Lukuvuosikirja 2021-2022

Lukuvuosi alkaa rakennustyömaan rinnalla

Tapainlinnan lukuvuosi alkaa rakennustyömaan rinnalla. Kouluumme rakennetaan paljon kaivattua lisätilaa. Lukuvuoden lopussa meillä pitäisi olla käytössä lisää mm. laboratorioluokkia.

kuva rakennustyömaasta

Lukuvuoden avajaiset

Tapainlinnan koulun 16. lukuvuoden avajaiset järjestettiin viime syksyn tapaan Teams-yhteydellä. Koulurauha julistettiin teemalla "Turvallinen koulu", mikä sopiikin tähän lukuvuoteen ihan konkreettisessakin mielessä: koulun laajennusprojekti on täydessä vauhdissa ja vuoden päästä lisäsiiven pitäisi olla valmis. 

Uudet ykkösluokkalaiset, Martista meille siirtyneet kolmoset, uudet seiskat ja kaikki muutkin muualta Tapainlinnan kouluun muuttaneet oppilaat toivotettiin tervetulleiksi. Uudet henkilökunnan jäsenet esiteltiin. 3A-luokan opettaja (Martista siirtynyt, mutta henkilökuntaan jo useamman vuoden kuulunut) Leena Kielenniva ja 3B:n ope Johanna Kattelus kukitettiin kuin myös 4A:n Minna Harjunpää, liikunnanopettaja Lauri Nurminen ja ohjaaja Anne Keramo. Tuntiopettajana koulussamme käy myös historianopettaja Niko Lappalainen.

Seuraavaksi luovutettiin rehtorille työmaakypärä, johon kuuluvia korvasuojaimia hänet ohjeistettiin hyödyntämään monipuolisesti tekiessään työtä koko koulun hyväksi. Tilaisuus päätettiin perinteisesti opettajien esittämään kiusaamisen vastaiseen lauluun "Tässä oon".

Turvallista lukuvuotta 2021-22 meille kaikille!


Oppilaat seuraavat ohjelmaa valkokankaalta 

7.-luokkien ryhmäytyspäivä

Maanantaina 16.8. Vietettiin 7.-luokkien ryhmäytyspäivää Pointissa. Mukana mm. seurakunta, LiPa, Elämäni Sankarit ja oppilashuolto.

Peli Sudokuruudukko
mainos lajikokeilusta ryhmäytymispeli

Yläkoulun ryhmäytymispäivä

Koko yläkoulu ryhmäytyi tiistaina 24.8. Päivän aikana pelattiin erilaisia pelejä ja tehtiin tehtäviä vaihtuvilla rasteilla. Rasteja oli koulun oman väen lisäksi vetämässä seurakunnan, liikuntapalvelun  ja nuorisotoimen väki. Heille iso kiitos vierailusta ja hauskoista rasteista.

7.-luokan tehtävärasti oli esimerkiksi minuuden markkinat, jossa pohdittiin omia ominaisuuksia sekä tangram-palojen kokoamista.

lähikuva kivipelistä

ryhmätystä koulun pihalla

sanapeli lattiapeli

Rakennustyömaa etenee

Kaivinkoneet ovat hävinneet uuden lisäsiiven työmaalta ja tilalle ovat tulleet nosturit. Seinät alkavat hiljalleen nousta. Alkaa olla helpompaa hahmottaa, mitä tuleman pitää. Uuden osan pitäisi valmistua seuraavan lukuvuoden alkuun mennessä. Vielä pitää siis odotella jonkin aikaa.

rakennustyömaa

Taidemuseovierailu

Kuvataiteen valinnainen kurssi vieraili Hyvinkään taidemuseossa. Esillä oli Merja Puustisen ja Andy Bestin näyttely Happy Valley. Vierailu oli ensimmäinen pitkään aikaan. Koronarajoitusten muuttuminen mahdollistaa nyt onneksi lähivierailuja. Vaihtelu oli erittäin tervetullutta ja näyttelystä pidettiin. Osana näyttelyä oppilaat pääsivät tekemään oman maalauksen museon seinään ja muovailemaan omia hirviöitä.

