4. Vakiintuva kauppala 1926-1940

 

Aksonometria Hyvinkään asemanseudusta vuonna 1940
- Kari Hammarberg

Hämeenkatu on puhkaistu ja sen pohjoisreunalle on rakennettu Osuusliike Ahjon uusi liiketalo sekä Hyvinkään maalaiskunnan talo (Hämeenkatu 6). Hyvinkäänkatua on kohotettu, Uudenmaankadun puhkaisu aloitettu ja Keskusaukion funkkistalot: ns. Eskolan talo, Hyvinkään Säästöpankki, Kansallis-Osake-Pankki, Shell (McDonald´s) ja Nobel Standard (purettu) ovat valmistuneet.

 

Sisällissodan jälkeen Suomen talouselämä lähti nousuun. Hyvinkäälle perustettiin useita pienliikkeitä. Liike-elämä vakiintui ja Hyvinkään kauppala perustettiin vuonna 1926. Kauppala sai teollisuuden rinnalle kasvavan yrittäjäkunnan.

Uusi, 4500 asukkaan kauppala laaditutti asemakaavan tulevaisuuden 50000 asukkaan kaupungille arkkitehti Carolus Lindbergillä. Kaavassa toteutetaan Sitteläisiä ihanteita sulkeutuvasta keskiaikaisesta kaupunkikuvasta. Kaava toteutui vain pieniltä osiltaan ja Hyvinkää jäi avoimeksi ja hajanaiseksi. Umpikortteleita vuokrahuoneistoineen ei muodostunut. Kauppalan asukasluku kasvoi, mutta heilahteli johtuen ilmeisesti teollisuustyöväestön muuttoherkkyydestä lama-aikoina.
Ajanjaksolle tekee luonnollisen rajan välirauhan aika, ennen suurta siirtoväestön sijoittamista ja teollisuuden toista murrosaikaa.

 


Hyyppärään ja Vaiverolle (oikealle) menevän maantien risteys 1930-luvulla. Nykyinen nuorisotalo Silta on kuvassa Heikki Siikosen suunnittelemassa alkuperäisessä asussaan.