HelaStone jalostaa kiven koteihin
Kivi on ajasta toiseen kestävä materiaali ja periaatteessa aina muodissa. Hyvinkään keskustassa Kauppalankadulla sijaitseva HelaStone Oy palvelee asiakkaita kaikessa kiviin liittyvässä.
Nykyisessä muodossa HelaStonen toiminta käynnistyi 2010-luvun alusta.
– Jo sitä ennen meillä oli varastomyyntiä Klaukkalassa. Hyvinkään keskustan kivikauppa avattiin vuonna 2017. Meillä on myös oma tehdas Sahanmäen teollisuusalueella, kertoo toimitusjohtaja ja myös kivimestarina työskentelevä Veijo Helasmeri.
Hän pyörittää yritystä yhdessä puolisonsa Raili Koveron kanssa. Heidän lisäkseen HelaStonen palkkalistoilla on kolme muuta työntekijää.
– Olemme tarkoituksella halunneet pitää yrityksemme pienenä. Kilpailuakin tietysti alalla on, mutta me pärjäämme omalla konseptillamme. Olemme itsenäisiä ja omavaraisia, pariskunta kertoo.
HelaStonen liikkeessä on esillä runsaasti erilaisia kivitasoja, joiden materiaalina on graniitti, kvartsi ja marmori.
– Lisäksi valikoimiimme kuuluu muun muassa laattoja, mosaiikkeja ja kiuaskiviä.
"Työn ja yrittäjyyden imu vetää molempia edelleen vahvasti".
Koveron mukaan HelaStone kuuluu niihin yrityksiin, jotka hyötyivät muuten ikävästä korona-ajasta.
– Ihmiset olivat paljon kotonaan, ja erilaisiin kotiin liittyviin asioihin panostettiin. Verkkokaupassamme kävi kauppa silloin hyvin.
Lämmönvaraajakivet menevät kaupaksi
HelaStone on hyötynyt myös sähkön hinnan voimakkaasta noususta. Yhä useampi miettii nykyisin tarkkaan kodin lämmitysratkaisuja.
Hyvinkääläisyrityksen ratkaisu on valmistaa suomalaisesta vuolukivestä lämmönvaraajakivet laitettavaksi esimerkiksi perinteisten puuhellojen päälle. Innovaatio on pitkälti Raili Koveron kehittämä.
Suoraan tulisijan päälle vuolukiveä ei voi laittaa, sillä muuten kivi halkeaisi lämmitettäessä.
– Kaikkien muiden, paitsi takan päälle ja sivuille tulevien lämmönvaraajakivien alle tulee asentaa korotuspalat. Ne varmistavat, että ilma saa kiertää vapaasti kiven alla, Kovero kertoo.
"Tämä on todellista käsityöläisyyttä".
Hän jatkaa, että lämmönvaraajakivistä on vähän yllättäenkin tullut HelaStonelle melkoinen hittituote.
– Muutama vuosi sitten myimme viikossa 1-2 lämminvaraajakivisarjaa. Viime vuoden lopulla oli päiviä, jolloin kaupaksi saattoi parhaimmillaan mennä yhdessä päivässä 10-15 kivisarjaa.
Rahtikulut voivat joskus yllättää
Veijo Helasmeren mukaan HelaStonen käyttämät kivet ovat niin sanotusti puolivalmisteita. Ne on jo valmiiksi tehty mahdollisimman tarkkaan mittojen mukaan.
Kiviä tulee Hyvinkäälle edelleen jalostettavaksi esimerkiksi Kiinasta, Intiasta, Saksasta ja Italiasta.
– Kiinasta saa hyvää kiveä, jos valvonta toimii kunnolla. Meillä on siellä yhteyshenkilönä tutuksi tullut paikallinen kaveri, joka on asunutkin meillä. Häneen voimme luottaa.
Maailmanpolitiikan tapahtumat heijastuvat myös HelaStonen raaka-aineen saantiin. Kivi ei tule nyt Kiinasta Suomeen suorinta reittiä Suezin kanavan läpi, vaan laivojen pitää kiertää Afrikan ympäri.
– Lyhyemmän reitin rahtikustannukset merikonttia kohden ovat 3000-4000 euroa. Pidemmällä reitillä hinta on taas yli 10 000 euroa, Helasmeri vertaa.
Kun logistiikka on maailman mittakaavassa mutkistunut, niin HelaStonen ei kuitenkaan tarvitse painaa heti paniikkinappulaa.
– Tehtaallamme on isot kivivarastot. Moni sanoo, että liiankin suuret. Mutta nyt se on selkeä etu meille.
Kiven kanssa ei saa hätiköidä
Veijo Helasmeri on hyvin tyytyväinen yrityksensä yhteistyöhön Hyvinkään kaupungin kanssa. HelaStone on muun muassa saanut hankittua kaupungin työllisyyspalveluiden kautta uusia työntekijöitä.
– Aikaisemmin liiketoimintaamme kuului myös rakennuttamista. Silloinkin teimme yhteistyötä Hyvinkään kaupungin kanssa ja kaikki sujui todella hyvin.
"Hyvinkääläisyrityksen ratkaisu on valmistaa suomalaisesta vuolukivestä lämmönvaraajakivet laitettavaksi esimerkiksi perinteisten puuhellojen päälle".
HelaStonen pariskuntaa ilahduttaa Hyvinkään kehitys, jota he seuraavat aitiopaikalta kaupungin sydämestä.
– Esimerkiksi uusien rakennushankkeiden ansiosta ilmapiiri on täällä nyt hyvä. Hyvinkää on jotenkin ihmisten huulilla ja tännepäin suunnataan.
Yli 70-vuotiaat Veijo Helasmeri ja Raili Kovero ovat esimerkkejä ikiyrittäjistä, joilla ei ole pienintäkään ajatusta eläköityä.
Työn ja yrittäjyyden imu vetää molempia edelleen vahvasti.
– Kiven kanssa pitää toimia rauhassa harkiten ja työn vaiheet on suunniteltava hyvin, koska materiaali painaa. Tämä on todellista käsityöläisyyttä, Helasmeri hymyilee.
Kuvassa: Veijo Helasmeri ja Raija Kovero
Kotisivut: https://helastone.fi/
Teksti ja kuvat Vesa Keinonen
#elinvoimainen #elämyskaupunki #businesshyvinkää #yritystarinoita @Hyvinkääncity