oppilaat maalaavat museon seinään

hirviön muovailua lisää hirviön muovailua

Taidetta luonnosta

Kuvia voi tehdä muutenkin kuin piirtämällä ja maalaamalla. 7-luokkalaiset aloittelivat kuvataiteen opintoja  keräilemällä koulun pihalta ja luokasta erilaisia materiaaleja. Materiaaleista rakennettiin kuva joka valokuvattiin. Aiheet vaihtelivat maisemista ja mielikuvitusolentoihin, koneista eläimiin.

oppilaita metsässä ja pihlajanmarjoja

lintu rakennettuna puiden lehdistä koira rakennettuna puiden lehdistä olio rakennettuna luonnonmateriaaleista
olio rakennettuna luonnonmateriaaleista olio rakennettuna luonnonmateriaaleista
olio rakennettu kuulokkeista etana rakennettuna luonnonmateriaaleista sirkka rakennettuna luonnonmateriaaleista

 

Alakoulun monialainen oppimiskokonaisuus

Alakoulun monialaisten oppimiskokonaisuuksien viikkoa vietettiin 15. - 21.9.2021 teemalla olympialaiset. Ensimmäisenä päivänä oppilaat ja koulun aikuiset kävelivät yhtenä kulkueena Kankurin urheilupuistoon. Kukin luokka oli valinnut jonkin valtion, jota se edusti. Viikon aikana oppilaat työskentelivät työpajoissa, joissa esimerkiksi pelailtiin, tehtiin uutisia, tutustuttiin olympialaisten historiaan, suunniteltiin oma kisamaskotti ja ommeltiin omat olympiarenkaat. Viikko päättyi alakoulun yhteiseen Unicef-kävelyyn, jolla tuetaan Myanmarin lapsia.

oppilaskulkue olympiatuli
oppilas kävelee oppilaat liikuntapajassa

 

Matematiikkaluokkien vierailu Kipinällä

Koulumme matematiikkaluokat pääsivät tiistaina 5.10. Hyvinkään lukion LUMA-viikon merkeissä vierailulle uuteen Kipinä-rakennukseen. Seitsemäsluokkalaisten vierailun teemana oli biokemia, jossa he pääsivät erottamaan värejä viinisuolaheinästä paperikromatografialla. Kahdeksasluokkalaiset syventyivät fysiikkaan ja tutustuivat mm. nestemäisen typen ja hiilihappojään käyttäytymiseen sekä tutkivat äänen taajuutta tietokonemittalaitteiston avulla. Yhdeksäsluokkalaiset pääsivät määrittämään viilipurkin maitohappomäärän titraamalla.

Vierailu oli mielenkiintoinen ja onnistunut, kiitos Kipinän väelle vierailusta!

Hiilihappojäätä Nestemäistä typpeä
Paperikromatografia Viinisuolaheinä


Välkkämusaa

Ennen syyslomaa musiikin valinnaisryhmät esittivät koulun aulassa välkkämusaa. 8. valinnaisryhmä oli valinnut esitettäväkseen Leevi and The Leavingsin Teuvon sekä 9. valinnaisryhmä Auroran Täydelliset.

lähikuva kitarasta

esiintyjiä koulun aulassa

 

Halloweenia alakoulussa

Oppilaita käytävällä hallaoweenasuissa

Halloween lippu Noitahattu
Halloween myyjäisten mainos Oppilas ja opettaja halloweenmaskeissa

 

Terveisiä lukuvalmentajalta

muotokuva lukuvalmentajasta syksyinen maisema


Tapiksen yläkoululaisten parissa hääräilee kuluvan lukuvuoden ajan lukuvalmentaja. Mitä lukuvalmentaja tekee? Lukuvalmentajan työ liittyy kaikkeen lukemiseen, oli kyseessä sitten suomen kieli ja kirjallisuus tai reaaliaineet. Ensimmäiset viikot Tapiksen lukuvalmentaja Jutta on keskittynyt ensisijaisesti äidinkielen ja kirjallisuuden pariin, erityisesti lukutunneille. On upeaa, että Tapainlinnassa varataan aikaa lukemiselle oppitunneilla, sillä monelle kotona lukeminen mystisesti unohtuu tai jää mielekkäämmän puuhan alle. Jatkossa lukuvalmentajan työ ulottuu myös reaaliaineiden pariin. Luvassa on myös lukuparkkeja joihin voi tulla opettelemaan lukutekniikoita, kertaamaan kokeisiin tai tekemään läksyjä.

