Työelämä vs. peruskoulu: Pystyykö peruskoulu enää vastaamaan työelämän haasteisiin?
Tällä ruohonjuuritasolla törmää usein siihen, että oppilaat eivät edes tiedä, mitä omat vanhemmat tekevät työkseen tai mitä he ovat opiskelleet. Työ ja työmarkkinat tuntuvat kaukaisilta monelle nuorelle. Useat mielikuvat eri ammateista ja töistä muodostuvat nuorille median ja viihdesarjojen kautta. Matalan koulutusasteen ja työttömyyden on tutkittu lisäävän syrjäytymisriskiä erityisesti nuorilla. Peruskoulun päättyminen on vaikea kohta etenkin pojille, syrjäytymisriski on suuri.
Vuonna 2023 oli 15–24-vuotiaista nuorista 45 000 vailla opiskelu- tai työpaikkaa. Opetushallituksen vuonna 2020 tekemässä julkaisussa todettiin, kaikissa Suomen peruskouluissa olleen yli 4000 oppilasta, jotka eivät käy koulua. Kouluakäymättömyys koskettaa nykyisin kaikkia Suomen yläkouluja. Lisäksi tietoisuus erilaisista neuropsykiatrisista haasteista on lisääntynyt ja ahdistuneisuus maailmanmenosta on kasvanut nuorten keskuudessa.
Jokainen nuori on arvokas. Nuorten hyvinvoinnista huolehtiminen on paitsi inhimillisesti tärkeää, myös taloudellisesti iso kysymys. Jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle arviolta 1,2 miljoonaa euroa.
Miten nostaa nuorten motivaatiota käydä koulua ja jatkaa opintojaan kohti työelämään?
Olen työssäni huomannut, että työelämään tutustumisjakson (TET) jälkeen moni nuori on motivoituneempi koulunkäyntiin kuin ennen TET-jaksoa. TET-jakso voi jopa auttaa nuorta kiinnittymään takaisin kouluun. Nuori on saanut ”ahaa”-elämyksiä työpaikalla, ja kenties hän kiinnostuu kouluttautumaan TET-paikassa tutustumaan ammattiin. Nuoren itsetunto kasvaa, kun hän on itsenäisesti pystynyt hankkimaan TET-paikan, selviytynyt annetuista työtehtävistä sekä hoitanut tarvittavat raportoinnit. Lisäksi nuori oppii ja saa kokemusta eri ammateista, työpaikoista ja työelämästä yleisesti. Nuori oppii tunnistamaan omaa osaamistaan ja saa ideoita tulevaisuuden suunnitelmien tekemiseen.
Yhteistyö yritysten ja koulun välillä on tärkeää. Koulu tarvitsee yrityksiä pysyäkseen osana yhteiskuntaa ja se kehitystä. Kärjistetysti sanottuna, mitä enemmän työnantajat tarjoavat TET-paikkoja ja muuta yhteistyötä, sitä vähemmän jää yhteiskunnalle maksettavaksi syrjäytyneistä nuorista. Työelämään tutustumisjakso voisi tarjota nuorille näkymiä pitkälle tulevaisuuteen. TET voisi olla parhaimmillaan nuorelle tie työelämään ja työnantajalle askel työvoimapulan helpottamiseen.
Miksi yrityksen kannattaa tarjota TET-paikkoja?
TETin suorittaa valtava määrä nuoria joka vuosi. Kasi- ja ysiluokkalaisia oli Suomessa viime vuonna 125 000. Työnantajilla on siinä iso potentiaali. Kilpailun kiristyessä osaajista on pulaa, joten yrittäjälle TET on kuin rahan laittoa pankkiin:
- Satsaus nuoreen on edullinen tapa markkinoida yritystä ja sen toimialaa. Nuoren TET-jaksolaisen kautta viesti yrityksestä kiirii eteenpäin ja yritys tekee siten itseään tunnetuksi laajalti nuorison keskuudessa.
- Tarjoamalla nuorille tilaisuuden tutustua työelämään, yritys kohtaa tulevaisuuden osaajat ja tutustuu nuoriin sekä heidän ajattelutapaansa ja tarpeisiinsa. Tuntemusta yritys voi hyödyntää omassa liiketoiminnassaan ja rekrytointinsa suunnittelussa.
- TET on helppo toteuttaa: yritykselle maksuton, ei tarvita erillisiä vakuutuksia eikä jaksolta makseta oppilaille palkkaa.
- TET-jakso antaa yritykselle mahdollisuuden:
- esitellä nuorelle yrityksen ja sen toimialan tarjoamia työmahdollisuuksia
- kertoa nuorelle toimialan ammatteja uravaihtoehtona
- esitellä yritys työllistäjänä paikkakunnalla ja alueella
- esitellä nuorelle käytännönläheisesti, mitä yrittäjänä toimiminen tarkoittaa
- aloittaa nuoren rekrytointi alalle ja omaan työyhteisöön
Miten voit yrittäjänä auttaa nuorta löytämään TET-paikan?
Peruskoulun työelämään tutustumisen jaksolla eli TET-jaksolla nuoret menevät todellisiin työpaikkoihin tutustumaan. TET-jakso kestää yleensä 1–2 viikkoa. Työaika viikossa on sama kuin koulussa eli 30 tuntia. Merkittävä asia on, että nuorella itsellään on pääasiallinen vastuu TET-paikan hakemisesta.
Koulujen työelämään tutustumisjaksot voisivat helpottaa myös eri alojen osaajapulaa. TET-paikkoja tarvitaan lisää. TET voisi parhaimmillaan tarjota nuorille monipuolisen ikkunan työelämään ja työnantajalle mahdollisuuden mainostaa omaa alaansa. Koulujen pitkäjänteisellä ja laadukkaalla yritysyhteistyöllä voidaan tarjota nuorille monipuolisia ja hyviä kokemuksia TET-jaksoista.
Hyvinkäällä TET-paikkojen saaminen on ollut haastavaa. TET-paikan hankinta ja yhteydenotto työnantajaan on nuorelle jännittävä kokemus.
Työnantajan kannattaa muistaa, että TETissä oppilas ei tule töihin vaan tutustumaan työelämään.
Jos yrityksesi haluaa tarjota TET-paikkoja, voit ottaa yhteyttä allekirjoittaneensa tai ilmoittaa itse yrityksesi tiedot www.tet.fi olevan lomakkeen kautta: https://lomake.tet.fi/form
Sivustolta on oppilaan helppo itse etsiä työnantajaa TET-jaksolle. Samoin yritys saa ilmaista ”mainostilaa” tet.fi-sivustolla.
Heitän pallon teille!
Jaana Hokkanen
oppilaanohjauksen lehtori, ohjauksen koordinaattori jaana.hokkanen@edu.hyvinkaa.fi, 0404802887
Hyvinkään kaupunki
Kirjoittaja itse on toiminut opetusalalla kohta 40 vuotta, josta lähes 20 vuotta tehnyt opinto-ohjausta peruskoulun 7.-9.luokkalaisille. Opettajan työn ohella kirjoittaja on toiminut sivutoimisena yrittäjänä yli 15 vuotta.
>> Aiemmat kolumnit