Olli Halonen on suomalainen laulaja-lauluntekijä. Vuonna 1988 syntynyt Halonen on jo nyt tehnyt varsin komean uran. Hän aloitti Satin Circus -yhtyeen rumpalina, mutta yhtyeen hajottua Halonen siirtyi soolouralle. Hän teki levytyssopimuksen Mökkitie Recordsin kanssa vuonna 2019.
Halosen sanoitukset ovat koskettavia ja hänellä on kyky yhdistää perinteinen iskelmämusiikki moderniin pop-soundiin. Se on yksi syy hänen suureen suosioonsa. Elämänmakuisista tarinoista kuulija löytää samaistumispintaa, kun laulut maalaavat kuvia kaikille tutuista ihmisistä ja asioista, eli meistä itsestämme. Lauluissa kerrotaan suomalaisuudesta, perhesuhteista ja elämän arkisista sekä suurista kysymyksistä. Halosen ura on hyvä esimerkki sitkeydestä ja halusta toteuttaa omia unelmiaan. Halonen itse on kertonut, että hän tekee musiikkia aiheista, jotka tuntuvat omilta.
Laulut kertovat usein hänen kotiseudustaan ja elämästään.
Isän ikäinen -kappale antoi jo esimakua Halosen tyylistä. Se oli debyyttisingle ja kertoo Halosta lähellä olevan kasvutarinan. Tarinassa laulun kertoja menettää isänsä. Laulun surumielinen kuvasto liikkuu lama-ajan Suomessa. Halonen on kertonut, että Suomi oli silloin vielä aika erilainen paikka ja joka pojalla oli seinällään Selänteen Winnipeg-juliste. Se juliste symboloi nuoruudessa toivoa siitä, että joillekin voi elämässä käydä myös hyvin. Pitää jaksaa uskoa omaan unelmaansa. Laulu lohdutti monia kuulijoita, koska se käsitteli vaikeaa aihetta koskettavasti ja todentuntuisesti.
Pohjola -kappale nosti Halosen lopullisesti musiikkimaailman eturintamaan. Se oli jättimenestys ja kappale soi radiokanavilla päivittäin. Laulua on striimattu Spotifyssä reilusti yli 20 miljoonaa kertaa, joka taas on uskomaton määrä Suomessa. Halonen on kertonut tehneensä aluksi rakkauslauluja ja tarjonneensa niitä levy-yhtiöille. Häntä kannustettiin kuitenkin tekemään oman itsensä näköisiä lauluja. Halonen ei kuulemma näyttänyt tai tuntunut herkistelevältä tyypiltä. Tämä keskustelu herätti hänet tekemään musiikkia ja kertomaan tarinoita mahdollisimman aidosti. Pohjola ei syntynyt hetkessä, mutta se näytti suuntaviivat, johon Halonen halusi mennä. Laulu osui selvästi johonkin herkkään kohtaan ja suomalaiset ottivat sen omakseen. Vastakkainasettelu vetoaa ja on aiheena hyvin ajankohtainen edelleen.
Pohjola nousi hitiksi koronaikana, kun keikkoja ei järjestetty. Laulu kasvoi omaa elämäänsä, eikä Halonen päässyt esittämään sitä keikoilla tai kokemaan sen nousua. Hän on kertonut olleensa varmaan ainoa, joka ei nähnyt sitä huumaa. On harvinaista muttei mahdotonta, että joku laulu nousee hitiksi ilman live-esityksiä. Halonen on aina korostanut, että hänen taipaleensa on ollut pitkä ja karikkoinen. Siihen on mahtunut nälkäisiä päiviä, suljettuja ovia ja kassalla laskettuja pennosia.
Nyt hän nauttii elämästään täysin simauksin. Hänelle on tullut ikää ja elämään monia muitakin tärkeitä asioita. Se auttaa laittamaan asioita oikeaan perspektiiviin.
Halosen elämänmakuisia lauluja voi kuulla Hyvinkääsalissa 25.4.
