Opettajien lukuvuosi alkaa
Jo Hyvinkään peruskoulun tapaan opettajat lukuivat vuosien alussa Hyvinkää saliin kuuntelemaan luentaa. Tämän lukuvuoden aloitti Perttu Pölösen luento tulevaisuuden lukujärjestys. Luennossa hän po, mitkä taidot ovat tekoä häiriöitä, koneet tai eivät voi korvata. ”Keskittymiskyvystä on tulossa supervoimasta”. Tulevaisuuden lukujärjestyksestä löytyivät mm. sellaiset oppiaineet kuin kommunikaatio, pitkäjänteisyys ja myötätunto.
Tapiksen opettajien päivä jatkuu luennon jälkeen turvallisuuskoulutuksella. Turvallisuuskouluttajat Leena Malinen ja Ari Heikkilä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksesta vetivät sammutusharjoituksen koulun pihalla. Kaikki opettajat pääsivät ”sammutushommiin”.
Ryhmäytyspäivä
Koko koulun ryhmäytyspäivää vietettiin 13.8.. Tapainlinnan koulun luokittain viettämään perinteistä ryhmäytyspäivää, joka oli täynnä yhteistyötä ja hauskanpitoa. Ryhmäytyspäivät tarjoavat jokaiselle löytää paremmin koulutovereihin ja hoitaa luokkien yhteisöllisyyttä. Ohjelmassa oli monipuolisia aktiviteetteja ja tehtäviä, jotka rohkaisivat oppilaita sopimusta. Ryhmäytyspäivän ilmapiiriä mukana oli luomassa myös Hyvinkään seurakunta, nuorisopalvelut, liikuntapalvelut, Tahko ja HSU.
Lukuvuoden avajaiset
Tapainlinnan koulun koulurauha lukuvuodelle 24-25 heinäkuu koko koulun yhteisessä tilaisuudessa 15.8. Lisäksi opekuoro ja -bändi esiintyi ja uudet oppilaat ja henkilökunta toivottiin Suomessa tapaan tervetulleiksi.
"Koulurauha voi tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Se voi olla sitä, että saa olla omaa, joka ei voi jäädä, on ystävän tuntee olonsa turvalliseksi koulussa. Me luomme yhdessä koulurauhan."
Tämän sanoman myötä kaikille mitä parasta alkanutta lukuvuotta!
Jättipalsami
Kaikki Tapainlinnan koulun 8.luokkalaiset osallistuvat biologian tunnilla lähiympäristön vaalimiseen torjumalla haitalliseksi vieraslajiksi määriteltyä jättipalsamia. Tämän torjuntatyötä on tehty vuosia koulun lähiympäristössä ja jättipalsamiesiintymän kokokin hyväksyttynä.
Omin voimin
Hyvinkään kaupunki järjesti toukokuussa 2024 Omin voimin töihin - kampanjan, jossa haastettiin kaupungin työntekijöitä kulkemaan työmatkat kävellen, pyöräillen tai muuten omin lihasvoimin. Haastekampanjan voitti Tapainlinnan koulun henkilökunnan tiimi.
Ekaluokkalaiset retkellä
Ekaluokkalaisilla oli upea retkipäivä Sääksissä 30.8. Aurinko lämmitti ja halukkaat pääsivät uimaan ja saunamaan. Lisäksi paistettiin makkaraa, syötiin omia eväitä ja leikittiin. Löytyipä ruohikosta sammakonpoikanenkin, jota päästiin ihailemaan.
Partiolaiset
Partiolaiset esittelivät oppilaille toimintaansa elokuussa Tapainlinnan koulun pihalla. Tämän harrastuksen kautta uusia ystäviä ja opitaan monia hyödyllisiä taitoja.
Ridasjärvellä
Kaikki 7.luokkalaiset kävivät vesistöretkellä Ridasjärven lintutornin rannassa. Retkellä tutustuttiin järven kasveihin ja vesiselkärangattomiin sekä tutkittiin vedenlaadun.
