Hillitön valo - Boisterous Light

Click for English

Someneliö_2160x2160.png
Hyvinkään taidemuseon ja Suomen valotaiteen seura FLASHin yhdessä järjestämässä näyttelyssä esitellään valotaiteen hillitöntä, leikkisää ja kokeilevaa puolta.

Eri tyylein ja tekniikoin toteutetut teokset heijastelevat maailmaa sekä aikamme ilmiöitä, esittelevät valotaiteen tekijöiden monimuotoisuutta ja suuntaavat aistejamme tulevaan.  Teoksissa on mukana myös iloa ja huumoria.

Osa näyttelyn teoksista koostuu täysin valosta, toisissa valo tuo jotain näkyväksi tai luo lähtökohdan  teokselle. Teosten valo näyttäytyy monenlaisena: se on kaunista ja raakaa, analogista ja digitaalista, projisoitua ja kuvitteellista, värillistä ja kirkasta. Se syttyy, sammuu, loistaa, heijastuu, matkustaa ja taittuu.  Osa näyttelyn teoksista on toteutettu nykyteknologian avulla, mutta osa sisältää  ilmiöitä, jotka on tunnettu jo vuosisatojen ajan.

Näyttelyssä valotaidetta syystalven pimeyteen tuovat taiteilijat Janne Ahola, Meri Ekola, Fern Orchestra, Jukka Hautamäki, Kimmo Karjunen, Juan Kasari, Annikki Luukela, Ainu Palmu, Ilkka Paloniemi, Pasi Rauhala, Tomasz Sekular, Jere Suontausta ja Antti Tolvi.

Näyttelyn ovat kuratoineet Aura Dufva Hyvinkään taidemuseolta sekä Mia Erlin ja Raisa Kilpeläinen Suomen valotaiteen seura FLASHista. Näyttelyn teknisenä koordinaattorina toimii Pietu Pietiäinen ja sen graafisen ilmeen on suunnitellut Jani Pulkka.

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto ja sen teknisinä yhteistyökumppaneina toimivat Nylund Group ja Intersonic Oy.

Voit lukea lisää teoksista klikkaamalla taiteilijan nimeä alta.

Weather Report, 2023
akryylimaalaus, animaatio

Ensisysäys teokselle syntyi vuonna 2019, kun aloin kiinnittää huomiota säätiedotusten punakeltaiseen väripalettiin. Asiasta lisää lukiessani törmäsin internetin marginaalissa teoriaan, jonka mukaan massoja pelotellaan säätiedotusten värikarttaa muuttamalla. Löytö herätti pohtimaan, missä määrin totuuden venyttäminen olisi hyväksyttyä, jos siitä olisi kiistatonta hyötyä ihmiskunnalle. Weather Report houkutteleekin meditatiivisella tunnelmallaan pohtimaan väistämätöntä muutosta ja ihmisen sopeutumista siihen

Janne Ahola (s. 1984) on helsinkiläinen suunnittelija ja mediataiteilija, joka käyttää työssään pääasiallisesti videon- ja animaation keinoja. Viime aikoina hän on yhdistellyt maalausta digitaaliseen ympäristöön.

Untamed - Kesyttämätön, 2023
VR-lasit, video

Kesyttämätön on VR-teknologian avulla toteutettu immersiivinen matka kohti valon häilyviä ääriviivoja. Se on pimeän liikehdintää, abstraktin ja tunnistettavan heilahtelua, läsnäolon ja empatian herättelyä. Sen jatkuva liike vetää puoleensa, pitää otteessaan ja saa kysymään yhä uudelleen, mitä näen. Teos on syntynyt halusta tutkia valon materiaalista olemusta ja muovautuvuutta, sekä sen kykyä toimia sisäisten näkyjemme heijastajana.

Meri Ekola (s. 1984) on Taideyliopistosta valmistunut valosuunnittelija ja taiteilija, joka käyttää valoa pääasiallisena ilmaisuvälineenään. Hän luo installaatioita ja työskentelee valosuunnittelijana esiintyvien taiteiden alalla. Tällä hetkellä hän on innostunut kokeilemaan, miten VR-teknologian käyttö soveltuu valotaiteen kokemiseen ja venyttelee sen rajoja.

