Kaukas

Kaukasten luonnonläheinen ja tunnelmallinen kyläkokonaisuus (Kaukas, Myllykylä ja Uusikylä) sijaitsee Tuusulan ja Mäntsälän rajoilla noin 15 km Hyvinkään keskustasta.

Kylien halki virtaavassa Keravanjoessa on Kaukasten ja Myllykylän alueella 11 koskea. Joki onkin aina ollut merkittävä virkistyskohde alueen asukkaille. Sen varren vehreät lehdot sekä rauhallinen Keravanjokikanjoni tarjoavat elinympäristön monille eri eliölajeille.

Kaukasten luontopolulta

Kylien elämä on vireää. Tärkeitä mahdollistajia ja yhteisöllisyyden lisääjiä ovat Kaukasten Asukasyhdistys sekä Kaukasten kulttuuriyhdistys Vanun Voima.

Kaukas - teollisuutta ja kulttuuria

Kylistä suurin on noin 300 asukkaan Kaukas. Se alkoi muodostua kyläksi ja myöhemmin teollisuustaajamaksi vuonna 1873 perustetun Oy Kaukas Ab:n lankarullatehtaan myötä. Sen tuotanto lakkautettiin kuitenkin jo vuonna 1898 raaka-ainepulan takia.

Vuonna 1902 perustettiin lankarullatehtaan paikalle Oy Suomen Vanutehdas Ab. Se jatkoi kylän teollista toimintaa seuraavat 80 vuotta kasvaen yli 500 henkeä työllistäväksi yritykseksi. Myöhemmin tehdas toimi vielä muutamia vuosia eri nimellä.

Tehtaiden työläisasunnot ja omakotiasutus muokkasivat kylästä taajaman. Säilyneet työläisasunnot ovat nykyisin omistusasuntoja.

Kaikkien kolmen kylän keskuspaikka on Kaukasten Juhlatalo. Siellä järjestetään vuosittain useita konsertteja sekä monipuolista kerhotoimintaa.

kaukasten juhlatalo

Kaukas EloFolk -konsertteja on järjestetty vuodesta 2017 alkaen. Päätapahtumasta, Kaukas EloFolk -kansanmusiikkifestivaalista pääsee nauttimaan vuosittain elokuun puolivälin tietämillä.  Esiintyjinä on sekä kotimaisia että ulkomaisia kansanmusiikin kärkinimiä, ja yksittäisiä konsertteja kuullaan lisäksi ympäri vuoden. Ajantasaiset konserttitiedot löytyvät EloFolkin kotisivuilta: kaukaselofolk.fi.

Kaukasten palvelutarjontaa täydentää Baaribussi, joka toimii kausiluontoisesti Vanhan vanutehtaan pihalla osoitteessa Jokipadontie 37. Baaribussissa järjestetään myös erilaisia tapahtumia.

Baaribussi Kaukasissa

Kaukasten Juhlatalon edestä löytyvät myös opasteet luontopolulle ja pyöräilyreitille. Luontopolun pituus on 1,3 km ja siellä on 11 kohdeopastetta. Ne kertovat Kaukasten luonnon monimuotoisuudesta sekä kylän paikallishistoriasta. Polku kulkee osin pitkospuupolkuna ja osin kylätietä pitkin.

Kaukas luontopollun alkupiste

Kaukasten luontopolun silta.jpg

Kaukasten kylässä ja sen ympäristössä kiertää 16-20 km pyöräilyreitti. Mobiilireitti tutustuttaa Kaukasten kylän luontoon, historiaan ja maisemaan. Pyöräreitin varrella on 31 kohdetta, joiden tiedot aukeavat mobiililaitteellasi kohteelle saavuttaessa.

Lue QR-koodi Kaukasten Juhlatalolla, Jokipadontie 6, sijaitsevasta opastaulusta sekä lataa Nomadi-sovellus ja reitti laitteeseesi.

Myllyjen ja kulttuurin Myllykylä

Myllykylä on saanut nimensä kahdesta siellä toimineesta myllystä, jotka hyödynsivät Keravanjoen runsasta koskivoimaa.

Rieskakosken Ali-Myllystä on jäljellä enää rauniot, mutta toinen mylly Koskenmaalla kehittyi vuonna 1910 Koskenmaan sahaksi. Se toimi 1960-luvulle asti. Sittemmin entisen sahan paikalle on muotoutunut Koskenmaan kartano, joka on yksityiskäytössä.

Myllykylän Kalkkikalliolla toimi noin 300 vuoden ajan aina 1850-luvulle asti kalkkilouhos masuuneineen. Kalkkia on viety aikoinaan muun muassa Hämeen linnan ja Hollolan kirkon kunnostuksiin. Kalkkilouhosalue on muinaismuistolain rauhoittama kiinteä muinaisjäännös.

Myllykylässä asuu nykyisin noin 80 asukasta. Aktiiviviljelijöiden määrä on laskenut muutamaan, mutta heidän ahkeruutensa riittää pitämään peltoalueet viljelyksessä ja kylän edelleen maaseutumaisena.

Kesällä 2024 Myllykylä saa uutta kulttuuritarjontaa. Kylään avautuva Middle of Nowhere -taidepuisto esittelee laaja-alaisesti itseoppineiden taiteilijoiden ITE-taidetta. Taidepuistossa tulee olemaan useiden ITE-taiteilijoiden teoksia ja installaatioita, joista osa on pysyvästi näytteillä ja osa vaihtuvasti esillä. Taidepuiston ja kesäkahvilan osoite on Koskenmaantie 187.

Uusikylän perinteistä maalaismaisemaa

Uusikylä sijaitsee Jokelan ja Kaukasten välissä, ja se on Kaukasten alueen kolmesta kylästä vanhin. Uusikylä kuului ennen silloiseen Hyvinkään maalaiskuntaan liittämistä etelähämäläiseen Hausjärven kuntaan.

Uudessakylässä asuu noin 250 ihmistä, ja se on edelleen vehmasta maalaismaisemaa. Lehmät ovat hävinneet laitumilta ja tilalle ovat tulleet hevoset. Kylästä löytyy kauniita vanhojen maatalojen pihapiirejä, ja uutta omakotiasutustakin on noussut.

Nykiön Nykäys on vuosittain Uudessakylässä järjestettävä suosittu kuntokävelytapahtuma.

>> Kaukasten asukasyhdistyksen sivut ja facebook

Kosken kuohuja

Päivitetty 19.1.2024