Retkeilyvalinnainen
Valinnaisessa alakoulun retkeilyssä on syksyllä retkeilty polkupyörillä ympäri Hyvinkäätä, käyty uimassa maauimaalla, frisbeegolfattu Sahanmäessä ja harjoiteltu ruuanlaittoa niin keittimillä kuin nuotiolla.
Telttailussa kasasimme Haltin tunneliteltan ja Miltecin Iglu-vaellusteltan. Harjoittelimme myös riippumaton ripustamista ulkosorkka-solmulla ja kertasimme ilmansuuntia ja jokaisen oikeuksia.
Historiallisia esineitä
Yläkoulussa oppilaiden harrastuneisuus voi näkyä luokkien yhtey dessä olevissa vitriineissä. Eräs k ahdeksasluokkalainen oppilas on innostunut ja toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista ja esineistä , ja häni koululle näytille sopivaan maailmansodassa taistelleen saksalaissotilaan kypärän, suomalaissotilaiden tupakansytyttimen, sideharson, ammus vyön ja pullon rahoja .
Ammusvyö valmistettiin Itävallassa vuonna 1915 ja toisessa maailmansodassa käytettyyn kivääriin. Se oli käytössä myös Saksassa, ja oppilaan isänisä löysi sen purettavasta rakennuksesta 1980-luvulla. Tupakansytytin oli oppilaan isänäidinisän käytössä toisessa maailmansodassa.
Saksalaisista rahoista kolikko oli toisen maailmansodan aikainen ja setelit sitä ennen käytössä ollut. Neuvostoliiton rahan oppilaan isänäidinisä oli ottanut kuoll een venäläissotilaan rintataskusta. Hän myös käytti kenttäpulloa jatkosodassa.
Kranaatti on replika eli kopio saksalaisesta toisessa maailmansodassa käytetystä jota varsikäsikranaatista, myös Suomen armeija käytti sodassa. Yhdysvaltalainen ammuslaukku taas oli käytössä toisen maailmansodan Tyynenmeren sodassa, jossa Yhdysvallat soti Japania vastaan.
7.luokkien biologian tunnilla
Oppilaan kertomus:
"Meidän ryhmä, (jossa oli kivaan mutta) valmisteltu kaloja muiden ryhmien kanssa. Meidän ryhmämme onnistui hauki ja löytyy myös sudenkorea toukka sen mahasta. Se oli paljon ällöttävää, tosia ja kiinnostavaa. Myös onnistunut sen aivot ensimmäisenä ja ei ollut aika pienet En tekisi itse tätä, mutta oli se hyvä kokemus.Osa ihan innokkaita tähän ja osaan oli enemmän huolissaan Biologian tunti."
9.luokkien oma projekti
9.musiikkiluokkien omassa projektissa valittiin itse kappale ja kokooonpano, sitten harjoiteltiin ja lopuksi määräyksessä. Muista ryhmistä sai lainata soittajia ja opelta pyytää apua.
Taidetestaus
Taidetestaajat on kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille sopiva vierailla taiteen parissa.
Toiminnan tarpeellinen nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja kokemuksestaan perus mieliteltupide.
Taidetestaajat-tuotanto tuottaa Suomen lasten kulttuurikeskusten liitto. Toiminta käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston aloitteesta lukuvuosina 2017–2020. Päärahoittajana toimivan Kulttuurirahaston lisäksi mukaan lähti Svenska kulturfondet. Myös Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitti hanketta syksystä 2020 kevääseen 2024, mutta eduskunta päätti olla jatkamatta rahoitusta syksystä 2024 alkaen. Tällä hetkellä ohjelma toimii Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin tuella. Tapainlinnalaiset pääsivät ensimmäisellä kerralla sirkukseen. Kaikki kahdeksasluokkalaiset matkustivat linja-autoilla Keravalle, jossa odotti kunnon sirkusteltta. Esityksestä vastasi Arctic ensemble sirkusryhmä esityksellä Ensembled. Esityksen jälkeen yleisö sai kysellä sirkustaiteilijan elämästä, arjesta ja siitä kuinka teos oli syntynyt.
