteille, mutta jalkapallo vaihtui käsipalloksi ja paikaksi koulun ala-aula. Lasipuu säilyi ehjänä aktiivisesta pelaamisesta huolimatta!

Ryhmäytyspäivän käsipallopeli ala-aulassa

Lukuvuoden avajaiset

Perinteisiä lukuvuoden avajaisia vietettiin torstaina 24.8. Koronapandemian vuoksi salitilaisuus jäi parina edellisenä syksynä viettämättä, mutta tällä kertaa koko koulu pääsi avaamaan lukuvuoden yhdessä. 8. luokkalaiset yhdessä opettajakuoron kanssa avasivat tilaisuuden Tässä oon -kappaleella, jonka jälkeen uudet oppilaat, erityisesti 1. luokkalaiset tervehtivät koko koulua ja saivat runsaat aplodit. Myös uudet henkilökunnan jäsenet kukitettiin perinteisesti aurinkokukilla. Koulurauhan julistuksen jälkeen saimme tutustua Percule Hoirotin uuteen mysteeriin!

Koko koulu avaamassa lukuvuotta Uusia opettajia ja muuta henkilökuntaa kukituksessa

Gucci

Gucci pääsi pitkästä aikaa vierailemaan Tapainlinnassa. Gucci rakastaa ihmisiä ja on toiminut lasten parissa pennusta saakka. Gucci on kouluvalmentaja Anna Ihalmon koira, ja toimii hänen työparinaan. Guccin työnkuvaan kuuluu muun muassa oppilaiden tervehtiminen aulassa & välitunneilla, sekä kouluvalmentajan työhuoneessa työskentelevien oppilaiden kanssa oleminen.

Koulukoirilla on monta roolia koulussa. Pelkästään läsnäolollaan koulukoirat rauhoittavat, tuovat yhteishenkeä, auttavat vaikeidenkin tunteiden käsittelyssä sekä tietysti tuovat valtavasti hyvää mieltä sekä oppilaille, että henkilökunnalle.
Gucci todella nauttii työstään, kuten kuvasta näkyy.

oppilaat rapsuttelevat koiraa

Shakkikerho alkaa jälleen

Tapainlinnan kouluun on jo usean vuoden ajan saapunut vetämään shakki- ja kulttuurikerhoa perjantaisin riihimäkeläinen shakkisuuruus, Pekka Rasimus. Shakinpeluun ohella on myös analysoitu kuuluisia ja vähemmän kuuluisia pelejä. Tapainlinnan henkilökuntaa kerhossa edustaa tänä lukuvuonna Marco Wessman. Kulttuuria kerhossa edustaa satunnainen musisointi, yleissivistävät tietovisat ja sanaristikot.

shakkilauta

Kerkässä

9lk. YKa kävi Kerkässä 22.9.2023. Aluksi Kerkän henkilökunta esitteli toimintaa. Jakauduimme pieniin ryhmiin ja kävimme rasteilla, missä mm. tehtiin scrunchieita ja pelattiin kierrätyskahoottia ja tutustuttiin omituisiin esineisiin, joita kierrätyskeskukseen päätyy. Pääsimme myös käymään keskuksen lajittelupisteellä.

Liikkeellä

Liikuntatunneilla alkusyksynä: valinnaisen liikunnan 9.luokan ryhmä kävi kiipeilemässä Salmisaaren liikuntakeskuksessa syyskuun alussa.  Viikolla 38 liikuntatunneilla akroiltiin.

oppilaita kiipeilemässä seinällä

oppilaita pyramidiasetelmassa

oppilaita pyramidina

Ysit yrityskylässä

Yrityskylä Yläkoulu on pelillisyyteen perustuva oppimiskokonaisuus taloudesta, työelämästä ja yrittäjyydestä. Yrityskylä Yläkoulu on elämyksellinen peliareena, jossa yhdeksäsluokkalaiset johtavat kilpaa yrityksiä kansainvälisillä markkinoilla. Kokonaisuuden muodostavat opekoulutus, Yrityskylä-oppitunnit, pelitilanne peliareenalla sekä loppureflektointi. Yrityskylä Yläkouluun odotetaan osallistuvan tänä lukuvuonna 88 % Suomen yhdeksäsluokkalaisista.

Tapainlinnan ysiluokkalaiset vierailivat Lahden yrityskylässä 22.-26.9.2023 välisenä aikana yksi luokka kerrallaan. Alkuun vaikealtakin tuntuva pelitilanne imaisi oppilaat mukaansa ja yrityskylässä vallitsi positiivinen ja toiminnallinen ilmapiiri. Kaikkien luokkien yrityskylä-retket onnistuivat erinomaisesti!

oppilaita tekemässä ryhmätöitä

oppilaita tutkimassa materiaaleja näytöltä

Kukkia opettajille

pieni kukkakimppu opettajanhuoneen pöydällä

Lukutunti

oppilaita lukemassa aulan sohvilla

oppilaita sohvilla työskemtelemässä tietokoneilla

Lokakuu on Tapiksessa digikuu

Etenkin seiskaluokkalaisten kanssa pyritään lokakuussa käyttämään erityisesti heidän omia Chromebookejaan, opetus edellä tottakai! Esimerkiksi matematiikassa on kertailtu aiheita digilisätehtävien parissa.

