Kansainvälisyys
Hyvinkään lukion kansainvälinen toiminta lv. 2023 -24
Tavoitteet:
Kansainväliseen toimintaan liittyy erilaisten uusien ja aikaisempina lukuvuosina alkaneiden hankkeiden parissa sekä koulun arjessa tapahtuvan kotikansainvälisyyden puitteissa, mm. vaihtarit ja monikulttuuristen opiskelijoiden kanssa toimiminen. Nuoret ja koulun aikuiset näkevät myös itsensä osana suurempia kokonaisuuksia, esimerkiksi Pohjoismaiden ja Euroopan kansalaisina sekä globaali- kansalaisina sekä näkevät koulun monikulttuurisena toimintaympäristönä. Kotikansainvälisyys käsittää esimerkiksi kansainvälisiä vierailuja sekä projekteja, jotka toteutetaan lukiossa.
Kansainvälisyys avartaa opiskelijan kokemusmaailmaa, avartaa maailmankuvaa ja vahvistaa valmiuksia eettisesti kestävään toimintaan globalisoituneessa haasteiden ja mahdollisuuksien maailmassa. Opiskelijaa kannustetaan osallistumaan tutustumis- ja opiskelujaksoihin tai vaihto-opiskeluun ulkomailla. Pyritään kehittämään opiskelijan kulttuurisia ja kielitaitoja, yhteistyötaitoja ja kiinnostusta kohtaamaan avoimesti uutta. Kansainvälisyyttä toteutetaan eri oppiaineiden osaamisen ja niiden välisen yhteistyön kautta, huomiota kiinnitetään Hyvinkään lukion monipuoliseen kieliohjelmaan ja toteutukseen. Yhtenä tavoitteena on kulttuurien tuntemuksen syventäminen, itsetunnon ja vuorovaikutustaitojen kehittyminen.
Keinot:
Tavoitteena on kansainvälisen toiminnan kehittäminen edelleen lukuvuoden 2023 -24 aikana, mm. aloitettujen Erasmus -projektien eteenpäin vieminen sekä uusien hankkeiden suunnittelu ja haku. Tarkoitus on jatkaa yhteistoimintaa nykyisten yhteistyötahojen ja aloittaa hankkeita uusien kumppanien kanssa, toimintaa jatketaan sekä virtuaalisten työskentelymuotojen avulla että järjestämällä opintomatkoja.
Oppilaitoksemme on ollut Euroopan Parlamentin virallinen Ambassador School vuodesta 2017 lähtien ja olemme olleet useamman kerran myös mukana Euroscolassa. Toimintaa on jatkettu kuluvana lukuvuonna ja tehty vierailu Brysseliin 6. – 9.11. 2023.
Erasmus+ opiskelijoiden hanke Carbonless Footprint jatkuu yhdessä Turkin ja Espanjan kanssa. Työskentelyn tarkoitus on hiilijalanjäljen pienentämiskeinoja kehittäen ja tulevaisuuden energiankäyttöratkaisuja pohtien. Aloitimme lukuvuonna 2022 – 23 hanketyöskentelyn etäyhteyksien avulla kumppanikoulujemme kanssa: Polatlı TOBB Fen Lisesi (Turkki) sekä Colegio Miralmonte SCOOP (Espanja). Ensin järjestimme logokilpailun, jonka voittajalogo on käytössä projektimme ajan. Seuraavaksi osallistujat rakensivat kukin koulussaan kierrätyslaitteita ja videoivat niiden toiminnan. Esittelimme ne toisillemme Zoom-yhteyden avulla. Vierailimme 6 opiskelijan ja 2 opettajan voimin Cartagenassa, Espanjassa 4. – 12.10.2023 ja ohjelman mukaan teemme opintomatkan Turkkiin, Polatliin toukokuussa 2024. Espanjan opintomatkan aikana perehdyimme kierrätykseen ja vierailimme modernissa jätteenkeräyslaitoksessa. Työpajat koulussa opettivat käytännössä kompostointia teoriaopetuksen jälkeen. Miralmonte Colegiossa on myös oliivipuita, joista opiskelijat poimivat oliiveja. Lisäksi saimme ruokkia koulun omia kanoja ja tutustuimme puutarhan toimintaan koulun yhteydessä. Paikallista kulttuuria ja nähtävyyksiin tutustumista kuului myös ohjelmaan mm. kaupunkikierroksen ja museokäyntien avulla ja lisäksi kävelimme luontopolun meren rannalla San Pedro del Pinatar- nimisellä alueella ihastellen flamingoja ja suuria suolakasoja. Teimme myös retken Murcian yliopistoon, jossa harjoittelimme verkostojen luomista ja lisäksi olimme opastetulla kävelykierroksella Murcian historiallisia nähtävyyksiä katsellen. Koululla järjestettiin meitä vierailijoita varten Espanjalainen ilta, jossa paikalliset taidokkaat flamencon harrastajat viihdyttivät hauskoilla esityksillään. Vanhemmat olivat valmistaneet tarjolle paikallisia perinteisiä herkkuja.