Kulttuuripolku Hyvinkääsalissa
8.luokkalaiset pääsevät syksyisin Rocktehdas Hyvinkään järjestämään konserttiin Hyvinkääsaliin. Konsertti on osa kaupungin järjestämää kulttuuripolkuohjelmaa. Rocktehdas Hyvinkää on musiikkikoulu, johon kaikki musiikista innostuneet ovat tervetulleita. Konsertissa esitellään erilaisia soittimia ja musiikkilajeja.
Girls in Tech Nordics -tapahtuma 2.10.2024
Keskiviikkona 2.10. Tapiksen 2 oppilasta osallistui Koneen tiloissa0 Girls in Tech Nordics -tapahtumaan. Girls in Tech Nordics on Pohjoismaissa toimiva kansalaisjärjestö, joka pyrkii saamaan enemmän naisia tekniikan pariin. Järjestö nuorille tytöille inspiroivia tapahtumia kaikkialla Pohjoismaissa, joissa esitellään teknologiamaailmaa ja mahdollisia tulevia uria teknologian parissa.
Koneen ovat lisäksi mukana Konecranesin ja Iittalan edustajat. Kuulimme kuuluisia naisten uratarinoita tutustuimme yritysten tuotteisiin, mm. hypistelimme Oiva Toikan lintuja ja pääsimme käymään monessa useassa hississä. Kaiken kruunasi herkullinen tarjoilu!
Uno-pelivälkkä
Uno-välkät ovat koulun omaa välituntitoimintaa Luma-siiven erityisopettajan tilassa. Pelataan aidosti yhdessä, kännyköillä ei ole sijaa näissä karkeloissa. Ahkerasti pelaamalla voi päästä UNO MASTER-lopputurnaukseen, johon haastetaan myös joku opettajasta.
Kipinävierailu
Tapainlinnan koulun matikkaluokkalaiset käyvät Suomella vierailulla Hyvinkään lukion luma-viikolla. Kuvassa 8A:n taidonnäyte, kun kasveista eristettiin väripigmenttejä.
Halloween
Tapainlinnan koululla Halloweenia vietettiin tunnelmallisissa merkeissä. Opettajat toivat tunnelmaa Halloweenin opetukseen pukeutumalla kukin omalla tyylillään teeman mukaisiin asuihin. Tämä sai myös oppilaat arvailemaan, mihin asuihin eri opettajat olivat pukeutuneet. Halloween näkyi myös kurpitsojen muodossa.
Maatalousmarkkinat
Koulun maitokoneesta loppui maito, mutta onneksi ykköset pelastivat häiriöt ja lähtivät lypsylle nelosluokkalaisten Sinttu-lehmän luokse. Markkinoilla myös kierrettiin kummioppilaiden esittelypisteitä ja pelattiin erilaisia pelejä.
Heureka
Tänä syksynä koulumme seiskaluokkalaiset tekivät luokkaretken Heurekaan. Menimme tilausbussein ja otimme koululta eväät. Heurekassa tutustuimme Leikin voima - ja Matkalla avaruudessa - näyttelyihin ja osallistuimme ohjattuun Aurinkokunta-esitykseen.
Näytelmiä
8-luokkalaiset tutustuivat ue-tunnilla pyhimyslegendoihin ja tekivät niistä perustuvia näytelmiä
Musikaaliretki Turkuun
7C ja 8C tekivät 13.11. musikaaliretken Suomen Turkuun. Ohjelmistossa oli 2000-luvun alun elokuvaan perustuva Once-musikaali. Aikaisen lounaan jälkeen lähtettiin taipaleelle hilpeissä merkeissä ja matka-aika käytettiin hyödyksi opettelemalla mm. yhteislaulujen sanoja parin viikon päästä olevaan konserttiin.