Log, 2023
LED-valonauha, pahviputki, 3d-tulostettu muovi, kaiuttimet, elektroniikka

Log on kuin moderni rakovalkea, joka tarinoi meditatiivisesti itsekseen valotaiteesta ja valon fysikaalisista ominaisuuksista. Login tekoälyllä toteutetut puheet kuulostavat aluksi järkeviltä, mutta pikkuhiljaa kuulija hahmottaa niiden liukuvan hienovaraisesti hölynpölyn puolelle. Teos haastaakin pohtimaan tekoälyn tarjoaman tiedon totuudenmukaisuutta ja taiteen määritelmien raameja.

Jukka Hautamäki (s. 1971) on helsinkiläinen mediataiteilija, joka työskentelee tekoälyn, linssipohjaisten medioiden, äänen ja elektroniikan parissa. Hautamäen teosten tematiikka linkittyy konenäön ja ihmisen havainnoinnin välisiin suhteisiin, materiaalisuuteen sekä kuvien sarjalliseen, alati muuntuvaan toistoon.

DJ Plantastic, 2023
bassovahvistin, rumpukone, liikkuva valonheitin, kaiuttimet, lyyraviikuna Ficus lyrata, sensorit

Fern Orchestra pyrkii nostamaan passiivisina eliöinä pidetyt kasvit toiminnallisiksi rinnakkaiseläjiksi kokemusmaailmaamme. Heidän uudessa teoksessaan DJ Plantastic kasvi järjestää dj-keikan, jossa se kontrolloi niin valoja kuin ääntäkin. Kasviin kiinnitettyjen sensorien keräämä tieto lähetetään rumpukoneelle ja valonheittimelle, jotka luovat shown täynnä rumpusooloja, yllätyksellisiä gobopyörityksiä ja sheikkailuja, arvaamattomia väriyhdistelmiä ja äkkivääriä panorointeja.

Teos on toteutettu Intersonic Oy:n tuella.

Vespa Laine (s. 1977) on valosuunnittelija (TeM) ja Fern Orchestran perustaja. Hän on työskennellyt vuodesta 2017 fotosynteesin parissa kasvien ja mikrolevien kanssa. Valotaideteoksia hän on tehnyt sekä Fern Orchestran kanssa, itsenäisesti että eri työryhmissä.

Markus Heino (s.1978) on äänisuunnittelija (TeM) ja Laineen työpari. Fern Orchestran käyttämä tekniikka on usein Markuksen keksimää ja toteuttamaa.

Optical Arrangement, 2019/2023
pyörivä alusta, erittäin kapeakiilainen led-valaisin, prismoja ja dikroidi-kuutioita 

Optical Arrangement on pienikokoinen mutta hyvin näyttävä, valolla ja väreillä ilotteleva kineettinen teos. Se muodostuu pyörivästä alustasta, jonka päällä on prismoja. Valkoinen hyvin kapeakiilainen valo hajoaa teoksen prismoissa ja dikroidi-kuutioissa värikkääksi valoleikiksi.

Yleisö saa koskea toisen alustan prismoihin ja dikroidi-kuutioihin.

Kimmo Karjunen (s. 1967) on valo-, video- ja äänisuunnittelija (TeM) joka työskentelee näyttelyiden, oopperan ja nykytanssin parissa. Karjunen on työskennellyt valosuunnittelun lehtorina Teatterikorkeakoulussa vuodesta 1995 alkaen. Hän sai Taiteen valtionpalkinnon vuonna 2009.

Absence III, 2023
installaatio 

Suurista väriprojisoinneista koostuva teos on installoitu tilaan niin, että se on jatkuvassa muutoksessa. Perusvärit lipuvat sävystä toiseen peittäen ja paljastaen toisiaan ja muodostaen loputtomasti uusia kompositioita. Päällekkäisten projisointien kerroksellisuus vie ajatukset myös värisymboliikkaan ja synestesiaan. Teoksen rauhallinen rytmi kutsuu ottamaan etäisyyttä lineaarisen ajan määrittämään maailmaan.

Juan Kasari (s.1974) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta tila-aikataiteiden koulutusohjelmasta. Kasarin näyttelyt ovat kokonaisvaltaisia installaatioita, jotka sisältävät tilaan rakennettuja elementtejä, ääntä, valokuvaa sekä luonnon- ja keinovaloa.

