Rotat

Yleistä

Rotta eli isorotta saapui Suomeen 1700-luvun loppupuolella tai 1800-luvun alkupuolella. Alkujaan rotat ovat kotoisin Sisä-Aasiasta ja ovat levinneet ympäri maailmaa laiva- ja kauppaliikenteen mukana. Rotat lisääntyvät nopeasti ja sopeutuvat hyvin, jonka takia ne ovat hyvin sinnikkäitä haittaeläimiä. Rotat saastuttavat ulosteillaan elintarvikkeita ja voivat luonnossa saalistaessaan vähentää luonnon monimuotoisuutta. Rotat aiheuttavat vahinkoa myös rakenteille, kaapeleille, laitteille ja pakkauksille. Rotat voivat myös levittää erilaisia tauteja, kuten Leptospiraa, salmonellaa sekä suolistobakteereihin kuuluvaa E.coli-bakteeria. 

Rotta

Tunnistaminen

Rotan voi sekoittaa kotihiiriin, metsähiiriin tai vesimyyriin. Hiiret ovat rottia selkeästi pienempiä ja vesimyyrällä puolestaan on yleensä rottaa lyhyempi ja karvaisempi häntä, tummempi turkki, tylpempi kuono ja ja pyöreämpi ruumis.

Väritys Selkäpuolelta ruskea, vatsapuolelta vaaleanharmaa
Paino jopa 600 g
Ruumiin pituus 11-28 cm
Hännän pituus Lähes yhtä pitkä kuin ruumis
Häntä Suomuinen ja paksu
Ruumiin muoto Suoraviivainen
Kuono Suhteellisen pitkä ja terävä

Torjunta ja ehkäisy

Rottien torjunnassa ennaltaehkäisy on oleellisessa roolissa. Tärkein ennaltaehkäisyn keino on jätehuollon asianmukainen järjestäminen. Rottia voi lisäksi myös loukuttaa ja myrkyttää. Rottien torjunnasta ja ehkäisykeinoista kerrotaan alapuolella tarkemmin:

Jätehuolto

Jätehuolto tulisi järjestää niin, ettei jätteet pääse leviämään ympäristöön. Lisäksi on tärkeää, että roska-astiat ovat tiiviitä tai muuten sellaisia, etteivät haittaeläimet pääse niihin. Biojätteiden kompostointi tulee hoitaa niin, ettei haittaeläimet pääse astioihin sisään. Astian tulee olla siis suljettu, mutta hyvin ilmastoitu. Taajama-alueilla kompostorin tulee olla myös lämpöeristetty. Ruokajätteitä ei tulisi laittaa avokompostoriin, WC-pönttöön tai viemäriin, sillä rotat pääsevät näihin käsiksi. Viemärien ruokajäte voi toimia rotille hyvänä ravinnonlähteenä ja luoda suotuisat olosuhteet rotille.

Lintujen ruokinta

Lintujen ruokintaa rotta-alttiilla alueilla ei tulisi tehdä. Lintujen ruokinta-alueilta tippuu usein maahan siemeniä ja talia, mikä houkuttelee haittaeläimiä paikalle.

Pesimäpaikkojen vähentäminen

Rotat tarvitsevat menestyäkseen myös pesimäpaikkoja. Rottien ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää ylläpitää piha-alueiden siisteyttä. Esimerkiksi lauta-, romu- risu- ja lehtikasat on hyvä siivota pois. Terassien ja patioiden aluset on hyvä tarkistaa säännöllisesti mahdollisten rottapoikueiden varalta.

Loukuttaminen ja myrkytys

Rottia voidaan hävittää loukuttamalla. Loukutus tulee tehdä loukkujen valmistajien ohjeiden mukaan. Lisäksi rottia voidaan myrkyttää tuholaistorjujan toimesta. Tällöin tuholaistorjuja laittaa myrkyn yleensä syöttilaatikoihin. Laatikot tulee merkitä myrkytyksestä kertovalla varoituslapulla.

Havainnot

Mahdollisista havainnoista pyydämme ilmoittamaan palautepalvelussa https://www.ehyvinkaa.fi/palaute/puistot-ymparisto-ja-ymparistoterveys/. Valitse Palautteen aiheeksi "Haitalliset vieraslajit - Kasvit, eläimet".

Lähteet ja lisätietoa

Vieraslajit.fi - Rotta

Ohjeita rottien torjuntaan

Päivitetty 19.9.2024