Haja-asutuksen jätevedet pohjavesialueella

Yleistä

Haja-asutuksen jätevedet voivat uhata pohjaveden laatua, mikäli niitä ei hoideta asianmukaisesti. Jätevesien mukana voi pahimmillaan kulkeutua pohjaveteen esimerkiksi mikrobeja sekä ravinteita, ja jätevedet voivat pilata myös maaperää. Maaperälle ja pohjavedelle on asetettu pilaamiskiellot ympäristönsuojelulaissa (YSL 527/2014 16 § ja 17 §). Pilaamiskieltojen myötä maaperän tai pohjaveden pilannut taho on velvollinen puhdistamaan pilaantuneen maaperän ja pohjaveden siihen tilaan, ettei siitä voi aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle (YSL 527/2014 133 § mom. 1). Pohjaveden ja maaperän kunnostaminen on kuitenkin vaikeaa ja vaatii usein paljon resursseja, jonka takia on tärkeää, että pohjavesiä suojellaan oikeaoppisella jätevesien käsittelyllä. 

Oman kiinteistön sijainnin suhteessa Hyvinkään pohjavesialueisiin voi tarkistaa Hyvinkään karttapalvelusta. Alla olevan linkin avatessaan hakukenttään voi kirjoittaa osoitteen, ja kartta näyttää missä se on suhteessa pohjavesialueisiin: https://kartta.hyvinkaa.fi/link/G1dwN  

pohjavesialueet

Kuva 1: Hyvinkään pohjavesialueet kartalla. Karttaa pääsee tarkastelemaan tarkemmin yllä olevasta linkistä.


Miten haja-asutuksen jätevedet tulisi käsitellä Hyvinkään pohjavesialueilla? 

Rajoitteet

Hyvinkään ympäristönsuojelumääräyksissä (voim. 1.1.2018) pykälässä 6.1 annetaan seuraavia linjauksia haja-asutusalueiden jätevesille pohjavesialueilla: 

Pohjavesialueilla 

  • Jätevesijärjestelmien tulee olla rakenteeltaan tiiviitä. 
  • Vesikäymäläjätevesien johtaminen tai imeyttäminen pohjavesialueella on kiellettyä, vaikka jätevedet olisivat puhdistettuja. 
  • Harmaiden jätevesien* imeyttäminen pohjavesialueelle on kielletty, vaikka jätevedet olisivat puhdistettuja. 
  • Harmaat jätevedet* voidaan puhdistuksen jälkeen johtaa muuten kuin imeyttämällä. 

* Harmailla jätevesillä tarkoitetaan muita jätevesiä, kuin vesikäymäläjätevesiä (esimerkiksi suihku-, käsienpesu- ja tiskivesi)

Sallitut jäteveden käsittelyratkaisut

Sallitusta ratkaisuista annetaan ympäristönsuojelumääräyksissä seuraavat kaksi esimerkkiä: 

sallittu käsittelymenetelmä

Kuva 2: Yksi sallittu tapa on ympäristönsuojelumääräysten mukaan johtaa kaikki puhdistetut jätevedet (vesikäymälävesi ja harmaat jätevedet) jätevesiputkessa pohjavesialueen ulkopuolelle

korjattu maasuodattamo

Kuva 3: Toinen ympäristönsuojelumääräyksissä määritelty jäteveden käsittelyesimerkki on kerätä vesikäymäläjätevedet umpisäiliöön ja johtaa harmaat jätevedet asianmukaiseen puhdistusjärjestelmään, kuten saostuskaivoihin ja sen jälkeen maasuodattamoon ja edelleen avo-ojaan. Myös muu vastaava harmaiden jätevesien käsittely on sallittua.


Puhdistusvaatimukset jätevesille pohjavesialueella 

Hyvinkään kaikki pohjavesialueet kuuluvat joko luokkaan 1 (vedenhankintaa varten tärkeä pohjavesialue) tai luokkaan 2 (vedenkäyttöön soveltuva pohjavesialue). Näitä alueita sitoo ympäristönsuojelulain mukaan (YSL 527/2014 156 a §) velvoite huolehtia, että jätevesijärjestelmät ovat tarpeeksi tehokkaat. Laki linjaa, että erityisesti jätevesijärjestelmät, jotka on rakennettu ennen vuoden 2004 voimassa olevilla vaatimuksilla tai rakennusluvalla, tulisi tarkistaa ja tarvittaessa korjata. Hallituksen esityksen mukaan (HE 128/2016) myötä edellä mainittujen järjestelmien tarkistaminen ja korjaaminen on tullut tehdä viimeistään 31.10.2019. 

Taulukossa 1 kerrotaan, kuinka paljon keskimäärin voidaan laskea kunkin haja-asutusalueen asukkaan tuottavan eri kuormituslajeja jätevesissään. Yksikkönä on grammaa päivässä asukasta kohden g/(p*d). 

Taulukko 1: Kuormitusluku tyypin mukaan

 

Kuormituslaji 

Kuormituksen alkuperä 

Orgaaninen aine (BHK7) 

Kokonaisfosfori 

Kokonaistyppi 

g/(p*d) 

% 

g/(p*d) 

% 

g/(p*d) 

% 

Uloste 

15 

30 

0,6 

30 

1,5 

10 

Virtsa 

5 

10 

1,2 

50 

11,5 

80 

Muu 

30 

60 

0,4 

20 

1,0 

10 

 

 

 

 

 

 

 

Kuormitusluku 

50 

100 

2,2 

100 

14 

100 

Ympäristösuojelulaissa (YSL 527/2014 154 b §) perustaso on määritelty taulukon 2 mukaisesti. Taulukossa 2 on laskettu myös maksimimäärät kullekin kuormitustyypille, joka saa jätevedessä olla henkilöä kohden. 

Taulukko 2: Minimipoistoprosentti sekä maksimikuormitusmäärä, jonka asetus antaa päästää kutakin kuormituslajia puhdistuksen jälkeen.

Kuormituslaji 

Orgaaninen aine (BHK7) 

Kokonaisfosfori 

Kokonaistyppi 

Minimi-poistoprosentti 

80 % 

70 % 

30 % 

Suurin sallittu kuormitus ympäristöön asukasta kohden (grammaa / henkilö) 

10 g/p 

0,66 g/p 

9,8 g/p 


Lisätietoa aiheesta

Ympäristöministeriön Ympäristöopas 2017: Haja-asutuksen jätevedet - Lainsäädäntö ja käytännöt 

Haja-asutusalueen jätevedet - Hyvinkään kaupunki (hyvinkaa.fi)

kaivo pumppaus

Päivitetty 10.12.2024