New York, nro 5, 1995
läpäisyhologrammi 

Liike tilassa, 1989
läpäisyhologrammi 

Keskeistä Luukelan abstrakteissa teoksissa on ollut valon kokeminen. Hologrammiteoksia katsoessa kannattaa liikkua teoksen edessä: nousta varpailleen, kumartua ja liikkua sivusuunnassa, sillä eri kulmista katsottuna teokset muuttuvat. Sivusuunnassa liikkuessa voi nähdä New York -teoksen keskialueen punaisen läikkeen aaltoilevan. Teoksen erikoisuus, lainehtiva läike, on harvinaisuus holografiassa. 

Teos New York, nro 5 kuuluu Valokuvataiteen museon kokoelmiin.

Annikki Luukela (s.1944) on ensimmäisiä suomalaisia valotaiteen tekijöitä. Varhaisten hologrammien lisäksi hän on tehnyt valoveistoksia, tilateoksia ja valokineettisiä taideteoksia sekä valovisualisointeja varjotanssiesityksiin.

Sininen tuli, 2023
installaatio

Neljä valoa, joiden koko kasvaa asteittain, palaa sisäkkäin yhden keskipisteen ympärillä. Sininen tuli leimahtaa ja hiipuu taas. Valojen himmenemisen ja syttymisen rytmi tuottaa katsojalle jälkikuvan; valo on rengas, keskeltä pimeä. Hetken päästä sen huomaa olevan sittenkin valoa.

Omistettu Päivikki Palmulle.

Ainu Palmu (s. 1974) on Helsingissä asuva valosuunnittelija, joka tekee valotaidetta. Valo merkitsee Palmulle pieniä ihmeitä ja mahdollisuutta kolmiulotteisuuteen: valo antaa asioille muodon. Valolla voi tehdä maailmaa ja samalla kommentoida sitä.

Peace Ltd, 2018
neonvalo, sinkitty pelti 

Neonkylttejä on käytetty 1910-luvulta lähtien erilaisiin mainos- ja informaatiotarkoituksiin. Myös valotaiteen historiassa on lukuisia esimerkkejä neonin käytöstä. Peace Ltd-teoksessa mainos- ja taidemaailma sekoittuvat toisiinsa, kun rauhanmerkki on mennyt rikki paljastaen jotain muuta. Teos kiinnittää huomiomme siihen, että joskus pienikin tekninen vika voi muuttaa viestin merkitystä radikaalisti.

Ilkka Paloniemi (s. 1964) on valon, taiteen ja arkkitehtuurin kentällä työskentelevä taiteilija, kuraattori ja suunnittelija, joka ei lakkaa hämmästelemästä valoa.

Part of the Game, 2022
installaatio 

Rauhala käsittelee teoksissaan arkitodellisuuden kysymyksiä. Mittakaavalla leikittelevässä Part of the Game -teoksessa yksittäiset arkiset ja absurdit kohtaukset yhdistyvät suuremmaksi kokonaisuudeksi. Teoksessa eri elementit kokoaa yhteen siihen projisioitu video sekä tilallinen äänimaisema. Pienoismalleista ja arkkitehtuurisuunnitelmista inspiraatiota ottavan teoksen maailmassa yksittäiset kuplat ja niiden minitodellisuudet tulevat näkyviksi.

Pasi Rauhala (s.1978) on Lohjalla asuva ja työskentelevä mediataiteilija, joka on opiskellut Aalto-yliopistossa, Kuvataideakatemiassa, Taideteollisessa korkeakoulussa ja Lapin Yliopistossa. Hän hyödyntää työskentelyssään niin mediataiteen uusimpia tekniikoita kuin kierrätysmateriaaleja ja nostalgista esineistöä. Hänen teoksilleen ominaista on vuorovaikutteisuus ja vakavien aiheiden ympärille kietoutuva humoristisuus. 

Seascapes, 2023
installaatio

Englantilaisen romantiikan ajan maisemamaalari William Turnerin merimaisemista inspiroitunut teos on yhdistelmä erilaisia valo- ja videotaiteen elementtejä. Usvapeitteen lävitse projisoitu generatiivinen kuvasto asettuu esittävän ja ei-esittävän rajapinnoille, kun materiaali pirstaloituu akvaarion sisälle simuloituun myräkkään. Teos tutkii algoritmien ja inhimillisen havainnon suhdetta sekä valon materiaalisuutta humoristisella otteella. Valon ja värin tanssi alati muuttuvan muodon pinnalla. Teoksessa soivasta äänimaailmasta vastaa helsinkiläinen muusikko ja säveltäjä Willie Budsko.

