Yleistä
Öljyn, kemikaalien ja jätteiden säilöminen ja käsittely voivat aiheuttaa pohjavedelle ja maaperälle vaaraa, mikäli näitä ei tehdä oikeaoppisesti. Pohjavettä ja maaperää koskee ympäristönsuojelulaissa määritetty pilaamiskielto (YSL 527/2014 16§ ja 17§). Lain mukaan pilaantumisen aiheuttanut taho on korvausvelvollinen.. Pohjavesivarannot ovat kriittisiä yhteiskunnan vedenhankinnan kannalta. Pohjavesien ja maaperän kunnostaminen on kallista ja vaikeaa, joten öljyn ja kemikaalien aiheuttamien riskien ennaltaehkäisy ja hallinta ovat oleellisia.
Hyvinkään kaikki pohjavesialueet ovat luokiteltu joko luokkaan 1 (vedenhankinnan kannalta tärkeä pohjavesialue) tai 2 (muut vedenhankintaan soveltuvat pohjavesialueet). Tämän takia Hyvinkään kaikilla pohjavesialueilla tulee noudattaa näille luokille annettuja määräyksiä. Hyvinkään pohjavesialueisiin pääsee tutustumaan kartalla alla olevan linkin kautta. Sivun avautuessa vasemmalle avautuu hakukenttä, jonne voi kirjoittaa esimerkiksi osoitteen, mikäli haluaa tarkistaa esimerkiksi kiinteistön sijainnin suhteessa pohjavesialueisiin.
https://kartta.hyvinkaa.fi/link/G1dwN
Kuva 1: Hyvinkään pohjavesialueet kartalla. Yllä olevaa linkkiä klikkaamalla karttaa voi katsoa tarkemmin.
Öljyn, vaarallisten kemikaalien tai vaarallisten jätteiden varastointiin käytettävien säiliöiden ominaisuudet
Hyvinkään ympäristönsuojelumääräyksien 20 § määritellään, että maan alle ei saa sijoittaa pohjavesialueella öljyn, vaarallisten kemikaalien tai vaarallisten jätteiden varastointiin käytettäviä säiliötä. Pohjavesialueella sijaitsevaa maanalaista öljyn, vaarallisten kemikaalien tai vaarallisten jätteiden varastointiin käytettävää säiliötä ei saa kunnostaa pinnoittamalla.
Ympäristönsuojelumääräyksien mukaan (20 §) maanpäälliset yksivaippaiset säiliöt on pohjavesialueella varustettava kiinteällä säiliökokoa vastaavalla valuma-altaalla tai säiliö on sijoitettava katettuun suoja-altaaseen. Suoja-altaan tilavuus määräytyy säiliön koon ja kemikaalin vaarallisuuden mukaan. Kaksoisvaipalliset ja umpinaisella valuma-altaalla varustetut säiliöt tulee varustaa välitilan hälytinjärjestelmällä tai muulla vastaavalla tarkkailumahdollisuudella säiliöiden tiiviyden todentamiseksi.
Hyvinkään ympäristönsuojelumääräysten (20 §) mukaan polttonesteitä saa säilyttää työmaa-alueilla yksivaippaisessa säiliössä, jonka ei tarvitse olla katetussa suoja-altaassa, mikäli säiliö on varustettu kiinteällä säiliökokoa vastaavalla valuma-altaalla, tai säiliö on yksivaippainen varastosäiliö, joka on liikenne- ja viestintäministeriön asetuksen mukainen IBC-pakkaus (369/2011). Tankkauspaikan tulee olla tiiviiksi pinnoitettu tai katettu imeytysmatoilla, niin, että mahdolliset vuodot voidaan kerätä talteen. Muiden pohjaveden pilaantumisvaaraa aiheuttavien kemikaalien, kuin polttonesteiden varastoiminen työmaa-alueella on kielletty.
Kuva 2: Maan alla olevien öljysäiliöiden vaadittavat ominaisuudet.
Kuva 3: Maan päällä olevien öljysäiliöiden vaadittavat ominaisuudet.
Säiliöiden tarkastaminen
Maanalaiset kauppa- ja teollisuusministeriön säädöksessä määritetyt öljysäiliöt
Kauppa- ja teollisuusministeriön säädöksessä (344/1983) on eritelty tietynlaiset säiliöt, joiden tarkastus tulee suorittaa lain mukaan tietyllä tavalla. Säädös EI päde sellaisiin säiliöihin:
- joissa on kaksoisvaipparakenne tai jokin siihen verrattava rakenne JA vuodonilmaisujärjestelmä
- joka on suoja-altaassa, jossa on hälyttävät vuodonilmaisujärjestelmä
Säiliön tarkastajalla tulee olla oikeus tarkastaa säiliöitä. Voit tarkastaa Tukesin rekisteristä https://rekisterit.tukes.fi/toiminnanharjoittajat yritykset, joilla on oikeus asentaa ja huoltaa öljylämmityslaitteistoja tai tarkastaa öljysäiliöitä.