Hyvinkään kaupungilla työskentelee lukuvuoden loppuun asti neljä lukuvalmentajaa ja työ määräytyy koulun tarpeiden sekä lukuvalmentajan osaamisen mukaan. Treenataan luetunymmärtämistä, käydään läpi lukutekniikoita, kirjoitetaan rauhassa ja keskittyneemmin pitkiä tehtäviä sekä osallistutaan läksyparkki tai After School -toimintaan. Ja jotakin kivaakin on kehitteillä, sillä lukeminen sujuu parhaiten, kun se on inspiroivaa ja mukavaa. Lukuinnon sytyttely onkin yksi lukuvalmentajien tärkeimmistä missioista, sillä elämyksellisyyden lisäksi kirjojen lukeminen lisää vaivihkaa lukutaitoa ja tunnekykyjä.

Seuraa lukuvalmentajien tiliä Instagramissa: @lukuiloahyvinkaa

Jutta

maisema ja kirja

 

Englannin valinnaisryhmä

Alakoulun englannin valinnaisryhmä "Hide & seek" on tänä syksynä mm. leikkinyt sisällä ja ulkona, pelannut puhelinpelejä (esim. Blooket, Quizlet), harjoitellut dialogeja eri kielillä, tehnyt sähköisiä kirjoja, hiippaillut Halloweenina ja tutkaillut Kiitospäivän viettoa. Jokin aika sitten saatettiin loppuun hienot ruokajulisteet, joiden avulla tilattiin ruokia kuvitteellisissa ravintoloissa. Ohjelmassa on vielä numero-Bingon peluuta ja Charles Dickensin romaaniin  'Saiturin joulun'  tutustumista ennen ansaittua joululomaa.

kollaaseja seinällä

 

Lauantain koulupäivä

Perinteisiä Tapainlinnan joulumyyjäisiä ei voinut pitää koronatilanteen vuoksi. Lauantaisena koulupäivä virittäydyttiin kuitenkin joulutunnelmaan mm. tekemällä koko koulun voimin joulukoristeita. Päivän aikana koulun aula koristeltiin yhteisillä koristeilla. Seuraavaksi jäämme odottelemaan oppilaskunnan joka vuotista joulukalenteria.

joulukoristeita lisää joulukoristeita

Valinnaiskuviksessa inspiroiduttiin kirjojen maailmasta

Torstaiaamuna pimeästä pakkasesta ilmaantuu kuvisluokan täydeltä kasiluokkalaisia. Ryhmä saa uuden projektin työn alle työstettäväksi ennen mielessä siintävää joululomaa. Koulun lukuvalmentaja on ujuttautunut kuvaamataidontunnille syli täynnä, mitäs muutakaan kuin, kirjoja!

Tällä kertaa ei tyydytä lukemaan kirjoja ja suojelemaan sivuja rasvaisilta tahroilta tai kaatuneilta kahvikupeilta vaan päinvastoin. Kierrätyspisteen ilmaiskappaleet ja äidinkielen luokan perimmäiseen hyllyyn muumioituneet kirjat pääsevät oppilaiden käsissä uudelleen eloon. Dekkarista tuleekin aarrekartta ja unohdetusta romaanista löytyy salaisia paikkoja joita kukaan ei ole aiemmin nähnyt. Tapettilaatikko rahisee inspiraatiota ja mattoveitset viiltävät tietään kohti uusi tarinoita.

Mikäli työhön innolla paneutuneet oppilaat raaskivat esitellä luomansa kirjamaailmat koko koululle, teokset tulevat esille kuvisluokan edustan vitriineihin ihasteltaviksi.

kirja ja origamijoutsenia leikelty kirja ja mattoveitsi

Joulukalenteri

Oppilaskunta on jokavuotiseen tapaan ideoinut ja toteuttanut Tapikseen joulukalenterin. Jokaiselle päivälle on oma yllätys, teema tai tehtävä.

joulukalenteri

joulukalenterin avattu luukku

 

Lucia

Maanantaina 13.12. oli perinteisen Lucia-esityksen vuoro. Kuudesluokkalaiset olivat valmistelleet esityksen, jossa Lucia-neidon johtaman kulkueen lisäksi saimme kuulla Pyhä Lucia-laulun kolmella eri kielellä. Esityksiä oli kolme, jotta turvavälit voitiin taata.

