Ääri
Petri Eskelinen, Antti Laitinen, Juhana Moisander ja Taneli Rautiainen
19.9.2024–12.1.2025
Antti Laitinen: Wanderer, 2024.
Museokeskus Taikan syksyn näyttely tuo yhteen neljä suomalaista nykytaiteilijaa: Petri Eskelisen, Antti Laitisen, Juhana Moisanderin ja Taneli Rautiaisen. Näyttelyssä nähdään liikkuvaa kuvaa, valokuvaa ja vuorovaikutteisia teoksia, jotka käsittelevät erilaisia ääri-ilmiöitä.
Erityisen kiinnostuneita taiteilijat ovat luonnon ääri-ilmiöistä ja hetkistä, jolloin luonto näyttää voimansa. Heitä kiinnostavat kokemukset, joiden aikana luonto muuttuu tutusta ja turvallisesta uhkaavaksi tai pelottavaksi, sekä hetket, jolloin aistimme muutoksen olevan tulossa, mutta emme vielä tiedä, miten se vaikuttaa meihin.
Näyttelyn teokset käsittelevätkin jännitteitä. Katsoja pääsee ihmettelemään, miltä myrsky tuntuu sisällä museotiloissa, lentämään huimaavan pimeyden halki sekä pohtimaan luontoa ja paikkaamme sen osana. Teokset tutkivat, miten taiteen keinoin on mahdollista luoda kokemuksia, jotka saavat ihmisen tuntemaan itsensä pieneksi luonnon edessä.
Taiteilijat ovat saman sukupolven tekijöitä, jotka työskentelevät eri medioiden ja materiaalien parissa. Näyttelyn taiteilijoita yhdistää keksijämäinen työote, tarkka työnjälki sekä teosten vahva tunnelma. Teoksia katsoessa voi nähdä niihin käytettyjen työtuntien määrän.
Petri Eskelinen (s. 1975) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2006. Hän on tunnettu erityisesti mekaanisista veistoksistaan, joissa on mukana jokin vuorovaikutteinen elementti.
Antti Laitinen (s. 1975) on Raahessa syntynyt kuvataiteilija, jonka performatiiviseen työskentelyyn liittyy usein luonnon muokkaamista, järjestämistä ja dokumentointia filmille. Laitinen edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2013.
Taneli Rautiainen (s. 1983) on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Rautiaisen työt ovat usein kokemuksellisia installaatioita tai veistoksia, jotka muokkaavat arkisia tiloja ja kokemuksia yllättävällä tavalla. Hänellä on useita julkisia taideteoksia ympäri Suomea. Rautiaisen teoksia on myös useissa suomalaisissa taidekokoelmissa.
Juhana Moisander (s. 1977) asuu ja työskentelee Karkkilassa. Hän tekee usein teemoiltaan ja värimaailmoiltaan tummasävyisiä, suurikokoisia mediateoksia. Hänen teoksiaan on sekä kotimaisissa ja ulkomaisissa taidekokoelmissa, minkä lisäksi Moisander on tehnyt useita julkisia taideteoksia.
Huomioithan, että osassa näyttelyn teoksia on voimakkaita ääniä ja valoja!
Hurmos - Hyvinkääläistä urheiluhistoriaa
Museokeskus Taika
4.2.2024–12.1.2025
Ryhmä Pontevan naisvoimistelijoita, 1919–1920. Hyvinkään kaupunginmuseon kuvakokoelmat.
Innostava Hurmos – Hyvinkääläistä urheiluhistoriaa –näyttely sukeltaa Hyvinkään maineikkaaseen urheilu- ja liikuntahistoriaan. Esille pääsevät niin seurat, olympiamitalistit, harrastajat kuin taustalla tärkeää työtä tekevät puurtajat.
