Näyttelyn kartat 1500–1600-luvuilta kertovat ajasta, jolloin kuvamme maailmasta alkoi tarkentua. Ne tarjoavat museokävijälle kiehtovaa tietoa ja vievät ajatuksemme toisiin aikoihin ja paikkoihin. Karttojen lisäksi esillä on Petri Ala-Maunuksen, Pilvi Ojalan ja Mikael Pohjolan taideteoksia.
Taiteilijoita voi ajatella nykyajan tutkimusmatkailijoina, joiden käsissä ajatukset ja haaveet muuttuvat konkreettisiksi kuviksi ja esineiksi. Maailmassa, jossa ympäröivää todellisuuttamme mitataan atomikelloin ja satelliittipaikantimin, taiteilijoiden vastuulle jää kuvitella uusia maailmoja ja erilaisia todellisuuksia.
Petri Ala-Maunus (s. 1970) on taidemaalari, joka maalaa maagisia maisemia. Ne ovat kuin kuvitetusta kartastosta repäistyjä sivuja, kuvia koskemattomasta maailmasta. Teosten vehreät laaksot ja korkeat vuoret saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Teoksissa on harvoin ihmisiä tai jälkiä ihmisen toiminnasta.
Kuvanveistäjä Mikael Pohjolan (s. 1962) puiset, yksityiskohtia täynnä olevat veistokset vievät ajatukset maailman merille ja seikkailulle kohti tuntematonta. Varhaiset tutkimusretket sekä niihin liittyvät myytit ja tarinat inspiroivat Pohjolaa. Hänen teoksensa ovat kuin muistoja näiden matkojen varrelta.
Myös kuvataiteilija Pilvi Ojalan (s. 1973) taide liittyy muistojen keräilyyn. Näyttelyssä esillä oleva teoskokonaisuus on kunnianosoitus kuriositeettikabineteille, joihin kerättiin maailman ihmeitä. Nämä museoiden edeltäjät syntyivät halusta järjestää maailma ymmärrettävään muotoon. Ojalan teokset saavatkin katsomaan tuttua uusin silmin.
Näyttely on avoinna 4.2.-19.5.2024
Hurmos - Hyvinkääläistä urheiluhistoriaa
Museokeskus Taika
4.2.2024–12.1.2025
Ryhmä Pontevan naisvoimistelijoita, 1919–1920. Hyvinkään kaupunginmuseon kuvakokoelmat.
Innostava Hurmos – Hyvinkääläistä urheiluhistoriaa –näyttely sukeltaa Hyvinkään maineikkaaseen urheilu- ja liikuntahistoriaan. Esille pääsevät niin seurat, olympiamitalistit, harrastajat kuin taustalla tärkeää työtä tekevät puurtajat.
Hyvinkäällä on pitkät perinteet ruumiinkulttuurin vaalimisessa, ja monet urheilupaikat, kuten Sveitsin hyppyrimäki, uimala sekä lentokenttä ovat muodostuneet myös kaikille tärkeiksi tapahtumapaikoiksi. Väkimäärään suhteutettuna kaupungista löytyy poikkeuksellisen paljon urheiluseuroja. Vuosikymmenten saatossa kaupungissa harrastettavien urheilulajien määrä on kasvanut huimasti ja jatkaa yhä kasvuaan. Hurmos toteutetaankin yhteistyössä Hyvinkään liikuntapalveluiden ja 25 paikallisen urheiluseuran kanssa. Ilo ja sinnikkyys kuuluu kaikille ja Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely laajeneekin museokeskus Taikasta ympäri kaupunkia liikuntapaikoille ja seurojen tiloihin, joissa yhteistyöseurojen historiapisteet ovat tutustuttavissa syksyyn asti. Syyskuussa seurapisteet kootaan yhteen kauppakeskus Willaan Willa-galleriaan kuukauden ajaksi.