Itse musikaali sai ansaitut aplodit ja pääosan esittäjä Mikael Saari ehti piipahtaa tervehtimässä oppilaita ja kertomassa hetken omasta työstään musikaalinäyttelijänä. Tässä lisää kommenttia oppilailta reissun jälkeen:
Mukava yhteisen luokkahengen kohotus ja mukava päivä.
Se oli tosi kiva tunnelma eikä sen aikana tullut tylsää ja siihen jaksoi keskittyä koko ajan esitys ja kokonaisuus oli 6/5 :D
Esi ajaksi oli kohtia jossa meinasin nukahtaa ja oli kusin kohdissa myös tylsä, nyt kun laulu riittää liikaa. Esitys oli kuitenkin hyvä, koska siinä oli niin paljon erilaisia valoja ja pidin muutenkin esityksestä koska se kertoi osaksi rakkaudesta
Tarina oli kylläkiva, mutta siinä kiroiltiin liikaa. Musiikki harvinaisen hyvää nykymusiikiksi.
Esitys oli kivaa katsottavaa ja hyvin tehty!
Lavastus oli todella tunnelmallinen, vaikka ei niin spektaakkelinen kuin muissa! Juoni oli nolla, varsinkin kun vähentää ei paljastettu nimiä! Loppu jätti tulkinnanvaraa itselle, ja pystyy keksiä itse miten tarina loppuisi. Ja laulut oli todella hyviä, mitä oli kiva melodia.
Esitys oli todella hyvä ja hyvin tehty. siinä oli mukana huumoria ja rakkautta. Musikaalista jäi hyvä fiilis ja laulut olivat tarttuvia ja hyviä.
Musiikki ja rakkaus
Lemmikkikurssi
Syyslukukausi alkaa olla lopuillaan ja samalla lemmikkikurssin vierailijat ovat jo kaikki käyneet. Tänä syksynä Tapainlinnassa aloitti uusi valinnaiskurssi lemmikkieläimistä. Kurssilla olemme käsitelleet lemmikin valintaa, hoitoa ja vaikutusta omistajansa hyvinvointiin. Olemme käyneet tutustumassa lemmikkieläinliikkeeseen. Harjoittemme yhdessä luokan akvarion hoitoa ja tutustuimme lukuisiin eläinvierailijoihin. kurssilainen myös askarteli oman kivilemmikin.
7A ja 8A -luokkien yhteinen opintoretki Aalto-yliopistoon sekä Fazerilaan
7A ja 8A -luokat tekivät ti 19.11. koko päivän kestävän opintoretken Espooseen Aalto-yliopistoon sekä Vantaalle Fazerilaan. Mukana koko retken ajan meillä oli Hyvinkään Liikenteen tilausbussi ja saimme retkelle mukaan eväät koululta. Aalto-yliopistolla pääsimme tutustumaan Otaniemen kampukseen oppaan johdolla ja tutustumaan myös fysiikan mekaniikan saloihin legojen avulla laboratorio-työpajassa. Fazerilassa meillä oli vierailukeskuksessa opastettu näyttelykierros, jossa pääsimme tutustumaan mm. kasvitieteelliseen puutarhaan, Fazerin synnyinjuuriin, Fazerin tuotteisiin ja Fazerin nykyiseen toimintamalliin. Lisäksi meillä oli mahdollisuus käydä vierailukeskuksen tässä yhteydessä myymälässä.
Opintoretkipäivä oli antoisa ja mukava
Kummitunnit 7B ja 4AC
Nelosten ja seiskojen kummitunneilla on pelailtu erilaisia lautapelejä ja korttipelejä. Oppilaat ovat päässeet tutustumaan toisiinsa ja viettämään pienen rennon hengähdyshetken koulukiireiden keskellä.