Hyvinkään kaupungin arviointikertomuksessa 2023 tuodaan esille onnistumisia ja kehittämiskohteita

Tarkastuslautakunta kertoo arviointikertomuksessaan, toteutuuko kaupungin palveluissa ja toiminnassa kaupunginvaltuuston tahto sekä toiminnan tuloksellisuus ja tarkoituksenmukaisuus. Valtuusto käsitteli arviointikertomusta 2023 kokouksessaan 27.5.2024.

Toiminnan tavoitteiden toteutuksessa jäi parantamisen varaa

Valtuustotason toiminnan tavoitteista toteutui täysin vain 41 %. Kaikkien tavoitteiden kohdalla niiden toteutumattomuus ei johtunut kaupungista riippuvista syistä. Tällaisia olivat Hangonsillan seuraavan asuinalueen asuntorakentamisen aloittaminen ja Sveitsin asuinalueen suunnittelun eteneminen.

Tarkastuslautakunnan mielestä on myönteistä, että strategisesti tärkeä tavoite maavarannon kasvattamisesta elinkeino- ja yritystoiminnan tarpeisiin saavutettiin. Sen sijaan toinen tärkeä tavoite, kaupunkikeskustan kehittämissuunnitelman toimeenpano jäi saavuttamatta. Kaupunkikeskustan kehittämiseen ja siihen kiinteästi liittyvään liikenteen yleissuunnitelmaan kohdistuvaa valmistelua on jatkettu seitsemättä vuotta. Toimenpiteet eivät ole edenneet vuosittain asetettujen tavoitteiden mukaisesti eikä asetetuissa aikatauluissa.

Talouden tavoitteet toteutuivat hyvin. Tilikauden tulos oli arvioitua oleellisesti parempi ja keskeiset talouden tunnusluvut olivat pääosin hyvällä tasolla.

Kestävä kehitys näkyy kaikilla toimialoilla

Vuodelle 2023 talousarviossa asetetut kestävään kehitykseen liittyvät tavoitteet toteutuivat kiitettävästi. Pelikirjan eli kaupunkistrategian kestävän kehityksen periaatteet eivät ole jääneet vain teoreettiselle tasolle, vaan niitä on viety käytäntöön kaikilla toimialoilla. Kaupunki on mm. osallistunut energiansääs­tötoimenpiteisiin, tukenut ympäristöystävällisyyttä ja vastuullisuutta hankinnoissa, tukenut kestävää kehitystä sekä kaavoituksellisin keinoin että pohjavesien suojelussa sekä rakennushankkeissa ja tapahtumien järjestämisessä. Lisäksi kaupunki on edistänyt ympäristötietoisuuden jakamista kuntalaisille ja yrityksille.

Kaupunki on tehnyt oikeanlaisia ja vaikuttavia toimenpiteitä energiankulutuksen vähentämiseksi. Tästä kertoo kaupungin energiansäästötavoitteen saavuttaminen jo etuajassa.

Marraskuussa 2023 käyttöön otettu Ympäristövahti on erinomainen ympäristötyön edistymisen seuranta- ja raportointiväline. Kuntalaiset pääsevät sen avulla seuraamaan kaupungin kotisivulla konkreettisesti, miten mikin ympäristötyöhön liittyvä toimenpide on edistynyt ja miten esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöt ja talousveden kulutus on vuosittain kehittynyt. Tarkastuslautakunta esittää, että ympäristövahdista tehtäisiin kaupungin eri sosiaalisiin kanavaiin nostoja. Näin ympäristötyöhön liittyvien toimenpiteiden edistyminen ja toteutuminen tulisi kuntalaisille vielä näkyvämmäksi.

Tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan kaupunginvaltuuston hyväksymän Hyvinkään kestävä liikkuminen 2023 -ohjelman toteuttaminen on jäänyt vaillinaiseksi. Ohjelma sisältää tärkeitä toimenpiteitä, mitkä tukisivat Pelikirjan linjauksia ekologisen kestävyyden edistämisestä. Siksi lautakunta ehdottaakin kyseisen ohjelman toteuttamista ja samalla tarkastelemaan sen päivittämistarvetta.

Kaupunki on erilaisin ohjein ja toimenpitein huomioinut ilmastossa tapahtuvat muutokset suunnitellessaan kaupunkirakennetta ja infrastruktuuria. Tarkastuslautakunta pitää erittäin tärkeänä, että kaupunki varautuu tulevaan ilmastonmuutokseen ennakolta. Tällä tavoin voidaan vähentää riskejä, joita sään ääri-ilmiöt voivat aiheuttaa kaupunkiympäristölle ja asukkaille.