Oppilaita tietokoneilla matematiikan tunnilla

Lokakuun välkkämusat

Keskiviikkona 11.10. saatiin nauttia välituntimusiikista, kun valinnaisen musiikin ryhmät ja 8. luokan musiikkiluokkalaiset esiintyivät ala-aulassa. Nämä tuovat kyllä mukavaa piristystä koulupäivän aherrukseen, kiitos oppilaat ja musiikinopettaja!

Yleisöä seuraamassa välkkämusaa koulun aulassa Musiikinryhmän oppilaita esiintymässä välkkämusassa koulun aulassa

Alakoulun MOK

MOK tarkoittaa monialaista oppimiskokonaisuutta. Alakoulun MOK-viikkoa vietettiin 5.-11.10. ja teemalla Vesi. Viikko alkoi yläkoulun maantiedon ja biologian opettajan Kati Liimatan alustuksella. Kati kertoi havainnollisesti piilovedestä ja veden kiertokulusta. Lisäksi aloituspäivänä laulettiin meriaiheisia lauluja sekä suomeksi että englanniksi, luokissa pelattiin Baamboozle-visailuja ja salissa katsottiin kaikki yhdessä dokumenttifilmi.

juiisteita ripustetaan yhdessä seinälle

oppilaiden juliste saastumisesta ja suojelusta

Kolmena seuraavana päivänä oppilaat kiersivät kuudessa eri työpajassa. Ryhmät oli tällä kertaa muodostettu niin, että luokkien 1-4 oppilaat oli sekoitettu pienryhmiin, samoin luokkien 5-6 oppilaat. Pienten pajojen aiheina olivat sisäsuunnistus, veden kiertokulku, trooppiset kalat, sadut, kartta ja liikuntaleikit & rentoutus. Isojen pajoissa tutkittiin kartan nimistöä, maailman meriä, löytöretkeilijöitä, merten suojelua, kaloja ja Suurta Valliriuttaa & veteen liittyvää sanastoa englanniksi. Em. aiheita käsiteltiin mm. rakennellen, pelaten, liikkuen, lukien, maalaten, tietoa etsien, Power Point-esityksiä tehden ja QR-koodien avulla. Joka päivä oppilailla oli läksynä itsearviointi: mitä kussakin pajassa oli opittu ja miten työskentely siellä oli sujunut.

juliste veden arkipäivän käytöstä

Viimeisenä päivänä koottiin viikon anti koko alakoulun yhteisessä salitilaisuudessa. Yhteislaulujen lisäksi nähtiin Power Point-esitys sekä pajojen toiminnasta että viides- ja kuudesluokkalaisten tekemistä esittelyistä aiheesta 'Maailman meret'. Viikko tuntui ainakin opettajista hyödylliseltä, mukavalta ja monipuoliselta. Oppilaat osasivat toimia vähän vieraampienkin ryhmäläisten kanssa hyvin ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet saavutettiin hyvin, kun pajoissa aihetta käsiteltiin monien eri oppiaineiden näkökulmista.

juliste veden eläimistä

Lankataidetta

5-luokkalaiset maalasivat lankojen avulla upeita maalauksia.  

Oppilaiden maalaamia langan avulla tehtyjä maalauksia

Vuodenaikatyö

6-luokkalaisten metsäteemaan liittyviä vuodenaikatöitä. 

6-luokkalaisten maalaamia vuodenaikatöitä

Graffitia 


Hyvinkään peruskoululaisilla on tänä syksynä mahdollisuus osallistua Ilmaiseen katutaidetyöpajaan, joka järjestetään Villa Artun tiloissa. Sen tiimoilla myös kouluille tarjottiin mahdollisuus parin oppitunnin mittaiseen graffitityöpajaan. Tapis tarttui heti tähän mahdollisuuteen ja perjantaina 27.10. vietettiinkin kuvataideluokassa graffitipäivää. 
Aarni Somerharju Funk On taidekollektiivista tuli opettamaan tapislaisille graffitin suunnittelua. Aarni on tehnyt graffiteja 12-vuotiaasta asti ja esimerkit syntyivät luokan taululle varmalla otteella. Aarni kertoi myös ilmiön taustoista ja opetti myös sen, että katutaide ja aina tekstiin pohjautuva graffiti ovat eri asioita.
Tietoja työpajasta löytyy Villa Artun nettisivuilta.  

graffititusseja ja muita työvälineitä

Aarni piirtämässä graffitiluonnosta

oppilaan hahmottelema luonnos oppilaan värittämä luonnos

Sointukylpy

Eka- ja tokaluokkalaisilla oli loka-marraskuun vaihteessa mahdollisuus kokeilla sointukylpyä.  
Johanna Kattelus vieraili koululla ja esitteli oppilaille soittimet, jonka jälkeen tehtiin rentouttava hengitysharjoitus ja nautiskeltiin sointukylvystä. 