Luciakulkue

 

Pyjamamuotia

Tiistaina 14.12. Tapiksessa saatiin nähdä otteita  tämän vuoden pyjamamuodista, kun joulukalenterista avautui "pyjamapäivä". Luvassa tällä viikolla on vielä tonttulakkeja, vaihtoehtoja koulurepuille ja väljää pukeutumista.

oppilailla pyjamia

Reppuja

vaihtoehtoja repuille esimerkiksi pyykkikori
Amerikoista liikkeelle lähtenyttä reputonta koulupäivää on alettu viettää myös suomalaiskouluissa ja tänä perjantaina myös Tapiksessa, kun joulukalenterin luukusta ilmestyi uusi haaste. Teemapäivän haasteen ideana oli, että reppujen sijaan koulutarvikkeita kuljetetaan mitä erilaisimmilla välineillä. Tapislaiset ottivat haasteen vastaan ja koulukirjat nähtiin pyykkikoreissa, pahvilaatikoissa, pilkkijakkaroissa, lemmikkien kuljetuslaatikoissa jne..lisää vaihtoehtoja repuille

vaihtoehoja repuille

vaihtoehto repulle jakkara
vaihtoehto repulle pahvilaatikko vaihtoehto repulle joulusäkki

 

8A:n ja 9A:n yhteinen opintoretki Heurekaan 20.12.21

8A ja 9A pääsi yhteiselle opintoretkelle Heurekaan ma 20.12.21. Matkustimme sinne Hyvinkään Liikenteen tilausbussilla. Heurekassa pääsimme tutustumaan pysyvän perinteisen näyttelyn lisäksi kahteen juuri esille tulleisiin näyttelyihin: Katastrofien keskellä sekä SuperPUU. Näyttelyiden lisäksi pääsimme seuraamaan myös planetaarioesityksen ”Tähtien tuolla puolen”. Retki oli onnistunut ja mukava! Alla on vielä kaksi kuvaa Heurekasta: ensimmäinen on Katastrofien keskeltä - näyttelystä maanjäristys – simulaatiosta ja toinen on SuperPUU – näyttelystä.

superpuu näyttely

maanjäristys

Vuosi vaihtuu ja rakentaminen edistyy

Kevät lukukausi alkoi tammikuussa lumisissa merkeissä. Nostokurjet ovat hävinneet Tapainlinnan lisäsiiven työmaalta ja työskentely on selvästi jo siirtynyt ”sisätiloihin”. Tapislaiset saavat vielä odottaa koko kevään ennen kuin pääsevät kurkistamaan uuteen osaa. Lukuvuoden aikana on koululla moneen kertaan jouduttu hämmästelemään sitä, kuinka vähän iso työmaa vaikuttaa tai häiritsee koulun arkea.

Lisäsiiven rakennustyömaa

Näyttelyitä

Lukuvuoden aikana koulumme auloissa, luokissa, seinillä ja vitriineissä on esillä vaihtuvia näyttelyitä. Esille pääsevät mm. kuvataiteessa ja käsitöissä tehdyt työt ja tekniikat vaihtelevat perinteisistä kokeellisempiin.

maisemamaalauksia lisää maisemaalauksia

Alakoululaiset saivat inspiraation Afrikan eläimistä ja väreistä.

vesivärimaalauksia eläimistäKahdeksasluokkalaiset mukailivat katutaiteilija Jussi2Sevenin tyyliä.

saviveistoksia

Tapainlinnassa on hyvät mahdollisuudet tehdä myös savitöitä.

kirjoista tehtyjä veistoksia

lisää kirjoista tehtyjä veistoksia

Lukuvalmentaja Jutta vieraili yläkoulun valinnaisilla kuvataidetunneilla ja kirjoista syntyi silloin veistoksia.

Alakoulun talvipuuhia

Tapiksen alakoululaiset ovat nauttineet talvesta ja lumesta sekä oppitunneilla että välitunneilla. Jokainen luokka-aste on hiihtänyt useampana päivänä, yläpihalla oli pitkään erittäin suosittu jäämäki, kuvistunneilla on tehty lumiveistoksia, on käyty pulkkamäessä ja leikitty lumikasoissa.