Hurmos herättelee kaupunkilaisia muistelemaan myös omia kokemuksiaan. Yhdessä näyttelyn kanssa avautuu muistitietokeräys ja kilpailu, jossa haussa on mm. kaikkien aikojen hyvinkääläinen urheilija, ikimuistoisin urheiluun liittyvä muisto ja ikonisin urheilupyhättö. Luonnollisesti parhaat kilpailijat palkitaan, joten lähtökuoppia kannattaa ryhtyä jo valmistelemaan!
Näyttely on auki 4.2.2024-12.1.2025.
Lisätietoa Hurmos-sivuilta.
Heli Hiltunen
Sydämen oppivuodet
6.6.–1.9.2024
Heli Hiltunen: Sanoissa oli vielä heidän äänensä (epitafeja), 2020.
Museokeskus Taikan kesän 2024 näyttely on kuvataiteilija Heli Hiltusen Sydämen oppivuodet. Näyttelyssä nähdään teoksia, jotka Hiltuselle tyypilliseen tapaan yhdistelevät maalausta, valokuvaa ja erilaisia tekstinpätkiä.
Näyttelyn ilmavalle esitystavalle tarjoavat vastapainoa Hiltusen teokset, joissa eri tekniikoiden ja materiaalien yhdistelmät muodostavat kollaasinomaisia, kerroksellisia kokonaisuuksia, jotka levittelevät juuriaan länsimaiseen taidehistoriaan, nykyiseen kuvalliseen kulttuuriimme sekä Hiltusen omaan henkilöhistoriaan.
Kuvallisten kerrosten lisäksi Heli Hiltusen teokset ovat täynnä ajallisia kerrostumia. Hänen teoksensa käsittelevätkin usein muistia, aikaa ja muistoja. Erityisesti sellaiset teokset, joissa Hiltunen hyödyntää vanhoja valokuvia ja dokumentteja imevät katsojan tahtomattaankin matkalle toiseen aikaan ja paikkaan.
Heli Hiltusen monimediaiset teokset kertovat tarinoita ihmisistä, joiden kanssa taiteilija varttui. Perheenjäsenten toisilleen lähettämät kirjeet, viranomaispäätökset tai arkisista kodin toimista kertovat listat ja lappuset yhdistettynä mustavalkokuviin kokoavat yhteen muistoja ja merkityksiä menneiltä vuosilta.
Menneestä muistuttaa myös näyttelytilaa hallitseva vastavalmistunut teos, joka lainaa muotonsa vanhoilta seurantalon näyttämönkulisseilta. Samalla se toimii osiin purettuna, tilallisena maisemamaalauksena, joka osoittaa Hiltusen teknisen taituruuden maalarina.
Heli Hiltunen (s. 1960) on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 1990. Hiltunen sai vuonna 2001 Suomen merkittävimmän kuvataidepalkinnon Ars Fennican, ja hänen teoksiaan on monissa suomalaisissa ja pohjoismaisissa taidekokoelmissa.
Leikki alkaa nyt
2.9.-29.9.2024
Tänä vuonna juhlitaan varhaiskasvatusta Hyvinkäällä. Sata vuotta sitten avattiin Lastentalo, jonka perusti Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvinkään osasto.
Lastentalossa päivään kuului sopivaa ja mieluisaa askartelua. Suurin osa ajasta jätettiin kuitenkin leikille ja laululle. Päiväkodissa myös nukuttiin päiväunia ja syötiin.
Pop up -näyttelyssä varhaiskasvatuksen tarinaa kerrotaan valokuvin ja esinein. Päiväkotiryhmät voivat jättää myös terveisensä näyttelyssä muille kävijöille.
Ryhmät voivat ennakkovarauksesta vierailla näyttelyssä myös ennen museon avautumista muulle yleisölle, aamupäivisin klo 9-12.
Hurmos - Hyvinkääläistä seurahistoriaa
Willa Galleria, Kauppakeskus Willa, Hämeenkatu 9
3.9.-5.10.2024
Willa Galleriassa esillä olevassa näyttelyssä pääset tutustumaan Hurmos – Hyvinkääläistä urheiluhistoriaa -näyttelyn yhteistyöseurojen historiaan ja heille tärkeisiin esineisiin.