Tomasz Sekular (s.1993) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja kuraattori. Hän työskentelee installaatiotaiteen, valokuvan sekä liikkuvan kuvan parissa. Hänen installaatioissaan readymade, elokuvallinen kerronta sekä tilan, ajan ja havainnon hämärtymät kohtaavat toisensa.

Hope, 2022
hehkulamppu, mikroskooppi, kamerasyöte

Hope-teoksessa piskuinen hehkuvalo särisee, kuolee ja korisee. Aika ajoin pilkahtaa kirkkaampikin toivo. Teos esittää, että toisinaan toivo voi kaiken keskellä olla niin pientä, että sen tarkastelemiseen, tutkimiseen ja toteamiseen tarvitaan mikroskooppia.

Space-time Continuum, 2017
tuuletin, muovipussi, valo

Space-time Continuum on puolestaan kineettisen valoveistoksen ja organisoidun romun rajoilla omapäisesti viuhuva teos. Intuitiivisesti kerätyt ja pyöriväksi valovorteksiksi yhdistetyt materiaalit tarjoavat mahdollisuuden astua loitommas ihmisen mittakaavasta. Teos on yhtäältä abstrakti katsaus meitä ympäröivään kosmologiseen rakenteeseen, mutta toisaalta myös terävä aikamme kuva; mitä muuta jätämmekään jälkeemme kuin elektroniikkajätettä ja muovia.

Jatkuvaluonteinen normaalitoiminta (22.09.2022 klo 19.00–19.02), 2022
löydetyt esineet, hehkulamppu, kaiutin, hengitysäänite, sähkö

Jatkuvaluonteinen normaalitoiminta -termi syntyi Covid19-pandemiatilanteessa, kun sallittava toiminta pyrittiin erottelemaan vaaralliseksi mielletystä ja siten kielletystä. Samalla suurin osa kulttuurialojen toiminnasta määriteltiin joksikin muuksi kuin "jatkuvaluonteiseksi normaalitoiminnaksi". Teos syntyi pohdittuani, mikä olisi normaaleinta ja jatkuvaluonteisinta toimintaa ihmiselle. Kenties hengitys? Teos onkin abstrahoitu omakuva: Veistos, jossa valo hohtaa, kun äänite taiteilijan hengityksestä (22.09.2022 klo 19.00–19.02) muunnetaan sähköksi.

Jere Suontausta (s. 1994) on moniaistisesti työskentelevä helsinkiläis-jyväskyläläinen taiteilija, joka on valmistunut Teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun valosuunnittelun koulutusohjelmasta. Suontaustan teokset saavat usein muotonsa löydettyjen esineiden, kierrätysmateriaalien ja valon kohdatessa toisensa.

Etäisyys ja lämpö, 2022
video, diffraktiolasit, matalataajuussohva

Etäisyys ja lämpö on moniaistinen mediateos, jossa katsomme meitä lähestyvää, tyhjyydessä leijuvaa valoa spektrin avaavien diffraktiolasien läpi. Teos koetaan soivalla ja lempeästi hierovalla matalataajuussohvalla istuen. Kulkiessamme mustassa avaruudessa meitä hitaasti lähestyvää tähteä kohti kuuntelemme tyynesti tuntemuksiamme ja pohdimme, miten asiat soivat mielemme avaruudessa ja miten ne resonoivat muihin ympärillä oleviin asioihin. Lopulta voi kysyä, ovatko mitkään asiat irrallaan toisistaan? Onko etäisyyttä minkään välillä lopulta olemassakaan?

Antti Tolvi (s. 1977) on turkulainen äänitaiteilija ja esiintyjä. Tolvi on ollut yksi kokeellisen musiikin kentän merkittävimmistä tekijöistä Suomessa vuodesta 2002 lähtien. Hän on esiintynyt kolmella mantereella, julkaissut levyjä ja pitänyt näyttelyitä.

Päivitetty 10.10.2023

Hyvinkaan_museokeskus_multilogo_light_rgb.png

facebook-32 (1).png     instagram-32 (1).png     icons8-twitterx-30 (1).png    youtube-4-32 (1).png

MUSEOKESKUS TAIKA

Museokeskus Taika
Hämeenkatu 3 D
05800 Hyvinkää

p. 040 480 1644
taika@hyvinkaa.fi
www.museokeskustaika.fi

Katso sijainti tästä

Tietosuoja
Saavutettavuusseloste 

PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 9 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 6 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

AVOINNA

ti-pe 12-18
la-su 11-17

Poikkeusaukioloajat >>