Oppilaat rakentamassa lumea. Lumiveistos
Oppilaita jonottamassa pulkkamäessä

Oppilaita laskemassa mäkeä

50 aamua jäljellä

Perjantaina 25.3. 9.luokkalaiset juhlivat aamujen vähäisyyttä. Teemana oli "retro". Oppilaat olivat pukeutuneet eri tyyleihin eri vuosikymmeniltä, aulassa kilpailtiin ja keskusradiosta tuli retromusiikin toivekonsertti, jossa lähetettiin terveisiä tapainlinnalaisille. Oppilaat olivat koristelleen aulan hienosti.
Näissä tunnelmissa on hauska aloittaa kevään viimeinen jakso. Tsemppiä ysit!

oppilaiden ryhmäkuva ja pukukilpailun voittajat

limbokisa aulassa

retroradion toivelaatikko aulan koristeita

MOK eli monialaiset

Tapainlinnan yläkoulussa vietettiin monialaisten oppimiskokonaisuuksien viikkoa 3. ja 4. jakson vaihteessa  ma 21.3. - pe 25.3.2022. Viikolla ei pidetty normaaleja lukujärjestyksen mukaisia oppitunteja, vaan oppilaat kiersivät monialaisen oppimiskokonaisuuden aiheeseen liittyvissä pajoissa.
9. luokkien monialaisten viikon aiheena on Ysiltä yhteiskuntaan ja siihen sisältyvät oppiaineet olivat englanti, matematiikka, suomen kieli ja kirjallisuus, yhteiskuntaoppi ja oppilaanohjaus. 8.luokilla oli aiheena ilmastonmuutos.
7.luokilla aiheena olivat tunteet. Aihetta käsiteltiin uskonnon, ruotsin, musiikin, käsitöiden, kotitalouden ja kuvataiteen pajoissa. Viikon aikana vierailtiin myös taidemuseolla ja hyvinkään  nuorisopalvelut vierailivat koululla torstaina. Aiheeseen tutustuminen aloitettiin maanantaina koulumme kuraattorin Kati Riihelän pitämässä työpajassa.
ilmastoryhmätöitä

7.luokkalaisia taidemuseolla

Kaikki seitsemäsluokkalaiset pääsivät vierailemaan Hyvinkään Museokeskus Taikassa.

työpajatyöskentelyä

musiikin työpajatyöskentelyä

Seitsemäsluokkalaiset tutustumassa viikon aiheeseen. Keskittymistä musiikin työpajassa.

ryhmätyöskentelyä uskonnon pajassa

LUMA-viikko ma 28.3. - pe 1.4.

Koulussamme vietettiin LUMA-viikkoa (luonnontieteiden ja matemaattisten aineiden viikkoa) viikolla 13 (ma 28.3. - pe 1.4.). Tänä lukuvuonna matemaattisten aineiden lisäksi mukana oli ensimmäistä kertaa myös biologia ja maantiede – osasto. Koulun aulaan ilmestyi oppilaille joka aamu uusi LUMA-aiheinen “Päivän polttava kysymys”, johon oppilaat saivat päivän aikana vastata jättämällä täytetyn vastauslomakkeen vastauslaatikkoon. Jokaisena päivänä oikein vastanneiden tai lähinnä oikeaa vastausta olevien kesken arvottiin pienet palkinnot, ala- ja yläkouluun erikseen. Tiistaina saimme nauttia myös LUMA-aiheisen aamunavauksen kuuntelemisesta. Aamunavauksessa syvennyimme aiheeseen “Se, että tänä päivänä voimme istua ja tutkia ilmiöitä on pitkällisen kehityksen tulos. Siis jopa sinulle, joka nyt lippalakki päässä oppitunnilla istut, eikä opiskeluun löydy "motii", on mahdollista tutkia eri asioita ja vieläpä suhteellisen helposti”. Lisäksi viikolla 14 koulumme kolmasluokkalaiset pääsivät tutustumaan kemian ja neljäsluokkalaiset biologian laboratorioiden ihmeellisiin maailmoihin.

labravälineitä

vastauslaatikko

Penkkarit

Tapainlinnan kouluviikko loppui aprillipäivään ja penkkarirekkojen vierailuun. Tapainlinnalaiset kerääntyivät Torikadun varteen tervehtimään abeja ja tietysti pistämään suunsa makeaksi. Abit eivät tänäkään vuonna pettäneet, vaan tarjoilivat rekkojen lavoilta karkkisateen. Autojen lavoilla näkyi paljon tuttuja kasvoja, vanhoja tapislaisia.