Erasmus+ Carbonless Footprint -hanke - viikko Suomessa (pptx)
Erasmus+ Carbonless Footprint -hanke - viikko Espanjassa (pdf)
Opettajien jatkokoulutus ja Job shadowing-kokemukset antavat valmiuksia ohjata opiskelijoita kansainvälistymiseen. Opettajat saavat uusia ideoita, tuoreita näkökulmia omaan opetukseensa ja myös jakavat omia ammatillisia ideoitaan ja reflektoivat työtänsä kollegojensa kanssa. Olemme vastaanottaneet syyskuussa -23 opettajia Espanjasta, Saksasta ja Liettuasta Job shadowing-jaksolle. Toiminta jatkuu vielä lukuvuoden kuluessa.
Pyritään myös hakemaan seuraavalle vuodelle alkavaa opiskelijoiden Erasmus- projektia. Olemme suunnitelleet yhdessä Espanjan Andalusiassa toimivan lukion kanssa opiskelijaliikkuvuutta, johon sisältyy mm. lähiympäristöön tutustumista ja oman ympäristön esittelyä yhteistyökoululle sekä muuttuvaan ympäristöön sopeuttavia toimintamuotoja. Tarkoitus on edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia ja luoda toiveikkuutta siihen, että nuoret pystyvät tulevaisuudessa vaikuttamaan oman ja ympäröivän maailman kehitykseen. Tuosta espanjalaisesta yhteistyölukiosta tulee n. 10 opiskelijan ryhmä kahden opettajan kanssa lukioomme huhtikuussa -24. Heiltä vieraili jo kaksi opettajaa syyskuun alussa lukiossamme, jolloin suunnittelimme yhteistyötämme.
Meidän opiskelijoistamme 7 osallistuu kolmen viikon mittaiseen yksilövaihtoon ranskalaisen lukion kanssa, he toimivat siis myös isäntinä ranskalaisille vierailleen. Mistral Boréal -vaihtoprojektin järjestää Ranskan Instituutti Suomessa ja lukiomme on kolmatta kertaa mukana vaihtoprojektissa.
Suunnitteilla myös jatkoa Nantesin vaihtoprojektia siten, että siitä tulisi kaksivaiheinen, ensin opettajien Job shadowing-jaksot ja toisessa vaiheessa olisi viikon mittaiset vastavuoroiset opiskelijavaihdot Nantesin ja Hyvinkään välillä.
Lycée Les Bourdonnières https://bourdonnieres.paysdelaloire.e-lyco.fr/
Rue de la Perrière, 44200 NANTES
Hyvinkään lukiossa on mahdollista suorittaa ranskan kielen kielitutkinto. DELF (Le Diplôme d’Études de Langue Française) on Ranskan valtion virallinen, kansainvälisesti tunnustettu kielitaitodiplomi. Koulussamme sen voi suorittaa tasoilla A1, A2, B1 ja B2. Näistä B2 mahdollistaa pääsyn opintoihin ranskalaisissa yliopistoissa.
Ilmoittautumisaika on vuosittain helmikuun aikana ja DELF-kokeet pidetään huhtikuun alussa.
Japanin kielen kursseille kutsutaan mahdollisuuksien mukaan japanilaisia vieraita tai esimerkiksi korkeakouluopiskelijoita kertomaan Japanista, sen kielestä ja kulttuurista. Opiskelijat voivat halutessaan osallistua JOY ry:n vuosittain järjestämään japanin kielen puhetilaisuuteen. Heitä kannustetaan myös osallistumaan myös muihin kotimaassa järjestettäviin Japani-tapahtumiin.
Hyvinkään lukiolla on DSD-status ja opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa Deutsches Sprachdiplom. Kyseessä on kansainvälinen, Saksan Liittotasavallan virallinen tutkinto. Hyvinkään lukio on sitä kautta mukana maailmalaajuisessa DSD-koulujen yhteistyöverkostossa ja kiinteässä yhteistyössä Saksan Suomen suurlähetystöön ja muihin saksalaisiin instituutioihin Suomessa.
Hyvinkään lukiolla on ystävyyskoulutoimintaa seuraavien saksalaisten koulujen kanssa, jotka sijaitsevat Hessenissä, Landkreis Hersfeld-Rotenburgissa (Hyvinkään kaupungin ystävyyskunta):
Modellschule Obersberg (=lukio) Bad Hersfeldissä https://www.mso-hef.de/
Gesamtschule Schenklengsfeld (= yhtenäiskoulu) Schenklengsfeldissä https://www.gesamtschule-schenklengsfeld.de/
Ystävyyskaupunkiprojekti Erasmus-hankkeen muodossa on jatkunut Saksan koulun vierailun muodossa lokakuussa 2023. Saksan Bad Hersfeldin leirikoulu/vierailu toteutetaan 3.-7.6.2024. Sinne lähtee 8 opiskelijaa ja 2 opettajaa