joogamattoja ja soittimia lattialla

Rocktehdas


8.luokkalaiset pääsevät syksyisin Rocktehdas Hyvinkään järjestämään konserttiin Hyvinkääsaliin. Konsertti on osa kaupungin järjestämää kulttuuripolkuohjelmaa. Rocktehdas Hyvinkää on musiikkikoulu, johon kaikki musiikista innostuneet ovat tervetulleita. 

bändi lavalla

Oopperassa

Musiikkiluokat 8B ja 9G tekivät lokakuussa retken Kansallisoopperaan katsomaan Puccinin oopperaa Madame Butterfly. Meillä oli mahdollisuus päästä seuraamaan oopperan viimeistä eli pääharjoitusta ennen ensi-iltaa. Useimmille se oli ensikosketus oopperan maailmaan. Oppilaiden kommentteja:
"Uusi kokemus." "Oli kiva ja hiem, mutta liian pitkä." "Hieno rekvisiitta." "Välillä nukahdin." "Ihan OK." "Koskettava tarina." Hyvät laulajat ja orkesteri." "Tykkäsin paljon."

Kaksi kuvaa oppilaista oopperan katsomossa

oppilaiden ryhmäkuva oopperan lämpiössä

Halloween

Tapainlinnassa juhlitaan myös halloweenia. Tärkeimmässä osassa juhlimista oli tietysti pukeutuminen. Päivän aikana kuultiin musiikkia, palkittiin parhaimmat pukeutujat ja vietettiin "pimeää" välkkää.

pukeutuneita oppilaita pääaulassa

pukeutuneita alakoululaisia

Piharemontti

Tapiksen piharemontti alkaa olla valmis. Pihasta tuli upea!
Jalkapallopelit on nyt sujuneet hyvin, kun kenttiä on monta ja kaikilla on tilaa. Matokeinu on tosi suosittu ja siihen jonotetaan. Parkour-rata kiertää koko keinualueen.

oppilaita matokeinussa ja jonottamassa

jalkapallon pelaajia

kuntoilulaite

Tapislaisia Taitaja-kisassa Hyriassa 23.11.2023 

Tänäkin vuonna tapislaiset osoittivat erinomaista aktiivisuutta osallistumalla yhdeksän joukkueen voimin jokavuotiseen Taitaja-kisaan Hyrian Sakonkadun toimipaikassa Riihimäellä 23.11.2023. 

Taitaja9 on hyväntuulinen ja toiminnallinen kädentaitokilpailu, joka tempaa mukaansa niin 7.–9.-luokkalaiset kilpailijat kuin kannustusjoukotkin. Vauhdikas tapahtuma on hauska tapa tutustua eri ammattialoihin. Hyrian Taitaja9-paikalliskilpailu on tarkoitettu Hyrian omistajakuntien yläkouluille.  

Kilpailu on leikkimielinen, mutta tehtävät vaativat näppäryyttä ja luovuutta. Samasta koulusta voi paikalliskilpailuun osallistua useampia joukkueita. Joukkueet ovat kolmihenkisiä, ja osallistujien tulee olla 7.–9.-luokkalaisia. Kussakin joukkueessa saa olla eri luokkien ja luokka-asteiden oppilaita, mutta joukkueen jäsenten tulee olla samasta koulusta. 

Paikalliskilpailuissa parhaiten menestyneet joukkueet jatkavat Hämeen alueen aluekilpailuun. Aluekilpailusta parhaat joukkueet jatkavat valtakunnalliseen finaaliin, joka järjestetään Taitaja-tapahtuman yhteydessä Kuopiossa 20.-23.5.2024. Tapainlinnan joukkueista yksi pääsi jatkoon Hämeenlinnan aluekilpailuun, joka pidetään 8.2.2024. 

oppilaita tekemässä kisatehtäviä

oppilaita tekemässä taitajatehtäviå

Kilpailuvoitto yrittäjille

Yrittäjyyskasvatuksen 9.luokka voitti Uudenmaan Yrittäjien Y-tubevideokilpailun, jossa aiheena oli Yrittäjän päivä vuonna 2040. YKA-ryhmä osallistui videolla, jossa käsiteltiin yhteistyötä yrittäjien ja robottien kanssa sekä ongelmia, joihin tulevaisuuden yrittäjä saattaa tällöin törmätä. Palkintotilaisuus järjestettiin 15.11. hotelli Siuntiossa, jossa YKA-ryhmälle luovutettiin kunniakirja sekä kilpailun palkinto 700 euroa. Uudenmaan Yrittäjät palkitsi ryhmän vielä erikseen suklaalevyillä sekä 400:lla eurolla. Palkintorahat ryhmä aikoo käyttää keväällä järjestettävään retkeen.

kuva palkinnon jakajista

palkinnot: kunniakirja, suklaa ja shekki

Joulumyyjäiset Tapiksessa 30.11.