Abeja ja abirekkoja

Abeja rekan lavalla

Lukuviikko 5.4.-9.4.

Lukuviikon päivänavaus:

Hyvää tiistaita tapainlinnalaiset!
Vietämme paraikaa valtakunnallista lukuviikkoa!

Äsken kuultu kappale tuli minulle tutuksi oman teiniaikani yhdestä suosituimmista leffoista Ten things I hate about you. Elokuvan yksi päähenkilöistä on yrmeän näköinen älykkö Kat jota nyt jo edesmennyt ja Batmanin Jokerina tunnetuksi tullut näyttelijä Heath Ledgerin hahmo suostutteli treffeille. Kat luki rennosti kuistinkaiteella istuen Sylvia Plathin kirjaa Lasikellon alla. Minäkin päätin lukea Plathin klassikkoa ja voin sanoa, että mitään en kirjasta silloin saanut irti! Rehellisesti sanottuna, näinköhän luin sitä loppuun asti. Se ei kuitenkaan lukemiseen kohdistuvaa kiinnostustani heikentänyt. Se ei vain ollut minun kirjani sillä hetkellä.

Matikan, fysiikan ja kemian opettajilta irtosi hykerryttäviä lukumuistoja. Laura kertoi pyöräilleensä keskellä yötä 24/7 auki olevaan Prismaan hakemaan Lars Keplerin dekkarisarjan seuraavaa osaa, koska ei malttanut odottaa. Taina puolestaan luki koulussa kirjallisuusklassikoita mutta piilotti niitä hömppäkirjanalta lainattujen kansipaperien taakse. Yleensähän kevyenä pidettyä kirjallisuutta luetaan piilossa ja klassikoita kannetaan ylpeydellä. ”Moni varmaan luuli, että taas se lukee tuota samaa Danielle Steelen kirjaa”, Taina pohti.

Ehkäpä huomenna, kun vietämme koko koulun lukutuntia klo 10 alkavalla tunnilla, palaan Sylvia Plathin seuraan uudelleen. Valitse sinäkin sinua kiinnostava teos huomista varten ja tuo se mukanasi kouluun. Se voi olla sarjakuva, lempikirjasi tai äidinkielen tunnille valikoitunut lukukirja. Olisi mukavaa, jos voisimme pitää luokkien ovet auki ja antaisimme toisillemme lukurauhan, myös opettajille. Oppilaskunta järjestää lukutunnille kilpailun, jossa keskimääräisesti eniten lukenut luokka palkitaan makeasti!

Voit osallistua tämän viikon aikana myös kahteen muuhun kilpailuun 2. kerroksessa, äidinkielen luokkien edustalla. Luvassa on opettajien lukusuosituksia sekä kuvaamataidon valinnaisryhmien upeista kirjatöistä inspiroituneita runoja, jotka ovat 7G -luokkalaisten käsialaa. Palkintona on, mitäpä muutakaan, kuin kirjoja!

Tälle viikolle sattuvat myös Pipsan ja Jessen koordinoimat 7. luokkalaisten lukiseulat ja lauantaina vietettävä Mikael Agricolan päivä. Eli siis sen tyypin, joka loi pohjan suomen kirjakielelle. Koomikko Ismo Leikola kommentoi haastattelussa, että ”haluan näin omasta puolestani lämpimästi kiittää Mikael Agricolaa. Kiva, että on tämäkin kieli paperille pantu. Kovasti olen tätä käyttänyt ja elantoni tällä tehnyt. Annan arvosanaksi suomen kielelle ihan kymmenen kautta kymmenen.” Tällä Leikola viittaa siihen, että suomen kieli on hulvatonta ja hauskaa kun sen äärelle pysähtyy. Miettikääpä vaikka lausetta ”Joskus joutsenet näyttävät kurjilta”.