Nuorisopalvelut tekee arvokasta työtä – varsinkin kun yhä enenevä määrä nuoria ei koe kuuluvansa yhteiskuntaan

Suurin osa hyvinkääläisistä nuorista voi hyvin ja he kokevat osallisuudentunnetta. Tarkastuslautakunta on kuitenkin huolestunut kehityskulusta, jonka mukaan yhä enenevä määrä nuoria ei koe kuuluvansa yhteiskuntaan. Nuorten yksinäisyys ja kaverittomuus on myös lisääntynyt korona-ajan jälkeen. Lisäksi nuorten kasvava väkivallan ja ilkivallan käyttö ja kyseisen kulttuurin ihannointi on huolestuttavaa.

Nuorisopalvelut tekee monipuolista yhteistyötä koulujen ja useiden muiden tahojen kanssa. Nuorisopalveluilla on hyvä kokonaiskuva kaikista kumppaneista ja kyky verkostoitua.

Nuorisotyöntekijät ovat hyvin ajan hermolla, sillä he ovat joustavasti muuttaneet toimintansa sisältöä ajan ilmiöihin sopivammaksi. Nuorisopalvelujen Hyvinkäällä järjestämä kerho- ja ohjaustoiminta on erittäin monipuolista. Toiminnan kautta nuoret kokevat osallisuuden tunnetta, saavat ystäviä ja kokevat olonsa turvalliseksi luotettavan aikuisen seurassa.

Hyvinvointialueen vastuulle siirtyneellä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollolla on oma tärkeä roolinsa nuorten hyvinvoinnin tukijana. Tarkastuslautakunta näkee huolestuttavana, että noin puolet kouluterveyskyselyyn vastanneista nuorista kokee lääkärille pääsyn vaikeana. Lisäksi lakisääteiset lääkärin suorittamat terveystarkastukset eivät ole käytännössä toteutuneet lähes ollenkaan, sillä pakollisten lääkärintarkastusten toteutuma oli keskimäärin 4 % lukuvuonna 2022–2023.

Tarkastuslautakunta kaipaa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen vaikuttavuutta mittaavia tavoitteita ja mittareita, joilla voitaisiin todentaa ennaltaehkäisevän toiminnan ja varhaisen tuen hyötyjä. Ne antaisivat konkreettista näyttöä työn vaikuttavuudesta.

Henkilöstölle tarjottavista työkykyä tukevista toimista osaa hyödynnetään erittäin vähän

Kaupungin henkilöstön työkyvyttömyyspoissaolot ovat koronavuosien jälkeen laskeneet.

Lisäksi sairauspoissaolopäivien määrät Hyvinkäällä ovat olleet viime vuosina pienemmät kuin kunta-alalla keskimäärin.

Kaupungilla työnantajana on käytössä henkilöstönsä työhyvinvointia tukevia toimia. Kuitenkin henkilöstö hyödyntää osaa niistä hyvin vähän.

Työvoiman vähentyessä kunnat kilpailevat sekä keskenään että yksityisen sektorin kanssa työntekijöiden saatavuudesta. Tarkastuslautakunta näkeekin tärkeänä, että Hyvinkään kaupunki toteuttaa henkilöstön pito- ja vetovoimaa vahvistavia toimenpiteitä. Osana tätä kaupungin on syytä tarkastella, ovatko henkilöstön työhyvinvointia tukevat seikat kilpailukykyisiä muihin kuntiin nähden.

Hyvinkään vuokramarkkinatilanne kohtuullisen hyvä

Hyvinkäällä ARA-vuokra-asuntojen vuokrataso on erittäin kilpailukykyinen lähikuntiin verrattuna. Tämä on oiva kilpailuetu markkinoitaessa Hyvinkäätä asuinpaikkakuntana.

ARA-vuokra-asuntoja on Hyvinkäällä kohtuuhyvin tarjolla ja tähän Hyvinkään Vuokra-asunnot Oy:n suunnitelmallisella ja pitkäjänteisellä asuntosuunnittelulla on ollut merkittävä vaikutus.

Muita teemoja arviointikertomuksessa 2023 ovat:

  • Meidän Hyvinkää -kärkihankkeen eteneminen
  • Hyvinkään kaupungin omistajaohjauksen toimivuus
  • Pihkalan pesäpallostadionin ajantasaistaminen
  • Tytäryhteisöille asetettujen tavoitteiden toteutuminen

Arviointikertomus löytyy osoitteesta Tarkastuslautakunta - Hyvinkään kaupunki (hyvinkaa.fi) 

 

Päivitetty 28.5.2024