Tapiksessa nautittiin jälleen myyjäisten tarjonnasta ja jouluisesta tunnelmasta! Luokkien myyjäispöydistä löytyi kaikenlaista kivaa joulunodotukseen. Musiikkiluokat esittivät jouluisia lauluja ja vanhempainyhdistyksen buffassa oli tarjolla glögiä, kahvia ja pientä purtavaa.  

kuva tapainlinnan aulasta myyjäisten aikana

Majojen rakennusta

Tapainlinnan koulun metsäinen ympäristö innostaa luovuuteen ja yhteisöllisyyteen: näin hienoja havumajoja oppilaat ovat syksyn mittaan rakentaneet välituntien aikana!

havumaja

lisää havumajoja

havumaja ja koulurakennus taustalla

Välkkämusaa

Musiikin valinnaisaineryhmä esitti syksyn aikana treenaamiaan kappaleita välkkämusassa.

kuva esiintyjistä

kuva yleisöstä

Mukana joulukonsertissa

Tapiksen musiikkiluokat olivat mukana Hyvinkäänkylän puhallinorkesterin perinteisessä joulukonsertissa Hyvinkääsalissa. Konsertti oli jälleen loppuun myyty.

musiikkiluokat Hyvinkääsalin lavalla

Oppilaita esiintymässä joulukonsertissa

Oppilaita ja orkesteri Hyvinkääsalissa konsertissa

Itsenäisyyspäivän aaton lipunnosto

Suomen itsenäisyyspäivää juhlistettiin jo itsenäisyyspäivän aattona lipunnostolla, johon osallistui lähes koko koulu. Tilaisuudessa kuultiin 8. luokkalaisen puhe, Porilaisten marssi sekä nostettiin lippu salkoon. Kuulimme myös 6. luokan oppilaiden runoesityksen ja lopuksi kajautettiin koko koulun voimin Maamme-laulu 8B-luokan toimiessa esilaulajina.

Oppilaita lipunnostotilaisuudessa

Oppilaita lipunnostotilaisuudessa

Oppilaita nostamassa Suomen lippua salkoon

After school

Tiistai-iltapäivisin on järjestetty After school-tilaisuus, jossa vetäjinä on ollut lukuvalmentaja, kouluvalmentaja sekä nuorisopalveluiden puolelta henkilökuntaa. Jo useamman vuoden ajan toiminut käytäntö on tänä vuonna saavuttanut yhä suuremman suosion. Karpan keittämät iltapäiväpuurot maistuvat oppilaille hyvin bingon, pelien tai kuvistöiden ohessa.

Oppilas arpomassa bingonumeroita Oppilas maalamassa ja viimeistelemässä kuvataiteen työtään

Riisipuuroa tarjolla after schoolissa

I Love me- ryhmä 

Marraskuun 2023 aikana koulussa toteutui I love me-ryhmä, joka tavoitteena oli saada ryhmäläisiä löytämään keinoja oman hyvinvoinnin lisäämiseen, jaksamiseen ja palautumiseen.  Ryhmä oli suunnattu yläkouluikäisille nuorille.  Ryhmä kokoontui yhteensä viisi kertaa. Ryhmä toteutuksesta ja ohjauksesta vastasivat opiskeluhuollon kuraattorit Pirre ja Kati  sekä sosionomi opiskelija Teija.   

kiitollisuuspurkkeja

 

tunne-kortteja

lepotyynyjä ja mattoja lattialla

 

Hiljaiset välitunnit 

Marraskuussa sekä ala- että yläkoulun oppilailla oli mahdollisuus kokeilla omilla vuoroillaan ”Hiljaista välituntia”, jossa ”houstina” toimivat sosionomi opiskelija Teija ja kuraattorit Pirre ja Kati.  Tuolloin näyttämö oli muokattu huilimiseen sopivaksi patjoineen, viltteineen ja hämyisine valaistuksineen. Hiljaiset välitunnit herättivät kiinnostusta ja paikalla oli joka kerta lukuisia oppilaita, jotka hyödynsivät mahdollisuuden rentoutumiseen kesken koulupäivän. 

 

Lucia

Lucia-kulkuetta keräännyttiin seuraamaan koulun aulaan kahdessa eri vuorossa. Nyt viimeistään Tapainlinnassa päästiin joulutunnelmaan.

kuoro esiintyy aulassa Lucia-kulkue aulan portailla

 

Tonttuovet

Perjantaina 15.12. kouluviikko päätettiin touhukkaissa merkeissä, kun luokat askartelivat oman tonttuovensa. Tyylit vaihtelivat laidasta laitaan. Jokainen ovi oli varmasti luokkansa näköinen. Seuraavan viikon tiistaina äänestettiin voittaja.

neljä erilaista tonttuovea

askartelua

viisi erilaista tonttuovea

oven koristeiden askartelua

 

Joulujuhla

Joulujuhlassa kakkosluokkalaiset esittivät tonttutanssin ja 6B jouluräpin. 6A:n ohjelmanumerona oli näytelmä “Uusia tuulia joulupukin kylässä”, jonka oli käsikirjoittanut seiskaluokkalainen oppilas. Lisäksi juhlassa nautittiin musiikkiesityksistä, joita tarjoilivat Tapiksen musiikkiluokkalaiset 7.-9. luokilta. Juhlan teema “Joulu eri maissa” näkyi seiskaluokkalaisten juonnoissa, joissa seikkailtiin ympäri maailmaa karannutta Kipinä-poroa etsimässä ja samalla tutustuttiin eri maiden erikoisempiin jouluperinteisiin.