Hyvinkäällä on pitkät perinteet ruumiinkulttuurin vaalimisessa, ja monet urheilupaikat, kuten Sveitsin hyppyrimäki, uimala sekä lentokenttä ovat muodostuneet myös kaikille tärkeiksi tapahtumapaikoiksi. Väkimäärään suhteutettuna kaupungista löytyy poikkeuksellisen paljon urheiluseuroja. Vuosikymmenten saatossa kaupungissa harrastettavien urheilulajien määrä on kasvanut huimasti ja jatkaa yhä kasvuaan. Hurmos toteutetaankin yhteistyössä Hyvinkään liikuntapalveluiden ja 25 paikallisen urheiluseuran kanssa. Ilo ja sinnikkyys kuuluu kaikille ja Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely laajeneekin museokeskus Taikasta ympäri kaupunkia liikuntapaikoille ja seurojen tiloihin, joissa yhteistyöseurojen historiapisteet ovat tutustuttavissa syksyyn asti. Syyskuussa seurapisteet kootaan yhteen kauppakeskus Willaan Willa-galleriaan kuukauden ajaksi.
Hurmos herättelee kaupunkilaisia muistelemaan myös omia kokemuksiaan. Yhdessä näyttelyn kanssa avautuu muistitietokeräys ja kilpailu, jossa haussa on mm. kaikkien aikojen hyvinkääläinen urheilija, ikimuistoisin urheiluun liittyvä muisto ja ikonisin urheilupyhättö. Luonnollisesti parhaat kilpailijat palkitaan, joten lähtökuoppia kannattaa ryhtyä jo valmistelemaan!
Näyttely on auki 4.2.2024-12.1.2025.
Lisätietoa Hurmos-sivuilta.
Taidelabra - Hyvinkään taidemuseon kokoelmanäyttely
Toistaiseksi
Kuva: Taidelabra. Teemu Heikkilä.
Hyvinkään taidemuseon Taidelabra kattaa museon kokoelmanäyttelytilana tunnetun noin 180 neliömetrin alan. Taidelabran kehitystyön tuloksena tila on muuntunut moniaistiseksi kokonaisuudeksi, jossa kuratoitu valikoima kokoelmateoksia on esillä.
Taidelabrassa voi ihmetellä, oivaltaa, hämmästyä, jopa hämmentyä. Taidelabrassa pääsee tekemään ja kokeilemaan, taiteen äärellä hiljentymistä ja syventymistä unohtamatta. Kokemiseen, aistimiseen ja toisin näkemiseen houkuttelevat toiminnalliset pisteet ja taidekasvatukselliset ratkaisut tarjoavat tuoreita näkökulmia taiteen kokemiseen ja kokoelman teoksiin.
Taidelabrassa pääsee tutustumaan kokoelmateoksiin eri teemojen kautta. Yhdessä huoneessa voi tutkia taidemaalari Yrjö Saarisen vahvaa ilmaisua värin näkökulmasta. Toinen tila esittelee Helene Schjerfbeckin taidetta ja tämän hyvinkääläisiä malleja. Kolmas tila houkuttelee muotojen ja abstraktion äärelle. Neljännessä huoneessa astutaan luonnon keskelle maisemamaalaukseen. Viides tila nostaa esiin taiteilijan prosessit, työvälineet ja materiaalit.
Taidelabra avaa uusia näkökulmia lasten ja nuorten lisäksi myös aikuisille ja pyrkii madaltamaan kynnystä astua taidemuseoon. Taidelabra myös elää ajassa: jo alusta lähtien on huomioitu, että moduulimainen tila ja sisällöt uudistuvat ja muokkautuvat sekä palautteiden perusteella että vaiheittain tulevaisuudessa.
Aikaikkunat
Toistaiseksi
Kuva: Aikaikkuna Hyvinkään Villatehtaan edustalla 2023.
Hyvinkään kaupunginmuseon ulkonäyttelyn avulla pääsee kurkistamaan kaupungin historiaan vaikkapa kävelylenkin ohessa.
Aikaikkunat tuovat Hyvinkään menneisyyden osaksi kaupungin nykyistä katukuvaa. Värikkäitä kolmiulotteisia aikaikkunoita on Hyvinkään keskusta-alueella yhteensä kuusi. Aikaikkunoiden sisällöt vaihdetaan vuosittain.
Vuoden 2024 ulkonäyttely esittelee Hyvinkään urheiluhistoriaa.
Valvillan tehdasmuseo
Toistaiseksi
Hyvinkään kaupunginmuseon ylläpitämä Valvillan tehdasmuseo sijaitsee vanhan villatehtaan sisäpihalla. Näyttely on auki kesäisin ja muuten tilauksesta. Tutustu tehdasmuseoon sen omalla sivulla.