Jos sinulla ei ole työtä tai jäät työttömäksi, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Ilmoittautumisen voi tehdä TE-palveluiden Oma-asiointi-palvelussa, jos sinulla on pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Sähköinen ilmoittautuminen on toistaiseksi mahdollista vain EU- ja ETA maiden kansalaisille.
Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, voit ilmoittautua verkkolomakkeella, puhelimitse tai paikallisessa TE-toimistossa.
Ilmoittautumisohjeet EU- ja ETA-maiden kansalaisille
Ilmoittautumisohjeet muiden maiden kansalaisille
Tutustu TE-palvelujen videoihin ja esitteisiin Tietoa uudelle maahanmuuttajalle – TE-Palvelut (arabia, dari, kiina, kurdi/sorani, somali, thai).
Keski-Uudenmaan Te-toimistot:
Keski-Uudenmaan työllisyyspalvelut (valmisteilla oleva sivusto)
Mannilantie 28 A, 04400 Järvenpää, Järvenpää – TE-palvelut
Urakankatu 1, 05900 Hyvinkää, Hyvinkää – TE-palvelut
Henkilöasiakkaan puhelinpalvelu
0295 025 500 (ma-pe klo 9.00–16.15)
Personal customers, national phone services:
tel. 0295 020 713 (Mon-Fri 9 am to 4.15 pm)
Henkilöasiakkaan venäjänkielinen puhelinpalvelu
Русскоязычная телефонная служба для индивидуальных клиентов:
0295 020 715 (пон-пят 9.00–16.15)
Työnhakupalvelut verkossa
Suomessa on paljon internetissä toimivia työnhakupalveluja ja henkilöstövuokrausyrityksiä. Voit etsiä niitä esimerkiksi hakusanalla ”avoimet työpaikat” tai “henkilöstövuokraus”. Työpaikkoja voit etsiä myös sosiaalisen median palveluista (esimerkiksi Facebook, LinkedIn tai Twitter).
Kun saat työpaikan
Tee työsopimus
Työsuhde syntyy, kun sovit työnantajan kanssa, mitä työtä teet ja paljonko saat siitä palkkaa sekä muista eduista ja ehdoista Lisäksi on hyvä sopia myös työajasta eli kuinka monta tuntia työskentelet esimerkiksi päivässä, viikossa tai kuukaudessa. Tee työnantajan kanssa aina kirjallinen työsopimus. Työsopimus sitoo molempia osapuolia.
Lue lisää työsopimuksesta InfoFinlandin sivuilta Työsuhteen ehdot ja palkka Suomessa ja Työsopimuksen sisältö.
Ilmoita TE-toimistolle työnhakutilanteesi muutoksista
Jos olet TE-toimiston asiakas, ilmoita TE-toimistolle ja työttömyysetuuden maksajalle työnhakutilanteesi muutoksista.
Verokortti
Jos saat palkkaa tai muita tuloja Suomessa, tarvitset verokortin. Verokorttiin on merkitty veroprosentti. Siitä työnantaja tietää, paljonko palkasta täytyy ottaa veroa. Veroprosentin suuruus riippuu tulojesi suuruudesta.
Jos olet vasta muuttanut Suomeen, saat verokortin verotoimistosta. Suomeen rekisteröityneet EU-kansalaiset saavat verokortin myös suoraan verohallinnon OmaVero-palvelusta (vaatii tunnistautumisen) Kun asut vakituisesti Suomessa, Verohallinto lähettää sinulle uuden verokortin joka vuosi.
Yrittäjyys
Ulkomaalainen työntekijä ja yrittäjä tarvitsevat luvan työn tekemiseen ja yrittäjänä toimimiseen Suomessa.
Selvitä yrityksesi perustamisvaiheessa, mitä lupia sinun tulee hakea, mihin rekistereihin sinun tulee rekisteröidä yrityksesi ja mitä ilmoituksia sinun on annettava.
Lisää tietoa yrityksen perustamisesta Suomi.fi palvelusta >>>
Keuken yritysneuvonta >>>
Tietoa yrittämisestä Your Europe sivustolla >>>
Työelämän pelisäännöt
Tietoa esimerkiksi palkasta, työajasta ja lomista 14 kielellä: Ulkomaalaisena työntekijänä Suomessa.
Tietoa eri alojen työelämästä ja ammattiliitoista 23 kielellä. Tietoa palvelusta – Työelämän pelisäännöt (tyoelamanpelisaannot.fi)
Ammattiliitot muodostuvat yhdistyksistä, joiden jäseniä työntekijät ovat. Ammattiliitto on ammattikunnan tukena ja työpaikan arjessa läsnä oleva yhteisö, jossa työpaikan jäsenet voivat yhdessä vaikuttaa yhteisiin asioihin Ammattiliittoon liittyminen on vapaaehtoista, mutta se on jokaisen työntekijän oikeus. Lue lisää Työelämään.fi - tietoa työelämän pelisäännöistä ymmärrettävästi