alakoululaisten tonttutanssi

alakoululaisten näytelmän hahmoja lisää joulunäytelmän hahmoja
joulujuhlan juontajia ja näyttelijöitä rehtori pitässä puhetta
näytelmän hahmon varjo bändi ja soittajia
alakoulun kuoroa joulupukki
yläkoulunkuoro juontajia ja näyttelijöitä

 

Luku-Ukuli

Kirjaston Luku-Ukuli- kisa käynnistyi tällä viikolla. 3.luokkalaiset lukivat kirjoja eri asennoissa.

kolme kuvaa oppilaista lukemassa erilasissa asennoissa

Ohjelmointia Legoroboteilla ja Micro:biteillä

Valinnaisen tietotekniikan eri ryhmät tutustuivat ohjelmointiin myös fyysisillä laitteilla. TVT-lainaamosta oli haettu muutama Lego-robotti ja Micro:bit -piirilevyjä. Robotteja ohjelmoitiin pysymään laatikon sisällä ja käymään luokkakaverin luona tervehdyskäynnillä. Micro:biteillä kokeiltiin tietojen keruuta ja luotiin digitaalinen noppa!

Oppilas ohjelmoimassa lego-robottia

Oppilas ohjelmoimassa Micro:bitillä

 

Vierailija

Metsähovin radio-observatorion johtaja Joni Tammi kavi juttelemassa matematiikkaluokille tähtitieteestä.

Joni Tammi esitelmöimässä

Laboratoriotyöskentelyä biologian tunneilla

9. luokan biologian ryhmät pääsivät laboratorioimaan. Tässä yksi ryhmä eristää mansikasta DNA:ta!

Tomaatin DNA:n eristäminen laboratoriossa Eristetty DNA

Ja tässä on tulos miltä näyttää kun toinen nallekarkki makoili hanavedessä ja toinen kylläisessä suolaliuoksessa.

Biologia01

 

Erasmus vieraita maailmalta

Koulussamme vieraili tammikuussa 12 oppilaan ja 2 opettajan ryhmä Mallorcalta, Espanjasta. Heidän vierailunsa mahdollisti eurooppalainen Erasmus+ -vaihto-ohjelma, johon myös Tapis on hakenut mukaan. Viikon vierailun aikana mallorcalaiset majoittuivat tapislaisten isäntäperheiden luona, kävivät koulua heidän kanssaan, tutustuivat suomalaiseen kulttuuriin ja talviaktiviteetteihin sekä vierailivat Helsingissä. Näiden lisäksi oppilaat työstivät yhdessä Kulttuurikalenteri-projektia, jossa vertaillaan espanjalaisia ja suomalaisia kulttuuriperinteitä vuoden eri aikoina. 

oppilaita hiihtämässä

 

pulkkamäessä

kaksi kuvaa korvapuustien paistamisesta ja yksi matkaluisteluradalta

oodissa

oppilaita auditoriossa tekeässä tehtäviä

kaksi kuvaa kantelee soittajista

Vaalihuumaa Tapiksessa

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on käynnissä. Kaikki Tapainlinnan oppilaat harjoittelivat äänestämistä. Eräs alakoululainen olisi halunnut äänestää rehtoriamme. Oppilaalle piti valitettavasti kertoa, että Kristalla ei harmillisesti ollut ehdolla vaaleissa. Oppilaskunnan edustajat toimivat vaalitoimitsijoina. Tapiksen vaalien tulos julkaistaan maanantaina.

Rehtori neuvoo oppilaita, kuinka äänestetään vaalihuoneen ulkopuolella

oppilaskunnan jäseniä vaalitoimitsijoina

vaalilipukkeen leimaus

vaalikopit

Rentoutumista

Musiikin tunnilla rentouduttiin musiikkia kuunnellen.

oppilaita pötköttelemässä lattialla

Lisää oppilaita lepäilemässä

Vanhat

Perjantain 9.2. viimeisellä oppitunnilla tapislaiset pääsivät perinteisesti seuraamaan  lukiolaisten tanssia ja ihailemaan upeita pukuja ja kampauksia. Tanssimassa oli paljon Tapainlinnan vanhoja oppilaita. Viimeiseen tanssiin pääsi moni tapainlinnalainenkin mukaan. Onnea kaikille Vanhoille!

yleisöä ja vanhoja tanssimassa liikuntasalissa

lähikuvaa tanssivista vanhoista

Alakoulun talviliikuntapäivä

Viimaisessa pakkassäässä alakoulu vietti urheasti talviliikuntapäivää 13.2. Tarjolla oli luistelua tai hiihtoa ja molempiin lajeihin ilmoittautui runsaasti oppilaita. Luistinradalla ohjelmassa oli mm. short track-luistelua, rusettiluistelua, pujottelurataa ja limboa.

