A2 Suomen Rautatiemuseo

Hangon-Hyvinkään rata oli ensimmäinen yksityinen rautatie Suomessa. Asemarakennus, pakaritupa, asuinrakennukset sekä tiilinen veturitalli ovat komeata, hyvin säilynyttä rautatieperinnettä. Museona alue antaa hienon kuvan 1870-luvun rautatieläismiljööstä.

 

Kartta

Asemakylä
1858 - 1896

Rakentumisen
vaiheet

 

 


Hangon-Hyvinkään rautatien veturitalli Hyvinkäällä. Nykyisin Suomen Rautatiemuseon näyttelytila.

 

Alueen rajaus

Alue rajautuu Hyvinkäänkadun ja Hangonradan väliin rajautuen tonttiin 501:14 ja uuteen Kauppilan aukioon.

 

Historiaa

Suomen Rautatiemuseo sijaitsee Hyvinkäällä aidossa rautatiemiljöössä. Museon näyttelytiloina on mm. vanha asemarakennus, joka oli vuonna 1873 valmistuneen Hyvinkään-Hangon yksityisen rautatien Hyvinkään asema. Aseman alkuperäinen käyttötarkoitus jäi pikaisen konkurssin takia lyhyeksi. Asema ja samanikäinen varikkoalue komeine veturitalleineen joutui valtion rautateiden haltuun. Asemarakennus muutettiin asuinhuoneistoiksi ja siihen muutti rautatieläisperheitä, tästä johtuu alueen usein kuultu paikallinen nimitys - valtion piha. Rautatiemuseo muutti Hyvinkäälle ja avasi ensimmäiset näyttelytilansa vuonna 1974. Hyvinkääläistä rautatieperinnettä edustaa myös museon pihassa kasvavat rautateiden omenapuut - Malus Hyvingiensis, jotka jalostettiin kaupungin keskustassa sijainneessa rautateiden keskuspuutarhassa.

 

Rakennus-historiat

Asemarakennus rakennettiin vuonna 1873 sen suunnitteli Ossian Bergbom. Rakennus toimi asemana vain puolitoista vuotta. Rakennus on juuri maalattu ja kunnostettu ja se on hyvässä kunnossa.
Einolan talo on rakennettu 1800-luvun lopulla. Siinä toimi vuosisadan vaihteessa Hämeenlinnan maantienvarren kestikievari.

 

Rakennukset

Kohde käsittää 12 rakennusta museoalueen sisällä (40)1·2·3·4 sekä Einolan talon (41)1·2 ja Tavaramakasiinirakennuksen ja kaksi sen vieressä olevaa rakennusta.

 

Kohteen valintaperusteet ja arvo

Valtakunnallisesti arvokas alue.

 

Kaava ja suojelu

- Einolan talo - AK1983/ YM (museorakennusten korttelialue)
- Museo - AK1990/ LRMU (museokäyttöön varattu rautatiealue)
- 6:501:3, ent. Tehon tontti - AK1981/ Tpv (Pienteollisuus- ja varasto, e=0,90)

 

Ristiriita

Einolan talon käyttö päiväkotina.

 

Hoitoehdotus

Rautatiemuseo tulee laajentaa käsittämään Einolan talon tontin sekä viereisen entisen Tehon tyhjän tontin. Einolan maisemallisesti ja historiallisesti arvokkaan talon liittämistä museon toimintaan on yhteistyössä kaupungin ja museon kanssa tutkittava. Einolan tontin asemakaavaa tulee muuttaa siten, että taloa ei saa purkaa. Tontin 501:3 asemakaavaa tulee muuttaa museon laajennusvaraksi.