Muunlaisiin öljysäiliöihin pätee mm. seuraavat tarkastukseen liittyvät seikat:
Kauppa- ja teollisuusministeriön säädöksessä säiliöt jaetaan erilaisiin luokkiin ja näillä luokilla on erilaiset tarkastusaikataulut. Alla olevaan taulukkoon on kerätty nämä luokat ja niiden aikataulut. Ensimmäinen tarkastus tulee suorittaa 10 vuoden kuluessa säiliön käyttöönotosta.
Muut säiliöt
Ympäristönsuojelumääräysten mukaan muut kun edellisessä kohdassa määritellyt säiliöt (eli muut kun edellisen kohdan öljysäiliöt, kaikki vaarallisten kemikaalien säiliöt ja vaarallisten jätteiden säiliöt) tulee tarkastaa ensimmäisen kerran 10 vuoden kuluessa käyttöönotosta ja siitä eteenpäin 5 vuoden kuluessa edellisestä tarkastuksesta, ellei säiliön kunnon vuoksi tarkastusta ole tarpeen tehdä useammin. Muilla kuin metallisäiliöillä tarkastusväli voi olla 10 vuotta, ellei säiliön kunto muuta edellytä. Tarkastuksesta on laadittava tarkastuspöytäkirja, joka on säilytettävä ja pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaiselle. Tarkastuksen tekijällä on oltava tehtävän edellyttämä ammattitaito.
Määräys ei koske IBC-pakkauksia, joiden tulee olla tyyppihyväksytty ja tarkastettu liikenne- ja viestintäministeriön asetuksen (369/2011) mukaisesti.
Kuva 4: Öljysäiliö
Säiliöiden poistaminen käytöstä
Hyvinkään ympäristönsuojelumääräysten mukaan (21 §) säiliön omistajan on poistettava maasta käytöstä poistettu öljy-, polttoaine tai muu kemikaalisäiliö putkistoineen. Säiliö tulee puhdistaa ennen poistamista. Todistus puhdistuksesta ja säiliön pois toimittamisesta tulee toimittaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle.
Säiliötä ei tarvitse poistaa, mikäli se on ennen 2005 tyhjennetty, puhdistettu ja täytetty hiekalla tai muulla hyväksyttävällä aineella. Säiliön täyttöputki tulee kuitenkin katkaista ja tulpata luotettavalla tavalla.
Mikäli maaperään on päässyt öljyä tai muuta kemikaalia, on siitä ilmoitettava välittömästi sekä valtion että kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Säiliön poistossa tulevasta öljyisestä tai kemikaalijätteestä on huolehdittava asianmukaisella tavalla.
Maaperään jätetystä säiliöstä on kiinteistön haltijan vaihtuessa annettava tarkka tieto uudelle haltijalle merkitsemällä säiliön sijainti tontin asemapiirrokseen tai muulla vastaavalla tavalla.
Jätteiden hyödyntäminen maarakennuksessa pohjavesialueella
Kierrätysasfaltin sekä betoni- ja tiilijätteen hyödyntäminen pohjavesialueella on kielletty. (Hyvinkään ympäristösuojelumääräykset 22 §)
Kemikaalivuodot ja onnettomuudet
Polttonesteiden ja muiden kemikaalien käsittely- ja varastointipaikoilla on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten.
Öljyjen, vaarallisten kemikaalien ja vaarallisten jätteiden käsittelyssä ja varastoinnissa tapahtuneesta onnettomuudesta on ilmoitettava välittömästi hätäkeskukseen (112). Lisäksi onnettomuudesta tulee ilmoittaa valtion ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. (Hyvinkään ympäristösuojelumääräykset 19 § ja 21 §)
Lisätietoa aiheesta
Öljylämmityksestä poissiirtyvää auttaa EnergiaHelppi: EnergiaHelppi - Energiafiksua Hyvinkäätä rakentamassa
Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston esite öljysäiliöihin liittyen: 31625302_Pida_huolta_oljysailiostasi_-esite_1_.pdf (pelastuslaitokset.fi)
TUKES tiedote öljysäiliöiden kunnosta: Öljysäiliön kunnosta kannattaa huolehtia | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
TUKES uutinen öljysäiliöiden poistamisesta: Öljysäiliön käytöstä poistaminen – mitä tarkastusliikkeen on muistettava | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)