paljon oppilaita jäällä

kolme kuvaa joissa oppilas ja opettaja välineiden kanssa, sekä oppilaita luistelemassa

oppilaat limboavat luistimilla

oppilas suorittaa luistimilla rataa

Muutkin mokaa

Seitsemäsluokkalaisten kevään KUPO-vierailu suuntautui yli 100vuotiaaseen Kino Sampoon. Siellä Riihimäen nuorisoteatteri esitti näytelmän ”Muutkin mokaat”. Nimestään huolimatta Riihimäen nuorisoteatteri antaa opetusta myös Hyvinkäällä. Vuosien varrella Tapainlinnankin oppilaita on ollut mahdollisuus nähdä teatterin lavalla. Ehkäpä tälläkin kerralla joku innostui katsomossa teatteriharrastuksesta?

kuva teatterin aulasta ja valokuvia seinällä

teatterisali

Progea

9G:n bändikeikka oli  koostui oppilaiden toivekappaleista. Ohjelmistossa oli progea, poppia ja metallia bändeiltä PInk Floyd, Bruno Mars, Slayer, Metallica ja Iron Maiden. 
Koko luokan musisoinnin lisäksi kuultiin omatoimisesti harjoitelleita bändikokoonpanoja. Myös yleisö osallistui lauluun.  

Bändi ja rummut etualalla

Bändi ja yleisöä

kitaristi

soittaja lähikuva kitarasta

Yläkoulun MOK-viikko

Tapainlinna yläkoulu vietti Mok-viikkoa jaksojen taitteessa. MOK eli monialainen oppimiskokonaisuus on viikon mittainen oppimisjakso, joka toteutetaan Tapainlinnassa kerran lukuvuoden aikana. Viikon jakson aikana tutustutaan johonkin yhteen aiheeseen oppiainerajoja rikkoen. Mok-viikolla ei noudateta tavallista lukujärjestystä.
7-luokkalaisten MOK-viikolla puhuttiin tunteista. Tunteita lähestytään useassa taito- ja taideaineessa, uskonnossa, sekä ruotsinkielessä. Maanantain aloituspajassa opeteltiin koulukuraattorin ja -psykologin vetämänä tunnetaitoja ja tehtiin mm. tunnekollaaseja aikakauslehdistä leikatuin kuvin pienryhmissä.

oppilaat tekevät yhdessä kollaasia

Uskonnon ja elämänkatsomustiedon pajassa oppilaat suunnittelivat häät tai aikuistumisjuhlan ja askartelivat mandalan.

oppilaat esittämässä häitä

oppilasryhmä piirtämässä mandalaa lattialla

Kuvataiteessa piirrettiin pikaluonnoksia ilmeistä ja aloitettiin tunnetta kuvaavaa maalausta, jota jatketaan tulevina viikkoina.

oppilaat piirtävät krokeja ilmeistä

Kasiluokkalaisten pajassa puhuttiin kulutuskriittisyydestä ja laadittiin mm. meemejä ja vastamainoksia, joissa mainosten viesti käännettiin ympäri.

kolme oppilaiden tekemää vastamainosta

kaksi oppilaiden tekemää ilmastoaiheista meemiä

vielä viisi oppilaiden tekemää ilmastoaiheista meemiä

Pääsiäinen

Alakoulussa laskeuduttiin pääsiäiseen monin eri tavoin. Vitosluokkalaiset pääsivät laskettelemaan upeassa aurinkosäässä ja opettaja palasi retkeltä innosta puhkuen: "Meillä oli NIIN kiva päivä!"

kaksi laskettelijaa

lisää laskettelua ja laskettelijoita

1.-3.-luokkalaiset kokoontuivat auditorioon, jossa 3A:n ja 2A:n eniten lukeneille oppilaille jaetiin kunniakirjoja Luku-Ukuli-kilpailun johdosta. 3A teki Tapainlinnan historiaa voittamalla ensimmäisen kerran koskaan koko kaupungin lukukilpailun. Onnea ja jatkakaa lukuharrastusta!

lukukilpailun kolme voittajaa

3An luku ukulikunniakirja.jpg

lukevin luokka kunniakirja.jpg

Tilaisuutta jatkettiin katsomalla 3A:n valmistamaa englanninkielistä näytelmää "The Easter Surprise". Näytelmä nähtiin neljä kertaa, jotta kaikki oppilaat saivat esiintyä. Näin myös eka- ja tokaluokkalaiset saivat kunnon kielikylvyn:) Lopuksi jaettiin perinteiset enkun kunniakirjat.

Nelosluokkalaisten kanssa kokeiltiin englantilaista pääsiäisperinnettä, egg rolling. Vieritimme kananmunia rinnettä alas ja pisimmälle vierinyt muna voitti. Yhden erän voitti pelkkä keltuainen, joka jatkoi vierimistään munan muuten rikkouduttua. We had fun:D

viisi kuvaa pääsiäismunien koristelusta ja heittelykilpailusta

TJ40

Keskiviikkona 3.4. yhdeksäsluokkalaisilla oli enää 40 kouluaamua jäljellä peruskoulua. Lähes koko koulu kokoontui aulaan juhlimaan ja katsomaan valmistuvien esityksiä. Pojat lauloivat ja tytöt tanssivat. Aula oli koristeltu edellisenä päivänä.

pojat laulamassa

tytöt tanssimassa

kaikki esiintyjät yhdessä

Yrittäjyyskasvatuskurssi Tallinnassa

Lähdimme laivamatkalle Tallinnaan keräämillämme rahoilla. Meille esiteltiin Viking Linen toimintaa, joka oli mielenkiintoista. Kiersimme myös vanhassa kaupungissa ja kävimme näköalatasanteella ja tutkimme kaukoputkella Tallinan maisemia. Shoppailimme lopun ajan ja päivän aikana käveltyjä kilometrejä tuli enemmän kuin tarpeeksi!! Kotimatkalla laivalla tekemisiin kuului mm. hyvä buffetti ja karaokea.

