Hangonsillan asemakaavojen nimistöä

Hangonsillan uusimpien asemakaavojen nimistö perustuu pääosin eri puolilta Suomea Amerikkaan kohdistuneeseen siirtolaisuuteen. Hyvinkää toimi tässä organisoidussa siirtolaisliikenteessä merkittävänä välietappina: lähinnä junalla tulleet siirtolaiset jäivät usein Hyvinkäälle odottamaan pääsyä laivoihin, joiden tyypillisin reitti kulki Hangosta Kööpenhaminan kautta Hulliin ja edelleen sieltä Amerikkaan. Yöpymispaikkana oli mm. Kalle Saukkosen siirtolaishotelli. Saukkosenkuja löytyy vanhastaan Siltakadun alueelta.

 

Ameriikanraitti on alueen lävistävä kevyen liikenteen keskusraitti. Nimi kokoaa alueen sisäisen liikenteen ja toiminnot, ja on myös nimenä teeman yhteenkokoava.

Astreankatu ja Uraniankatu; Siirtolaisliikennettä Hangosta Englannin kautta Amerikkaan välitti useakin laivayhtiö, mutta tärkeimmäksi nousi FÅA (Finska Ångskepps Aktiebolag, Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiö, myöh.. Effoa). 1890-luvulta alkaen yhtiön laivat liikennöivät mm. Hangosta Kööpenhaminan kautta Hulliin. Yhtiön tärkeimmät siirtolaislaivat olivat s/s Urania ja s/s Astrea (tai Astraea).

Atlantti; Keskeinen kaupunkiaukio Ameriikanraitin, Hullinraitin ja Hangonasemanraitin risteyksessä. Liittyy alueen muuhun nimistöön, joka kuvaa siirtolaisliikennettä Amerikkaan.

Ellis Islandin puisto; Ameriikanraitilla sijaitseva saarekemainen leikkikenttäalue. Ellis Island oli New Yorkin edustalla sijainnut 1892-1954 toiminut siirtolaisten vastaanottokeskus, jonka läpi miljoonat siirtolaiset saapuivat Yhdysvaltoihin.

Hangonsilta; Alueen nimi valittiin arkkitehtikilpailua edeltäneessä avoimessa nimikilpailussa. Hangonsilta-nimitystä on käytetty Hangonradan ylittäneestä Siltakadun sillasta, joka valmistui vuonna 1955.

Hangonasemanraitti; Hankoon haarautuva rata valmistui aluksi yksityisrahoitteisena vuonna 1874 ja sen matkustajaliikennettä varten rakennettiin oma asemansa. Siirtolaisliikenne vaihtoi junaa Hyvinkäällä. Vanha Hangonasema on nykyään osa Suomen rautatiemuseon aluetta. Rautatiemuseo on toiminut Hyvinkäällä vuodesta 1974.

Hangonsatamanraitti; Siirtolaisten matka jatkui Hyvinkäältä Hangon aseman ja sataman kautta edelleen Kööpenhaminan ja Hullin kautta Amerikkaan.

Hankopaanankatu ja Hankopaananraitti;  Radanvarren katu ja nopean kevyen liikenteen yhteys, joka on nimetty Hangonradan kansanomaisen kutsumanimen mukaan.

Hullinraitti; Hull oli tärkein Hangosta lähteneiden siirtolaislaivojen määränpää Englannissa. Hullista siirryttiin useimmiten Liverpoolista lähteneisiin valtamerilaivoihin.

Kenkätehtaankatu; Hangonradan vartta noudattava katu, joka kulkee August Väisäsen vuonna 1928 perustaman ja Rentto-suvun 1930-luvulla ostaman kenkätehdaskiinteistön kautta Suutarinkadulle. Kenkätehtaan toiminta loppui 1990-luvulla ja rakennus muutettiin toimistokäyttöön.

Polariksenpuisto; Lukio-monitoimitalo Kipinän viereinen puisto, joka on nimetty erään Suomen Höyrylaivaosakeyhtiön (FÅA) Hangosta siirtolaisliikennettä harjoittaneen höyrylaivan mukaan.

Ulappa;  Katuaukio Ameriikanraitin ja Uraniankadun risteyksessä, viittaus valtameren ylitykseen.

Vanhankirkonsilta; Hangonradan ylittävä, kohti Vanhaa kirkkoa suuntaava ja Hangonsillan alueen muuhun keskusta-alueeseen yhdistävä kevyen liikenteen silta, joka liittyy radan toisella puolella Vanhankirkonkujaan.

Vanhankirkonraitti; Vanhankirkonsillalle johtava kevyen liikenteen yhteys Hangonsillan alueen puolella.

Veturitallinpuisto; Puistoakseli, jonka näkymäpäätteenä on entisen Hangonaseman veturitalli.

Päivitetty 19.9.2024