Esillä on yli 20 seuraa ja erilaista mahdollisuutta harrastaa urheilua Hyvinkäällä. Nämä vitriinit ovat olleet alkuvuoden esillä eripuolilla kaupunkia olevissa liikuntapaikoissa ja nyt syyskuun ajan ne ovat esillä yhdessä kokonaisuutena. Löytyisikö jostain esillä olevista lajeista sinulle uusi harrastus?
Näyttely on auki arkisin 30.9. asti klo 11-18.
Jatkoajalla 2.-3.10. klo 17-19, pe 4.10. klo 15-19 ja la 5.10. klo 11-16.
Ääri
Petri Eskelinen, Antti Laitinen, Juhana Moisander ja Taneli Rautiainen
19.9.2024–12.1.2025
Antti Laitinen: Wanderer, 2024.
Museokeskus Taikan syksyn näyttely tuo yhteen neljä suomalaista nykytaiteilijaa: Petri Eskelisen, Antti Laitisen, Juhana Moisanderin ja Taneli Rautiaisen. Näyttelyssä nähdään liikkuvaa kuvaa, valokuvaa ja vuorovaikutteisia teoksia, jotka käsittelevät erilaisia ääri-ilmiöitä.
Erityisen kiinnostuneita taiteilijat ovat luonnon ääri-ilmiöistä ja hetkistä, jolloin luonto näyttää voimansa. Heitä kiinnostavat kokemukset, joiden aikana luonto muuttuu tutusta ja turvallisesta uhkaavaksi tai pelottavaksi, sekä hetket, jolloin aistimme muutoksen olevan tulossa, mutta emme vielä tiedä, miten se vaikuttaa meihin.
Näyttelyn teokset käsittelevätkin jännitteitä. Katsoja pääsee ihmettelemään, miltä myrsky tuntuu sisällä museotiloissa, lentämään huimaavan pimeyden halki sekä pohtimaan luontoa ja paikkaamme sen osana. Teokset tutkivat, miten taiteen keinoin on mahdollista luoda kokemuksia, jotka saavat ihmisen tuntemaan itsensä pieneksi luonnon edessä.
Taiteilijat ovat saman sukupolven tekijöitä, jotka työskentelevät eri medioiden ja materiaalien parissa. Näyttelyn taiteilijoita yhdistää keksijämäinen työote, tarkka työnjälki sekä teosten vahva tunnelma. Teoksia katsoessa voi nähdä niihin käytettyjen työtuntien määrän.
Petri Eskelinen (s. 1975) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2006. Hän on tunnettu erityisesti mekaanisista veistoksistaan, joissa on mukana jokin vuorovaikutteinen elementti.
Antti Laitinen (s. 1975) on Raahessa syntynyt kuvataiteilija, jonka performatiiviseen työskentelyyn liittyy usein luonnon muokkaamista, järjestämistä ja dokumentointia filmille. Laitinen edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2013.
Taneli Rautiainen (s. 1983) on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Rautiaisen työt ovat usein kokemuksellisia installaatioita tai veistoksia, jotka muokkaavat arkisia tiloja ja kokemuksia yllättävällä tavalla. Hänellä on useita julkisia taideteoksia ympäri Suomea. Rautiaisen teoksia on myös useissa suomalaisissa taidekokoelmissa.
Juhana Moisander (s. 1977) asuu ja työskentelee Karkkilassa. Hän tekee usein teemoiltaan ja värimaailmoiltaan tummasävyisiä, suurikokoisia mediateoksia. Hänen teoksiaan on sekä kotimaisissa ja ulkomaisissa taidekokoelmissa, minkä lisäksi Moisander on tehnyt useita julkisia taideteoksia.
Huomioithan, että osassa näyttelyn teoksia on voimakkaita ääniä ja valoja!