Laivatoiminnan esittelyä

Oppilaat Tallinnan maisemaa ihailemassa.

Kitararyhmä esiintyy

Kitararyhmä osaa myös laulaa. Tässä he esittävät kappalaetta puistossa. 4.4.2024.

soittajat edestä kuvattuna

soittajat sivusta kuvattuna

8.luokan kulttuuripolku

Kulttuuripolku on hyvinkääläisten kulttuurilaitosten ja peruskoulujen yhdessä suunnittelema opiskelukokonaisuus, jonka tavoitteena on tutustuttaa kaikki esi- ja peruskoululaiset paikalliseen kulttuuriin ja kulttuurihistoriaan. Jokainen vuosiluokka osallistuu kulttuuripolun ohjelmaan kaksi kertaa lukuvuodessa. 8.luokat vierailevat keväisin perinteisesti Hyvinkään Museokeskus Taikassa. Tänä vuonna oppilaat tutustuivat näyttelyyn Karttoja, kaukomaita ja kuviteltuja maailmoja. Työpajassa päästiin rakentamaan omia maailmoja.

oppilaita kuuntelemassa opastusta

oppilaita katsomassa maalauksia

Oppilaat rakentamassa maisemaa laatikkoon

valmis maisema laatikossa toinen valmis maisema

Musiikkiluokat Helsingissä

Musiikkiluokat 8B ja 7C tekivät opintoretken Helsinkiin 17.42024. Retkikohteina olivat Fazerin tehdas, Helsingin Tuomikirkko sekä Ateneum. Kokemus oli mielenkiintoinen ja monipuolinen, etenkin Tuomiokirkon urkujen soiton kokeilu oli hauskaa, vaikka uruista lähtikin kova ääni.

oppilaita katsomassa videota fazerilla

oppilaita urkuparvella kuuntelemassa

oppilaat istumassa Ateneumin portailla

Kotitaloustunnilla juhlittiin

8-luokkalaiset suunnittelivat kotitaloustunnilla juhlan ja leipoivat mm. mangojuustokakun, lusikkaleipiä ja pikkupizzoja. 

valmiita leivoksia ja kakkuja

Vapputanssit

Toista kertaa, eli siis jo perinteisesti, vapaaehtoiset vipattavan tanssijalan omaavat 9.luokkalaiset tanssivat kevään merkiksi iloiset Vapputanssit. Tansseja oli harjoiteltu ensin kaikkien 9.luokkalaisten kesken liikuntatunneilla ja sitten esiintymishalukkaiden kanssa vielä ekstratreeneissä. Mukaan sopi viisi tanssia, joista neljä ensimmäistä oli perinteisempiä ns. Wanhojen tansseja parinvaihtotwistillä. Viimeiseksi numeroksi jätettiin tämän kevään yseille räätälöity parinvaihtobugg, joka nyt tempaistiin Esson baariin -tahtiin vaihtuvine vuoroineen.

Kaikki tanssijat ryhmäkuvassa

tanssijoita ja tanssin tiimellystä

lisää tanssia

Gucci mallina

Gucci on tänä lukuvuonna ollut harvinainen vieras Tapainlinnassa. Syynä on ollut mm. käsittämätön karvanlähtö.  Yhdeksänsien luokkien kuvataiteen valinnainen ryhmä sai kuitenkin nauttia huhtikuussa Guccin seurasta.  Aamu aloitettiin ottamalla muotokuvia Guccista, joiden pohjalta tehtiin myöhemmin pastellimaalauksia. On sanottu, että eläinten ja lasten kuvaaminen on kaikkein vaikeinta, mutta Gucci oli loistava malli. Töistä koottiin näyttely koulun pääaulaan.

Guccista otetaan valokuvia

Yleiskuva oppilastöiden näyttelystä

lähikuva pastellitöistä

Pentin vierailu

Pentti "Pena" Halonen vieraili tänään 15.5. Tapainlinnassa viimeistä kertaa sivistystoimenjohtajana ennen eläkelöitymistään. Tapiksen opettajat ja henkilökunta kokoontuivat auditorioon jättämään jäähyväisiä. Pena muisteli menneitä vuosia hymyssä suin ja jakoi ajatuksiaan koulumaailman kehityksestä tulevaisuudessa. Tapainlinna kiittää Penaa ajatuksista, kannustuksesta ja toivottaa ihania eläkepäiviä.