Hyvää lukutaidon viikkoa! Sen teema, lukemalla parempi maailma, kääntää katseet ennen kaikkea lukemisen ja lukutaidon yhteiskunnalliseen merkitykseen. Maailmassa on tälläkin hetkellä ennätysmäärä konfliktia pakenevia ihmisiä ja on suuri haaste tukea lasten ja nuorten koulunkäyntiä kriisin keskellä. Lukutaito on ihmisoikeus, selviytymistaito sekä mahdollisuus siirtyä toiseen paikkaan liikahtamatta lainkaan fyysisesti.

Tänä aamuna äänessä oli lukuvalmentaja Jutta.

Yrittäjät Tampereella

9.-luokan yrittäjyyskasvatusryhmä retkeili tiistaina 5.4. talvisessa myrskysäässä Tampereelle. Bussi pysyi kuitenkin hyvin tiellä ja ensimmäisenä vierailukohteena oli Finlaysonin yli 200-vuotias, samalla yrityksellä ollut upea myymälä. Kierrätyspöydästä löytyi kierrätysfarkuista tehtyjä pyyhkeitä, muovipulloista valmistettuja räsymattoja sekä kierrätetyistä lakanoista kudottuja mattoja. Eläköön eko!
Syömässä kävimme Linkosuolla. Jälkiruokakahvit /limsat nautimme sokerimunkkien kera Pyynikin munkkikahvilassa. Näkötornissa kävimme ihailemassa myrskyisen harmaata maisemaa piposta kiinni pitäen!
Olihan reissu!Pyynikin näkötorni ja sisänäkymä Finlaysonilta

oppilaat seuraavat esittelyä yrityskylässä

oppilaat tekevät ryhmätyötä

Tehtävän tarkastusta


Kahvio

Pääsiäisen kunniaksi 8.lk yrittäjyyskasvatusryhmä järjesti koulun aulassa kahvilan. Oppilaat järjestivät tapahtuman itse ja toimivat myyjinä. Kahvilassa oli tarjolla mokkapaloja, karkkia ja juotavia. Kahvilaa mainostettiin koulun käytävillä ja oppilaat saivat tulla ostoksille välituntisin. Tapahtuma oli menestys ja oppilaat näyttivät pitävän vaihtelusta. Kahvilan tuotot menevät yrittäjyyskasvatusryhmän tuleviin retkiin ja tapahtumiin

kahvio aulassa

mokkapaloja ja keksejä

Ma 25.4.22 7A- ja 8A -luokkien opintoretki 

Matematiikkaluokat 7A ja 8A tekivät opintoretken pääkaupunkiseudulle Helsingin yliopistoon Kumpulan kampukselle Matematiikan ja tilastotieteen osastolle sekä Fazerilaan.

Fazerilan sisäänkäynti

Fazerila mignonpupu

Matematiikan ja tilastotieteen osastolla saimme nauttia tiedeluokka Summamutikan järjestämästä ohjelmasta sekä hieman kierrellä vapaasti Kampuksella. Summamutikan ohjelmassa tutustuimme avaruuden geometrisiin kuvioihin askartelemalla ja teoriaa kuuntelemalla. Paneuduimme kaareviin pintoihin mm. torukseen (donitsia muistuttava kappale) ja Möbiuksen nauhaan. Lisäksi pohdimme myös Pythagoraan lauseen toteutumista kaarevilla pinnoilla.

Fazerila xylitoltuotteita
Fazerilan yritysvierailulla meillä oli ensin ohjattu vierailukierros, jossa saimme tietoa yrityksen toiminnasta yrityksen alkujuurista nykypäivään asti sekä pääsimme tutustumaan yrityksen tuotteiden valmistusketjuun ja itse tuotteisiin. Kävimme myös vierailukeskuksen myymälässä sekä vietimme aikaa vierailukeskuksen piha-alueella.
Retkipäivä oli antoisa ja makoisa! 

Sähläämistä!