Pentti auditoriossa

Pentti halattavana

Liikuntaa ja seikkailua

8.luokan pitkän valinnaisliikunnan poikien ryhmä kiipeili ihan muina oravina SeikkailuSveitsin radoilla perjantaina 17.5. Kuuleman mukaan "pitkät liu´ut on parhaita, me mennään vaan niille radoille". Saipa yksi oppilas aikuisetkin mukaan siihen ihan pisimpään liukuun. Aurinko paistoi ja aika kului kuin siivillä!

oppilas kiipeää valjaissa puuhun

   

oppilas valjaissa ylhäällä puussa

oppilas liukumassa

   

Kummiluokat jäätelöllä

3A:n ja 9C:n kaksi vuotta kestänyt kummitoiminta huipentui puistoretkeen ja jätskien nautiskeluun. Yhdessä on pelailtu sisällä ja ulkona, luettu satuja, vietetty pikkujouluja, harjoiteltu digitaitoja ja tehty muutakin mukavaa. Kiitos mukavista hetkistä kuuluu ennenkaikkea mukaville oppilaille, vietimme yhdessä ikimuistoisia hetkiä.

ryhmäkuva oppilaista

yläkoululainen ja alakoululainen kävelevät käsikädessä

Ysiltä elämään

Tapainlinnan ”ysit” kokoontuivat perjantai aamuna Nuorisotila Pointtiin jo perinteiseen Ysiltä elämään tapahtumaan. Tapahtumaa olivat järjestämässä nuorten parissa toimivia ammattilaisia ja Laurean uusia sosionomiopiskelijoita. Yhteistyökumppaneina toimivat Laurea, Hyvinkään Liikuntapalvelut, Nuorisoasema, Nuorisoasuntoyhdistys ry, Ohjaamo sekä TE-toimisto, Etsivä Nuorisotyö ja Elämäni Sankari ry. Tapahtumassa oli rakennettu rastirata käsitellen elämään yhdeksännen luokan jälkeen.

oppilaita piirissä pelaamassa arvauspeliä

oman kodin suunnitelutehtävä pöydällä

golfia liikuntarastilla

   

MIljoona roskapussia

Tapainlinna osallistuu tänäkin keväänä Miljoona roskapussia- kamppanjaan. Alakoululaiset ja seitsemännet luokat keräsivät roskia koulun lähimaastossa maanantaina 27.5.  Sää suosi ja roskat saivat kyytiä kovassa helteessä. Eniten roskia kerännyt luokka palkittiin.

täytettyjä roskapusseja maassa

Tintamareski

Tintamareski on ilveilyteatteria, jossa ympäristö ja henkilöt on maalattu näyttämön ja yleisön väliseen kangas- tai paperiverhoon. Hahmojen kasvot on leikattu pois ja syntyneeseen aukkoon voi kuka tahansa sijoittaa kasvonsa. Tintamareskia on käytetty jo varhaisella keskiajalla Etelä-Euroopassa ja nyt perinne on jatkunut Tapainlinnassa jo yli kymmenen vuotta. Voimme nauttia uudesta tintamareskista ensi lukuvuoden, siihen asti kunnes uudet yhdeksännen luokan kuvisvalinnaisen oppilaat suunnittelevat ja toteuttavat taas uuden maalauksen ensi vuoden keväällä.

uusi tintamareski aulassa

Ysigaala

Viimeisen kouluviikon torstai alkoi ysigaalalla. Se on juhla, jonka yhdeksännet luokat suunnittelevat ja toteuttavat itse. Juhlassa pidetään puheita, esiinnytään ja jaetaan palkintoja. Palkintonimikkeitä olivat mm. vuoden mopojonne, influencer, Tapainlinnan Ed Sheeran, salil eka salil vika -kunniamaininta jne. Ysigaalassa nähtiin hienoa heittäytymistä ja kuultiin hauskoja kiitoskommentteja palkituilta. Ysit eivät ota itseään turhan vakavasti. Esimerkiksi vuoden Barber pääsi antamaan työnäytteen lavalla.

Gaalan jälkeen olivat kevätjuhlan harjoitukset ja perinteinen juhlalounas.

suuri joukko ysejä esiintymässä

lauluesitys lavalla

juhlalounaan kattaus

Gaalan jälkeen muu yläkoulu lähti norsupalloturnaukseen läheiselle urheilukentälle. Tunnelma oli lievästi kuvattuna kuuma. Norsupallon voiton veivät tänä vuonna 7G ja 8C.

urheilukenttä ja norsupallon katsojia ja pelaajia

urheilukentän lämpömittari ja lukema 32

Jäähyväisiä

Yhdeksänsien luokkien oppilaiden lisäksi tänä keväänä jätettiin haikeat jäähyväiset eläkkeelle siirtyville opettajille: alakoulun toisen luokan opettajalle Annelle ja yläkoulun matemaattisten aineiden pitkäaikaiselle opettajalle Merjalle. Molemmat ovat olleet Tapainlinnassa opettajina alusta asti. Anne ja Merja lähtivät Tapiksesta "näköisillään" kyydeillä.

anne lähtemässä tamdempyörällä

Merja käymässä vanhan volvon kyytiin

omenankukkia ja teksti hyvää kesää

Päivitetty 19.9.2024