Pitkästä aikaa koronan jälkeen päästiin jälleen Sankarisähläämään! Turnaustunnelmasta nautti koko koulu. Pelaajat, yleisö ja opet käyttäytyivät kaikki mallikelpoisesti ja varsinkin ysien poikien tuomaritoiminta sai erityiskiitosta. Pelaten saatiin ohessa ratkottua myös jatkoon menneet luokat, jotka olivat seiskoista E ja B, kaseista D ja A sekä yseistä D ja B. Ai että oli kivaa!

sählyn pelaamista liikuntasalissa

Hyrian kevätkiertue

Torstaiaamuna 7. ja 8.luokkalaiset pääsivät tutustumaan ammattiopintoihin Hyrian Kevätkiertueen merkeissä. Koska koulun piha on vielä rakennustyömaan takia ahdas, Hyrian rekka kurvasi Tapainlinnan lähelle Torikadulle. Siellä pistettiin pystyyn tehtävärata, jossa kaikki halukkaat pääsivät testailemaan taitojaan. Rekan mukana kiertuetta vetämässä olivat nuorille tutut tubettajat Ella ja Helmi.

rekan lava ja esittelyjulisteita

opettaja rekan hytissä

pelillinen tehtävärasti

Taidetestaajat

Taidetestaajat tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille 1–2 kulttuurivierailua lukuvuodessa. Toiminnan tavoitteena on tarjota kaikille nuorille taide-elämyksiä. Koronarajoitusten kevennettyä vierailut ovat päässeet käyntiin uudelleen täydellä teholla. Tapainlinnalaisten ensimmäinen vierailu oli Helsingin kulttuuritalolle Game Music Collectiven suureen pelimusiikkispektaakkeliin! Luvassa oli annos suomalaista ja ulkomaalaista pelimusiikki soitettuna 20-hengen orkesterilla jota johti kapellimestari Eero Lehtimäki. Toinen vierailu tehdään Kansallisteatteriin Red Node Companyn Aleksis Kivi näytelmään.

näkymä lavalle

Kevätlounas

Tänä vuonna Tapainlinnassa päästiin viettämään periteistä kevätlounaspäivää. Ruokalaan katetaan yhdeksänsille luokille juhlalounas, jonka heille tarjoilevat seitsemänsien ja kahdeksansien luokkien oppilaat. Lounaalla pidetään puheita ja kuunnellaan oppilaiden juhlapuheita, joissa muistellaan värikkäitä yläkouluvuosia. Tämän kevään puheissa nousivat esille maskit, ulkovälitunnit ja monet muut korona-aikaan kuuluneet asiat.

Keskiviikkona yhdeksänsien luokkien juhliessa perinteisellä kevätlounaalla, seitsemännet ja kahdeksannet luokat pistivät pystyyn norsupalloturnauksen. Luokat pelasivat toisiaan vastaan Kankurin kentällä. Seitsemänsien luokkien mestaruuden voitti 7E.

Katettu juhlapöytä

katettu pöytä ja ryhmäkuva yhdeksäsluokkalaisista

norsupalloa kankurin kentällä.jpg

Vanhat

Tänä vuonna vanhat eivät vielä päässeet perinteiseen tapaan tanssimaan koululle, mutta he kävivät kuitenkin tervehtimässä vanhoja opettajia ja koulua. Tansseja oli mahdollista seurata netistä streamin välityksellä.

vanhat tulossa koululle

Vanhoja kauniissa asuissa

9A:n vierailu Olkiluotoon

Muutaman vuoden tauon jälkeen matikkaluokille tarjoutui mahdollisuus päästä vierailemaan Olkiluodon ydinvoimalassa. Pandemiatilanne esti kiertoajelun tehdasalueella ja Onkalo-vierailun, mutta 9A pääsi kuitenkin tutustumaan ydinvoimalan toimintaan Vierailukeskuksessa. Toimintaan tutustuttiin sekä auditoriossa esityksen myötä että Vierailukeskuksen näyttelytilassa. Saimme myös ensikäden tietoa Olkiluoto 3:n testausvaiheesta, tietosuojan sallimissa rajoissa toki. Ydinjätteen loppusijoituspaikka Onkalon kupariputki herätti paljon kiinnostusta: sinne mahtuu joko sata sauvaa tai 10 oppilasta.

Kuvituskuvia kollaasissa, oppilaita tutkimassa näyttelyä ja syömässä eväitä

Päivitetty 13.9.2022